'Eurotop draait om groei en werkgelegenheid'

Regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie zullen zich tijdens de eurotop die donderdag en vrijdag in Brussel plaatsvindt, richten op het vastleggen van een aantal doelstellingen op het gebied van groei en werkgelegenheid. Ze praten over een zogenoemde groeivriendelijke fiscale consolidatiestrategie. Dat verklaren EU-functionarissen woensdag aan Dow Jones Newswires.

Daarnaast wordt er gesproken over hervormingen in het fiscaal beleid, waaronder op het gebied van energie en financiële transacties.

Ook zal worden vastgelegd dat EU-lidstaten hun nationale hervormings- en convergentieprogramma's voor april 2012 moeten indienen, zodat de Europese Commissie uiterlijk in juni al dan niet goedkeuring kan geven voor de programma's.

Een beslissing om het permanente noodfonds van de eurozone; het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) te verhogen, wordt naar verwachting uitgesteld.

"Mevrouw Merkel wil dat de kwestie omtrent Griekenland eerst van tafel is, voor er gesproken gaat worden over de zogenaamde firewalls," verklaart een van de ambtenaren. Daarbij zou een nieuwe bijeenkomst tussen EU-regeringsleiders om over een verhoging van het noodfonds te praten, plaats kunnen vinden na het afronden van een schuldendeal tussen Griekenland en zijn private schuldeisers medio maart.

Het ESM beschikt momenteel over EUR500 miljard aan fondsen.