[Tour] Het zag Gesink groen en geel voor ogen

Hij klampte aan, het ging niet meer
Hij had het niet zo naar zijn zin
De witte trui heeft hij nog wel
Kom, Robert, blijf er toch maar in

Wij Nederlanders zijn er weer snel bij. Johnny heeft zijn eigen lied nu.
http://www.youtube.com/watch?v=5Yc9ugsilKA&feature=youtube_gdata_player
Maar Johnny kon zijn bollen alweer inleveren. Misschien morgen beter,

We moesten er wel weer lang op wachten en van Robert Gesink had dat wachten nog wel wat mogen duren, maar uiteindelijk was het wel een lekkere finale.
De koers verliep ongeveer zoals ik al had gedacht, maar Johnny was er alleen niet bij in de kopgroep. Misschien morgen?
Het werd op zo’n vijftig kilometer van de finish al duidelijk dat Vino wel weer wat van plan was in de finale, want zijn ploeg ging BMC helpen om het gat met de kopgroep kleiner te maken. Meteen in het begin van de beklimming ging de Kazak dan ook in de aanval. Dat vind ik altijd zo leuk van hem. Als een bezetene aanvallen en aan het eind niets in handen hebben. Net Hoogerland. Maar nog niet zo lang geleden reed Gilbert ook zo en die heeft al een hele tijd geen lege handen meer gehad. Ook nu heeft hij het groen weer om de schouders.

Ik moet het toch nog maar eens vermelden. De heren Dijksta, Ducrot en Smeets maken er weer een potje van. Volgens mij hebben ze ook iets tegen Vinokourov, want gisteren vermeldde Smeets dat ook Vinokourov op grote achterstand was binnengekomen, terwijl hij gewoon in de eerste groep zat en vandaag had het duo D&D niet door dat Vino al kilometers virtueel in het geel reed.
“Hij zal wel enkele plaatsen stijgen in het algemeen klassement,” klonk het uit de mond van Herbert, terwijl Vino bijna vijftig seconden voorsprong had op de gele trui en slechts iets meer dan dertig seconden achterstand had.

Jammer, jammer, jammer, dat onze held in de witte trui het niet kon bolwerken in de finale.
Inderdaad zag het hem groen en geel voor ogen zoals de titel van de column al vermeldt, maar het groen en geel was wat te ver voor ogen. En dat terwijl het om de schouders zat van renners die hij normaal gesproken ver achter zich laat in de bergen.
Als de geest wel wil, maar het lichaam niet, dan wint altijd het lichaam uiteindelijk. Zen zal het niet met me eens zijn, maar het bleek ook nu weer. Zolang het vlakke ritten waren, kon de geest nog overheersen, maar bergop lukt dat niet. Ik had toch maar voor alle zekerheid Mollema met de voorste groep mee laten rijden denk ik. Maar het kan natuurlijk zijn dat die al te veel had moeten werken voor Gesink en ook niet meer meekon.

Leuk was wel de strijd in het kopgroepje, waarbij een jonge Amerikaan met een Nederlands tintje heel geniepig door de anderen in de tang werd genomen. Een goede leerschool.
Een Portugees met een luchtje hield uiteindelijk de aandringende Gilbert nog net van zich af en won de etappe. Robert heeft nog steeds de witte trui, maar blijkbaar is dat niet zijn doel. Ik hoop echt niet dat hij afstapt, maar ben bang van wel.
Verder was er niet veel te zien aan de klassementsrenners, want die deden elkaar nog geen pijn. Contador zette even aan, maar de anderen reageerden meteen en dan is de lol er natuurlijk al snel af.
De enige die me verbaasde was de oude Thor, die nog steeds zijn gele trui heeft. Taaie Thor.

In het zonnetje

Ik wil graag Wout Poels in het zonnetje zetten. Da Costa was vandaag de Alfa en Poels de Omega, ook al rijdt hij daar niet bij. Wat zal die man hebben geleden! Maag- en darmklachten en dan in zo’n etappe doorrijden en nog op tijd binnenkomen ook! Ik steek hem een dikke pluim in zijn kont, maar daar glijdt momenteel de grote boodschap gewoon langs naar buiten.

Morgen wacht de renners weer een zeer gevaarlijke rit. Ik denk dat de klassementsrenners tevreden zijn met een groepje vooruit, waarbij geen gevaarlijke renners voor het algemeen klassement zitten. De ploegen van de sprinters gaan morgen echt niet controleren. Vluchters hebben dus een grote kans van slagen.
Het zou onder normale omstandigheden een ideale rit zijn voor Sylvain Chavanel. Vorig jaar won hij net zo’n rit door de Jura. Maar zijn lichaam moet natuurlijk ook willen.
Hoogerland mag je ook opschrijven. De rit is uitstekend geschikt voor hem. Verder zijn er natuurlijk al ploegen met renners die nog niets hebben gewonnen en niets in het hooggebergte hebben te zoeken. Radioshack is Leipheimer en Horner al kwijt voor het klassement, maar Klöden staat er uitstekend voor, dus die gaan echt niet aanvallen. Maar je kunt wel naast Hoogerland en Voeckler renners als Kadri, Pineau, Charteau en Coppel verwachten.
De tussensprint is op ongeveer vijftien kilometer van de streep. Ik ben benieuwd of iedereen weer gaat sprinten daar. Misschien is er wel een vrij grote kopgroep die de meeste punten pakt. De renners gaan voor de eerste keer in de Tour de Col de Perthus van de tweede categorie beklimmen.
De dag hierna is een rustdag dus er zullen renners bij zijn die daardoor juist extra gemotiveerd worden om nu nog eens diep te gaan.

Een kijkje in de omgeving

De renners bevinden zich nog steeds in de Auvergne.
De streek van Saint Flour wordt ook wel ‘Pays de l’Art et d’Histoire’ genoemd. De geschiedenis adem je er in; zeker in Saint Flour zelf. Een prachtige in basalt gebouwde kathedraal die Saint-Pierre heet, de mooie Pont Vieux, het bisschoppelijk paleis dat in de zeventiende eeuw na een verwoesting weer werd opgebouwd en Maison Cinsulaire, een architectonisch hoogstandje.
Verder staat Saint Flour bekend om de feesten.
Het Festival des Hautes Terres (van de bergculturen), het Festa del Païs (feest van de landbouw) en de Chemin d’Art (festival van de hedendaagse kunst) zijn altijd druk bezocht.
Het festival van de bergculturen is al eind juni geweest. Een driedaags festival zoals Oerol. Veel soorten muziek en veel artiesten in het hele stadje.
Het Festa del Païs vindt altijd in het eerste weekend van augustus plaats. Tijdens het komende feest kun je onder andere zien hoe men daar kaas maakt. Het is een cultureel en gastronomisch feest.
Tijdens het Chemin d’Art presenteren Franse en buitenlandse kunstenaars zich gedurende twee weken in het stadje. Overal in het stadje kun je hun kunst bewonderen. Ik weet niet of de feesten gesubsidieerd worden. In Nederland zou dat zeker niet meer het geval zijn.

Naast festivals en mooie, oude stadjes is er nog veel meer te beleven in de Haute-Auvergne.
Er zijn mooie fietsroutes. Je kunt er een paar vinden op Google Earth. Een mooie van Chateau du Sailhant naar le Sauvage bijvoorbeeld. Een prachtige rit van ongeveer zeventig kilometer.
De renners hebben echter een andere fietstocht voor de boeg en die is niet om van het landschap te genieten.