Hillen: Ik heb geen fouten gemaakt

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) heeft in de affaire rond integriteitsschendingen bij een defensieonderdeel in Den Helder geen fouten gemaakt. Hij baalt er wel van dat zijn functioneren onderwerp is van gesprek omdat de komende weken duidelijk moet worden hoe de forse bezuinigingen op zijn ministerie uitpakken, zei hij zondag in Buitenhof.

Hillen heeft deze week in de Tweede Kamer zijn secretaris-generaal verdedigd. Die had hem niet ingelicht over de integriteitsschendingen. Hillen vindt het onverstandig om het departement te onthoofden in het licht van de aanstaande bezuinigingen. De bewindsman zei zich door de affaire niet beschadigd te voelen.

Hillen trekt zich weinig aan van de kritiek van PVV-leider Geert Wilders. Die noemde hem zaterdag in NRC Handelsblad een 'brekebeen' en 'verdwaalde geest'. "Wie kaatst, moet de bal verwachten. Maar Wilders speelt op de man, ik speelde op de bal." Hij verwijst daarmee naar kritiek die hij eerder op de PVV had geuit.

Bij defensie moeten de komende tijd tienduizend arbeidsplaatsen verdwijnen. Daarmee moet de bezuinigingsdoelstelling van 1 miljard euro gehaald worden. Hillen voorziet onrust bij de bonden, de Tweede Kamer en de samenleving. "Het onweer zal zwaar zijn."

Uit een opiniepeiling van Maurice de Hond blijkt zondag dat Hillen van alle ministers het minst populair is.