Vakbonden voeren druk op Griekse regering op

Vakbonden in Griekenland zijn maandag een nieuwe campagne begonnen om de regering van premier George Papandreou te weerhouden van nieuwe bezuinigingen. Vanwege massale stakingen liggen de veerdiensten naar de Griekse eilanden stil en hoopt het huisvuil zich op in de straten van de hoofdstad Athene. Belastinginners en douanebeambten hebben het werk neergelegd en demonstrerende ambtenaren bezetten de ministeries van financiën en werkgelegenheid.

Donderdag legt de regering-Papandreou het parlement een nieuw bezuinigingspakket voor. "De regering sloopt de publieke sector en snijdt het vangnet voor burgers weg, terwijl de dramatische salarisverlagingen onze burgers in armoede en behoeftigheid storten", zei de ambtenarenbond ADEDY. "De nieuwe maatregelen zijn de doodssteek voor ons inkomen."

President Papandreou toonde zich, hoewel muiterij dreigt onder de parlementariërs van zijn Socialistische Partij, vastbesloten het hervormingspakket door het parlement te loodsen. "Dat stelt ons in staat ons met opgeheven hoofd en een sterkere onderhandelingspositie naar het schuldenoverleg te begeven." De lidstaten van de eurozone voeren koortsachtig overleg om zondag een akkoord te kunnen sluiten over een oplossing voor de schuldencrisis.

De regering Papandreou overweegt het leger te belasten met de huisvuilinzameling in de hoofdstad. Volgens de Atheense politie is een vrachtwagen van door de regering ingehuurde stakingsbrekers door tientallen onbekenden belaagd. De bestuurder bleef ongedeerd.


Vakbonden voeren druk op Griekse regering op (Foto: Novum)