Ontknoping Eredivisie: Vooruitblik speelronde 34

Zondag wordt de laatste speelronde van deze voetbaljaargang in de Eredivisie gespeeld. De degradant is inmiddels bekend, maar welke ploeg gaat met de landstitel aan de haal? Zondagmiddag om 16.30 uur weten we het. Lees hieronder de laatste vooruitblik van dit seizoen.

Landstitel
De strijd om de landstitel gaat dit weekend tussen FC Twente en Ajax. Ook PSV streed vorige week nog mee om het kampioenschap, maar zag zowel de Tukkers als de Amsterdammers hun wedstrijd winnen. Daardoor viel het doek voor de Eindhovenaren, die bij winst op FC Groningen tweede zullen worden.

Mochten de Eindhovenaren er niet in slagen om in de Euroborg te winnen, dan stroomt de ploeg van trainer Fred Rutten in de play-off ronde van de Europa League in.

Het duel tussen Ajax en FC Twente wordt later vandaag in een extra voorbeschouwing op FOK!sport uitgelicht.

Europees voetbal
AZ is zo goed als zeker geplaatst voor de derde voorronde van de Europa League. De Alkmaarders hebben aan één punt in het duel tegen FC Utrecht genoeg om de vierde plaats in de Eredivisie veilig te stellen. Mocht de Alkmaarder formatie verliezen én FC Groningen wint met tenminste 2-0 van PSV, dan gaan de Groningers met het directe ticket aan de haal. Slaagt de ploeg van trainer Pieter Huistra hier niet in, dan wachten de play-offs om het laatste ticket voor de Europa League.

Roda JC Kerkrade en ADO Den Haag zijn al zeker van deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Voor beide ploegen is deelname aan een Europees toernooi alweer even geleden. De Limburgers deden in 2005 voor het laatst mee aan de Intertoto Cup, maar verloren in de halve finale het tweeluik uiteindelijk van Valencia. Voor de Haagse club is het nog langer geleden. Zij deden in 1988 voor het laatst mee aan de Intertoto Cup en gingen in de groepsfase, waar zij Malmö FF, FC Karl-Marx-Stadt en Hannover 96 troffen, onderuit.

Heracles Almelo staat nu nog op de felbegeerde achtste plaats, die recht geeft op het laatste ticket voor de play-offs om Europees voetbal. FC Utrecht zit echter ook nog op het vinkentouw, waardoor de formatie uit Almelo van ADO Den Haag móet winnen om zeker te zijn. Bij een gelijkspel is de club afhankelijk van het resultaat van FC Utrecht, dat het tegen AZ opneemt.

Tot slot maakt ook Feyenoord in theorie nog een kleine kans, maar de Rotterdammers zullen dan een monsterscore op N.E.C. Nijmegen moeten boeken. Daarnaast zullen Heracles Almelo en FC Utrecht moeten verliezen.

Degradatie
Enkele weken geleden degradeerde Willem II al uit de Eredivisie, maar de strijd om deelname aan de play-offs is nog niet gestreden. VVV-Venlo is wel zeker van deelname om promotie/degradatie, maar dat geldt niet voor Excelsior. De Rotterdammers hebben slechts drie punten minder dan De Graafschap, dat nu op de vijftiende plaats staat. Ook het doelsaldo scheelt maar twee doelpunten. Mocht Excelsior met tenminste 2-0 van Vitesse winnen én gaat De Graafschap onderuit tegen VVV-Venlo, dan speelt de Rotterdamse club zich veilig en moeten de Superboeren nog een aantal wedstrijden spelen.

Vitesse heeft eveneens drie punten meer dan Excelsior, maar het doelsaldo van de Arnhemmers is beduidend beter dan het doelsaldo van de club uit Kralingen. Daardoor kan men aannemen dat de formatie van trainer Albert Ferrer ook komend seizoen gewoon in de Eredivisie zal spelen.

Online kijken?
 



Programma laatste speelronde:

Datum Thuis Uit
15 mei, 14:30 uur Feyenoord N.E.C. Nijmegen
15 mei, 14:30 uur Vitesse Excelsior
15 mei, 14:30 uur Heracles Almelo ADO Den Haag
15 mei, 14:30 uur FC Utrecht AZ
15 mei, 14:30 uur Roda JC Kerkrade sc Heerenveen
15 mei, 14:30 uur Ajax FC Twente
15 mei, 14:30 uur De Graafschap VVV Venlo
15 mei, 14:30 uur Willem II NAC Breda
15 mei, 14:30 uur FC Groningen PSV