Verboden te schieten op bermbomleggers

Het Britse ministerie van Defensie heeft gezegd dat in Afghanistan gelegerde soldaten niet mogen schieten op Taliban-leden die bezig zijn bermbommen te plaatsen. Dat volgt uit de Geneefse Conventies over oorlogsgedragsregels.

Defensie heeft dit gezegd tijdens een onderzoek naar de dood van sergeant Peter Rayner. De oorlogsregels stellen namelijk dat er alleen op mensen geschoten mag worden die een onmiddelijke bedreiging vormen. De sergeant kwam in oktober vorig jaar om het leven door een zogeheten improvised explosive device.

Sergeant Peter Rayner (bron: British Army, licentie: Crown Copyright)De vrouw van de militair meldde tijdens het onderzoek dat Rayner haar enkele dagen voor zijn dood had verteld dat het doden van bommenleggers niet tot zijn taken behoorde. Volgens de weduwe zijn de rules of engagement verkeerd en hebben ze tot de dood van haar man geleid.

De Britse regering stelt echter dat de regel past in het beleid om het Afghaanse volk aan de kant van de NAVO-troepen te krijgen. Volgens Londen is het belangrijker geen onschuldigen te doden dan iedere kans aan te grijpen om opstandelingen te doden.

Volgens een anonieme Britse officier is het evenwel extreem lastig om er zeker van te zijn of iemand een 'onmiddelijke bedreiging' vormt. "Dan moet je er naartoe lopen, met alle gevaar van dien", zegt hij. "De Amerikanen hebben vrijere regels. Als ze iemand ook maar verdenken van bommen leggen, dan schieten ze."

Britse patrouille, Afghanistan
Britse patrouille, Afghanistan (bron: Wikimedia, licentie: publiek domein)