32 incidenten met VWA-controleurs

Controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hebben dit jaar tot nog toe 32 keer gemeld dat zij tijdens hun controles te maken hebben gehad met agressie en geweld. Dat laat een woordvoerder van de VWA maandag weten.

De meldingen variëren van bedreiging met geweld, intimidatie, 'eenvoudige mishandeling' of het schoppen van uitwerpselen richting de inspecteur. Bijna de helft van de incidenten (vijftien stuks) had betrekking op het handhaven van het rookverbod in de horeca.

In de andere gevallen gaat het onder meer om controles die betrekking hebben op de voedselveiligheid of dierenwelzijn. De VWA gaat ervan uit dat niet alle vormen van agressie en geweld worden gemeld. Hoe de cijfers zich verhouden tot vorig jaar is onduidelijk, omdat cijfers daarover ontbreken.

Volgens minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) neemt het geweld tegen inspecteurs van het rookverbod in de horeca toe. Ze eist daarom dat cafés waarin rookcontroleurs worden lastiggevallen of mishandeld harder worden aangepakt, zei ze dit weekeinde. Het belagen van controleurs is 'ontoelaatbaar', aldus de bewindsvrouw.