KNSB zet mogelijk vangnet-ploeg op

Mochten vele Nederlandse topschaatsers na dit seizoen geen onderdak kunnen vinden bij ploegen dan is schaatsbond KNSB volgens directeur sport Arie Koops bereid om een vangnet op te zetten voor de rijders waarvan verwacht wordt dat ze de Olympische Spelen van 2014 in Sochi kunnen halen.

Control maakte eind vorig jaar bekend de stekker uit de ploeg te gaan trekken en deze week kwam hier Hofmeier bij. Hierdoor kunnen rijders als Stefan Groothuis, Koen Verweij en Marrit Leenstra zonder werkgever komen te zitten. Op TVM na is ook van de andere ploegen de toekomst onzeker.

"We reserveren ieder jaar wat geld om schaatsers met olympische potentie op te kunnen vangen indien dat nodig is. Tot en met 2009 hebben we als bond een eigen opleidingsploeg gehad. Ik kan me voorstellen dat er weer zoiets dergelijks ontstaat wanneer er nog meer ploegen zouden wegvallen," zei Koops die benadrukt dat de KNSB dan geen salarissen gaat betalen, maar wel topsportfaciliteiten aanbiedt.

Koops gaat uit van vijf tot zes commerciële ploegen die tot dertig rijders onder contract hebben staan. "Als we die aantallen niet meer halen, komen we in een ongewenste situatie en zullen we moeten kijken naar andere mogelijkheden," zei de KNSB-directeur die wel verwacht dat in ieder geval BAM, Liga en Op=Op Voordeelshop na dit jaar door zullen gaan. Bij de zevende ploeg, APPM, wordt al met een minimaal budget gewerkt.