FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 juni 2009

Britse gijzelaars vermoedelijk dood

In Irak zijn de stoffelijke resten van vermoedelijk twee Britse gijzelaars overgedragen aan de Britse autoriteiten. De minister van Buitenlandse Zaken, David Miliband, maakte dit vandaag bekend, meldde de BBC. De stoffelijke resten moeten nog worden geïdentificeerd.

De Britse IT-specialist Peter Moore werd samen met zijn vier Britse bewakers in mei 2007 ontvoerd in het ministerie van Financiën in Bagdad door een sjiitische militie. Over de identiteit van de andere gijzelaars is niets bekend, omdat er een nieuwsstop van kracht was. De gijzelnemers hadden laten weten dat er niets over de zaak naar buiten mocht worden gebracht.

Over de afgelopen jaren zijn enkele video's van de gegijzelde Moore door de ontvoerders naar buiten gebracht. Daarin werd onder meer het vertrek van de Britse troepen uit Irak geëist. Maar ontvoeringen in Irak hebben vaak een criminele achtergrond waar het alleen draait om losgeld.

Obama roept Iran op geweld te staken

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de regering van Iran zaterdag opgeroepen "alle gewelddadige en onrechtvaardige acties tegen haar eigen volk" te stoppen. Dit staat in een door het Witte Huis uitgegeven verklaring.

"De Iraanse regering moet begrijpen dat de wereld toekijkt. Wij rouwen om elk onschuldig leven dat verloren gaat", aldus het staatshoofd. "De universele rechten op vergadering en vrije meningsuiting moeten worden gerespecteerd." Volgens Obama moet de leiding in Teheran regeren "door consensus, niet dwang".

Nederland leidt weer in World League

Na de overwinning gisteren op Italië mocht de Verenigde Staten zich even leider wanen in poule A van de World League volleybal, maar met een fraaie 3-0 zege op China (26-24, 28-26 en 25-20) is het Nederlands mannenteam weer de trotse aanvoerder.

De grote atletiekhal van het prachtige Omnisport in Apeldoorn beleefde een mooie volleybalprimeur. Het was voor de 4.500 toeschouwers vooral ook een leuke wedstrijd, omdat de Chinezen spectaculair verdedigen. Het spel mocht dan soms wat slordig zijn en het blok over het algemeen onder de maat, vermakelijk was het wel.

De slotfase in de eerste twee sets waren bijzonder spannend. Het pleit voor de Oranje mannen dat ze op die belangrijke momenten het hoofd koel wisten te houden. Opnieuw onderstreepte Robert Horstink zijn enorme betekenis voor het Nederlands team. Telkens weer wist hij, enorm hoog springend, het Chinese blok te omzeilen. Het plezier straalde van het team af en langs de lijn stond een zichtbaar trotse bondscoach Peter Blangé.

Nederland speelt morgen (zondag) om 15.00 uur in dezelfde hal de tweede wedstrijd tegen China, de nummer vijf van de Olympische Spelen van vorig jaar. Volgend week wacht in Eindhoven een dubbele ontmoeting met de Italianen. Daarna volgt de serie uitwedstrijden.

Achtste proftitel voor Anjema

Laurens Jan Anjema is er vanmiddag in geslaagd om de Movida International 2009 op zijn naam te schrijven. In het Franse Toulouse rekende de Nederlands kampioen in de eindstrijd van het zogenaamde PSA 1,5 Star toernooi af met Simon Rosner.

De 26-jarige Hagenaar, in Frankrijk als eerste geplaatst, won de openingsgame met 11-7, maar moest vervolgens het tweede bedrijf (9-11) aan zijn Duitse tegenstander laten. Vanaf dat moment gooide Anjema het tempo echter omhoog, waarna zijn als zesde ingeschaalde opponent moest passen. In de laatste twee games kwam de achtste toernooizege van onze landgenoot dan ook niet meer in gevaar. Na 58 minuten was het pleit beslecht en kon de linkshandige squasher zijn handen in de lucht steken: 11-7, 9-11, 11-4 en 11-6.

Voor Anjema was het voor het eerst sinds februari 2008 dat hij een toernooi won op de Professional Squash Association (PSA) World Tour. Destijds was hij de sterkste tijdens de Bluenose Squash Classic 2008 in het Canadese Halifax. Met de overwinning verdiende de Nederlander 262,5 punten voor de mondiale ranking. Hierdoor zal hij volgende maand minimaal twee plaatsen stijgen op de wereldranglijst. Anjema staat nu achttiende.

Volgende week komt de speler van HSRC De Diepput opnieuw in actie. Tijdens de open kampioenschappen van Reunion Island is hij achter Europees kampioen Thierry Lincou als tweede ingeschaald. Anjema werd tijdens het onlangs gehouden EK-individueel in België zelf derde. De zoon van veelvoudig Nederlands kampioen Robert Jan Anjema maakte toen in Herentals zijn rentree op de squashbaan na een afwezigheid van ruim twee maanden als gevolg van een enkelblessure.

Webber boos op Räikkönen

Red Bull Racing-coureur Mark Webber kan Kimi Räikkönen wel even schieten. De Ferrari-rijder zat de Australiër dwars in Stowe toen Webber bezig was met zijn laatste snelle ronde. Hierdoor liep hij de kans mis om op poleposition terecht te komen.

