FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 maart 2011

Libië: Cameraman Al Jazeera omgekomen

Een cameraman van de Arabische tv-zender Al Jazeera is neergeschoten tijdens een vuurgevecht ten oosten van de Libische stad Benghazi. Dit is de eerste aanval op een journalist sinds het begin van de revolutie, welke nu al een maand lang duurt. 

De cameraman, Ali Hassan al-Jaber, was neergeschoten en een correspondent, Baybah Wald Amhadi, van de zender was zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis. Amhadi liet weten dat de gehele crew van de tv-zender in de gaten werd gehouden. Toen de twee in de auto zaten, werd er van achter de auto geschoten. Drie kogels waren in het lichaam van al-Jaber terechtgekomen, de vierde kogel bij het oor van Amhadi.

"Zelfs in gebieden waar de rebellen alles onder controle hebben, is het niet veilig", zegt Amhadi. "Ook daar zitten mensen tussen die je in de gaten houden voor Gadhafi."

Testdag Barcelona 12 maart

Nico Rosberg heeft de snelste tijd neergezet tijdens de afsluitende testdag van de testweek op het circuit van Barcelona. Op deze slotdag kwamen slechts vier teams met vijf coureurs in actie, waarvan naast Rosberg alleen Pastor Maldonado en Lewis Hamilton een getimede ronde neerzetten.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:43.814 -.--- 35
2 P. Maldonado Williams 1:44.333 +0.519 23
3 L. Hamilton McLaren-Mercedes 1:44.560 +0.746 33
4 F. Alonso Ferrari -:--.--- -.--- 5
5 M. Schumacher Mercedes -:--.--- -.--- 5

 

Uitslag Vitesse - sc Heerenveen

Vanavond stond in de Eredivisie om 20:45 uur het duel tussen Vitesse en sc Heerenveen op het programma. Hieronder vind je de uitslag van deze wedstrijd.

Vitesse

1 - 1

sc Heerenveen

 43' Riverola
   87' Janmaat
 
 Gele kaart: López, Matic (Vitesse), Grindheim, Breuer, Jong-a-Pin (sc Heerenveen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 15.577
Arbiter: Van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Yashuda
Kashia
Rajkovic
Büttner
Pröpper
López
Matic (Babangida/70)
Riverola
Aissati
Van Ginkel (Pedersen/78)
  Stuhr-Ellegaard
Janmaat
Breuer
Kruiswijk
Jong-a-Pin (Elm/69)
Grindheim
Djuricic (Beerens/54)
Väyrynen
Narsingh (Haglund/82)
Dost
Assaidi

Uitslag Roda JC - AZ

Om 19.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Roda JC en AZ. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

 

Roda JC

1 - 2

AZ

 72' Junker
   52' Sigthórsson
 74' Martens
 
 Gele kaart: Skoubo, (Roda JC), Klavan, Moreno, (AZ)
 Rode kaart: Kah (90/2xg) (Roda JC)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 14.290
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
De Fauw
Kah
Wielaert
Hempte
Delorge (Skoubo/61)
Vormer
Janssen
Bodor (Pluim/80)
Hadouir (Meulens/85)
Junker
  Alvarado
Marcellis
Moisander
Moreno
Klavan
Elm
Wernbloom
Viergever
Holman
Sigthórsson (Benschop/79)
Gudmundsson (Martens/56)

'Verlofregeling leraren kost scholen 220 miljoen'

De verlofregeling voor oudere leraren kost scholen 220 miljoen euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Leraren vanaf 52 jaar kunnen in een schooljaar een maand extra vrij krijgen, vanaf 56 jaar krijgen ze er twee maanden vakantie bij.

Momenteel maken 14.000 leraren in het voortgezet onderwijs gebruik van de verlofregeling. Dat is 60 procent van de leraren die daar recht op hebben.

Scholen betalen de docenten tijdens hun verlofdagen gemiddeld drie kwart van hun salaris. Daarnaast moeten ze vervangende leerkrachten inhuren. Voorzitter van de VO-raad Sjoerd Slagter noemt de regeling 'onhoudbaar in de huidige vorm'. "We betalen leraren in feite om minder voor de klas te staan. Daar moet echt iets aan veranderen."

VVD-Kamerlid Ton Elias gaat Kamervragen stellen over de kwestie.

Justin Bieber-fan in tranen door gewicht

Een van de vele duizenden Justin Bieber-fans, ook wel Beliebers genoemd, heeft zitten huilen om haar gewicht. Ze weegt namelijk 56,7kilo (130 lbs.) terwijl Justin Bieber zelf 54,4 (120 lbs.) kilo weegt. 

Op zich is dat misschien nog niet zo heel erg, maar Justin valt niet op dames die zwaarder dan hij wegen. Het meisje is dus in tranen uitgebarsten dat ze niet in aanmerking komt als vriendin van Justin. 

Ook denkt de hysterische fan erover om maar een einde aan haar leven te maken nu haar kans op Justin verkeken is. Of ze het ook gedaan heeft, is onbekend.

Update:

De juiste gewichten gepost.

Heemskerk ook op 200 vrij naar WK

Femke Heemskerk heeft bij de Swim Cup in Amsterdam op de 200 meter vrij een startbewijs afgedwongen voor de wereldkampioenschappen in juli in Shanghai. Met 1.56,61 bleef ze ruim onder de vereiste tijd voor vormbehoud (1.59,51). De zwemster had vorig jaar bij de EK in Boedapest de limiet al gezwommen.

Heemskerk slaagde er net niet in haar Nederlands record te verbeteren. Ze bleef er slechts zevenhonderdste boven. Heemskerk pakte vrijdag al een startbewijs voor de WK op de 100 meter rug.

Mercedes heeft kortste auto

De Mercedes Grand Prix W02 heeft volgens het Duitse Auto Motor und Sport de kortste wielbasis van het Formule 1-veld van 2011. De auto van de Duitse fabrikant heeft een wielbasis die vijf centimeter korter is dan Ferrari, negen korter dan Red Bull en maar liefst 27 korter dan de McLaren MP4-26.

De Zilverpijl was voor de laatste test in Barcelona voorzien van vele nieuwe updates, iets wat Nico Rosberg een positieve ontwikkeling vond. Ook Michael Schumacher mocht in Spanje de auto in de nieuwe configuratie aan de tand voelen. "We weten dat de Red Bulls erg sterk zijn en dat we naar hen moeten kijken. We zijn nog niet in die positie en dat had ik ook nog niet verwacht. Het seizoen is lang en het is de vraag wie achter Red Bull zit. Ik hoop dat wij daar dicht bij zullen zitten," zei de zevenvoudig wereldkampioen.

[Update] Forumban zorgt voor onspeelbare Dragon Age II

Een ban krijgen op een forum is nooit leuk. Vieze plaatjes posten, mensen beledigen of gewoon ronduit vervelend zijn, het zijn allemaal legitieme redenen om iemand voor een bepaalde tijd te bannen van een bepaald forum. Zo was de user 'vware' voor 72 uur van het Bioware-forum verbannen, maar dat was niet zijn ergste probleem.

De reden dat hij was verbannen was al redelijk curieus, hij had namelijk een post gemaakt waarin het volgende stond: "Have you sold your souls to the EA devil?" Hiermee wilde hij aantonen dat Bioware zijn ziel aan EA had verkocht en daardoor sneller games uitbracht die tevens minder kwaliteit bieden. Maar deze ban zorgde er ook voor dat al zijn EA-spellen niet meer werkten op zijn pc. Wat de beste man ook deed, een forumban staat bij EA direct aan een algehele ban van je account, waardoor de user 'vware' zijn net gekochte Dragon Age II niet kon activeren en spelen.

Een moderator op het forum reageerde op deze kwestie en hij zei dat het inderdaad zo is dat een ban op een forum invloed kan hebben op de games:
''EA Community bans come down from a different department and are the result of someone hitting the REPORT POST button. These bans can affect access to your game and/or DLC.'' Deze moderator sloot in passende vorm af met ''End of line''.

Update: de hele situatie is blijkbaar een "foutje, bedankt" Volgens de moderator was er een fout in het systeem geslopen dat het volledige account van de user op slot zette in plaats van alleen een ban op het forum. EA heeft de gebruiker meteen weer unbanned van de spellen en excuses aangeboden.

Uitslag Heracles Almelo - Excelsior

Om 18.45 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen Heracles Almelo en Excelsior. Hieronder vind je de uitslag van dit duel.

 

Heracles Almelo

4 - 1

Excelsior

 32' Fledderus
 50' Quansah
 62' Looms
 90+1' Plet
   75' Fernandez
 
 Gele kaart: Maertens, Vejinovic, (Heracles Almelo)
 Rode kaart:  Bovenberg (23) (Excelsior)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.472
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Breukers
Maertens (Reekers/71)
v.d.Linden
Looms
Quansah
Overtoom
Fledderus (Vejinovic/71)
Douglas
Armenteros (Plet/80)
Everton
  Pellatz
Bovenberg
Nieveld
Ramsteijn
Nelom
Roorda
Clasie (Wattamaleo/46)
De Graaf (Lagouireh/82)
Koolwijk
Bergkamp (Gudde/27)
Fernandez

Japan: Nederlandse Rode Kruis voorlopig niet naar Japan

Het Nederlandse Rode Kruis gaat vooralsnog niet naar Japan om te helpen bij de opvang van slachtoffers van de aardbeving. Het Japanse Rode Kruis heeft aangegeven nog geen hulp van zusterorganisaties nodig te hebben. Dat laat de hulporganisatie zaterdag weten.

Het Japanse Rode Kruis werkt met 62 rampenteams in de getroffen gebieden en biedt noodhulp met evacuatie, opvang en eerste hulp aan slachtoffers. Momenteel zitten meer dan vijf miljoen huishoudens zonder elektriciteit en hebben een miljoen Japanners geen toegang tot schoon drinkwater. Vierhonderd doktoren, verplegers en andere hulpverleners bieden medische hulp.

Vrijdag lieten de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) al weten nog niet van plan te zijn naar aanleiding van de aardbeving in Japan een grote inzamelingsactie op te starten. "De inschatting is dat Japan in belangrijke mate zelf de hulpverlening ter hand kan nemen", zo laten de organisaties weten.


Nederlandse Rode Kruis voorlopig niet naar Japan (Foto: Novum)

[FA Cup] Manchester United verslaat Arsenal

Manchester United heeft zich ten koste van Arsenal geplaatst voor de halve finale van de FA Cup. De ploeg van Edwin van der Sar was met 2-0 te sterk voor het elftal van Robin van Persie. Beide Nederlanders speelden de gehele wedstrijd op Old Trafford bij het duel tussen de nummers één en twee van de Engelse Premier League.

Na een klein half uur spelen tekende de Braziliaan Fabio voor de 1-0. Wayne Rooney zette vlak na rust met een kopbal de 2-0 op het scorebord. Eerder dit seizoen won Manchester United in eigen huis ook in de competitie al van Arsenal. In december werd het 1-0 in het Theatre of Dreams.

Eerder op de dag verzekerde Bolton Wanderers zich al van de halve finale. The Trotters wonnen met 2-3 bij Birmingham City, dat eerder dit jaar de League Cup won. De Zuid-Koreaan Chung-Yong Lee schoot vlak voor tijd de winnende binnen voor Bolton.

[Bundesliga] Bayern overklast HSV, hattrick Robben

Bayern München heeft de slechte reeks van de laatste weken doorbroken. De ploeg van trainer Louis van Gaal won in de Allianz Arena met 6-0 van Hamburger SV, mede door drie goals van Arjen Robben. In de strijd om een ticket voor de Champions League staat Der Rekordmeister twee punten achter op nummer drie Hannover 96, dat vrijdag verloor. HSV zakt naar plek acht.

Eljero Elia had voor het eerst sinds 29 januari weer een basisplaats bij de Hamburgers, maar wist niet te overtuigen. Ruud van Nistelrooy bekeek het duel vanaf de bank. Vaste waarde Joris Mathijsen zat niet bij de wedstrijdselectie vanwege een blessure.

Bayern kwam goed uit de startblokken, maar had opnieuw moeite om het net te vinden. Na enkele missers van topscorer Mario Gomez brak Robben vlak voor rust de ban met een pegel in het dak van het doel. Doelman Frank Rost zag de bal recht op zich af komen, maar de bal was te hard. Mladen Petric en Paolo Guerrero misten voor rust namens HSV.

Direct na de pauze verdubbelde Robben de score met enig fortuin. Zijn indraaiende vrije trap werd door iedereen gemist en stuitte zo de verre hoek in. Nog voor het uur besliste de Groninger de partij, na een prachtige combinatie met Franck Ribéry over links. De Fransman tekende even later met een schitterende stift op volle snelheid voor de 4-0.

Van Gaal, die Bayern ondanks een doorlopend contract moet verlaten in de zomer, gunde de excellerende Robben 20 minuten voor tijd een publiekswissel. In de slotfase maakte Thomas Müller de vijfde namens Bayern, waarna HSV-verdediger Heiko Westermann de eindstand op 6-0 bepaalde met een eigen doelpunt.

Bayern is de eerste ploeg die de grens van drieduizend punten doorbreekt in de Bundesliga. Sinds de oprichting in 1963 behaalde de Beierse formatie 3002 punten.


Hattrick Robben tegen Hamburger SV (Foto: Novum)

Tienduizenden Thai de straat op

Tienduizenden Thai zijn zaterdag de straat opgegaan om te protesteren tegen de regering. De antiregeringsdemonstratie van de zogenoemde roodhemden is een vertoning van macht nu het land zich opmaakt voor parlementsverkiezingen.

De demonstratie komt een dag nadat premier Abhisit Vejjajiva bekendmaakte dat hij het parlement begin mei zal ontbinden. Verkiezingen volgen dan vermoedelijk in juli, waarmee ze zeker zes maanden worden vervroegd.

De mars van zaterdag was vooral bedoeld ter herdenking van de protesten die vorig jaar aan 91 mensen het leven kostten. De betogers eisten toen vervroegde verkiezingen omdat Abhisit oneerlijk aan de macht zou zijn gekomen.

Nattawut Saikua, een van de leiders van de roodhemden, zei dat de groep zal blijven strijden voor gerechtigheid voor de leden die vorig jaar gedood, verwond of gevangengezet werden. "En als er een ontbinding van het parlement plaatsvindt en als er parlementsverkiezingen worden gehouden, dan zijn we klaar om met de roodhemden ook de electorale strijd aan te gaan", zei hij.


Protesten in Thailand (Foto: Novum)

Child of Eden krijgt releasedatum

De ritmische fantasie-shooter Child of Eden zal 14 juni voor de Xbox 360 verschijnen. Meer informatie over de PS3-versie van het spel is niet bekend maar iemand van Ubisoft heeft aangegeven dat er binnenkort meer informatie komt. Op de Xbox 360 is de game speelbaar met de controller of de Kinect.

Volgens de tekst op het hoesje van het spel zal de Kinect-versie van het spel de ervaring beter maken. In het spel draait het om een virus dat 'Project Lumi' aanvalt. Jij als speler moet dit virus bestrijden. Bekijk hieronder alvast wat gameplay-beelden.

Nederlanders opgeroepen om Jemen te verlaten

Alle Nederlanders die in Jemen zijn worden opgeroepen om het land te verlaten. Dat meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.

De Nederlandse ambassadeur in Sanaa Harry Buikema adviseerde woensdag al alle 81 Nederlanders die toen nog in Jemen waren om te vertrekken als zij daar niet per se moesten zijn. Momenteel zijn er nog ongeveer 60 Nederlanders in het land.

In Jemen wordt al weken gedemonstreerd tegen de Jemenitische president Ali Abdul Saleh, die al 32 jaar aan de macht is. In Sanaa, Aden en Taizz deden zich vrijdagavond en zaterdag gewelddadige confrontaties voor tussen demonstranten en veiligheidsdiensten. Daarnaast is er volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken een verhoogd risico op terroristische aanslagen, zijn er oplaaiende tribale ongeregeldheden en is er een permanent hoog gijzelingsrisico.

