Minister Kamp hakt in sociale zekerheid

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) zet het mes in het sociale zekerheidsstelsel. Door de vergrijzing dreigen de Ziektewet, de Werkloosheidswet, de Arbeidsongeschiktheidswet en de Nabestaandenwet onbetaalbaar te worden, zegt hij in een interview met de Volkskrant.

De economie moet door de vergrijzing draaien op minder werkenden. Daarom is het volgens Kamps nodig de sociale zekerheid fors te hervormen. "We bekijken nu hoe we die zo kunnen moderniseren dat die ook bij krimp overeind kan blijven"

De aanpassingen van de sociale zekerheid zijn niet afgesproken in het regeerakkoord. Dat houdt in dat er niet bij voorbaat een meerderheid in de Tweede Kamer is voor de plannen van Kamp. Hij zal daarom moeten gaan 'shoppen' voor steun bij de oppositiepartijen.

Kamp rekent erop dat er steun te vinden is voor verhoging van de pensioenleeftijd, aangezien de sociale partners en het vorige kabinet daarover al in juni een akkoord bereikten. "Als er geen beter alternatief is, zal de aanpak steun krijgen."

Verder hoopt hij het ontslagrecht aan te kunnen passen, ondanks dat in het regeerakkoord is afgesproken dat niet te doen. Hij wil af van de norm dat bij grootschalig ontslag personeel in leeftijdsgroepen wordt ingedeeld en de nieuwste werknemer wordt ontslagen. "Laat de markt zijn werk doen."