Tipgeefster terreurdreiging Ikea voor rechter

De vrouw die op 11 maart de politie op scherp zette met een telefoontje over een dreigende aanslag in Amsterdam, moet vandaag voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen. De 48-jarige vrouw zou vanuit Brussel hebben gebeld met informatie over een mogelijke aanslag op woonwarenhuis Ikea en winkels aan de ArenA Boulevard. Begin mei werd ze aangehouden.

Het gaat om een zogeheten pro-formazitting, waarbij de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld. Wanneer de rechtbank in Rotterdam wel inhoudelijk op de zaak ingaat, is nog niet bekend.

De tipgeefster wordt verdacht van het doen van een valse bommelding en dreiging met een terroristisch misdrijf. Ze meldde onder meer dat drie verdachten met een busje vanuit België naar Amsterdam zouden rijden om op 12 maart een aanslag te plegen. Een van hen zou de broer zijn geweest van een van de daders van de aanslagen op 11 maart 2004 in de Spaanse hoofdstad Madrid. Daardoor kwamen 191 mensen om.

Naar aanleiding van de telefonische melding werden op 12 maart winkels aan de ArenA Boulevard en de vestiging van Ikea in Amsterdam Zuidoost ontruimd. Een dag later konden de winkels pas weer open, nadat het politieonderzoek geen bevestiging van de dreiging had opgeleverd.