VS en Israël oneens over Iran

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag een uur gebeld met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Onderwerp van gesprek was het nucleaire programma van Iran.

Het Witte Huis stelde in een verklaring dat de leiders 'samen vastberaden blijven om Iran van een nucleair wapen af te houden’. De afgelopen maanden bleek echter herhaaldelijk dat ze van mening verschillen over de manier waarop dat moet gebeuren.

Netanyahu zei dinsdag dat "zij die weigeren duidelijke grenzen te stellen aan Iran geen moreel recht hebben om een rood stoplicht voor Israel neer te zetten". Netanyahu vindt dat Israël het recht heeft om uit zelfverdediging militaire acties tegen Iran te ondernemen. Washington wil juist het pad van diplomatie en sancties blijven bewandelen om Iran ertoe te bewegen zijn vermeende nucleaire wapenprogramma te staken. Israël zou graag zien dat de grote bondgenoot Iran deadlines stelt, maar volgens de Amerikaanse regering werkt dat averechts.

Het Witte Huis ontkende berichten dat Obama Netanyahu niet wil ontvangen wanneer deze volgende maand de VS bezoekt. Commentatoren van diverse media vatten die weigering op als een sneer naar Israël, maar volgens Washington is er helemaal geen verzoek ingediend voor een ontmoeting. Bovendien sluiten de agenda’s van de twee leiders niet op elkaar aan, aldus de verklaring.

VS en Israël'samen vastberaden' over Iran
VS en Israël oneens over Iran (Foto: ANP)