Chileens leger roept duizenden dienstplichtigen op

Het Chileense leger heeft maandag bijna 57.000 mensen van 18 jaar opgeroepen zich te melden voor de dienstplicht. Volgens het leger moet er gaten worden opgevuld, omdat een grote protestbeweging van studenten ertoe heeft geleid dat te weinig vrijwilligers zich hebben aangemeld.

Hoewel Chili de dienstplicht kent, zijn er over het algemeen voldoende vrijwilligers, waardoor niemand tegen zijn zin het leger in hoeft. Dit jaar meldden 14.127 mensen zich aan. Dit is volgens minister van defensie Alfonso Vargas te weinig om de geschikte kandidaten te vinden voor de 11.340 openstaande vacatures. Daarom is het volgens Vargas nodig dat 56.793 mensen zich melden.

Vargas beschuldigt de studentenbeweging, die strijdt voor onderwijshervormingen, ervan de scholen te boycotten. Daardoor kunnen de wervers van het leger hun werk niet doen.

Hoe zuiver de motieven van het leger zijn is niet duidelijk. Ook vorig jaar, nog voor de studentenprotesten op gang kwamen, kampte het Chileense leger met een tekort. Toen werden er echter een stuk minder personen opgeroepen.