Toch miljoenenboete voor bedrijf Berlusconi

Het investeringsbedrijf van de familie van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi moet per direct 560 miljoen euro betalen wegens corruptie rond de overname van de uitgeverij Mondadori. Dat heeft het gerechtshof in Milaan zaterdag besloten.

Het bedrijf van Berlusconi, Fininvest, werd in 2009 tot de boete veroordeeld. Het gerechtshof bevestigde de strafmaatregel, hoewel het aanvankelijke bedrag van 750 miljoen euro met 190 miljoen werd teruggeschroefd.

De boete volgde op de veroordeling van drie compagnons van Berlusconi voor omkoping van een rechter. Deze draaide een uitspraak terug, die in de strijd om Mondadori in het voordeel viel van de industrieel Carlo De Benedetti, een concurrent van Fininvest.

Marina Berlusconi, de dochter van de premier en directeur van Fininvest, sprak zaterdag van een 'totaal onterecht vonnis'. Het besluit van het hof vormt onderdeel van de hetze die tegen haar vader wordt gevoerd, zei ze. Volgens haar is de boete tweemaal zo hoog als het aandeel van Fininvest in Mondadori waard is. Haar advocaten bereiden een zaak bij het hoogste hof in het land voor.

Ondertussen is de uitspraak de zoveelste tegenslag voor Berlusconi, die eerder deze week nog negatief in het nieuws kwam toen bleek dat er in het grote pakket bezuinigingsmaatregelen voor Italië een bepaling was opgenomen die moest voorkomen dat Fininvest de boete moest betalen. Onder druk van de oppositie trok de premier deze bepaling vlug terug. Zijn bondgenoten verklaarden niet op de hoogte te zijn geweest dat de maatregel in het bezuinigingspakket was opgenomen.