Spurs moet Palacios drie weken missen

Tottenham Hotspur moet het de komende drie weken stellen zonder Wilson Palacios. De Hondurese middenvelder onderging vandaag een operatie aan zijn rechterknie en moet de komende weken toekijken. Dat lieten de Spurs weten op hun website.

Palacios speelde dit seizoen al twintig competitiewedstrijden voor de Londenaren. De 26-jarige middenvelder kwam daarin nog niet tot scoren. Palacios kan waarschijnlijk weer meespelen in de kwartfinales van de Champions League. Tottenham plaatste zich afgelopen woensdag ten koste van AC Milan voor de laatste acht.


Spurs moet Palacios drie weken missen (Foto: Novum)

Uitslagen Topklasse zaterdagamateurs

Vandaag werd de tweeëntwintigste speelronde in de Topklasse bij de zaterdagamateurs afgewerkt. Hierin nam de spanning bovenin toe. Koploper Spakenburg ging namelijk op eigen veld onderuit tegen Excelsior '31. De wedstrijd lag nog tijdelijk stil na een blessure bij de grensrechter, die vervangen moest worden. Aartsrivaal IJsselmeervogels profiteerde optimaal. Het vernederde Flevo Boys (1-7) en staat nu gelijk met Spakenburg. Rijnsburgse Boys, de andere titelkandidaat, speelde gelijk bij Hoek en liep dus maar een punt in.

Onderin won FC Lisse van Sparta Nijkerk, terwijl ook Barendrecht door een overwinning wat lucht kreeg. ARC en CSV Apeldoorn zorgden voor spektakel (3-3), maar schoten niet heel veel op met het behaalde punt.

Uitslag:

Thuis Uit Uitslag
ARC CSV Apeldoorn 3-3
Barendrecht Harkemase Boys 1-0
Flevo Boys Emmeloord IJsselmeervogels 1-7
HHC Hardenberg Capelle 0-0
Hoek Rijnsburgse Boys 1-1
Katwijk SC Genemuiden 1-0
FC Lisse Sparta Nijkerk 3-2
Spakenburg Excelsior '31 1-2

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Spakenburg 22 13 5 4 44 55-30
2 IJsselmeervogels 22 13 5 4 44 46-26
3 Rijnsburgse Boys 22 11 8 3 41 55-30
4 Katwijk 22 11 3 8 36 31-25
5 HHC Hardenberg 22 10 4 8 34 36-21
6 Capelle 22 9 7 6 34 32-21
7 Excelsior '31 22 8 7 7 31 32-34
8 Harkemase Boys 22 8 5 9 29 38-38
9 SC Genemuiden 22 8 4 10 28 34-44
10 Barendrecht 22 7 6 9 27 18-26
11 FC Lisse 22 6 7 9 25 33-38
12 CSV Apeldoorn 22 6 7 9 25 30-47
13 Sparta Nijkerk 22 6 5 11 23 26-39
14 Flevo Boys 22 5 7 10 22 28-45
15 ARC 22 5 6 11 21 28-43
16 Hoek 22 4 6 12 18 14-29

Kerstholt vijfde op 500 meter WK shorttrack

Niels Kerstholt is zaterdag vijfde geworden op de 500 meter bij het WK shorttrack in het Engelse Sheffield. De schaatser uit Utrecht kon geen potten breken in de finale en eindigde als laatste. De winst op de 500 meter ging naar de Amerikaan Simon Cho.

Kerstholt won eerder zijn halve finale nog knap. Doordat olympisch kampioen Charles Hamelin tegen een straf aan liep, verzekerde Kerstholt zich van een startbewijs voor de finale. De Nederlander moest naast Cho ook Olivier Jean, Wenhao Liang en Xianwei Liu voor laten gaan.

Sjenkie Knegt werd in de series van de 500 meter al uitgeschakeld. Bij de vrouwen wisten Jorien ter Mors en Annita van Doorn niet door te dringen tot de finale. Van Doorn werd uitgeschakeld in de series, terwijl de kwartfinale het eindstation van Ter Mors was.

Maaskant breekt zeven ribben na valpartij

Martijn Maaskant zal de voorjaarsklassiekers langs zich heen moeten laten gaan. De renner van Garmin kwam tijdens de zesde rit van Parijs - Nice ten val en brak daarbij zeven ribben. Daarnaast liep de renner ook een klaplong op.

Maaskant, ooit al eens vierde in de Ronde van Vlaanderen en Parijs - Roubaix, kwam ten val tijdens een afdaling. Het was glad door de overvloedige regenval van vandaag in de Koers naar de Zon.

Totale destructie in Red Faction: Armageddon

Het vierde deel in de Red Faction-serie, Red Faction: Armageddon, gaat verder waar het derde deel, Red Faction: Guerrilla, mee begon. Totale destructie van de omgeving waarin je je bevindt. Om te laten zien hoe dit in zijn werk gaat, is er een nieuwe trailer voor het spel verschenen.

In Red Faction: Armageddon zul je verschillende nederzettingen op de rode planeet bevrijden en overnemen. Daarnaast zul je mensen redden uit de handen van buitenaardse wezens. De game staat gepland voor een release op 31 mei voor de PC, PS3 en de Xbox 360. Bekijk hieronder de nieuwe trailer.

Van Gelder pakt zilver in Cottbus

Bij wedstrijden om de Challenge Cup in het Duitse Cottbus heeft Yuri van Gelder zilver gepakt op ringen. Van Gelder moest de tweede plaats delen met de Griek Eleftherios Petrounias. Beiden behaalden een puntentotaal van 15.450. Xuan Luo won met 15.675 punten.

Op vloer werd Jeffrey Wammes vijfde met een puntentotaal van 14.850. Bij de vrouwen greep Celine van Gerner net naast een medaille op brug. Van Gerner eindigde als vierde. 

Doden bij explosie Chinese kolenmijn

Bij een gasexplosie in een kolenmijn in het zuidwesten van China zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag negentien kompels om het leven gekomen. Dat hebben de Chinese autoriteiten bekendgemaakt.

Vijftien mijnwerkers wisten na de ontploffing te ontsnappen. De lichamen van de slachtoffers zijn inmiddels geborgen. Er is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de explosie. Meestal worden dergelijke ontploffingen veroorzaakt door de ontsteking van methaan of een ander gas dat zich vanwege de slechte ventilatie opeenhoopt in de mijnschachten.

Schreuder duikt net onder WK-limiet 50 vrij

Hinkelien Schreuder is de vierde Nederlandse zwemster die onder de limiet op de 50 meter vrije slag voor het WK in Shanghai heeft gezwommen. Schreuder tikte in de finale van de Swim Cup in Amsterdam als vijfde aan na 25,26 seconden. Ze voegde zich daarmee bij Ranomi Kromowidjojo, Marleen Veldhuis en Inge Dekker, die in de series al voldeden aan de WK-limiet.

Schreuder was met haar tijd maar net sneller dan de WK-limiet. Die staat op 25,27 seconden. Kromowidjojo won de finale van de 50 vrij in 24,61. Ook Marleen Veldhuis (24,83) en Inge Dekker (24,89) doken opnieuw onder de WK-limiet en werden respectievelijk tweede en derde.

Schreuder moest ook Sarah Sjöström nog voor zich dulden. De Zweedse klokte 25,20 seconden.

Di Gregorio wint regenrit Parijs-Nice

Rémy di Gregorio heeft de zevende etappe van Parijs-Nice gewonnen. De Fransman van Astana sprong op iets meer dan tien kilometer voor de finish weg en hield op de meet vijf seconden over op het door Samuel Sanchez en Rigoberto Uran aangevoerde peloton. De leiderstrui blijft in handen van Tony Martin (HTC-Highroad).

De etappe werd kleur gegeven door een lange ontsnapping van Karsten Kroon (BMC Racing) en Eric Berthou (Bretagne-Schuller) die na 82 kilometer wegsprongen. Het duo kreeg een maximale voorsprong van net geen zeven minuten, maar bij het ingaan van de eerste van twee plaatselijke omlopen van achttien kilometer haakte Berthou af.

Kroon ging vervolgens alleen door, maar zag op dertien kilometer van de finish de futiliteit van zijn inspanningen in. Di Gregorio besloot daarna in de aanval te gaan en pakte snel achttien seconden op het peloton. In de laatste kilometers ging de man uit Marseille nog bijna onderuit op de door de regen glad geworden weg, maar hij bewaarde net zijn evenwicht.

PVV Zuid-Holland wil slot op fractiekamer

De PVV in Zuid-Holland wil als enige partij in de Provinciale Staten een slot op de deur van de eigen fractiekamer. Dat meldt RTV West zaterdag. De partij heeft in de Tweede Kamer uit veiligheidsoverwegingen ook een hermetisch afgesloten fractiegang.

De plannen van de PVV in het provinciehuis schieten de SP in Zuid-Holland in het verkeerde keelgat. Die spreekt volgens de regionale omroep van een teken van wantrouwen tegenover andere politici. Een slot zou niet nodig zijn omdat de deuren binnenkort met toegangspasjes werken.

Cholera-uitbraak in Mogadishu

Een uitbraak van cholera in de door oorlog verwoeste Somalische hoofdstad Mogadishu heeft al aan zeker twintig mensen het leven gekost. Meer dan tweeduizend mensen zijn geïnfecteerd, zegt een arts zaterdag.

Sinds begin februari zijn meer dan tweeduizend mensen met cholera in het Banadir-ziekenhuis binnengebracht en de zeer besmettelijke ziekte verspreidt zich snel. De afgelopen 48 uur hebben zich honderdtachtig mensen bij het ziekenhuis gemeld met symptomen van de ziekte zoals dehydratie, misselijkheid en diarree. Het ziekenhuis kampt met voorraadtekorten en gebrek aan geld om de verpleegkundigen te kunnen betalen.

De onderminister van Volksgezondheid Osman Liban heeft gezegd een onderzoek naar de uitbraak in te stellen.

Libië: 'Arabische Liga steunt vliegverbod'

De Arabische Liga steunt de instelling van een vliegverbod boven Libië. De organisatie roept de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op om zo'n verbod af te kondigen 'om het Libische volk te beschermen'. Dat meldden goed ingevoerde diplomaten zaterdag in de Egyptische hoofdstad Caïro. Daar heeft een top plaats van ministers van Buitenlandse Zaken van lidstaten van de Arabische Liga.

De ministers hebben ook afgesproken dat de liga contact gaat zoeken met de Nationale Libische Raad. Dit is het belangrijkste orgaan van de rebellen in Libië. Zij opereren vanuit Benghazi, een stad in het oosten van Libië.

Het besluit van de Arabische Liga werd gesteund door negen van de elf aanwezige leden. Algerije, een buurland van Libië, en Syrië stemden niet in met het besluit. De pan-Arabische organisatie telt in totaal 22 leden.

'Arabische Liga steunt vliegverbod Libië'
'Arabische Liga steunt vliegverbod Libië' (Foto: ANP)

Klassieke gooi-partijen in Prototype 2

Radical Entertainment gaat eens de klassieke toer op en laat ons een trailer van Prototype 2 zien. Hierin zien we hoe James Heller een bewaker van de Red Zone onder het genot van een stukje muziek een eindje laat vliegen.

In dit vervolg speel je James Heller, die net terug is van een militaire missie. Hij komt erachter dat hij zijn familie en geliefde kwijt is geraakt. Omdat hij het leven niet meer zag zitten, is hij de Red Zone ingegaan, eigenlijk om te sterven. Maar Alex Mercer, ons bekend van het eerste deel, heeft andere plannen met hem. Hij gaat op hem exprimenteren om een monster te kweken met superkrachten zoals hij zelf ook is.

Na de experimenten gaat James op zoek naar Alex om hem te vermoorden. Hij zal de Red Zone weer in moeten, maar dit keer om te overleven.

Prototype 2 komt in 2012 uit op pc, PlayStation 3 en Xbox 360. 

Geen kinderen

Tot aanschaf van een hond overgaan is vaak een goede test. ‘Huisje, boompje, beestje' is niet voor niets het gezegde. Wanneer je nog niet zeker weet of je toe bent aan kinderen, neem je een hond. Hoe voed ik hem op? Wat mag hij wel en niet? Wat doe ik als hij ongehoorzaam is? Vragen die je je ook kunt stellen als het om kinderen gaat. Ware het niet dat je met het verzorgen van een konijn ook een heel eind komt.

 

Prey 2 is weer in beeld

Het Franse game-blad Joystick heeft op de volgende uitgave van hun blad iets op de cover staan over Prey 2. Er is nog niks bekend over het tweede deel in de serie maar het is al in ontwikkeling sinds de aankondiging in 2008. Toen is aangegeven dat de game voor de PC en de Xbox 360 zal uitkomen.

Momenteel is er wel wat veranderd aangezien de serie overgekocht is en nu bij Zenimax ligt. Er zal een grote kans zijn dat Bethesda de uitgever gaat worden en mogelijk maakt de PS3 ook nog een kans dit vervolg. Binnenkort kunnen we meer informatie verwachten.

Het eerste deel, Prey, ging over een Cherokee genaamd Tommy die samen met zijn vriendin en grootvader ontvoerd werd door buitenaardse wezens. Vanwege zijn achtergrond kon Tommy met zijn geest buiten zijn lichaam treden en zo terugvechten.

Prey 2
Prey 2 is weer in beeld

Terry mogelijk opnieuw captain Engeland

John Terry is mogelijk eind maart weer aanvoerder van Engeland. De verdediger van Chelsea zou bij bondscoach Fabio Capello in beeld zijn nu Rio Ferdinand en Steven Gerrard eind maart het EK-kwalificatieduel met Wales hoogstwaarschijnlijk missen, meldt Sky Sports. Capello maakt zijn selectie pas volgende week zondag bekend.

Behalve Terry wordt ook de naam van Frank Lampard genoemd als captain. Lampard neemt bij Chelsea al de honneurs waar als Terry er niet bij is. Vorige maand was de middenvelder tijdens een oefeninterland in en tegen Denemarken ook al aanvoerder.

Een aanvoerderschap van Terry ligt in Engeland gevoelig. Hij was tot veertien maanden geleden de vaste aanvoerder van Engeland. Toen ontnam Capello hem echter de band nadat bekend werd dat de verdediger een affaire had gehad met de vriendin van zijn voormalige teamgenoot Wayne Bridge. Volgens Capello had Terry een voorbeeldfunctie.

Show-offs in WWE All Stars

Worstelen is over de grote plas een stuk populairder, maar het blijf erg leuk om naar de wedstrijden en vooral de shows eromheen te kijken. THQ weet dat ook en komt binnenkort met de arcade-stijl WWE All Stars om ons ook een overdreven kijkje te laten nemen in het worstelen.

In WWE All Stars zul je door over-the-top worstelpartijen te winnen verder in de ranking komen. Het vechten zal meer arcade-stijl zijn, met veel combo's op de grond, maar ook in de lucht. Een stukje onrealistischer dan de werkelijkheid, maar dat maakt het er niet minder leuk om. WWE All Stars komt 1 april uit op PlayStation 2, PlayStation 3, PSP, Wii en Xbox 360

De Jong: "Beste seizoen uit carrière"

Bob de Jong veroverde vandaag een nieuwe wereldtitel bij de WK afstanden in Inzell. Na de winst van gisteren op de 5.000 meter was hij vandaag ook op de 10 kilometer het sterkste. In tegenstelling tot gisteren had hij dit keer weinig te klagen over zijn snelle race, wat resulteerde in de tweede tijd ooit (12.48,20).

"Ik wilde heel hard rijden hier vandaag, dat kwam er ook gelukkig ook uit," zei De Jong, die de tweede tijd ooit noteerde, tegen de NOS. "De wereldtitel telt, een wereldrecord was mooi meegnomen. Het was een goede race, ik had Lee onder controle. Hij liet zich veel te ver doorglijden op het einde van de bocht."

"Ik was niet bang voor Lee, het plan was om hem op tijd kwijt te raken. Gelukkig lukte dat na twaalf ronden, daarna trok ik even door zodat hij niet meer in de buurt kon komen."

