Nederlandse verzetsheld Tina Strobos overleden

De Nederlandse verzetsheld Tina Strobos is maandag overleden in haar woonplaats Rye in de Amerikaanse staat New York. Volgens haar zoon Jur Strobos was enkele jaren eerder al borstkanker bij haar vastgesteld. Strobos is 91 jaar geworden.

De Nederlandse hielp in de Tweede Wereldoorlog meer dan honderd joden in Amsterdam onderduiken. Ze nam ze op in haar huis in Amsterdam, dat door een timmerman van het verzet daarvoor was ingericht. De zolder had een geheime kamer waar twee of drie mensen zich konden verstoppen als de nazi's een huiszoeking deden. Ook de oma en moeder van Strobos hielpen mee om joden te laten onderduiken.

Met een alarmbel werden de onderduikers gewaarschuwd bij gevaar. Zo oefenden de vluchtelingen in het zo snel mogelijk uit het raam het dak op gaan. Via het dak konden ze naar een aangrenzende school, die bij een razzia niet snel zou worden binnengevallen.

Uiteindelijk leidde Strobos de joodse onderduikers naar andere schuilplaatsen. Ze maakte ook paspoorten voor ze, bracht op de fiets nieuws en voedselbonnen naar joden die zich in boerderijen buiten de hoofdstad verstopten en verborg van de Duitsers gestolen wapens. Negen keer werd Strobos door de Gestapo opgepakt en ondervraagd, waarbij ze een keer zo hard tegen een muur werd gegooid dat ze bewusteloos raakte.

Volgens de directeur van het Holocaust and Human Rights Education Center in de Verenigde Staten, dat Strobos in 2009 nog onderscheidde, is geen van de joden die de Nederlandse hielp ooit gevangengenomen. Van de Israëlische organisatie Yad Vashem ontving ze in 1989 een eretitel.

In 1951 verhuisde Strobos naar de VS, waar ze als psychiater aan de slag ging. Tijdens de Duitse bezetting studeerde ze medicijnen.