Frisia mag zout winnen onder Waddenzee

Het bedrijf Frisia Zout mag zout winnen onder de Waddenzee in Noordwest-Friesland. Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) geeft het bedrijf een vergunning hiervoor, schrijft hij vrijdag aan de Tweede Kamer. Door de zoutwinning onder de Waddenzee kan de zoutwinning op land op termijn fors afnemen.

Het duurt nog wel zeker tot 2021 voordat zoutwinning volledig onder de Waddenzee kan plaatsvinden. Om ervoor te zorgen dat de zoutfabriek van Frisia in Harlingen kan blijven voortbestaan, krijgt het bedrijf binnenkort een nieuwe vergunning voor zoutwinning in het gebied waar nu al het zout vandaan wordt gehaald.

Voorwaarde is wel dat de bodem nog maximaal dertig centimeter mag dalen. Later dit jaar beslist Verhagen over een vergunning voor zoutwinning in het gebied ten oosten van de plek waar het zout nu al wordt gewonnen.

Economische Zaken, de Friese gemeenten en Frisia Zout zetten de afgelopen tijd overigens al in op zoutwinning onder de Waddenzee. Onder meer de Friese gemeenten zijn tegen nieuwe winning onder het vasteland, mede omdat dit voor bodemdaling zorgt.

De bodemdaling door zout- en gaswinning in Franeker wordt sinds 1988 bijgehouden. Eind 2007 meldde de provincie Friesland dat de bodem tot 33 centimeter was verzakt door de werkzaamheden. In het centrum van Franeker betrof de daling veertien centimeter.

De provincie en betrokken gemeenten stellen wel dat de flora en fauna in de Waddenzee geen nadaal mag ondervinden aan de zoutwinning. De zoutwinning in de Waddenzee zal plaatsvinden in het gebied Havenmond. Het zout zit op ongeveer drie kilometer uit de kust en op twee kilometer diepte. Frisia gaat het aanboren vanaf het industrieterrein van Harlingen.