Buitenland volgt verkiezingen vanuit eurovisie

Buitenlandse media volgen de verkiezingen woensdag vooral vanuit het oogpunt van de eurocrisis. Veel media voorspellen een pro-Europese winnaar nu VVD en PvdA gelijk op gaan in de peilingen.

The Guardian spreekt van verkiezingen die 'gedomineerd worden door pro-Europese partijen'. Daarmee worden volgens de Britten de zorgen weggenomen over eurosceptici die in Nederland aan de macht komen en mogelijk de Europese Unie verlaten of de Europese regels aan hun laars lappen. Volgens de krant heeft PVV-leider Geert Wilders veel steun verloren en verloor de SP stemmen door de zwakke optredens van lijsttrekker Emile Roemer.

Duitse media zijn met name geïnteresseerd in wie er straks het dichtst bij bondskanselier Angela Merkel komt te staan. Als PvdA-leider Diederik Samsom met zijn partij de grootste wordt, zal hij eerder aansluiting vinden bij de Franse president François Hollande dan bij Merkel, denken de Duitsers.

In vrijwel alle media staat de nek-aan-nekrace tussen VVD-leider Mark Rutte en PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom centraal. De Belgische krant De Standaard spreekt van een 'ongemeen spannende strijd', die waarschijnlijk zal uitmonden in een middenkabinet van de traditionele partijen of een paarspluskabinet. De Tijd meldt dat 'kemphanen Rutte en Samsom', ondanks dat beiden eerder al aangaven dat ze niet staan te springen om een paars kabinet, toch met elkaar opgescheept zullen zitten na woensdag.