Bewaker nederzetting schiet Palestijnse tiener dood

Milad Ayyash, een 17-jarige Palestijnse tiener, is zaterdag in het ziekenhuis overleden. Hij was vrijdag neergeschoten nabij een joodse nederzetting in Oost-Jeruzalem. Dat heeft een Palestijnse activist gezegd.

Volgens de activist gooiden Palestijnen vrijdag, twee dagen voor de Palestijnse herdenking van de oprichting van Israël, stenen naar de joodse nederzetting Beit Yonathan. Ayyash bevond zich dicht bij de nederzetting en werd door een bewaker van de nederzetting neergeschoten, aldus de activist.

Ayyash werd getroffen in de buik, aldus een medewerker van het Mukassed-ziekenhuis in Oost-Jeruzalem. Een woordvoerder van de Israëlische politie weerspreekt dit, en zegt dat Ayyash in de schouder was getroffen.

Tijdens de begrafenis van Ayyash zaterdag kwam het tot ongeregeldheden tussen stenen gooiende Palestijnen en de Israëlische grenspolitie, die daarbij traangas inzette. Dat was vrijdag ook al het geval.

Op 15 mei herdenken de Palestijnen de oprichting van de staat Israël. Ze noemen die dag de Nakba, wat catastrofe betekent in het Arabisch.