"Dit is absoluut het mooiste seizoen uit mn carrière. Zelfs bij de vijf kilometer, die me niet helemaal ligt, wist ik dat ik goud ging pakken. Als je dan ook nog de tien kilometer wint, is dat natuurlijk fantastisch," besloot De Jong.

Wereldrecord 50.000 meter snelwandelen voor Diniz

Yohann Diniz heeft het wereldrecord op de 50.000 meter snelwandelen verbeterd. De 33-jarige Fransman deed 3.35,27 uur over de afstand en verbeterde de oude toptijd met ruim vijfenhalve minuut. Het record stond sinds 1996 op naam van Diniz' landgenoot Thierry Toutain.

Diniz noteerde zijn tijd vandaag in het George Herbert Stadion in Reims. De tweevoudig Europees kampioen op de vijftig kilometer, niet te verwarren met de 50.000 meter, liep voor het oog van ruim tweeduizend toeschouwers 125 rondjes op de sintelbaan. Hij werd de eerste 35 kilometer geassisteerd door drie hazen.

De vijftig kilometer wordt op de weg afgelegd, de 50.000 meter in een stadion.

Al 6,3 miljard achievements behaald sinds 2005

Elk platform heeft nu wel iets in de vorm van achievements. Maar deze zelfkastijding om zo veel mogelijk punten te behalen is begonnen op de Xbox 360 in 2005. Ben je benieuwd naar wat cijfers rondom deze achievements?

Sinds 2005 zijn er zo'n 6,3 miljard achievements behaald op de Xbox 360 door de spelers in de wereld. De gemiddeld gamer-score is 11.286. De totale score met alle spelers bij elkaar, vanaf de start in 2005 tot nu in maart, is 176.802.201.383. Microsoft geeft aan dat er per dag zo'n twintig miljoen mensen inloggen op Xbox Live, die samen zo'n vier miljard speeluren hebben sinds de Live-service startte in 2002.

Ben jij iemand die de gemiddelde score flink omhoog helpt, of schaam je je nu voor jouw lage gamer-score?

Achievement

'Steeds meer onveilige seks in escort'

Steeds meer escortbureaus bieden onveilige seks aan. Dat meldt het SBS 6-programma Undercover in Nederland zondagavond. Volgens programmamaker Alberto Stegeman kunnen klanten in twee van de drie bureaus terecht voor orale seks zonder condoom. Een op de zeven seksbedrijven biedt ook onveilige geslachtsgemeenschap aan.

Stegeman stelt dat onveilige seks steeds normaler wordt in de seksbranche. "De teneur is: het valt wel mee met die soa's. Onveilig werken wordt meer en meer de norm. Voor vrouwen die bij escortbureaus werken, wordt het dan moeilijk om nee te zeggen. Vrouwen worden soms ook gedwongen zonder condoom te werken."

Twee vrouwelijke medewerkers van het tv-programma deden zich voor als beginnend prostituee en bezochten 45 legale en illegale escortbureaus. Eigenaars van die bedrijven legden hen uit dat orale seks zonder condoom geen risico oplevert, maar wel extra geld. Stegeman zelf ging met een verborgen camera als 'klant' op pad.

Dinsdag vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over de misstanden in de bedrijfstak.

Drie testrijders voor Team Lotus

Team Lotus heeft bekend gemaakt dat er voor het seizoen 2011 drie testrijders zijn vastgelegd. Davide Valsecchi, Luiz Razia en Ricardo Teixeira zullen bij enkele races in actie mogen komen.

Razia en Valsecchi en Razia kwamen bij de test in Barcelona deze week voor Team Lotus in actie. Razia is aangewezen als derde rijder, terwijl Valsecchi testrijder is. Beiden zullen in de GP2 voor Team Air Asia (dat aan Team Lotus gelieerd is) in actie komen. Teixeira testte eerder deze winter al voor het Maleisische team en hij is de tweede testrijder. Hij zal deel uit gaan maken van een ontwikkelingsprogramma van het team.

Lady Gaga ontwerpt armband voor slachtoffers Japan

Lady Gaga is aan het ontwerpen geslagen voor het goede doel. De 24-jarige zangeres creëerde een We Pray for Japan-armband om de slachtoffers van de aardbeving te helpen.

"Ik heb een armband ontworpen", twittert Gaga. "Koop 'm of geef 'm cadeau. De hele opbrengst gaat naar de hulpverlening in Japan." Ook Rodrigo Otazu wil een steentje bijdragen. "Help Japan", schrijft de Argentijnse sieradenontwerper op Twitter. "Koop een ketting van Rodrigo Otazu en de volledige opbrengst gaat naar Japan."

Bastiaan van Schaik bevindt zich nog steeds in Tokio. De stylist, die vrijdag getuige was van de aardbeving, hoopt zondag weer naar huis te kunnen. "Wat een stress, weer een pittige naschok", twittert hij zaterdagmiddag. "Ik probeer te slapen, want het zal morgenochtend nog stressvol zijn om de vlucht te halen." Dj Tiësto zag zich vrijdagavond genoodzaakt een show af te blazen. "Mijn show in Peru is afgelast wegens tsunamidreiging", twitterde hij.


Armband voor slachtoffers Japan (Foto: Novum)

[FA Cup] Bolton Wanders na thriller in halve finale

Bolton Wanderers is de eerste ploeg, die zich voor de halve finale van de FA Cup heeft geschaard. De formatie van Owen Coyle was met 3-2 te sterk voor Birmingham City, dat pas in de blessuretijd voor The Trotters boog.

Beide ploegen schotelden de aanwezige toeschouwers een echte bekerwedstrijd voor, waarbij het duel voortdurend kantelde. Na 21 minuten zette voormalig Feyenoorder Johan Elmander de bezoekers op voorsprong. Nog voor de rust kwam Birmingham City via Cameron Jerome weer op gelijke hoogte.

In de tweede helft had Birmingham City een veldoverwicht, maar kwam in de 66e minuut op toch achterstand door een treffer van Kevin Davies. Hij verzilverde namelijk een strafschop. Tien minuten voor tijd zorgde Kevin Phillips er met een prachtige gelijkmaker voor dat het slot voor veel vuurwerk zou gaan zorgen. De thuisploeg rook blood en ging, gesteund door de aanwezige fans, op jacht naar de winnende goal.

Het beslissende doelpunt viel uiteindelijk aan de andere kant. Chung-Yong Lee kroonde zichzelf tot man van de wedstrijd door in blessuretijd de winnende treffer voor Bolton Wanderers te maken.

[WK] Sábliková wint titel op 5.000 meter

Martina Sábliková is in Inzell wereldkampioen geworden op de vijf kilometer. Ze bleef de Duitse dames Stephanie Beckert en Claudia Pechstein voor.

De eerste Nederlandse die in actie kwam was Linda de Vries. Zij reed een goede tijd van 7.14,85, de snelste tijd tot dan toe. Die tijd werd weer verbeterd door Jorien Voorhuis, die tot 7.10,73 kwam. Diane Valkenburg was vervolgens weer sneller met een knappe 7.04,15, slechts vijf honderdste boven haar PR gereden in Calgary. Haar tijd bleef staan totdat Pechstein in actie kwam. De van een schorsing teruggekeerde Duitse reed 7.00,90.

In de voorlaatste rit kwam Sábliková in actie tegen Jilleanne Rookard. De Tsjechische verloor op de drie kilometer nog van Ireen Wust, maar was nu oppermachtig. Ze reed een baanrecord van 6.50,83. In de laatste rit reed Beckert naar het zilver in 6.54,99. Ishino kon geen indruk maken waardoor Pechstein voor de elfde keer het podium mag gaan beklimmen van een vijf kilometer op het WK afstanden.

Uitslag: 

# Naam Land Tijd
1 Martina Sábliková Tsjechie 6.50,83
2 Stephanie Beckert Duitsland 6.54,99
3 Claudia Pechstein Duitsland 7.00,90
4 Masako Hozumi Japan 7.03,14
5 Diane Valkenburg Nederland 7.04,15
9 Jorien Voorhuis Nederland 7.10,73
11 Linda de Vries Nederland 7.14,85

 

 

Japan: Konami gaat energie besparen

De aardbeving met de daaropvolgende tsunami zal niemand ontgaan zijn. Nu er energieproblemen zijn, hebben de elektriciteitbedrijven de Japanners gevraagd zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. Konami geeft daar ook gehoor aan en heeft de servers voor het spel Metal Gear Online uitgezet.

Op de Japanse Konami-website staat het bericht dat het bedrijf de servers tijdelijk gestopt heeft om ook hun steentje bij te dragen aan het helpen van hun landgenoten. Wanneer de problemen zijn opgelost, zullen de Japanners weer verder online kunnen spelen. Het bedrijf heeft het bericht ook in het Engels getweet, of andere landen van deze actie ook last hebben is even onduidelijk. Als iemand de mogelijkheid heeft dit te testen, horen we het graag.

Metal Gear Online

Ruiz mist ook thuisduel met VVV-Venlo

Bryan Ruiz kan nog niet in actie komen voor FC Twente. De Costaricaan heeft nog teveel last van een spierblessure. Ruiz leek eerder deze week op tijd fit voor de Europese ontmoeting met Zenit Sint-Petersburg, maar die wedstrijd kwam te vroeg.

Tegen VVV-Venlo is de aanvaller echter ook niet inzetbaar, meldt Twente op de clubsite. Ruiz is nog niet volledig fit en de Tukkers willen geen risico nemen. De sterspeler van Twente raakte geblesseerd in de verloren uitwedstrijd bij AZ (2-1). De absentie van Ruiz is een tegenvaller voor Michel Preud'homme, die ook de geschorste Douglas moet missen vanwege een schorsing. Preud'homme waakt voor onderschatting tegen laagvlieger VVV.

"We spelen dit seizoen alleen nog maar belangrijke wedstrijden en het duel met VVV is dat ook. We moeten niet denken dat we even over VVV heen lopen", aldus de Belgische oefenmeester. Twente moet in de strijd om titelprolongatie voorlopig PSV voorlaten met drie punten voorsprong.

HRT zonder te testen naar Australië

Hispania Racing heeft vandaag niet meegedaan aan de laatste testdag van de Formule 1 op het circuit in Barcelona. De Spaanse renstal presenteerde gisteren de F111 op Montmelo, maar net als gisteren kon er niet gereden worden omdat enkele onderdelen nog bij de douane lagen.

HRT zal hierdoor net als vorig seizoen met een ongeteste bolide aan de start van het seizoen gaan verschijnen. "Het is ons niet gelukt om de dempers door de douane te krijgen. Als gevolg hiervan kunnen we zaterdag niet rijden. Dat is erg jammer, maar het is niet anders," zei teambaas Colin Kolles.

Narain Karthikeyan en Vitantonio Liuzzi zullen voor het Spaanse team in actie komen. Ze hebben de afgelopen weken wel kunnen testen maar dan met de 2010-bolide.

Commando's in actie bij staatsomroep Tsjechië

Zwaarbewapende commando's van de militaire politie in Tsjechië hebben commotie veroorzaakt met een inval bij de Tsjechische staatsomroep CT. Gemaskerde militairen doorzochten de nieuwsredactie omdat een verslaggever geheime documenten openbaar zou hebben gemaakt.

Hoofdredacteur Karel Novak had geen goed woord over voor de operatie, die rond 01.00 uur zaterdagmorgen werd afgerond. "Totaal onacceptabel", zei Novak, die zaterdag steun kreeg van andere media in Tsjechië.

De doorzoeking werd uitgevoerd door ongeveer tien militairen, die machinegeweren bij zich droegen. Zij namen computers, notitieblokken, visitekaartjes en videomateriaal in beslag, die eigendom zijn van de journalist Karel Rozanek. Hij berichtte recent over een corruptiezaak binnen het leger, die zou hebben gespeeld in 2007.

Ben jij bij de voorpremière van The Fighter?

In samenwerking met A-film mogen we een aantal vrijkaarten weggeven! Deze vrijkaarten geven je toegang tot een voorstelling van de dramafilm The FighterLet op: Deze voorstelling vindt plaats op 16 maart aanstaande in Amsterdam.

De film gaat over Dicky Ecklund (Christian Bale) die zich in een leven van drugs stort na de tenondergang van zijn bokscarrière en belandt voor 15 jaar in de gevangenis. Ondertussen is zijn halfbroer Mickey Ward (Mark Wahlberg) vastberaden om bokskampioen te worden, maar die droom lijkt in duigen te vallen na een gevecht met een bijna fatale afloop. Na jarenlang geen contact te hebben gehad, komen de levens van de halfbroers weer samen als Dicky na zijn vrijlating Mickey gaat trainen voor het gevecht van zijn leven om wereldkampioen te worden. Maar het kampioenschap is niet het enige waar de broers voor vechten. Zullen de familiebanden weer hersteld worden?

WINNEN!
In samenwerking met A-film mag FOK! 20 x 2 kaarten weggeven voor de voorstelling van The Fighter op 16 maart aanstaande in Amsterdam. De voorstelling begint om 19.00 uur in Pand Noord te Amsterdam. Als je aanwezig bent, dan krijg je na afloop ook nog een leuke goodie helemaal voor niets!

Om kans te maken op kaarten voor de voorvertoning van The Fighter hoef je alleen maar te posten in dit topic. Uit de posts loten we vervolgens de winnaars. Let op: Doe alleen mee als je ook echt op 16 maart naar Amsterdam kunt gaan!

Steven Spielbergs 'Terra Nova' uitgesteld

Fox heeft Steven Spielbergs 'dino drama' Terra Nova uitgesteld. De serie zou volgens de originele plannen 23 mei moeten beginnen met uitzenden, maar zal nu pas in het najaar op de Amerikaanse tv debuteren. Het besluit komt vlak na de nieuwe teaser die uitgezonden is tijdens de Super Bowl begin februari.

Entertainment-president Kevin Reilly van Fox legt het uitstel van het project uit: "Terra Nova is één van de meest ambitieuze series die ooit gemaakt is. De graphics, die 'cutting-edge' zijn, hebben gewoon meer tijd nodig om gerealiseerd te worden."


Steven Spielbergs 'Terra Nova' uitgesteld tot najaar 2011

Libië: Regeringstroepen heroveren Ras Lanuf

Libische opstandelingen die strijden tegen de troepen van Moammar Gadhafi hebben zaterdag de oliehaven Ras Lanuf op moeten geven. De gevechtslinie is daarmee meer naar het in handen de opstandelingen zijnde oosten van het land verplaatst. De tegenstanders van Gadhafi hebben echter gezworen de strijd voort te zetten.

De nederlaag bij Ras Lanuf, de stad die een week geleden door de opstandelingen werd ingenomen, is een grote tegenslag voor de oppositie die tot een week geleden het gehele oosten van het land in handen had en op weg was naar de hoofdstad Tripoli.

De regeringstroepen rukken intussen ook op naar oliestad Brega, aldus generaal Abdel-Fattah Younis, de naar de opstandelingen overgelopen minister van Binnenlandse Zaken. Younis zwoer een tegenoffensief.

De militairen van Gadhafi heroverden eerder al de strategisch gelegen stad Zawiya, waardoor er een soort corridor is ontstaan rondom de hoofdstad, een bolwerk van Gadhafi.

Mustafa Abdul-Jalil, hoofd van de nationale interim-regeringsraad, riep de internationale gemeenschap op een no-flyzone boven Libië in te stellen, om te voorkomen dat de troepen van Gadhafi luchtaanvallen uitvoeren en dat er meer wapens en buitenlandse strijders ingevlogen worden.

De opstandelingen hebben ook een delegatie naar Caïro gestuurd om te lobbyen voor de no-flyzone. De Arabische Liga voert momenteel spoedoverleg in de Egyptische hoofdstad. De leden van de liga zijn verdeeld over de manier waarop om te gaan met de Libische kwestie. De liga heeft niet de macht om een no-flyzone op te leggen, maar instemming zou steun in de regio voor zo'n stap door het Westen betekenen.

