Liam Neeson denkt nog drie jaar mee te kunnen

Liam Neeson weet dat hij niet tot in lengte van dagen harde actiefilms kan blijven maken. "Ik geef mijn knieën nog drie jaar. Taken 3 doe ik met een rollator", zegt de 60-jarige acteur voor de camera van Novum Nieuws. Zijn nieuwste actieknaller Taken 2 draait vanaf 22 november in de bioscopen.

"Hollywood ziet mij de laatste jaren in een geheel nieuw licht en ik krijg constant actiescenario's toegestuurd", zegt Neeson. "Ik vind het fantastisch om zulke fysieke rollen te spelen, maar het is keihard bikkelen. Je moet elke gevechtsscène meermalen per dag oefenen, van 's morgens tot 's avonds, om ze echt je tweede natuur te maken."

In Taken moest Neesons personage Brian Mills, een voormalig CIA-agent, zijn dochter bevrijden uit de klauwen van een bende Oost-Europese mensenhandelaars. Ditmaal worden hij en zijn vrouw, wederom gespeeld door Famke Janssen, tijdens hun vakantie in Istanbul ontvoerd door dezelfde criminele groep.

Stuntcoördinator Alain Figlarz, zelf voormalig lid van een speciale legereenheid, nam Neeson onder zijn hoede. De gedrongen spierbundel speelt in Taken 2 ook Mills' grote vijand. Hun eindgevecht is er een vol spattend bloed en verbrijzelde botten.

"We zien in films graag grote helden die het recht in eigen hand nemen", gaat Neeson verder. "Brian Mills is typisch zo'n held."

Toch zou de Hollywoodgrootheid het zelf anders aanpakken, mocht zijn eigen familie slachtoffer worden van een dergelijke groep misdadigers. "Natuurlijk heb je in principe alles over voor je familie en ik fantaseer hier heus wel eens over, maar ik ben niet gek. Ik zou gewoon de politie bellen, dat lijkt me voor iedereen het beste."