Japan boos op Nederland om protesten walvisvangst

De Nederlandse ambassadeur in Tokio is vrijdag op het matje geroepen. Dat gebeurde naar aanleiding van protestacties van de milieuorganisatie Sea Shepherd. Enkele schepen van deze organisatie varen onder Nederlandse vlag. Japan ziet door de protestacties voor de rest van dit seizoen af van de walvisvaart.

Ook de Japanse ambassadeur in Nederland bracht zijn ongenoegen over de acties van Sea Shepherd over. Het land eist maatregelen van Nederland. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten het besluit om de walvisvangst af te breken te respecteren. Nederland is tegen de walvisvangst.

Nederland is het wel met de Japanners eens dat de veiligheid op zee niet in gevaar mag worden gebracht. Vorig jaar mei liet toenmalig minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (CDA) de Kamer al weten dat hij niet zou nalaten om overtredingen door schepen van Sea Shepherd aan te pakken.

Boten van Sea Shepherd achtervolgden de Japanse walvisvloot de afgelopen weken in de buurt van Antarctica. De Japanners zouden oorspronkelijk tot eind maart doorgaan met het vangen van walvissen. Door het voortijdige einde is dit seizoen slechts een vijfde van het geplande aantal van 850 walvissen gevangen.

Volgens Japan is de walvisvaart bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek, maar volgens tegenstanders van de jacht op walvissen gaat het om een dekmantel voor puur commerciële walvisvaart.


Japan boos op Nederland om protesten walvisvangst (Foto: Novum)