De Europese Unie stelt dat een dergelijke beslissing gesteund dient te worden door de Arabische Liga en andere regionale organisaties. EU-buitenlandchef Catherine Ashton is naar Caïro gestuurd voor het overleg. De Amerikaanse regering denkt dat een no-flyzone weinig impact zal hebben. Er is derhalve nog lang geen internationale overeenstemming over de zaak.

Gadhafi heeft de Verenigde Staten en andere westerse machten gewaarschuwd zich niet te mengen in het conflict. Duizenden zullen dan volgens hem sterven en 'Libië zal het nieuwe Vietnam worden'.

Kung Fu Panda 2 speelbaar met Kinect

De Xbox 360-versie van Kung Fu Panda 2 zal Kinect gaan ondersteunen. THQ komt eind juni met een nieuwe game waarin de dikke panda de hoofdrol zal spelen. De game zal verschijnen voor vrijwel alle platformen en wordt gebaseerd op de nieuwe Kung Fu Panda-film.

“Advances in game technology are allowing us to deliver games that mirror the look of a Hollywood CG film", aldus producer David White. "We can take the detailed models and animation samples and adapt the characters for each video game system. The studios are really willing to share their CGI assets as well as concepts and designs from the film, and they are invaluable to making better and better games.” De game zal dus steeds meer gaan lijken op de animatie-film waarop het gebaseerd wordt.

In de Kinect-versie van het spel kun je zelf in de huid kruipen van Po en vervolgens echt Kung Fu-moves doen die door de camera herkend worden en vertaald worden naar de game. “We’ve even been able to work on creating new characters that are exclusive to the games, which bring another level of experience to players and gives them something completely new,” aldus White. “We layer in some amazing advances in technology like Microsoft’s Kinect for Xbox 360 that will allow players for the first time to not just play as a character, but literally become the character. When you do kung fu moves, Po does what you're doing, which means you are him as you play the game."

Een exacte Europese releasedate voor de game is nog niet bekend, maar dit zal ongeveer tegelijkertijd met de film zijn die 22 juni zal gaan draaien. De Amerikaanse versie van de game verschijnt net als de film eind mei al.

Japan: Drieduizend mensen gered

Een leger van tienduizenden reddingswerkers heeft zaterdag in Japan geprobeerd om mensen te helpen in het gebied dat het zwaarst is getroffen door de aardbeving en de tsunami van een dag eerder. Het Japanse persbureau Kyodo meldde op gezag van premier Naoto Kan dat er inmiddels drieduizend mensen zijn gered.

Ongeveer vijftig landen hebben Japan inmiddels hulp toegezegd. De Verenigde Staten, die 50.000 militairen hebben gelegerd in Japan, stuurden al een vloot met onder meer twee vliegdekschepen naar het rampgebied.

Langs de kust in het noordoosten van Japan zijn hele dorpen en steden van de kaart geveegd door de tsunami. Ook woeden er nog vele branden. De aardbeving, de zwaarste in de geschiedenis van Japan, veroorzaakte eveneens grote schade.

Ajax voorlopig zonder Stekelenburg

Maarten Stekelenburg staat zo'n vier tot zes weken aan de kant. De doelman heeft op de training een gebroken duim opgelopen.

"Ik kreeg de bal verkeerd op mijn hand, precies bovenop mijn duim," aldus Stekelenburg op de website van Sport Promotion. "Dat deed even pijn, maar verder merkte ik er eigenlijk weinig van. Ik heb dus gewoon nog een half uur doorgetraind. Na de training begon ik wel last te krijgen. De duim werd dik, zo dik zelfs dat mijn keepershandschoen begon te knellen. Toen ben ik toch maar even naar de dokter gelopen."

Stekelenburg baalt logischerwijs van de breuk, omdat de komende wedstrijden met Ajax van cruciaal belang kunnen zijn. Ook wachten er nog twee EK-kwalificatieduels. "We spelen met Ajax belangrijke wedstrijden, en met het Nederlands elftal. Maar misschien dat ik er de laatste twee competitiewedstrijden weer bij kan zijn. En de bekerfinale mee kan maken. Daar richt ik me in ieder geval op," aldus de keeper.

Kenneth Vermeer, de tweede doelman van de Amsterdammers, heeft na een blessure aan de achillespees de training al hervat. Hij is echter nog niet wedstrijdfit en Stekelenburg zal daarom worden vervangen door Jeroen Verhoeven. Daarnaast is Ronald Graafland inmiddels aan de selectie van Ajax toegevoegd. Hij zal morgen ook op de bank zitten tijdens het competitieduel tegen Willem II.

'Boschker (40) bereikt akkoord met Twente'

Sander Boschker lijkt er nog een jaar aan vast te plakken. Het Twentse clubicoon kan voor één jaar bijtekenen in Enschede. Trainer Michel Preud’homme gaf eerder aan graag door te willen met Boschker, die dit seizoen vooral op de bank moet plaatsnemen.

De Belg ziet echter een toegevoegde waarde in de routinier bij de begeleiding van onder meer jonge talenten in de spelersgroep van de Tukkers. Volgens TC/Tubantia heeft Twente inmiddels een akkoord bereikt met Boschker over een eenjarig contract. Het mogelijk langere verblijf van de 40-jarige doelman is nog niet bevestigd door zijn werkgever.

Boschker is bij Twente uitgegroeid tot een clubicoon na 546 competitiewedstrijden. In het seizoen 1989/1990 maakte Boschker zijn debuut voor Twente. Nadat hij in 2003 even overstapte naar Ajax, keerde hij het jaar erop weer terug naar Enschede. In de pikorde is Boschker tweede doelman achter de Bulgaar Nikolai Michailov. In het bekertoernooi is Boschker wel de eerste doelman. In mei speelt hij de bekerfinale tegen oude bekende Ajax.

Seedorf heeft diverse aanbiedingen op zak

Clarence Seedorf liet deze week weten nog minimaal een jaar door te willen gaan. Het is niet zeker dat hij dat gaat doen bij AC Milan. De 34-jarige Seedorf schermt met interesse van andere clubs. De oud-international was tegen Tottenham Hotspur aanvoerder van Milan, maar hij moet steeds vaker genoegen nemen met een plaats op de reservebank.

"Ik speel niet altijd en heb meerdere aanbiedingen op zak", aldus de ervaren middenvelder tegen Italiaanse media. Seedorf denkt na over zijn nabije toekomst. Toch is hij niet ongelukkig in Milan, waarvoor hij sinds 2002 speelt. "Ik geen problemen met trainer Massimiliano Allegri. Hij heeft respect voor mij en ik heb daarom ook vrede met een plaats op de bank", aldus Seedorf, die bijna driehonderd wedstrijden voor Milan heeft gespeeld. De oud-Ajacied kreeg deze week een klap te verwerken in de Champions League.

Na de uitschakeling in de achtste finale tegen Tottenham Hotspur werd Seedorf emotioneel. De meest succesvolle Nederlander in de Champions League zag zijn droom voor de vijfde eindzege uiteenspatten. Een mogelijke nieuwe club moet op het hoogste niveau meestrijden. "Het blijft mijn ambitie om voor de vijfde keer de Champions League te winnen", besluit de gretige Seedorf.

Gesink grijpt macht in Tirreno

Robert Gesink heeft in Tirreno-Adriatico de macht gegrepen. De renner van Rabobank kwam in de etappe van vandaag als zesde over de meet en nam de leiderstrui over van Tyler Farrar. Michele Scarponi pakte vandaag de dagzege.

De Fransman Cherel, de Duitser Lang en de Sloveen Stengelj leken lange tijd kansrijk toen ze een voorsprong wisten te pakken van ruim elf minuten. In de heuvelachtige finale verdampte die voorsprong echter erg snel.

Scarponi ging op de loodzware slotklim als eerste in de aanval. Vanuit het achterveld kwamen zijn ploeggenoot Damiano Cunego en Cadel Evans snel dichterbij maar ze slaagden er niet in om de Italiaan voor de finish bij te halen.

Schade Amerikaanse kust door tsunami

De tsunami die vrijdag is veroorzaakt door een aardbeving in Japan heeft in verschillende plaatsen aan de Grote Oceaan veel schade aangericht. Door de vloedgolf werden op veel plekken boten en jachthavens verwoest. In de Verenigde Staten loopt de schade in de miljoenen.

Tien minuten nadat Japan werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter vaardigde het Pacific Tsunami Warning Center al een waarschuwing uit. Terwijl de tsunami met een snelheid van 800 kilometer per uur voortraasde, klonk op Hawaï het luchtalarm en konden inwoners zich tijdig naar hogergelegen gebied begeven.

Door de tijdige waarschuwing richtte de tsunami - die eerst aan land kwam in Hawaï en later aan de Amerikaanse westkust - in de Verenigde Staten vooral materiële schade aan. Wel worden enkele mensen vermist die door de golven werden gegrepen. Waarschuwingen voor hogere golven dan normaal en een sterke stroming golden nog uren nadat de eerste golven aan land waren gekomen.

In Latijns-Amerika bleef de schade beperkt. Jachthavens en stranden waren tijdelijk gesloten en honderdduizenden mensen werden uit voorzorg geëvacueerd. In Mexico, Honduras, Colombia, de Galapagoseilanden, Paaseiland, Chili en Peru kwam het water echter slechts iets hoger dan normaal.

Japan: Veertig Nederlanders bereikt

Van de vijftig Nederlanders die in het zwaarst door de aardbeving getroffen deel van Japan wonen zijn er tot nu toe veertig bereikt. Zij zijn allemaal ongedeerd. Met tien Nederlanders is nog geen contact geweest. Dat kan komen doordat verbindingen door de krachtige aardbeving van vrijdag platliggen, meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.

Er zijn geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn bij de ramp. De Nederlandse ambassade probeert te achterhalen wat de situatie is van de Nederlanders die tijdelijk in Japan verblijven, zoals toeristen en zakenmensen. Met een deel van hen is contact gelegd, zij zijn allen ongedeerd. Er zijn nog geen Nederlanders die om evacuatie hebben gevraagd.

Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders in het evacuatiegebied rond de kerncentrale Fukushima. Een Nederlander zit op 80 kilometer het dichtst bij de centrale.

Het is niet bekend of er Nederlanders tussen zitten die hun huis of andere bezittingen zijn kwijtgeraakt. "We richten ons eerst op het terugvinden van alle Nederlanders", legde de woordvoerder zaterdagochtend op Radio 1 uit.

Japan werd vrijdag door een aardbeving met een kracht van 8.9 op de schaal van Richter getroffen. Na de beving volgde een tsunami. Er zijn zeker honderden doden gevallen. Bij een kerncentrale dreigt een meltdown omdat de koeling is uitgevallen. Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd.


Veertig Nederlanders bereikt (Foto: Novum)

Dertien doden bij busongeluk New York

Bij een ongeluk met een toeristenbus in New York zijn zaterdag zeker dertien mensen om het leven gekomen. Ten minste zes mensen raakten ernstig gewond. Dat hebben de autoriteiten van de stad bekendgemaakt.

De bus met 31 tot 33 passagiers sloeg zaterdag over de kop in de wijk de Bronx. De bus schoof op zijn kant tegen een paal van de bewegwijzering waardoor hij in de lengte praktisch doorkliefd werd. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend.

Helikopterbemanning geland in Nederland

De drie bemanningsleden van de Lynx-helikopter die in Libië werden vastgehouden, zijn zaterdagmiddag aangekomen in Nederland. Omstreeks 15.30 uur zijn ze met een vliegtuig geland op vliegbasis Eindhoven. Commandant der strijdkrachten Peter van Uhm ontvangt daar de militairen.

Het drietal - een vrouw en twee mannen - zat sinds vorige week zondag vast in Libië nadat ze tijdens een evacuatie in de stad Sirte waren overmeesterd door een regeringsgezinde Libische militie. Ze wilden met een boordhelikopter van marinefregat Hr. Ms. Tromp twee evacués oppikken. Donderdag werd na intensief diplomatiek overleg bekend dat de drie werden vrijgelaten.

In de nacht van donderdag op vrijdag is het drietal met een Grieks toestel van Libië naar Athene gevlogen en vervolgens zijn ze zaterdagochtend naar Nederland vertrokken.

[WB] Schild pakt wereldbeker slalom

In het Tsjechische Spindleruv Mlyn heeft Marlies Schild de wereldbekerwedstrijd op de slalom gewonnen. Schild verzekerde zich met de overwinning van de eindzege van de wereldbeker op deze discipline.

Schild leidde de wedstrijd al na de eerste run. Uiteindelijk hield ze haar landgenote Kathrin Zettel 0,93 seconden achter zich. Tina Maze eindigde op 1,16 seconden als derde.

De strijd om de algemene wereldbeker blijft spannend. Koploopster Maria Riesch viel in de tweede run en zag Lindsey Vonn, die als zestiende eindigde, tot op 23 punten naderen.

PVV bereikt niks in gemeente Den Haag

"We gaan de gevestigde politiek hé-le-maal gek maken", zo bezwoer PVV-lijsttrekker Sietse Fritsma na de overwinning van zijn partij bij de Haagse gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010. Een 'stormram' werd aangekondigd. Maar een jaar later blijkt dat de PVV nog geen deuk in een pakje boter heeft kunnen slaan in de gemeente Den Haag en Fritsma is vertrokken.

Fritsma, ook Tweede Kamerlid, zag geen heil meer in de gemeenteraad. Net als partijleider Geert Wilders, die met voorkeursstemmen werd gekozen. Ook Willie Dille en Karen Gerbrands zijn na een jaar al weg. Ze lijken allemaal overvallen door de dubbelfunctie.

Wat de PVV veel deed was schriftelijke vragen stellen, waarmee ze misschien de ambtenaren een hoop extra werk hebben bezorgd, maar de andere partijen niet. Een van de vragen was bijvoorbeeld 'Waarom draagt wethouder Ingrid van Engelshoven van D66 zelf eigenlijk geen hoofddoek?'

Maar met vragen stellen boek je geen resultaten. Met moties kan dat wel, maar daarvan is er slechts 1 aangenomen. Die motie verzoekt het college ervoor de zorgen 'dat alle Haagse basisschoolleerlingen in de groepen zeven en acht schooltuin-educatie krijgen'. Van de vier maal zo kleine lokale Haagse Stadspartij werden zeven moties aangenomen.

Dat de moties van de PVV vaak niet aangenomen worden, komt niet omdat de andere partijen de PVV boycotten. "Ze beheersen het politieke handwerk niet", zegt fractieleider van D66. "Wil je resultaten behalen, dan moet je het politieke spel kennen. Je moet andere partijen masseren. Je moet ze de kans geven intern te overleggen over jouw moties. Je moet anderen meenemen in jouw gedachtenvorming." Hij herinnert zich een interessante PVV-motie over de wenselijkheid van een wandelpromenade tussen tramhalte Forepark en het ADO-stadion, een voetpad in de clubkleuren groen en geel. "Die motie had mijn fractie gesteund als Richard de Mos er niet pas twee minuten voor de stemmingen mee was gekomen."

Volgens de fractieleider van de Haagse Stadspartij is de PVV vooral met zichzelf bezig. "Hun strategie is gericht op profilering, niet op verandering. Zo werd ik deze week wakker met het nieuws van Omroep West dat de PVV de strijd aanbindt met allochtonen die brood voeren aan opdringerige meeuwen."

De PVV wilde niet reageren op het bericht.

Riccò zegt wielersport vaarwel

Riccardo Riccò is niet van plan om weer op de fiets te stappen. De Italiaanse renner wordt beschuldigd van dopinggebruik en is daarom ontslagen door de Nederlandse ploeg Vacansoleil. "Ik heb niet meer de wens om terug te keren in de wielersport", zegt Riccò vandaag tegenover Gazzetta dello Sport, zelfs niet als hij vrijgesproken wordt.

De Italiaan werd op 6 februari met spoed opgenomen in het ziekenhuis, omdat hij zich niet goed voelde. De arts die Riccò behandelde, vertelde na de operatie dat de Italiaan gezegd zou hebben een bloedtransfusie te hebben ondergaan. Riccò bewaarde zijn eigen bloed in een koelkast.

