Drugsactie zuiden volgde op Duitse tip

Het onderzoek dat dinsdagochtend uitmondde in een politieactie op twintig locaties in Brabant en Limburg kwam op gang op verzoek van de Duitse autoriteiten. In totaal werden vier verdachten aangehouden, zo laat de politie weten. Ze worden verdacht van de handel in en het transport van drugs, witwassen en het lidmaatschap van een criminele organisatie.

De vier verdachten, tussen de 39 en 65 jaar oud, werden opgepakt in hun woningen in Valkenswaard, Eijsden-Margraten en het Belgische Neerpelt. Ze kwamen vorig jaar in beeld bij een groot Duits onderzoek naar wiethandel. Daarop begon de Nederlandse politie een eigen onderzoek.

Bij de doorzoekingen, waar ook genisten van het leger aan deelnamen, werden onder meer enkele tonnen aan contanten, verdovende middelen, vuurwapens, administratie, kunstobjecten, auto's en een woning in beslag genomen.

Eerder deze maand werden in Denemarken de vermoedelijke kopstukken van de criminele organisatie opgepakt. Ze werden gepakt in een laboratorium waar speed werd gemaakt. De criminele organisatie zou miljoenen euro's hebben witgewassen.