Libië: Leger Gadhafi neemt oliestadje Brega in

Troepen van de Libische leider Moammar Gadhafi hebben zondag het oliestadje Brega in het oosten van het land zwaar onder vuur genomen. De Libische staatstelevisie meldde dat het stadje weer in handen van de regering is, wat door de opstandelingen werd bevestigd.

Het verlies van Brega is een grote tegenslag voor de opstandelingen, die vorige week nog het hele oostelijk deel van het land onder controle hadden en opstoomden richting Tripoli. Het vermogen van Gadhafi om luchtaanvallen uit te voeren leidde er echter toe dat de slecht uitgeruste en losjes georganiseerde opstandelingen de afgelopen dagen sterk werden teruggedrongen.

Zaterdag waren de regeringstroepen Brega tot op 40 kilometer genaderd. De opstandelingen hebben de internationale gemeenschap opgeroepen een vliegverbod in te stellen zodat Gadhafi zijn gevechtsvliegtuigen niet langer kan gebruiken.

De Arabische Liga heeft inmiddels een verzoek voor een vliegverbod ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. In de Verenigde Staten bestaat echter grote twijfel over de effectiviteit van een dergelijk verbod. Het land is bovendien terughoudend en wil zich niet roekeloos in het moeras begeven dat het conflict in de Arabische wereld aan het worden is.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vertrok zondag naar Europa en het Midden-Oosten om contact te leggen met de Libische oppositie. Maandag spreekt ze de tegenstanders van Gadhafi in Parijs.

Brega werd door tanks, vliegtuigen en oorlogsbodems bestookt, waardoor de opstandelingen gedwongen werden zich terug te trekken. Toch denken zij dat ze terug kunnen vechten, omdat het regeringsleger onvoldoende mankracht heeft om de stadjes in handen te houden.