Riccòis nog niet ondervraagd door de politie en zijn medische dossiers worden nog onderzocht. Toch besloot Vacansoleil de 27-jarige renner te ontslaan na een intern onderzoek.

De Italiaan verwerpt de beschuldigingen. "Het is geen geval van doping. Ze hebben me niet schuldig bevonden, maar ik ben al wel veroordeeld... Ik heb geen behoefte meer om terug te keren."

Japan: Opnames Twilight stopgezet wegens tsunami

Kristin Stewart en Taylor Lautner moesten tijdens opnames van Breaking Dawn, vervolg op de filmreeks Twilight, plots stoppen vanwege de veiligheid. De effecten van de tsunami zouden namelijk te merken zijn op het strand van Vancouver, waar de opnames plaatsvonden.

De acteurs verkeren niet in gevaar, maar voor alle veiligheid zijn de filmsterren de stad uitgegaan. De plaats waar de opnames zijn, Tofino, heeft een lange en open kust. Dezelfde plaats was ook te zien in The Twilight Saga: New Moon.

[WK] De Jong ook de beste op 10.000m

Na de wereldtitel op de 5.000 meter heeft Bob de Jong bij het wereldkampioenschap afstanden in Inzell ook de wereldtitel op de 10 kilometer gepakt. In 12.48,20 reed De Jong een nieuw persoonlijk record.

Na vier van de acht ritten was de Duitser Marco Weber in 13.26,84 de snelste gevolgd door Hendrik Christiansen (13.30,94) en Jonathan Kuck (13.33,79). Shane Dobbin verbeterde de snelste tijd in de rit na de dweilpauze naar 13.17,57. In rit erop was Arjen van der Kieft in 12.59,61 Ivan Skobrev de baas.

De olympisch kampioen op de 10.000 meter, Seung-Hoon Lee, moest het opnemen tegen Bob de Jong. De Jong wist in het laatste gedeelte van de race wederom te versnellen, liet Lee achter zich en reed onder de tijd van Van der Kieft. De wereldkampioen op de 5.000 meter kwam in 12.48,20 over de finish, een nieuw persoonlijk record.

Håvard Bøkko en Bob de Vries vormden het laatste paar. De Vries ging hard van start maar kon niet onder de tijd van De Jong blijven. De Vries won de rit van de Noor en reed 13.04,63 en werd daarmee tweede. Arjen van der Kieft reed een tijd van 12.59,61 maar werd gediskwalificeerd omdat hij zonder de verplichte transponder reed.

Big Picture - Japan

Zoals inmiddels bij iedereen bekend hoort te zijn is Japan aan het bijkomen van een enorme natuurramp. Een gigantisch heftige aardbeving heeft de hele wereld door elkaar geschud. Dit levert wel weer echt fantastische foto's op. Boston.com heeft weer een prachtige collectie foto's online gezet die duidelijk maken hoe heftig een aardbeving wel niet is. Je kan de foto's vinden door op onderstaande foto te klikken.

Met dank aan Hoedjeman voor de submit.

De Boer houdt El Hamdaoui opnieuw buiten selectie

Frank de Boer brengt tegen Willem II geen wijzigingen aan in zijn selectie ten opzichte van donderdag. Dit houdt in dat Mounir El Hamdaoui in Tilburg opnieuw niet van de partij is. De Marokkaans international miste afgelopen week reeds de duels met AZ en Spartak Moskou vanwege een onenigheid met de Ajax-trainer.

El Hamdaoui werd anderhalve week geleden tijdens het bekerduel met RKC Waalwijk (5-1) gewisseld in de rust na een aanvaring met de trainer. Sindsdien traint de geboren Rotterdammer mee met de beloften.

De Boer liet gisteren tijdens de persconferentie al weten dat hij eerst een gesprek met zijn topschutter wil hebben voordat deze terugkeert in de wedstrijdselectie. Volgens De Boer 'ligt de sleutel bij El Hamdaoui'. De zaakwaarnemer van de voormalig AZ'er is echter een andere mening toegedaan.

Justin Timberlake weer single

Zanger/acteur Justin Timberlake is weer single. Hij was sinds 2007 samen met Jessica Biel.

Volgens een anonieme bron van de Amerikaanse website People.com waren ze zonder verdere ruzie uit elkaar gegaan. "Ze hadden samen beslist dat het tijd was om uit elkaar te gaan." Ondanks dat de twee uit elkaar gaan, blijven ze toch vrienden in de toekomst.

De twee verschenen voor het laatst samen bij de afterparty van de Oscars afgelopen maand.

FOK!ker doet verslag vanuit Japan

Dat Nederlanders overal zitten is bekend, maar dat daar ook FOK!kers tussen zitten is nu ook wel bewezen: FOK!user Lyrebird verblijft momenteel in Japan en postte vanochtend vroeg een verslag en filmpje van de aardbeving en de gevolgen daarvan:

Hier alles goed. Na een donkere nacht zonder water, telefoon of licht is net (half een 's middags) het electriciteitsnet weer op spanning gekomen.

In mijn stadje zeer weinig schade. In ons lab zijn een paar filters en spiegels kapotgevallen. Studenten die op sollicitatie-interview waren, kwamen in een trein te zitten die het niet meer deed, en moesten in het plaatsje waar de trein stil stond, overnachten.

Alle winkels en benzinestations waren dicht, maar vanochtend had onze buurtsuper een verkoop buiten, als een soort van markt. Maar dat zal snel over zijn, want de elektriciteit doet het weer.

Bij ons in de buurt liepen wat oude Japanners in shock rond, en zorgden buren voor elkaar. Zo hoorde ik een oud vrouwtje op de ramen bij de buren timmeren, met de vraag of Otawa-san nog 'daijobe' (ok) was. Veel mensen pakten de auto richting het westen, omdat er daar nog wel gewoon elektriciteit was (op 10 minuutjes rijden van ons vandaan).

Gisteren was het wel even schrikken, zelfs voor de Japanners. Collega's van me, die in de 50 zijn, hadden nog nooit zo'n beving meegemaakt. Ik zal tzt een filmpje uploaden. Zelf vond ik de eerste 20 seconden machtig mooi, tot ik doorkreeg dat het echt een grote klapper, DE grote klapper was. Toen kwam ik wat studenten tegen in de gang, die het ook wel erg heftig vonden, en toen zijn we naar beneden gelopen. Dat viel echt niet mee, want het gebouw ging heel hard van links naar rechts en verder.

We hebben nu nog steeds flinke naschokken, alhoewel ze steeds lichter worden. Maar ja, als je een 6+ gewend bent, dan vallen die naschokken wel mee. Afgelopen nacht was het wel grappig - mijn strategie was om zo lang mogelijk te slapen, totdat alles weer normaal was, maar bij iedere naschok begon mijn vriendin te mopperen dat we zo snel mogelijk Japan moesten verlaten. Maar uiteindelijk zag ze ook in dat daar op dat moment geen sprake van kon zijn.

Het ziet er naar uit dat alles hier snel weer normaal zal zijn. Schokkend wat er ten noorden van ons gebeurd is, maar daar kunnen we verder weinig aan doen.

Latere post:

Aardbeving begint, waar is mijn iPhone, snel in video mode zetten, wtf waarom duurt dat zo lang, voordat je het weet is de aardbeving over, mijn god het gaat heftiger te keer dan anders. Jee, dit gaat echt te keer, dit moet een echte klapper zijn. Blijven zitten, of naar buiten? Studenten lopen buiten op de gang, toch maar eens vragen of dit normaal is. Studenten lopen schaapachtig te lachen, hmmm dat is geen goed teken. Probeer naar beneden te lopen (ik werk op de 3e verdieping). Gebouw schuift van links naar rechts en - echt waar - ik voel me licht zeeziek. Zonder al te veel problemen komen we bij de schuifdeur aan. Elektriciteit is uitgevallen, deur gaat niet open. Blijkt met de hand open te kunnen. Snel naar buiten. Steeds meer mensen komen buiten. Iedereen lacht, maar tegelijkertijd merk je dat dit niet normaal is. We hebben het overleefd!

Even later:

Blijkbaar zijn er flinke problemen met een kerncentrale ten noorden van ons. Vanochtend kwamen er heel wat zware helikopters over, misschien dat die goederen vanuit Tokio naar Fukushima brachten, wie weet.

Volg zijn verslag en ervaringen op het FOK!forum.

Sinouh vertrekt bij FC Utrecht

Khalid Sinouh is aan zijn laatste seizoen in het shirt van FC Utrecht bezig. Dit liet de sluitpost van de Domstedelingen vandaag via Twitter weten.

FC Utrecht had de intentie om nog een seizoen door te gaan met de keeper, die Michel Vorm voor zich moet dulden. Sinouh wilde echter niet bijtekenen en gaat nu op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Sinouh stond twee jaar bij FC Utrecht onder contract en kwam in die periode tot drie optredens in de Eredivisie. Daarvoor kwam de sluitpost achtereenvolgens nog uit voor HFC Haarlem, sc Heerenveen, RKC Waalwijk, het Cypriotische Omonia Nicosia, AZ, het Turkse Kasimpasa en het Duitse Hamburger SV.

Japan: omvang ramp steeds duidelijker

De omvang van de ramp die Japan vrijdag trof, begint zich 24 uur na de aardbeving steeds duidelijker af te tekenen, hoewel weggevaagde wegen en gesloten luchthavens de toegang tot het getroffen gebied grotendeels verhinderen.

De beving heeft volgens de Japanse overheid aan zeker 574 mensen het leven gekost. Lokale media stellen echter dat ten minste 1300 mensen gedood zijn. Zeker 586 mensen worden nog vermist en 1105 raakten gewond. Een onbekend aantal slachtoffers ligt nog onder het puin. Het dodental zou aanzienlijk kunnen stijgen, onder meer omdat de Japanse spoorwegen vier treinen die vrijdag in het gebied reden niet hebben kunnen lokaliseren, aldus het persbureau Kyodo. Het is onbekend hoeveel mensen er aan boord van de treinen waren.

Er zijn grote problemen met de kernreactoren in het getroffen noordoosten van het land en bij vijf centrales is zaterdag de noodtoestand uitgeroepen. Door de krachtige beving zijn ze niet meer in staat goed te koelen. Tienduizenden omwonenden zijn geëvacueerd. Ondertussen probeert personeel te voorkomen dat de reactors oververhit raken.

Door een explosie bij de kerncentrale Fukushima 1 zijn zaterdag de muren van het gebouw met een kernreactor ingestort. Het metalen omhulsel waarin de reactor zich bevindt is niet beschadigd door de ontploffing. De radioactieve straling rondom de centrale is niet gestegen na de explosie, maar neemt juist af, aldus een woordvoerder van de Japanse regering. De druk in de reactoren neemt ook af. Sinds de aardbeving nam de druk toe en steeg de temperatuur omdat het koelsysteem niet goed meer werkte.

De Japanse autoriteiten waren bang voor een meltdown van een van de reactoren. Een meltdown, de term om een zeer ernstige ineenstorting van een centrale aan te duiden waarbij temperaturen niet meer gereguleerd kunnen worden, hoeft niet per se een groot gevaar te betekenen, aldus Yaroslov Shtrombakh, een Russische deskundige op het gebied van kernenergie. Volgens Shtrombakh is een ramp als die bij Tsjernobyl onwaarschijnlijk. "Het is geen snelle reactie zoals bij Tsjernobyl het geval was", zegt hij. "Ik denk dat alles binnen het terrein zal blijven en dat het geen grote catastrofe zal zijn."

De eerste militaire reddingswerkers arriveerden zaterdag in het getroffen gebied. Vijftigduizend militairen, 190 militairen vliegtuigen en 25 schepen zullen worden ingezet om hulp te verlenen bij reddingsoperaties na een van de grootste rampen die Japan ooit trof, zei de Japanse premier Naoto Kan. Na de aardbeving sleurde een zeven meter hoge tsunami alles mee op zijn weg landinwaarts. "De meeste huizen langs de kust zijn weggespoeld en op veel plekken is brand uitgebroken", zei Kan nadat hij per helikopter een bezoek aan het gebied had gebracht. "Ik besefte toen hoe extreem veel schade de tsunami heeft aangericht."

Meer dan 215.000 mensen zijn opgevangen in 1350 tijdelijke opvangcentra in vijf prefecturen, meldt de nationale politie. Meer dan één miljoen huishoudens heeft geen toegang tot drinkwater. In Fukushima werden flessen water, rijst en dekens uitgedeeld. Grote delen van het gebied zijn echter omringd door water en daardoor onbereikbaar. Contact per telefoon met inwoners van het getroffen gebied gaat zeer moeizaam.

Er zijn sinds de aardbeving 125 naschokken geregistreerd, waarvan veel een kracht van 6,0 op de schaal van Richter of meer hadden, wat normaal gesproken al als zwaar wordt beschouwd.

Japan is goed voorbereid op aardbevingen en gebouwen kunnen er zeer zware bevingen doorstaan, zelfs die van vrijdag, de zwaarste sinds Japan officieel bevingen registreert. Waar echter geen voorbereiding op mogelijk was, is de tsunami die volgde. In sommige gebieden kwam de vloedgolf tot tien kilometer landinwaarts en nam op zijn weg boten, auto's, trucks en zelfs hele gebouwen mee.

Tientallen landen hebben inmiddels hulp aangeboden. Ook de Amerikaanse president Barack Obama beloofde hulp en zei dat een vliegtuig al in Japan was en een tweede op weg. Tevens is een Amerikaans schip naar de nabijgelegen eilandengroep de Marianen opgestoomd.

[WB] Kostelic zeker van algemene wereldbeker

Ivica Kostelic heeft de algemene wereldbeker gewonnen. Bij wereldbekerwedstrijden in Kvitfjell werd de Kroaat dan wel twintigste op de afdaling, maar dat was genoeg om in het klassement niet meer te kunnen worden ingehaald.

De overwinning ging naar de Oostenrijker Michael Walchhofer. Hij bleef zijn landgenoot Klaus Kröll 0,13 seconden voor. Walchhofer nam de leiding in het klassement op de afdaling over van Didier Cuche die vandaag zevende werd.

Brood: "Ik ga niet nu naar VVV"

RKC-trainer Ruud Brood doorbreekt het zwijgen: hij heeft met VVV-Venlo gepraat, maar gaat er nog niet naartoe. Donderdag werd nog gemeld dat VVV Venlo Brood wilde halen als nieuwe trainer. Brood is de beoogde opvolger van de ontslagen Jan van Dijk. Nu zit interim-trainer Wil Boesen nog op de bank bij de Limburgers.

"Ja, ik loop er niet mee te koop, maar ze hebben mij benaderd voordat ze bij Will Boessen uitkwamen. Het is vreemd dat het nieuws nu nog naar buiten komt, want nu lijkt het alsof ze me nog steeds willen halen, maar dat is niet zo", aldus Brood tegen RTL.

"We hebben met elkaar gesproken, dus de interesse was concreet. Maar ik heb er vanaf gezien. Ik ben met iets moois bezig bij RKC en dat wil ik afmaken. Daar wil ik me nu helemaal op concentreren. Dat ik na het seizoen naar Venlo ga, is pertinent niet waar. Het is jammer dat het nu nog naar buiten komt, want het is beter voor VVV als er daar rust is."

Brood staat met RKC Waalwijk op een solide tweede plaats in de Jupiler League op zeven punten achterstand van koploper FC Zwolle. De trainer kwam in 2008 naar RKC, promoveerde in 2009 naar de Eredivisie, maar degradeerde weer het seizoen erop. Het is goed mogelijk dat RKC en VVV elkaar tegenkomen in de playoffs om promotie en degradatie.

FIS straft skiër Cuche na bedreigen official

Didier Cuche heeft een schriftelijke waarschuwing en een boete van vijfduizend Zwitserse franc gekregen van de internationale skifederatie FIS voor onsportief gedrag. De Fransman belde donderdag met Gunter Hujara, directeur van de WB-wedstrijden in Lillehammer, en eiste dat een gevaarlijke sprong uit de afdaling werd verwijderd.

