'Aanpak woonwagenkampen moet strenger'

Woonwagenkampen moeten veel strenger worden aangepakt. Dat zegt burgemeester van Waalre Henri de Wijkerslooth dinsdag in De Telegraaf. Hij pleit voor de invoering van regionale of landelijke gespecialiseerde teams die illegale praktijken bestrijden. Wat hem betreft sterven alle kampen zelfs uit.

De specialistenteams zouden onder meer illegale bouw en bedrijvigheid zonder vergunningen onder de loep moeten nemen. Ook moeten ze zich verdiepen in de inkomsten van kampbewoners.

"Bewoners lijken onverklaarbare inkomsten te hebben", zegt De Wijkerslooth over het kamp in zijn eigen gemeente. "Het centrum oogt luxueus en goed onderhouden inclusief bewakingscamera's. Het lijkt me onaannemelijk dat dat allemaal te financieren is uit de uitkeringen die de meesten ontvangen."

Volgens de burgemeester moet het nieuwe kabinet serieus nadenken over het bestaansrecht van woonwagencentra. "Waarom kunnen zij niet gewoon bij andere bewoners in gemeenten wonen?"

De Wijkerslooth ligt zelf in de clinch met de bewoners van het woonwagenkamp in Waalre. Na de aanslag afgelopen zomer op het gemeentehuis wezen verschillende bewoners en media naar het kamp omdat de burgemeester een aanvaring met de kampbewoners zou hebben gehad.

Maandag werd nog een woning en een loods op het kamp doorzocht in verband met een onderzoek naar de import van vermoedelijk duizenden kilo's apaan. De inval heeft volgens justitie niets te maken met de aanslag op het stadhuis.

Uit een recent onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat op minstens zestig van de zevenhonderd kampen in Nederland criminele activiteiten plaatsvinden. De bestrijding daarvan ligt in handen van de gemeenten.