VVD stapt uit coalitie Roermond

De VVD stapt uit het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond. Dat maakte de lokale afdeling dinsdag bekend op een persconferentie. Na het vertrek van de van corruptie verdachte wethouder Jos van Rey leggen ook de twee andere VVD-wethouders hun functie neer.

Als motivatie verwees fractievoorzitter Dré Peters naar de terugkerende beschuldigingen van niet-transparant bestuur, waarbij steeds met de vinger naar de drie VVD-wethouders zou worden gewezen. "Hierdoor wordt het de VVD onmogelijk gemaakt normaal te functioneren."

Wethouder Vincent Zwijnenberg werd eerder als getuige gehoord in de corruptiezaak. Daarover wilde hij dinsdag niets kwijt. Zwijnenberg wilde slechts kwijt dat informatie waarvan 'redelijkerwijs vermoed kan worden dat zij geheim is, ook geheim moet blijven'.

Mogelijk bood de gevallen Van Rey niet alleen VVD-burgemeester Ricardo Offermanns, maar ook zijn collega-wethouder informatie aan uit de vertrouwenscommissie voor de benoeming van de nieuwe burgemeester. Er zijn geen aanwijzingen dat Zwijnenberg is ingegaan op het aanbod van Van Rey.

Raja Moussaoui was de derde politica die haar aftreden bekendmaakte. De Roermondse politica was duidelijk geëmotioneerd en zei zeer teleurgesteld te zijn dat ze het werk waar ze van houdt niet kan afmaken.

Vorig jaar oktober werd een onderzoek ingesteld naar mogelijke belangenverstrengelingen van Van Rey. Een commissie kwam in maart tot de conclusie dat hij jarenlang de schijn van belangenverstrengeling wekte. In twee gevallen was ook echt sprake van belangenverstrengeling. Desondanks mocht de 67-jarige politicus blijven zitten.

De VVD zat in een college met CDA en PvdA, met gedoogsteun van de lokale Partij Voor De Eenheid. De liberalen beschikken over elf van de 31 zetels en vormen verreweg de grootste fractie in de Limburgse stad.