De 36-jarige Cuche, regerend wereldkampioen op de afdaling, dreigde Hujara publiekelijk aan te vallen indien een skiër zich mocht blesseren op de betreffende sprong. "We hebben geen moeite met zijn klacht," verklaarde Hujara aan persbureau AP. "De manier waarop was het probleem. De overtreding is niet al te zwaar, zie het als een gele kaart in het voetbal."

[Upd] Japan: 'Grote kans op meltdown'

Persbureau Reuters meldt dat uit analyse blijkt dat Japanse geleerden en officials van de Tokio Electric Power Co (TEPCO) mogelijk nog maar enkele uren hebben om een meltdown te voorkomen. Na de aardbeving en de daaropvolgende tsunami vielen elf kerncentrales uit. Bij twee kerncentrales bij Fukushima viel echter de complete stroomvooziening uit, waardoor er problemen zijn rond de koeling van vijf reactoren.

Een uur na de automatische afsluiting viel echter ook de back-upgenerator uit, waardoor de koeling volgens normale manieren onmogelijk is geworden. Hierop werd een nucleaire noodsituatie afgekondigd. 20.000 mensen in een straal van 3 tot 10 kilometer (dat varieert per reactor) zijn geëvacueerd.

Er werd eerder deze nacht al straling gemeten met een waarde die duizend maal boven de normale waarde ligt. Op zichzelf is dit nog niet schadelijk. Volgens analisten zou TEPCO er normaal gesproken in moeten kunnen slagen om met behulp van extra generatoren en het laten ontsnappen van radioactieve dampen de situatie onder controle te krijgen.

Het water dat men gebruikt om de reactoren te koelen zou echter binnen enkele uren op kunnen zijn. Door de hoge temperaturen verdampt het water en door het gebrek aan stroom komt er geen nieuw water in de reactoren. Als het water op is, raakt de kern van de reactor oververhit wat kan zorgen voor de meltdown.

Als er een meltdown plaatsvindt, ontsnappen er veel radioactieve stoffen, die dan in een soort veiligheidsruimte terechtkomen. Normaal gesproken kan er daardoor geen grote ramp plaatsvinden voor de volksgezondheid. Men betwijfelt echter of het 'containment building' de nog oplopende druk aankan. Mogelijk zouden de muren het onder de druk gaan begeven.

Vooralsnog is hier allemaal geen sprake van en doen specialisten van TEPCO alles om zo snel mogelijk de koeling van de vijf reactoren van twee kerncentrales weer op gang te krijgen.

Update 04.30 uur
De Japanse premier heeft bekendgemaakt dat er 'een kleine hoeveelheid' straling lekt uit een van de reactoren. Verder is het niveau van het koelwater nu zover gedaald dat in reactor nummer 1 de 'fuel rods' of brandstofstaven niet meer gekoeld worden. Het atoomagentschap van de VN heeft aangegeven de situatie scherp in de gaten te blijven houden en paraat te staan voor alle scenario's.

Update 06.21 uur
Reuters meldt even na 06.00 uur Nederlandse tijd dat Japanse autoriteiten op nucleair gebied spreken van een grote kans op een meltdown in reactor nummer 1 van de Fukushima-Daiichi centrale.

Update 09.28 uur
Boven de Japanse kerncentrale Fukushima I hangt zaterdag rond 09.00 uur (Nederlandse tijd) een witte rookwolk. Ook zou een explosie zijn gehoord. Een deel van het gebouw van de Japanse kerncentrale Fukushima I zou zijn ingestort. Het dak en muren zijn weggeblazen door de ontploffing. Dat meldde de Japanse televisie. Enkele medewerkers van de kerncentrale zouden door de ontploffing gewond zijn geraakt.

Volgens de Japanse televisie is de radioactiviteit op de nucleaire installatie twintig keer hoger dan normaal. Details over de situatie rond de kernreactor zijn nog onbekend.

Update 13.42 uur
Het is nog steeds niet precies duidelijk wat er gebeurd is. Volgens een woordvoerder van de regering is er een explosie geweest die niet bij de reactor zelf was. Ook heeft de woordvoerder bekendgemaakt dat de gemeten straling juist weer daalt ten opzichte van eerder. 

Het blijft dus nog even afwachten tot nieuwe informatie bevestigd wordt. De evacuatiezone rond de centrale is uitgebreid naar een straal van 20 kilometer.

Menzo: "Er zit vooruitgang in de ploeg"

Stanley Menzo voelt de druk bij Vitesse. Maar met de vooruitgang in de ploeg moeten alleen nog de punten komen.

Vitesse staat nog vijftiende in de Eredivisie en dat voelt Menzo wel als assistent-trainer. Tegenover het Friesch Dagblad zegt hij: "We moeten zo snel mogelijk uit de onderste regionen geraken. Er is druk en dat is logisch als je vijftiende staat. Dat kun je maar op één manier oplossen en dat is goed voetballen en punten halen."

Maar de assistent-trainer van Albert Ferrer ziet het positief in. "Er is vooruitgang maar dat moet nog resulteren in punten. Maar we zitten niet in een gemakkelijke situatie. Gezien de omstandigheden vind ik dat de ploeg knap presteert."

Er gaan de laatste tijd geruchten dat Menzo en Ferrer elkaar niet zo liggen, maar dat ontkent Menzo ten stelligste. "De verhouding is goed. We delen dezelfde filosofie, verzorgd voetballen vanuit goed positiespel. Ik ben betrokken bij alles, heb invloed."

Wilders noemt Hillen brekebeen

Minister van Defensie Hans Hillen is een een 'brekebeen' en een 'verdwaalde geest'. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

In het vraaggesprek zegt Wilders over de CDA-minister: "Hij valt wel een beetje tegen, die man. Hij is de commentator die zichzelf als de grote strateeg ziet, maar ik zie er niet zo veel van."

Wilders noemt Hillen de zwakste minister van het kabinet Rutte. Eerder was dat volgens de PVV-leider minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA). "Hillen heeft die plek nu wel overgenomen", zegt de PVV-leider. Volgens hem heeft hij vicepremier Maxime Verhagen 'een slechte dienst bewezen' door te zeggen dat hij partijleider van het CDA is.

Vijf zwemmers voldoen aan WK-eis

Bij de Swim Cup in Amsterdam hebben vanmorgen drie zwemsters op de 50 meter vrije slag voldaan aan de eis voor deelname aan het WK komende zomer in Sjanghai. Overigens mogen op het WK maar twee zwemsters per nummer aan de start verschijnen.

Ranomi Kromowidjojo (24,67), Inge Dekker (24,87) en Marleen Veldhuis (25,09) doken in de series onder de WK-limiet die op 25,27 staat. Bij de mannen toonden Sebastiaan Verschuren (49,17/100vrij) en Nick Driebergen (1.58,27/200 rug) in de series vormbehoud voor een WK-startbewijs.

'Manchester United wil Duits toptalent'

Sir Alex Ferguson wil een volledig nieuwe middenveld aantrekken in de zomer. Volgens Manchester Evening News past de 18-jarige Mario Götze perfect in het plan. Götze speelt voor de Duitse koploper Borussia Dortmund. Hij heeft alle Duitse jeugdelftallen doorlopen en maakte in november 2010 al zijn debuut voor de grote jongens van Die Mannschaft. Tegen Italië vorige maand speelde hij zijn tweede interland.

Manchester United en Ferguson in het bijzonder zijn op zoek naar vervangingen op het middenveld en Götze zou de perfecte vervanger zijn voor de twee keer zo oude Paul Scholes (36). Ferguson heeft meer dan 100 miljoen euro te besteden aan mogelijke transfers. Eerder liet Ferguson al weten de Engelse internationals Ashley Young en Jordan Henderson te willen overnemen.

Götze heeft nog een contract bij Dortmund voor tweeëneenhalf jaar, maar staat open voor grote Europese clubs. "Wie zou er niet van dromen om te spelen voor een club als Real Madrid, Barcelona of Manchester United? Ik heb echter nog een contract tot 2014."

Schweinsteiger flirt met Real Madrid

Hij verlengde onlangs zijn contract bij Bayern München, maar toch flirt Bastian Schweinsteiger openlijk met Real Madrid. Tegen het Duitse Sport1 zei de Duitse middenvelder: "Real Madrid maakt erg veel indruk op me. Ik ben blij voor Mesut Özil en Sami Khedia dat ze daar regelmatig spelen."

De jonge Duitse internationals Özil (22 jaar) en Khedira (23) kwamen vorig jaar van respectievelijk Werder Bremen en VfB Stuttgart naar de Koninklijke. Ook Real Madrid-trainer Mourinho, die onder vuur ligt bij Real Madrid, krijgt de loftrompet over zich te horen van de Duitse international. "Ik heb altijd al gezegd dat Mourinho een zeer goede coach is." Over een mogelijk vertrek naar Madrid sprak hij ook al. "Als Real me echt wil hebben, wordt het zeer duur voor ze."

Maar aan het eind van het gesprek sprak Schweinsteiger toch zijn liefde uit voor Bayern München, de club waar hij sinds 2002 voor speelt en bij welke hij recentelijk dus zijn contract heeft verlengd tot 2016. "Maar ik ben toch overtuigd dat Bayern het beste team voor mij is."

Voorzitter Arsenal waarschuwt Wenger

Peter Hill-Wood, voorzitter van Arsenal, is niet blij met de uitlatingen van zijn trainer Arsène Wenger over de UEFA. Komende donderdag behandelt de disciplinaire commissie van de UEFA de uitlatingen van Wenger en speler Samir Nasri in het Champions League-duel Barcelona - Arsenal van afgelopen dinsdag.

Wenger voelde zich daar zwaar benadeeld door scheidsrechter Massimo Busacca. Een moment liep de Franse oefentrainer zelfs het veld in om zijn ongenoegen te uiten.

Na de wedstrijd riep Wenger onder andere dat er bij de UEFA 'arrogante dictators' rondlopen. En zulke uitlatingen heeft Hill-Wood liever niet. "De emoties liepen hoog op. Dat is begrijpelijk, maar ik denk dat je weinig bereikt op deze manier. Dat kan veel beter op een rustige manier in een privé-situatie", aldus Hill-Wood tegen de Daily Star.

"Ze (de UEFA) zijn lastige mensen om mee om te gaan - ze luisteren niet naar je en dat hebben ze nooit gedaan. Misschien zullen ze dat ooit doen, maar ik ga er niet op wachten. Ik geloof niet echt in het bekritiseren van arbiters, omdat je er weinig mee bereikt. Managers zien dat anders. Niet alleen de onze, maar ook andere. Ik denk dat Arsène erg van streek is."

Ten Rouwelaar wil ooit nog naar topclub

NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar heeft ambities, maar wil zich nu nog richten op de ploeg uit Breda. "Als sportman moet je nooit stilstaan in je gedachten. Het is niet zo dat er nu al iets speelt, de competitie is nog niet klaar. Daarna ga ik praten met mijn zaakwaarnemer, zo heb ik het altijd gedaan. Vervolgens gaan we een beetje rondkijken", aldus de 30-jarige doelman tegen Voetbal International.

Het contract van de sluitpost loopt nog ruim twee jaar door bij de ploeg uit Breda. Maar zijn carrière afsluiten bij NAC zit er waarschijnlijk niet in. "Ik ben zeker niet op zoek naar een andere werkgever, maar ik wil nog wel een keer bij een club spelen die structureel meespeelt om Europees voetbal."

Ten Rouwelaar zit nu voor het vierde seizoen bij NAC en voelt zich daar goed, maar kijkt ook verder. "Ik heb een goede band met de supporters en NAC is een echte volksclub, dat past bij mij. Maar ik heb ook ambities."

[WK] Goud Nesbitt, zilver Wüst op 1.000m

Bij het wereldkampioenschap afstanden in Inzell heeft Christine Nesbitt de 1.000 meter gewonnen. De Canadese won in 1.14,84. Ireen Wüst moest na twee gouden plakken op de 3.000 en 1.500 meter nu genoegen nemen met het zilver.

De Russin Jekaterina Sjichova reed met 1.16,56 als eerste onder de 1.17. Die tijd bleef ook lang staan als de snelste want veel schaatssters beten zich stuk op die tijd. In de negende rit moest Marrit Leenstra het opnemen tegen de Duitse Judith Hesse. Hesse ging snel van start en Leenstra kon enkel volgen. Met een ronde voor de boeg was de Duitse verreweg de snelste. Dankzij een zeer sterke laatste ronde won Leenstra alsnog de rit en met 1.16,39 was ze de rapste. Ireen Wüst moest het in de rit erop opnemen tegen Shannon Rempel. Rempel opende als snelste, maar Wüst zat niet ver daarachter. Wüst won de rit uiteindelijk in 1.15,42.

Nao Kodaira trof in de elfde rit Margot Boer. Boer en Kodaira maakten er een mooie rit van. Dankzij de laatste binnenbocht won Boer de rit in 1.16,90. De laatste rit ging tussen Christine Nesbitt en Heather Richardson. De Amerikaanse opende erg snel, Nesbitt kon haar amper volgen. Met nog een ronde te gaan waren beiden sneller dan Wüst. Nesbitt won de rit in 1.14,84 en won daarmee de kilometer.

Belgische wil niet meer bij HEMA werken

Een Belgische vrouw die was ontslagen bij de HEMA-vestiging in Genk (Belgisch Limburg) omdat ze een hoofddoek droeg, weigert de nieuwe baan die het bedrijf haar aanbiedt. De 20-jarige vrouw heeft dat zaterdag laten weten in de Vlaamse krant De Morgen.

Zij heeft geen zin om in het magazijn aan de slag te gaan. Eerst zat ze achter de kassa. "Nu mag ik opeens geen contact meer hebben met klanten. Alsof ik een vieze ziekte heb." De vrouw vindt het bovendien onacceptabel dat zij de enige werkneemster zou zijn met een hoofddoek. HEMA België heeft haar kledingvoorschriften aangepast, zodat het dragen van een hoofddoek voortaan verboden is.

De vrouw mocht aanvankelijk een hoofddoek dragen op haar werk, maar vanwege negatieve reacties van klanten werd haar contract niet verlengd. Vrijdag kwam de HEMA op dat besluit terug.

Belgische wil niet meer bij Hema werken
Belgische wil niet meer bij HEMA werken (Foto: ANP)

Run op iPad 2

De start van de verkoop van de nieuwe versie van de iPad heeft in de Verenigde Staten een ware run ontketend, en de belangstelling van kopers lijkt die van de lancering van de iPad in april vorig jaar te overtreffen.

Er stonden lange rijen van kooplustigen toen de 236 winkels, onder meer in New York en San Francisco, voor het eerst de iPad 2 aanboden. Onder hen veel buitenlanders, want in tal van landen is de iPad 2 pas op 25 maart te verkrijgen en dat geldt ook voor Nederland en België.

Vorig jaar werden op de eerste dag van de verkoop 300.000 iPads verkocht, in de eerste week 500.000 en in de eerste maandéén miljoen. Waarnemers denken dat de iPad 2 deze verkoopcijfers van de voorganger zal overtreffen. De nieuwste iPad wordt in veel meer winkels aangeboden.

De nieuwe iPad is veel dunner, wat lichter en ook sneller dan de voorgaande versie en bovendien ook nog eens uitgerust met extra camera's, die van nut kunnen zijn bij videoconferenties.

Het succes van de iPad heeft de concurrenten van fabrikant Apple aangezet om met soortgelijke producten te komen, maar daarvan lijkt alleen de Galaxy Tab van Samsung een succes te zijn. Door de nieuwe versie hoopt Apple de rivalen opnieuw het nakijken te geven.

Schattige meisjes

Op momenten dat ik in de trein zit heb ik er een hekel aan als er van die dellerige meisjes in de buurt komen zitten. Luid sprekend of telefonerend zitten ze op te scheppen ‘hoe los' ze de afgelopen avond zijn gegaan, wetend dat de hele coupé kan meeluisteren. Ik heb een hekel aan hen omdat ze enorm veel aandacht vragen, alsof ze dat tekort komen. Daarnaast vind ik dat een goed product zichzelf verkoopt; een mooie vrouw met een mooie persoonlijkheid zal niet om een man verlegen zitten.

