Politie: Fraudegevoelig papieren rijbewijs weg

De politie wil dat het oude, papieren rijbewijs vervroegd ongeldig wordt verklaard, omdat het te makkelijk te vervalsen is. Het roze papiertje werd de afgelopen twee jaar bij banken gebruikt om 255 medewerkers om de tuin te leiden bij het leeghalen van rekeningen, schrijft het AD zaterdag.

Het Openbaar Ministerie houdt een 63-koppige bende verantwoordelijk voor bijna de helft van de 350 soortgelijke zaken die in twee jaar binnenkwamen bij de recherche. Begin mei moeten de verdachten zich in een megazitting voor de rechter verantwoorden. In bijna alle zaken werden papieren rijbewijzen gebruikt.

Chef Tjeerd Koopman van de bovenregionale recherche Midden-Nederland wil zo snel mogelijk van het oude rijbewijs af. "De beveiliging van de rijbewijzen voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd." In een vertrouwelijk advies vraagt de recherche om het papieren rijbewijs zo snel mogelijk ongeldig te verklaren. Volgens het Ministerie van Veiligheid en Justitie wordt nagedacht over maatregelen.

Het papieren rijbewijs werd in 2006 opgevolgd door een, veel beter beveiligd, pasje. De oude rijbewijzen worden gefaseerd vervangen en zijn nog tot 2016 geldig. Iemand die na tien jaar een nieuw rijbewijs haalt, krijgt een pasje.


Politie: Fraudegevoelig papieren rijbewijs weg (Foto: Novum)