'Verkrachtende tbs'er op randje genezen verklaard'

De tbs'er die ervan wordt verdacht tijdens een begeleid verlof zijn begeleidster te hebben verkracht was door zijn behandelaars al bijna genezen verklaard. Hij had er al enkele proefverloven op zitten en stond op het punt terug te keren in de maatschappij, schrijft De Telegraaf woensdag.

Zijn advocaat Rob Oude Breuil zegt in de krant dat er een duidelijke aanleiding was waarom zijn 28-jarige cliënt het afgelopen weekeinde in de fout ging. Omdat zijn cliënt in zogenoemd beperking zit, mag hij daar echter niet over uitwijden. Hij zegt verder dat zijn cliënt erg onder de indruk van het gebeuren is en spijt heeft.

De man verbleef in tbs-kliniek Oldenkotte in het Gelderse Rekke. Hij had tbs opgelegd gekregen voor zedendelicten. Tijdens een fietstocht die hij met zijn begeleidster maakte door het grensgebied van Nederland en Duitsland viel hij de vrouw plotseling aan en verkrachtte hij haar. Hij zou de vrouw ook geprobeerd hebben te vermoorden.

Daarna vluchte hij, maar een paar uur later werd hij aangehouden. Voorlopig zit hij in de cel. De rechtbank in Almelo heeft zijn voorlopige hechtenis dinsdag met veertien dagen verlengd. Alle verloven van de kliniek zijn nu uit voorzorg ingetrokken.

Update 12.25
De 28-jarige tbs'er die zaterdag met geweld aan zijn begeleidster ontsnapte en haar verkrachtte, zat in de eerste fase van zijn resocialisatieproces.

Resocialisatie is het laatste deel van de behandeling van een tbs'er en start pas als het verblijf binnen de muren van de kliniek naar tevredenheid is verlopen, meldt Oldenkotte op haar website.