Romero ondanks blessure in selectie Argentinië

Bij AZ staat hij niet op doel vanwege een blessure maar voor de nationale ploeg van Argentinië is hij opgeroepen. De 24-jarige sluitpost van de Alkmaarders behoort tot de 24-koppige selectie voor de oefenduels tegen de Verenigde Staten (26 maart) en Costa Rica (29 maart).

Een maand geleden raakte Romero geblesseerd, opvallend genoeg bij een van de vorige interlands van Argentinië. Sindsdien heeft hij niet meer gespeeld voor AZ en ook komend weekend kan hij nog niet in actie komen tegen Roda JC.

Fabiano verruilt Sevilla voor Sao Paulo

Luis Fabiano keert met onmiddellijke ingang terug naar zijn vaderland. De Braziliaan verlaat Sevilla na ruim vijf jaar en tekent een contract voor vier seizoenen bij Sao Paulo. De verbintenis van de 30-jarige goalgetter liep nog tot de zomer van 2013. Dat meldt de club uit de Spaanse competitie vandaag op de website.

Luis Fabiano won met Sevilla tweemaal de UEFA Cup en de Spaanse Beker. De spits kwam in de zomer van 2005 over van FC Porto en stond regelmatig in de belangstelling van de Europese toplubs, die echter nooit toehapten. In de Zuid-Spaanse stad kwam hij tot 149 optredens, waarin hij 72 keer doel trof.

Gullit: "Het zal een moeilijke start worden"

Morgen begint de competitie in Rusland dan eindelijk. Ruud Gullit heeft er zin in met Terek Grozny, maar zegt dat het moeilijk zal worden.

Gullit begint meteen met twee lastige wedstrijden. Morgen een thuiswedstrijd tegen kampioen Zenit Sint Petersburg en volgende week ook thuis tegen Rubin Kazan. "Ik ben er niet bang voor, maar in die duels word je alles wijzer. Het zal een heel moeilijke start worden. Uiteraard. En iedereen zal er een oordeel over hebben. Dat mag. Maar ik ga toch mijn eigen gang. Deze uitdaging is hartstikke leuk en ik ben blij dat de Nederlanders die hier wonen zoiets begrijpen", vertelt Gullit in het Algemeen Dagblad.

Gullit is blij dat de competitie begint, omdat hij dan eindelijk ziet wat zijn ploeg kan. "We weten echt nog niet waar we staan. We hebben alleen nog maar getraind en oefenpartijtjes gespeeld. Je weet hoe ver je bent als je binnen een week tegen Zenit en Kazan, twee topploegen hier, hebt gespeeld."

De Nederlandse trainer voelt zich straks ook eindelijk verlost van het gepraat over de politieke spanningen in Tsjetsjenië. "Dan gaat het alleen nog om voetbal, daarom ben ik hier en daarom zie ik zoveel lachende mensen om me heen. Ze zijn blij met mij en met ons, het voetbal geeft hen meer hoop."

'Leonardo in de basis tegen Feyenoord'

Een verrassende naam staat in de basis bij NAC Breda in de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Het probleemkind Leonardo zal aan de aftrap staan tegen zijn oude club aldus de doorgaans goed ingevoerde BN De Stem. Vorige week zat Leonardo nog op de tribune omdat hij uit de selectie was gezet.

Zijn basisplaats dankt hij aan zijn harde werken tijdens de training. Coach Gert Aandewiel bevestig dat de Braziliaan weer tot de selectie behoort voor het duel. Hij zegt nog niet of Leonardo in de basis begint. Begin februari stond Leonardo voor het laatst in de basis bij NAC tegen VVV-Venlo. Hij speelde toen dermate slecht dat hij voor de rust nog naar de kant werd gehaald.

NAC Breda staat op de tiende plaats met twee punten voorsprong op Feyenoord, de tegenstander van morgen. De aftrap in de Kuip is om half drie.

'Kroon stopt bij zege in Amstel Gold Race'

Karsten Kroon zet mogelijk na de Amstel Gold Race een punt achter zijn wielercarrière. Voorwaarde is wel dat Kroon dan de koers, waar hij in 2009 nog tweede werd, winnend afsluit.

"Op mijn leeftijd weet ik precies waar mijn kansen liggen," zei Kroon op de website van de Amstel Gold Race. "Ik ben vooral goed in harde, technische koersen zoals de Amstel Gold Race. Heuvels en kasseien zijn mijn specialiteiten. Daarom fixeer ik mij ook helemaal op de Amstel Gold Race én op de Ronde van Vlaanderen."

"Als ik de Amstel Gold Race dit jaar zou winnen, zou dat een prachtig moment zijn om mijn wielercarrière per direct te beëindigen. Dat is beter dan noodgedwongen vanuit een ziekenhuisbed je carrière te moeten staken." De renner van BMC verwees met het laatste naar de zware val die hij vorig jaar maakte in de Waalse Pijl en hem bijna noodzaakte te stoppen met zijn wielerloopbaan.

Kijkcijfers Secret Story blijven drama

De NET 5-show Secret Story blijft drama-kijkcijfers scoren. Dit blijkt uit zaterdag gepubliceerde gegevens van Stichting KijkOnderzoek. Vrijdag keken er slechts 181.000 mensen naar Secret Story, dit ondanks de streamlocks die de makers sinds kort hebben ingevoerd om exclusieve content voor de tv-shows te creëren.

De programma's die op NET 5 om Secret Story heen zijn geprogrammeerd, Masterchef en Law & Order, wisten met aantallen van 256.000 en 209.000 meer mensen te boeien. Ook de twee zusterzenders van NET 5, Veronica en SBS 6, wisten met Two and a Half Men (316.000) en Piets Weerbericht (357.000) meer kijkers te trekken dan de realityshow op hetzelfde tijdstip.

Toch liet NET 5-baas Alphons Martens deze week weten dat Secret Story het seizoen gewoon gaat afmaken. Hij zei te blijven geloven in stijgende kijkcijfers van de duurste SBS-productie in jaren.


Kijkcijfers NET 5-realityshow Secret Story blijven drama (Foto: FOK!)

[Video] Samenvattingen Jupiler League

Gisteravond stonden er in de Jupiler League acht wedstrijden op het programma. Net als in de voorgaande periode publiceert FOK!sport de samenvattingen van deze wedstrijden, die je hieronder kunt terugvinden.

FC Zwolle - FC Dordrecht

FC Volendam - RKC Waalwijk

SC Cambuur - Almere City FC

FC Emmen - BV Veendam

RBC Roosendaal - MVV

Fortuna Sittard - Sparta Rotterdam

Helmond Sport - Go Ahead Eagles

FC Den Bosch - Telstar

Japan: Ramp kluistert mensen aan buis

De extra uitzending die de NOS vrijdag over de tsunami in Japan bracht, hield veel mensen aan de buis gekluisterd. Dat bleek zaterdag uit cijfers van de NOS.

De NOS bracht vrijdag tussen 09.00 tot 18.00 uur een extra live-uitzending over de ramp. Gemiddeld gedurende de hele dag zat steeds een klein half miljoen mensen voor de buis naar deze uitzending te kijken. De hoogste piek was aan het eind van de uitzending toen 848.000 mensen keken.

In totaal hebben gedurende de hele dag maar liefst 3,8 miljoen Nederlanders (van 6 jaar en ouder) minstens 5 minuten achtereen gekeken naar de live-uitzending, dat is een kwart van alle Nederlanders van 6 jaar en ouder, aldus een woordvoerder van de NOS.

Naar de extra lange uitzending van Nieuwsuur tussen negen en elf uur 's avonds keken gemiddeld 780.000 kijkers.



Wolkenkrabbers schudden in Shinjuku (centrum Tokio)

Aapjes rollen in Super Monkey Ball 3D

Sega heeft bij de launch van de Nintendo 3DS hun Super Monkey Ball 3D in de schappen liggen. We mogen dus weer met de aapjes rollen om punten te scoren, maar dit keer in 3D. Het spel zal naast de rollende apen in de Super Monkey Ball-puzzels nog meerdere spelmodi bevatten.

In de puzzelmodus zul je, zoals in eerdere delen, zo veel mogelijk bananen moeten verzamelen. De besturing gaat via de slider of de bewegingssensor van de 3DS. Hiermee zul je moeten zorgen dat je op het parcours blijft. Naast deze klassieke spelmodi kunnen de apen ook gaan vechten en racen in respectievelijk Monkey Fight en Monkey Race. Deze twee modi in het spel hebben ondersteuning voor een multiplayer voor vier spelers.

Op 25 maart, bij de launch van de Nintendo 3DS, kun je Super Monkey ball 3D ook in de winkelschappen vinden. 

Clijsters en Zvonareva verder in Indian Wells

Kim Clijsters en Vera Zvonareva hebben zich zonder veel problemen weten te plaatsen voor de derde ronde van het WTA-toernooi van Indian Wells. De Belgische Clijsters, nummer twee van de wereld, won eenvoudig van de Russin Alla Koedrjavtseva; 6-2 en 6-0.

De nummer drie van de wereld, Zvonareva, kende iets meer moeite met haar opponente. De nummer drie van de plaatsingslijst won desondanks in twee sets van de Zwitserse Timea Bacsinszky; 6-3 en 7-6. Naast Clijsters en Zvonareva wisten ook Francesca Schiavone (5) en Jelena Jankovic (6) zich te plaatsen voor de derde ronde van het toernooi.

Japan: Waarschuwing nieuwe tsunami

Japanse meteorologen hebben zaterdag gewaarschuwd voor een nieuwe tsunami in het noordoosten van het Aziatische land. De inwoners van het gebied moeten zo snel mogelijk hoger gelegen terrein opzoeken. Dat maakte een woordvoerder bekend op de Japanse televisie.

De noordoostkust van Japan werd vrijdag ook al getroffen door een tsunami. Die werd veroorzaakt door een zware aardbeving voor de kust van het land. Grote delen van het noordoosten staan nog blank door die vloedgolf.

Enige tijd eerder werd de waarschuwing voor tsunami's door de zware aardbeving ingetrokken. Deze vloedgolf zou dus veroorzaakt moeten zijn door een naschok.

Japan waarschuwt voor nieuwe tsunami
Japan waarschuwt voor nieuwe tsunami (Foto: ANP)

Rabobank ontevreden over optreden Sánchez

Luis León Sánchez kon nog niet overtuigen bij zijn eerste optreden voor de Rabobankformatie. De Spanjaard werd als troef uitgespeeld in Parijs - Nice, maar verloor in de afgelopen etappes te veel tijd om aanspraak te maken op de eindzege. Hij eindigde slechts als veertiende in de tijdrit van gisteren.

"We hadden van Sánchez toch wel meer verwacht, hijzelf trouwens ook," zei ploegleider van dienst Erik Dekker op Rabosport.nl. "Hij heeft alles gegeven, maar dat is nu niet voldoende. Hij wilde zich bewijzen voor de ploeg. Hij begon ook vrij goed, maar verloor te veel in het tweede deel."

Sánchez raakte donderdag na een val licht geblesseerd aan zijn rug, maar dat speelde hem geen parten volgens Dekker. "Daar is hij donderdagavond aan behandeld en het voelde daarna goed heeft hij gezegd. Ik heb hem na de tijdrit ook niet horen klagen. Of hij honderd procent heeft kunnen gaan, valt nu niet te meten. We zijn gewoon op waarde geklopt vandaag."

Lynx-bemanning voorbereid op media-aandacht

De drie militairen die in Libië vastzaten worden in Griekenland voorbereid op de media-aandacht die hen in Nederland te wachten staat. Ook voeren ze gesprekken met een psycholoog, zegt een woordvoerder van het Ministerie van Defensie zaterdag.

Het is nog niet zeker of ze zaterdag al voet op Nederlandse bodem zetten. "We doen er alles aan hen zo snel mogelijk hier te krijgen."

De Lynx-bemanning kwam donderdagnacht vrij en kwam dezelfde nacht nog aan op een luchthaven in de Griekse hoofdstad Athene. Daar voeren ze volgens een woordvoerder gesprekken met onder anderen een psycholoog. "We gaan na of alles goed met hen is", legt de woordvoerder uit.

De drie werden een kleine twee weken geleden opgepakt tijdens een mislukte evacuatiemissie met een Lynx-helikopter van het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Tromp dat voor de kust van Libië ligt.

Minister van Defensie Hans Hillen liet eerder weten dat de militairen 'goed en correct' zijn behandeld. Ze zouden tijdens hun gevangenschap niet zijn gemarteld.


Marinefregat Hr. Ms. Tromp (Foto: Novum)

Nederlandse speurhonden naar Japan

Vier medewerkers en vier speurhonden van de stichting Signi Speurhonden vertrekken maandag naar Japan om mee te werken aan het zoeken naar overlevenden van de aardbeving en tsunami. Dat heeft Janette Kruit van de stichting zaterdag gemeld naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Kruit maakt deel uit van het team dat naar het rampgebied afreist.

Het speurteam blijft tien dagen in Japan. "Bij aankomst melden we ons bij de autoriteiten en dan wordt duidelijk waar we naartoe gaan", zegt Kruit.

Het team kwam ook in actie na de aardbeving in Haïti. De speurhonden vonden in die tijd voornamelijk overledenen. "Het is heel mooi om mensen die nog leven te kunnen opsporen. Maar het vinden van overleden mensen is ook heel belangrijk. Voor nabestaanden is het belangrijk om afscheid te kunnen nemen van hun dierbaren", aldus Kruit.

Nederland krijgt 100.000 kaarten voor Spelen 2012

Op de Nederlandse markt zijn naar verwachting 100.000 kaarten beschikbaar voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Dat maakte reis- en evenementenorganisatie ATP, dat samenwerkt met sportkoepel NOC*NSF, vandaag bekend. De verkoop van kaarten en arrangementen begint dinsdag.

Van 15 maart tot en met 19 april kunnen kaarten voor de Spelen worden aangevraagd, waarna ATP de beschikbare tickets toewijst. Voor wedstrijden waar de vraag het aanbod overstijgt, wordt de toewijzing bepaald door notariële loting. "Nu de Spelen dicht bij huis plaatsvinden, zullen Nederlandse bedrijven en consumenten massaal naar Londen willen reizen", verwacht manager Jeroen de Roever van ATP.

Voor de vorige Zomerspelen, die van 2008 in Beijing, waren zo'n 70.000 kaarten beschikbaar voor de Nederlandse markt.

Nederland krijgt 100.000 kaarten voor Spelen
Nederland krijgt 100.000 kaarten voor Spelen (Foto: ANP)

Overvaller snackbar overgoten met frituurvet

Bij een overval op een snackbar in Heerlen heeft een medewerkster vrijdag frituurvet over de overvaller gegooid. De gemaskerde man koos het hazenpad, meldt de politie zaterdag.

Rond 19.15 uur liep de man met een mes de snackbar aan de Sittarderweg binnen. Er waren op dat moment alleen twee vrouwelijke medewerkers aanwezig. Toen de man hen met het mes bedreigde en geld eiste, slaagde een van de vrouwen erin frituurvet over hem heen te gooien.

De politie is op zoek naar getuigen. Het herkennen van de dader kan gemakkelijk uitpakken. "Het is heel goed mogelijk dat de dader door het hete frituurvet gewond is geraakt aan zijn gezicht of lichaam", meldt de politie.

Homefront launch-trailer

Homefront komt volgende week uit, dus THQ heeft voor ons een launch-trailer vlak voor de release op internet gezet. Eerder deze week is er al een multiplayer-trailer online gezet. THQ heeft hoge verwachtingen van Homefront, deel 2 zou al in de maak zijn.

Het verhaal in Homefront speelt zich af in 2027. De Verenigde Staten is overgenomen door Noord-Korea en de Amerikaanse bevolking wordt op dezelfde manier behandeld als de Noord-Koreaanse bevolking, elke vorm van weerstand wordt bestraft. Jij gaat op guerrilla-missies om de Noord-Koreanen weer terug in hun hok te laten gaan.

