100-jarige loopt marathon uit

Fauja Singh heeft gisteren in Toronto een wereldrecord op de marathon neergezet. Op zich geen vreemde actie, ware het niet dat de Brit inmiddels 100 jaar oud is. Hij kwam in Canada over de streep in 8 uur 25 minuten en 16 seconden en mag zich hierdoor de eerste 100-jarige noemen die de 42 kilometer en 195 meter uitgelopen heeft.

Singh had het bij zijn recordpoging niet makkelijk, want hij kwam na 35 kilometer de man met de hamer tegen. Vervolgens heeft de Brit er nog twee uren over gedaan om in looppas de finish te bereiken. Daar werd hij opgewacht door de media en werd hij gehuldigd. Singh eindigde uiteindelijk als 3.850e waarmee hij vijf andere lopers voorbleef.

Singh is geboren in 1911 in India en was boer in Punjab. In de jaren zestig verhuisde hij naar Groot-Brittannië, waar hij nu nog steeds woont. De Brit begon elf jaar geleden met hardlopen na de dood van zijn vrouw en zijn zoon. Hij loopt elke dag ruim vijftien kilometer en zette in 2003 in Toronto al het wereldrecord op de marathon voor negentigplussers op 5 uur en 40 minuten. Afgelopen donderdag ging hij al de recordboeken in door de eerste 100-jarige te worden die op één dag deelnam aan afstanden variërend van 100 tot 5.000 meter.


Actie vanaf 1:10 minuten