DVD: World War 2 360°

History Channel is het kanaal van Discovery waarop zoals de naam al zegt alles om de geschiedenis gaat. Een van de meest aangesneden onderwerpen op dit kanaal is, hoe kan het ook anders, de Tweede Wereldoorlog. World War 2 360° beslaat een aantal gebeurtenissen uit de oorlog. Is deze set de dertiende in het dozijn of is het echt de moeite waard hem te kopen?

Deze set bestaat feitelijk uit twee documentaire series. De eerste is Battle 360° welke voornamelijk de oorlog in de Pacific beschrijft, gezien vanaf het vliegdekschip USS Enterprise. De tweede serie is Patton 360°, deze gaat over de belevenissen van Generaal Patton tijdens de Tweede wereldoorlog in Europa. Qua stijl zijn deze 2 series exact hetzelfde. Het zijn de typische docu’s van Discovery van de laatste jaren: veel redelijke cgi (met de computer gemaakte beelden), continu herhalen wat er bekeken werd want er is weer een blok commercials geweest en typisch Amerikaans commentaar met hier en daar een Brit met verstand van zaken. In totaal beslaat deze set 7 dvd's of 5 Blu Ray schijven met meer dan 20 uur aan beelden. Regelmatig zijn er unieke beelden en interviews te zien die niet eerder op dvd verschenen zijn.

Iedere aflevering van beide series beslaat één bepaald onderwerp waardoor alles goed apart te kijken is. Beide series worden voorzien van commentaar van oud-strijders, experts en aan elkaar gepraat door een centrale stem. Onderwerpen die aan bod komen zijn de slag bij Midway, de aanval op het eiland Kruk, De strijd van Patton tegen Rommel in Afrika, de Amerikaanse Blitzkrieg en de slag in de Ardennen.

Op het gebied van informatie voegen beide documentaires niet heel veel toe. Slechts af en toe wordt er volledig nieuwe informatie gegeven. De ooggetuigenverslagen en interviews met mensen die de acties hebben meegemaakt zijn de enige dingen die echt iets toevoegen. Helaas worden dezelfde beelden en cgi vaak hergebruikt waardoor het een en ander af en toe saai kan worden.

Ondanks de kritiek die hierboven staat zijn deze docu’s niet slecht gemaakt. De beeldkwaliteit is goed en ook het geluid is niets over te klagen. Van een serie programma’s die ook op Blu Ray leverbaar is verwacht je tegenwoordig gewoon meer dan een paar jaar geleden. Mocht je hem per se willen hebben dan zou je de boxset kunnen kopen maar verder zou je net zo goed kunnen wachten tot het programma weer een keer herhaald wordt op History Channel.