Visum vanuit Turkije moet sneller

Turkse zakenmensen moeten veel sneller een visum kunnen krijgen voor Nederland dan nu het geval is. Dat vindt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. Hij stuurt daarom samen met zijn Amsterdamse collega Eberhard van der Laan hierover een brief naar Den Haag.

Het probleem met de visa voor Turkse zakenmensen werd duidelijk tijdens een reis van onder meer de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam naar Turkije afgelopen week. De zakenmensen in Turkije beklaagden zich tegenover de delegatie over de langzame visumprocedure. Aboutaleb en zijn collega Van der Laan vinden dat Turkse zakenmensen ,,snel en flexibel’’ naar hun zakenpartners in Nederland moeten kunnen reizen.

Het werkbezoek aan Turkije stond in het teken van de viering van 400-jaar betrekkingen met Nederland. ,,Er zijn niet alleen banden aangehaald en contacten geïntensiveerd, maar ook concrete afspraken gemaakt’’, liet burgemeester Aboutaleb weten. Zo wordt vanaf april volgend jaar het aantal vluchten vanuit Rotterdam naar Turkije en van Turkije naar Rotterdam uitgebreid.

Een groot Turks bedrijf overweegt de ladingstromen voortaan via Rotterdam te laten verlopen. Ook zouden twee nieuwe bedrijven zich in de havenstad willen vestigen:één actief in de scheepvaart en de ander in de medische sector. Rotterdam hoopt binnenkort definitief een akkoord op deze initiatieven te krijgen.

Nederlands visum vanuit Turkije moet sneller
Nederlands visum vanuit Turkije moet sneller (Foto: ANP)