Brussel in actie tegen verloren koffers

Elke dag raken zeker tienduizend koffers en tassen van Europese vliegtuigpassagiers zoek. Europees commissaris Tajani (Transport) vindt deze aantallen 'ongelooflijk en onaanvaardbaar'. Hij komt binnen een jaar met maatregelen om de hoeveelheid verloren en vertraagde bagage terug te dringen.

'Passagiers zijn gelukkig beter beschermd dan hun koffers', zei Tajani gisteren bij de presentatie van door de Europese Commissie verricht onderzoek naar de bagageproblemen op luchthavens.

Diefstal, technische problemen (machines die de streepjescode verkeerd lezen) en slordigheid (koffer valt van het karretje) leiden tot irritatie en ongemak bij miljoenen reizigers. Naar schatting verliest 1 op de 64 Europese passagiers zijn bagage, vooral bij vluchten met een overstap. Vijftien procent van de koffers is na twee dagen nog niet teruggevonden.

Wereldwijd verliezen reizigers 32,8 miljoen stuks bagage per jaar. Een miljoen daarvan komt nooit meer boven water. Voor de EU schat de Commissie dat jaarlijks 5,5 miljoen koffers te laat arriveren. Er zijn geen gegevens welk deel daarvan als verloren moet worden beschouwd.

Passagiers kunnen maximaal 1100 euro schadevergoeding claimen voor verloren of vertraagde bagage. Luchtvaartmaatschappijen werken dat vaak tegen.

Tajani begint volgend jaar nieuw onderzoek naar verloren bagage om daarna maatregelen te nemen. Hij denkt aan het instellen van één instantie in ieder EU-land voor de registratie van problemen. Verder kan een chip in de bagagelabels de opsporing vereenvoudigen.

De luchthavens en vliegtuigmaatschappijen verklaarden eerder het aantal verloren koffers te willen halveren. Afgelopen jaar was een verbetering te zien, voor het eerst in vijf jaar.


Brussel in actie tegen verloren koffers  (foto: DAG)