Voorarrest van Ikea-meldster is opgeheven

Saida H., die ervan verdacht wordt op 11 maart valselijk melding te hebben gedaan van een mogelijke aanslag op woonwarenhuis Ikea en winkels aan de ArenA Boulevard in Amsterdam, komt vandaag op vrije voeten.

De rechter bepaalde vandaag tijdens een pro-formazitting in Rotterdam dat haar voorarrest wordt opgeheven. De beslissing betekent dat ze niet geobserveerd zal worden in het Pieter Baan Centrum, zoals het Openbaar Ministerie (OM) vandaag had geëist.

De 48-jarige vrouw werd begin mei aangehouden. Volgens het OM heeft de verdachte een geschiedenis van psychische problemen en zou ze al meerdere keren aandacht van overheidsdiensten hebben gevraagd door oncontroleerbare meldingen te doen. H. heeft volgens het OM tot nu toe niet meegewerkt aan onderzoeken van psychologen en psychiaters. Om herhaling te voorkomen wilde het OM dat ze geobserveerd zou worden in een kliniek.

Saida H. belde volgens het OM op de avond van 11 maart naar de politie met de melding dat de volgende dag een aanslag zou plaatsvinden in Amsterdam-Zuidoost. Ikea en onder meer de MediaMarkt aan de ArenA Boulevard zouden het doelwit zijn. Naar aanleiding van haar telefoontje ontruimde de politie op 12 maart die locaties. De winkels konden pas de volgende dag weer open.

Een van de adressen waar zich volgens H. verdachten zouden bevinden, was haar eigen adres. Zelf was ze toen in Brussel, waar ze op bezoek was bij familie. Als gevolg van haar melding pakte de politie zeven personen op, onder wie de man van H. en twee zoons. De zeven zijn vrij snel vrijgelaten, wegens gebrek aan bewijs.