Museveni ruim aan de leiding in Uganda

In de voorlopige uitslagen van de presidentsverkiezingen in Uganda gaat de zittende president Yoweri Museveni zaterdag ruim aan de leiding. Hij zou ongeveer 70 procent van de stemmen hebben behaald, zijn naaste rivaal Kizza Besigye slechts 23 procent.

De volledige uitslagen worden zondag verwacht, maar het is zeer waarschijnlijk dat voormalig guerrillaleider Museveni nog eens vijf jaar aan zijn al 25 durende presidentschap kan vastknopen.

De verkiezingen verliepen vrijdag niet helemaal vlekkeloos. John Mary Odoy van de Democracy Monitoring Group zegt dat verscheidene onregelmatigheden zijn gemeld, zoals stembiljetten waarop het kruisje al bij de partij van Museveni was gezet of waarnemers die niet tot stemlokalen werden toegelaten.

Voorzitter van de kiescommissie Badru Kiggundu reageert dat 'nergens ter wereld verkiezingen 100 procent probleemloos' verlopen. "Wij zijn nog maar vijf jaar bezig met het huidige meerpartijensysteem."

Besigye heeft gedreigd met een volksoproer als in Egypte als de eigen tellingen van zijn partij sterk afwijken van de officiële uitslagen.


Museveni ruim aan de leiding in Uganda (Foto: Novum)