Doden door tornado's en noodweer in de VS

Noodweer heeft in diverse Amerikaanse staten vannacht voor veel overlast gezorgd. Vooral in de staten Nebraska, Missouri, Montana en Kansas was het goed raak.

Op sommige plaatsen werden ook tornadowaarschuwingen afgegeven en in enkele gevallen kwamen er ook tornado's aan de grond. Vooral het dorpje Harveyville in Kansas lijkt flink getroffen.

Het dorp telt slechts 230 inwoners en ligt zo'n 40 kilometer ten zuidwesten van Topeka. De laatste berichten spreken over 9 gewonden, waarvan één zwaar gewonde. Andere media reppen al over één dode. Daar is mogelijk een EF3 tornado overheen getrokken, maar dat wordt momenteel onderzocht.

Ook in Branson, Missouri, zou een tornado schade hebben aangericht. Bomen raakten ontworteld en daken van gebouwen en een tankstation zijn kapot gewaaid. In sommige plaatsen in Missouri kwamen er hagelstenen zo groot als knikkers naar beneden. In veel gebieden viel de stroom uit omdat stroomkabels het begaven.

Het tornadoseizoen van de VS begint zon beetje in maart en duurt tot juni. Vorig jaar was het het duurste en dodelijkste tornadojaar in decennia. Meer dan 500 mensen kwamen toen om het leven, waarvan alleen al 160 in het stadje Joplin (Missouri). Ook op het forum worden de tornado's in de VS van dag tot dag gevolgd. Daar staan inmiddels ook foto's en video's van het noodweer van vannacht.

Update 15.50 uur
Het noodweer heeft inmiddels ook andere staten van de VS bereikt. In Illinois werd vooral Harrisburg zwaar getroffen. Daar richtte een tornado grote schade aan en volgens MBC vielen daar zeker drie doden. In het eerder genoemde Harveyville viel ook één dode.

Het stormfront breidt zich inmiddels uit naar het oosten van het land. De Amerikaanse stormdienst heeft nu ook de  'extreem weer waarschuwing' voor vandaag uitgebreid van "laag risico" naar "gemiddeld" risico. Ze verwachten daar vandaag nog veel meer noodweer. De waarschuwingen zijn vooral van kracht voor Tennessee, maar ook alle omringende staten als Virginia en Dakota krijgen nog het nodige.