Rapport Hillsborough pleit supporters vrij

De supporters van Liverpool hebben geen schuld aan het Hillsborough-drama waarbij in 1989 in totaal 96 doden vielen. Dat blijkt uit een rapport dat woensdag openbaar is gemaakt. De situatie liep volledig uit de hand door fouten van politie en hulpdiensten en niet door het gedrag van dronken Liverpool-supporters, zoals eerder vaak werd aangenomen.

Het Hillsborough-drama geldt als de grootste stadionramp in de Britse voetbalhistorie. Bij een bekerwedstrijd tussen Liverpool en Nottingham Forest, die op onpartijdig terrein in Sheffield werd gespeeld, vielen op 15 april 1989 bij het gedrang in de mensenmassa bijna honderd doden.

De politie schoof de schuld na afloop in de schoenen van fans van Liverpool, die toch al geen al te beste reputatie hadden. Premier David Cameron bood daarvoor woensdag zijn excuses aan. "Nieuw bewijs toont aan dat de families van de slachtoffers dubbel onrecht is aangedaan. Ik betreur dit oprecht en ook dat het zo lang heeft moeten duren voordat alles opgehelderd kon worden."

Nabestaanden hebben een jarenlange juridische strijd gevoerd om inzage te krijgen in het duizenden pagina's tellende rapport. Uit de stukken blijkt dat er cruciale fouten zijn gemaakt, waardoor veel onnodige slachtoffers zijn gevallen. Cameron stelt voor om het bewijs opnieuw te onderzoeken en mogelijk aan de rechter voor te leggen.


Rapport Hillsborough pleit supporters vrij (Foto: Novum)