Slachtofferhulp Nederland financieel in de put

Slachtofferhulp Nederland zit door te grote uitgaven in grote financiële problemen. De organisatie die slachtoffers moet helpen heeft in een jaar tijd bijna het hele eigen vermogen erdoorheen gejaagd. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Voor het eerst in de geschiedenis heeft slachtofferhulp een vacaturestop ingesteld. Mogelijk worden vestigingen gesloten en activiteiten afgestoten.

De organisatie probeert zicht te krijgen op de oorzaak van de problemen en overlegt daarover met het ministerie van Veiligheid en Justitie. Vorig jaar verstrekte het ministerie nog zestien miljoen euro subsidie.

Onder de vorig jaar gestopte voorzitter Jaap Smit groeide de organisatie in omvang en bekendheid. Zo werd niet alleen meer hulp geboden aan slachtoffers van misdrijven, maar ook bij verkeersongelukken en grote calamiteiten zoals de schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn.

Volgens Harry Crielaars, de opvolger van Smit, was er voorheen onvoldoende oog voor het belang van buffers. De loonkosten stegen tussen 2006 en vorig jaar met twaalf procent. Smit kreeg zelf zeventien procent meer loon: 136 duizend euro. Opvolger Crielaars krijgt 112 duizend euro.

Smit laat weten 'stupéfait' te zijn over de problemen.