Veiling DSB-collectie 'eerste grote museumveiling'

De veiling internationale kunstwerken uit de voormalige collectie van Dirk Scheringa is de 'eerste echte grote museumveiling in Nederland'. "Zoiets heeft, afgezien van de incidentele veiling van een enkel museaal kunstwerk, nog nooit in dit land plaatsgevonden", zegt de voorzitter van veilinghuis Christie's, Jop Ubbens, woensdag.

"Meer dan 25 nationaliteiten hebben zich gemeld en bieden mee", vervolgt Ubbens. Naast individuele verzamelaars, zou zich een museum 'van heel ver weg' hebben gemeld. "Ons bereik voor deze veiling is oneindig. Christie's is ongelooflijk verheugd met deze opdracht."

Het veilinghuis werd door de curatoren van de failliete DSB Bank van Scheringa gekozen om de werken onder de hamer te brengen. De collectie Nederlandse kunst werd verkocht aan verzamelaar en museumoprichter Hans Melchers.

Bij Christie's in Amsterdam, Londen, New York en Hong Kong worden in totaal 221 werken verkocht voor een geschatte waarde van tussen de zes en tien miljoen euro. Sommige van de werken zijn nog nooit eerder te zien geweest voor publiek. Bij de Amsterdamse vestiging worden 160 werken met een waarde van tussen de achthonderd euro en twee ton geveild.

Het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek werd in november 2009 in navolging van het faillissement van DSB Bank officieel failliet verklaard. De collectie van het geplande museum bestond uit meer dan duizend schilderijen.

Melchers nam in maart het grootste deel van de Nederlandse collectie over. Die kunstwerken worden ondergebracht in het voormalige gemeentehuis van Gorssel en in een dependance in kasteel Huize Ruurlo, beide in de Achterhoek. De musea moeten in het voorjaar van 2014 opengaan.


Veiling DSB-collectie 'eerste grote museumveiling' (Foto: Novum)