'Buitenlander bestelde Auschwitzbord'

De diefstal van het ijzeren bord 'Arbeit macht frei' uit voormalig concentratiekamp Auschwitz is volgens de Poolse justitie zeer waarschijnlijk in opdracht van een buitenlander gepleegd die in Europa, maar niet in Polen woont. Poolse media speculeerden over een Zweed.

De politie arresteerde eergisteren vijf mannen in de leeftijd van 20 tot 39 jaar in het noorden van het land. Vandaag bezichtigde de openbaar aanklager in het bijzijn van drie verdachten de plaats delict. Zij hebben de diefstal toegegeven. De twee andere verdachten hebben ontkend iets met de diefstal te maken te hebben.

De vijf zouden eerder in aanraking met justitie zijn gekomen voor diefstal en geweldpleging, maar hebben geen extreemrechts verleden. Ze zouden het bord hebben gestolen om er geld mee te verdienen.

'Arbeit macht frei' staat voor velen symbool voor de wandaden van nazi-Duitsland. De spreuk bij de ingang moest gedeporteerde joden en anderen die in het kamp werden opgesloten, de indruk geven dat Auschwitz een werkkamp was. Meer dan een miljoen mensen werden er vermoord.

'Buitenlander bestelde Auschwitzbord'  (foto: ANP)