New York geeft daklozen oprotpremie

De stad New York heeft een radicale oplossing gevonden om van het daklozenprobleem af te komen: ze stuurt mensen met een betaalde enkele reis naar het buitenland.

Via deze bijzondere regeling vlogen de afgelopen tijd al daklozen naar Parijs, Orlando, Johannesburg en San Juan, alles geheel op kosten van de gemeente. Sinds 2007 hebben 550 families van de regeling gebruik gemaakt.

Duur? Nee hoor, vinden ze in New York. Ga maar na: een plek in de daklozenopvang kost 36.000 dollar per persoon per jaar. Dan kun je beter een paar duizend euro uittrekken om voorgoed van iemand af te zijn.

Eén voorwaarde is er wel: in het land van aankomst moet een relatie van de dakloze bereid zijn de persoon of familie in huis te nemen.

The New York Times sprak met Hector Correa, een man uit Puerto Rico die met zijn familie naar New York trok, maar deze week terugkeerde naar zijn thuisland. De Correa’s trekken daar in bij zijn vader.

"Ik had niet verwacht dat New York zo zou zijn. Ik had me iets beters voorgesteld." De familie arriveerde in mei in de miljoenenstad, maar slaagde er niet in een baan te vinden. Correa is mechanicus. "Ik ben heel blij nu dat ik de gelegenheid krijg om terug te gaan en weer de dingen kan doen waar ik goed in ben."