Homefront komt 18 maart uit op pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

[NBA] Boston verrassend onderuit tegen Philadelphia

De koploper in de Eastern Conference, Boston Celtics, is in de NBA verrassend onderuit gegaan tegen Philadelphia 76ers. Philadelphia won met 89-86.

Boston begon aan het laatste kwart met een voorsprong van 81-79. Philadelphia trok echter alsnog aan het langste eind mede dankzij sprongschoten van Jrue Holiday en Louis Williams. Spencer Hawes en Elton Brand waren bij Philadelphia met 14 punten topscorers. Jeff Green was dat bij Boston met 18 punten.

New Jersey Nets won met 102-98 van Los Angeles Clippers. De Nederlander Dan Gadzuric speelde acht minuten mee bij de winnende ploeg en pakte daarin twee rebounds.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
New Jersey LA Clippers 102-98 wnv
Philadelphia Boston 89-86
Toronto Indiana 108-98
Charlotte Portland 97-92
Chicago Atlanta 94-76
Minnesota Utah 122-101
Oklahoma Detroit 104-94
San Antonio Sacramento 108-103
Golden State Orlando 123-120 wnv

'Toets politieke voorkeur rechters onwenselijk'

De politieke voorkeur van een rechter moet geen rol spelen bij de benoeming van leden van de Hoge Raad. Dat zegt de procureur-generaal van de Hoge Raad Jan Watse Fokkens zaterdag in NRC Handelsblad.

De voornaamste adviseur van de Hoge Raad reageert op de PVV die de benoeming van hoogleraar strafrecht Ybo Buruma via een stemming in de Tweede Kamer wil blokkeren. Buruma is volgens de PVV veel te politiek voor de Hoge Raad, onder meer omdat hij Wilders met Mussolini zou hebben vergeleken.

"Er is een kans dat het proces uiteindelijk bij de Hoge Raad terechtkomt. Met een beetje pech mag Buruma dan beslissen over de zaak tegen Wilders", zei PVV-Kamerlid Lous Bontes eerder.

"Het gaat om de kwaliteiten van de betrokkene en Buruma is een van de meest vooraanstaande strafrechtjuristen in Nederland", werpt Fokkens tegen. Hij noemt het verontrustend dat steeds meer politici in het openbaar kritiek uiten op rechterlijke beslissingen.

Daardoor zou een rechter onder druk komen te staan. "Zo dreig je zijn vrijheid te beperken om alle belangen echt goed af te wegen."

De baas van het Openbaar Ministerie, Harm Brouwer, zei onlangs dat rechters meer naar buiten moeten treden om tekst en uitleg te geven. Fokkens is het daar niet mee eens. "Rechters moeten niet in Pauw & Witteman gaan zitten of zoiets. Strafzaken worden steeds meer gebruikt om te scoren in de strijd om kijkcijfers."

Rechters doen er volgens hem beter aan om afstand te houden en objectief recht te spreken. "Een rechter in de publiciteit is als een egel die de snelweg gaat oversteken: levensgevaarlijk."

Bodde: "Zie de toekomst zeer positief"

Ferrie Bodde hoopt komend seizoen zijn rentree te maken voor Swansea City. De middenvelder is herstellende van een zware blessure.

"De toekomst zie ik zeer positief", vertelt Bodde tegen Voetbal International. "De knie voelt goed aan. Nu moet het moment bepaald worden waarop ik terugkeer. De club waakt ervoor dat ik onnodige risico's neem.

Bodde vervolgt: "Ik heb zelf geopperd ritme op te doen in wedstrijden van het reserve-elftal, maar trainer Brendan Rodgers stak daar een stokje voor. Ik heb er in elk geval alle vertrouwen in dat het goed komt."

De middenvelder is blij dat hij in 2008 heeft gekozen voor het Engelse voetbal. "Swansea kwam bij mijn entree nog uit in de League One; het derde niveau. Ik wil achteraf niet mijn gelijk halen, maar de kans is groot dat ik volgend seizoen met Swansea in de Premier League voetbal. Het is voor mij nogmaals de bevestiging dat ik de juiste keuze heb gemaakt."

De Bakker verliest in eerste ronde Indian Wells

Tennisser Thiemo de Bakker is in de eerste ronde van het Masters-toernooi in Indian Wells uitgeschakeld. De Duitser Benjamin Becker bleek met 6-2, 7-5 een maatje te groot. Donderdag lokale tijd had Robin Haase ook al in de eerste ronde verloren. Hij legde het af tegen Rainer Schüttler, een andere Duitser.

De Bakker serveerde in de eerste set zwak en Becker profiteerde optimaal. De Duitser kreeg twee keer een breakpunt en sloeg beide keren direct toe. In het tweede bedrijf deed De Bakker het iets beter. De Westlander werkte vier breakkansen van Becker weg voordat hij in de elfde game alsnog capituleerde.

Beving bedreigt Japanse autoleveringen

De enorme aardbeving vrijdag in Japan bedreigt ook de levering van nieuwe auto's van Toyota, Nissan en andere Japanse autofabrikanten.

Alle grote havens van Japan zijn gesloten. "De situatie is erg slecht", zei Dennis Virag van de adviesbureau Automotive Consulting Group. "Japan heeft uitstekende havens, maar ze gaan zich nu op de reddingsacties richten."

Toyota heeft de productie stilgelegd in twee assemblagefabrieken evenals twee locaties waar versnellingen, wielen en andere onderdelen worden gemaakt. Eén van deze fabrieken, bij het getroffen Sendai, maakt de Toyota Yaris. Een fabriek voor de Lexus draait wel.

Fabrikant Nissan heeft alle vier fabrieken in Japan stilgelegd. Ook Subaru heeft haar vijf productielocaties stilgelegd, meldde eigenaar Fuji vrijdag.

Honda heeft minder last van de beving, dankzij grote fabrieken in de VS.

Aardbeving bedreigt Japanse autoleveringen
Aardbeving bedreigt Japanse autoleveringen (Foto: ANP)

De Jong vraag City-fans om geduld

Nigel de Jong heeft gereageerd op de verloren Europa League-wedstrijd tegen Dinamo Kiev. De Engelsen gingen kansloos met 2-0 onderuit.

Tegenover diverse Engelse media geeft De Jong uitleg over de nederlaag. "We hebben geweldige spelers, maar het kost tijd om er een echt team van te maken", aldus de middenvelder. Manchester City moest aan het begin van dit seizoen veel nieuwe spelers inpassen en coach Roberto Mancini hanteert een roulatiesysteem, waardoor vastigheden ontbreken.

Over de wedstrijd tegen Dinamo Kiev was de Jong duidelijk: "Het publiek was hun twaalfde man, hopelijk is ons publiek dat ook in de thuiswedstrijd volgende week. Laat dit een goede les voor ons zijn." Komende donderdag mogen The Citizens proberen de 2-0 nederlaag weg te poetsen.

Dvd: Wall Street: Money Never Sleeps

Het eerste vervolg op een Oliver Stone-film ooit zorgt direct voor de terugkeer van één van Hollywood's beruchtste oplichters Gordon Gekko. Rising star Shia LaBeouf (Transformers) speelt naast Michael Douglas in het vervolg op de film waar laatstgenoemde ruim 23 jaar geleden een Oscar voor ontving. Eigenlijk kun je Wall Street: Money Never Sleeps niet kijken zonder dat je Wall Street gezien hebt, ook al stelt regisseur Stone dat het zowel een sequel als een op zichzelf staande film is. 

Wall Street: Money Never Sleeps dvd cover

Japan lanceert gigantische herstelactie

Japan heeft 50.000 militairen en andere reddingswerkers gemobiliseerd voor een gigantische reddings- en hersteloperatie. Elk onderdeel van het Japanse leger is ingezet voor de grootschalige actie. Honderden schepen, vliegtuigen en voertuigen zijn op weg naar het getroffen kustgebied, waar hele buurten zijn verdwenen.

De hulpverleners banen zich een weg door de rommel en halen overlevenden van de daken van ondergelopen huizen.

Japan zei dat het verder hulp heeft aangeboden gekregen van zeer veel landen. De Verenigde Staten hebben twee vliegdekschepen naar het gebied gestuurd.

De dag na de ramp is cruciaal voor overlevenden, concludeerde premier Naoto Kan. Hij bekeek het rampgebied vanuit een helikopter. "Woonwijken in veel kustgebieden zijn weggespoeld en er woeden nog steeds branden", zei de premier, voordat hij het crisisberaad van de regering inging.

Japan lanceert gigantische herstelactie
Japan lanceert gigantische herstelactie (Foto: ANP)

Twitter moet data afstaan in WikiLeaks-zaak

Twitter moet aan het Amerikaanse ministerie van Justitie gebruikersgegevens overhandigen van drie klanten die in contact staan met de klokkenluiderssite WikiLeaks, onder wie de Nederlander Rop Gonggrijp. Dat heeft een rechter in de Amerikaanse hoofdstad Washington vrijdag bepaald.

Justitie onderzoekt of WikiLeaks en zijn oprichter Julian Assange vervolgd kunnen worden voor het publiceren van ongeveer 250.000 geheime ambtsberichten van Amerikaanse vertegenwoordigingen in het buitenland. In het kader van dat onderzoek is Twitter gevraagd onder meer tweets en accountgegevens van een aantal gebruikers af te staan.

Drie van de betrokkenen verzetten zich daartegen. Zij stellen dat hun privacy in het geding is en het recht op vrije meningsuiting. De rechter wees die argumentatie van de hand, onder meer omdat hun bijdragen op de microblogdienst toch al openbaar waren.

Twitter moet data afstaan in WikiLeaks-zaak
Twitter moet data afstaan in WikiLeaks-zaak (Foto: ANP)

[Upd] Japan: Schip met 81 man gevonden

Een schip met ongeveer honderd opvarenden is spoorloos geraakt tijdens de tsunami die het noordoosten van Japan vrijdagmiddag (lokale tijd) trof. Dat meldden Japanse media.

Het lot van de opvarenden van het schip dat voer bij de zwaargetroffen prefectuur Miyagi is onduidelijk.

Update 02.56 uur
Het schip is gevonden en alle 81 opvarenden zijn met behulp van helikopters in veiligheid gebracht, zo maakte Sky News in het begin van de nacht van vrijdag op zaterdag bekend.

[Upd] Japan: Problemen bij kerncentrales

In Japan zijn problemen met twee kerncentrales. Een gebouw van de kerncentrale in Miyagi van Tohoku Electric Power Co's staat in brand en bij een kerncentrale in Fukushima werkt het koelsysteem niet goed meer. Japan is vrijdagochtend getroffen door een aardbeving en tsunami. Een aantal kerncentrales werd direct stilgelegd uit veiligheidsoverwegingen. De Japanse overheden hebben een 'nuclear power emergency situation' uitgeroepen.

In Fukushima werkt het koelsysteem van de kernreactor niet goed meer en wil men er op andere wijze water in pompen om de reactor af te koelen. De centrale heeft onvoldoende stroom om op normale wijze het koelsysteem te laten functioneren. Een crisisteam van specialisten beantwoordt vragen en men is druk op zoek naar een oplossing.

In de regio waar de kerncentrale van Fukushima staat is de noodtoestand uitgeroepen. Autoriteiten willen in een straal van 2 kilometer om de centrale 2000 mensen evacueren. De Japanse krant Sankei Shinbun meldt dat er mogelijk een radioactief lek is ontdekt bij de centrale.

Bij de kerncentrale in Miyagi woedt de brand in een turbinegebouw dat losstaat van de kernreactor zelf, hier is geen gevaar op lekkage van straling. Japan heeft het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) gewaarschuwd over de situatie. De noodtoestand is uitgeroepen om voorbereid te zijn op een worstcase-scenario.

Update 18.11 uur
In Japan zijn in totaal elf kernreactoren stilgelegd in vier kerncentrales. De noodtoestand moet volgens de Japanse wet worden uitgeroepen als er problemen zijn met het koelwatersysteem bij een kernreactor. Bij de Fukushima-reactor werkten de dieselgeneratoren niet waardoor het koelwatersysteem de reactor niet goed kan koelen.

Het type reactoren dat gebruikt wordt produceert hitte waarmee water in stoom verandert om turbines aan te drijven. Bij een 'noodstop' heeft zo'n reactor veel koelwater nodig om de hitte die er nog is af te voeren. Dat de back-up dieselgeneratoren van deze reactor niet werken is een tegenslag, maar mede dankzij alle beschermingsmaatregelen werd de kans op radioactieve lekkage naar de buitenwereld toe niet groot geacht.

Volgens Hillary Clinton heeft de VS koelvloeistof geleverd aan Japan in een poging om te helpen bij het koelen van de getroffen reactor. Men hoopt het koelwatersysteem snel weer operationeel te hebben, maar er is sprake van drukverhoging in de reactor, wat een slecht voorteken is.

Update 19.22 uur
Rond de reactor in Fukushima zijn duizenden mensen geëvacueerd. Men wil de druk in de reactor verlagen door radioactieve dampen te laten ontsnappen. De verhoogde druk kan in het slechtste geval leiden tot radioactieve lekkage. 

Update 23.30 uur
De Japanse autoriteiten ontruimen een groter gebied rondom de kerncentrale. In een straal van 10 kilometer rond het complex in Fukushima moeten bewoners hun huizen verlaten.

Dat heeft de Japanse premier Naoto Kan vrijdag bekendgemaakt. Eerder was een veiligheidszone met een straal van 3 kilometer rond de kerncentrale ingesteld. Het persbureau Jiji meldde dat rond het complex een stralingsniveau is gemeten dat acht keer hoger ligt dan normaal.

Update 0.03 uur
De radioactiviteit in het controlecentrum van reactor nummer 1 is 1000 maal de normale waarde. Dit is een waarde die op zich te verwachten viel, nadat men de dampen liet ontsnappen. Wat zorgwekkender is, is dat de Tokio Energie Maatschappij aan zou hebben gegeven de controle over de druk in reactor 1 en in reactor 2 van de centrale te hebben verloren. De temperaturen zouden daar stijgende zijn.

Reuters bevestigt deze laatste melding. De maatschappij heeft aangegeven nog niet te weten of het weer nodig wordt om de druk te laten zakken door radioactieve dampen te laten ontsnappen. Momenteel zou de druk in de reactoren stabiel zijn.

Update 01.40 uur
Er zijn nu problemen bij vijf reactoren in twee kerncentrales bij Fukushima. De Japanse energiemaatschappij waarschuwt voor een mogelijke radioactieve lekkage die zou kunnen ontstaan bij een poging de druk te verlagen. Er worden op dit moment 20.000 mensen uit de omgeving geëvacueerd.

Korte dag door aardbeving Japan

Het is de meeste mensen misschien ontgaan, maar de dag duurde vrijdag korter dan normaal door de zeebeving voor de noordoostkust van Japan. De aarde draaide om en nabij 1,6 microseconde sneller dan normaal, zei NASA-geofysicus Richard Gross.

De beving veroorzaakte een verschuiving in de massa van de aarde, met een snellere rotatie tot gevolg. Deze verandering in snelheid was vrijdag iets groter dan die door de aardbeving bij Chili vorig jaar. Toch bleef de versnelling ver achter bij die van december 2004, toen de aardbeving bij Sumatra ertoe leidde dat de aarde 6,8 microseconde sneller om zijn as draaide.

Een microseconde is een miljoenste van een seconde.

Evacuaties langs Chileense kust

De regering van Chili heeft vrijdagavond bewoners van de kustlijn van dat land opgeroepen te evacueren. Dit in verband met de naderende tsunami, die ontstond na de krachtige aardbeving die vrijdagochtend Japan trof.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Rodrigo Hinzpeter, gaat het om een preventieve actie. Er worden golven van 2 tot 3 meter verwacht langs de gehele kustlijn van Chili, die zo’n 4000 kilometer lang is.

Het Zuid-Amerikaanse land kreeg vorig jaar februari nog te maken met een tsunami na een aardbeving met een kracht van 8.8 op de schaal van Richter. Die ramp kostte 524 mensen het leven.

Evacuaties langs Chileense kust
Evacuaties langs Chileense kust (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.