Na afloop van de kwalificatie was Webber boos op Räikkönen. "Ik had wel graag een wat betere run gehad in mijn laatste ronde. Kimi was wat wodka aan het drinken of wat aan het dromen, weet ik veel. Ik heb geen idee waar hij mee bezig was, maar hij had niet op de racelijn moeten rijden. Mijn ritme in Stowe was weg. Hij had me niet beter kunnen afleiden, op de racelijn in de belangrijkste ronde van de kwalificatie."

"Maar niemand wil een waslijst aan excuses horen. Ik had graag wat meer uit de auto gehaald, maar we staan nog steeds derde. Mijn felicitaties aan Seb, hij heeft het goed gedaan."

Adoptiedochter Madonna onderweg

De nieuwe Malawische adoptiedochter van de Amerikaanse popdiva Madonna, de 3-jarige Mercy James, heeft het Afrikaanse land verlaten en is op weg naar haar nieuwe moeder. Dit is vanavond vernomen van een functionaris van de luchthaven van de hoofdstad Lilongwe.

Twee maanden geleden was de adoptieaanvraag nog afgewezen, omdat Madonna in Malawi zou moeten wonen om een kind te kunnen adopteren. Uiteindelijk kreeg Madonna toch toestemming van het Malawische hooggerechtshof.

De 50-jarige Madonna adopteerde in 2006 met succes haar zoon David Banda (3), die ze uit Malawi haalde toen hij dertien maanden oud was. Ook toen woonde zij er niet permanent. Mercy James vertrok in een privéjet naar Londen onder begeleiding van een oppas.

Sutil kende remprobleem in kwalificatie

Force India-coureur Adrian Sutil kende in de kwalificatie in Groot-Brittannië een zware crash. De Duitser kende een remprobleem met zijn auto en kwam en ongedeerd vanaf. Hierdoor moet hij van de achttiende plaats starten, terwijl zijn teamgenoot Giancarlo Fisichella morgen als zestiende start.

"Ik denk dat we een goed weekend hadden en tot de crash kende ik een goede kwalificatie," zei Sutil. "Ik had een remprobleem toen in Abbey in wilde gaan. Ik trapte het pedaal in, maar er was geen reactie. Ik heb nog geprobeerd een groot ongeluk te voorkomen, maar ik crashte hard. Ikzelf heb niets en helaas hebben we voor morgen nog veel werk te verzetten."

"Gelukkig Adrian in orde en we nemen het mogelijke probleem dat zijn auto had uiterst serieus. We willen achter de oorzaak van het probleem komen en het oplossen. De auto's waren snel genoeg om in de top 15 te komen en door het verkeer en het probleem van Adrian kwamen we niet op onze verdiende startplaatsen uit. We kijken uit naar een competitieve race en we gaan proberen om met onze vooruitgang richting de punten te rijden," zei engineer Dominic Harlow.

Nakajima blij met vijfde startplek

Kazuki Nakajima reed vandaag in Groot-Brittannië zijn beste kwalificatie ooit. De Japanner kwam uit op plaats vijf, een positie waar hij erg blij mee was. Zijn teamgenoot Nico Rosberg start morgen vanaf de zevende plaats.

"Vijfde is het beste kwalificatieresultaat dat ik ooit gehaald heb, dus ik ben blij," zei Nakajima. "Na gisteren dacht ik al dat wel vandaag sterk zouden zijn, omdat de auto het erg goed doet hier. We lijken hier een stap voorwaarts gemaakt te hebben en ik wil het team daarvoor erg bedanken. Om als vijfde te mogen starten op mijn faoriete baan is prachtig en ik hoop morgen een solide race te rijden en punten te behalen."

Rosberg was gematigd tevreden na de kwalificatie. "Aan de ene kant ben ik tevreden omdat we vooruitgang boeken en competitief lijken hier, maar aan de andere kant was ik niet in staat om in Q3 alles uit de auto te halen. Maar ik ben toch tevreden waar we nu staan met de auto. Het team heeft fantastisch werk geleverd en met een goede strategie kunnen we punten scoren. Kazuki heeft fantastisch werk geleverd door hier het hele weekend al snel te zijn en morgen ga ik hem proberen in het halen."

Concert: Oi Va Voi in Tivoli

Momenteel maakt deze band de titel van hun nieuwe album Travelling The Face Of The Globe al gedeeltelijk waar. De komende maanden trekken de enthousiaste muzikanten van Oi Va Voi namelijk dwars door Europa heen. Ze staan onder andere nog op Sziget en op Sibiu festival deze zomer en doen deze week een mini-toer door Nederland, waarin ze van Nijmegen, Tilburg, Amsterdam, Groningen en Utrecht aandoen. Gisteren was het Utrechtse Tivoli aan de beurt.


Foto's door Joost Melis

Pinotti wederom Italiaans kampioen tijdrijden

Marco Pinotti heeft zijn Italiaanse titel tijdrijden met succes verdedigd. De renner van Team Columbia-Highroad was op het ruim 32 kilometer lange parcours de snelste deelnemer. Hij liet daarmee de concurrentie ruim achter zich.

Voor Pinotti was dit zijn vierde nationale tijdrittitel. Het zilver en brons gingen naar respectievelijk Gabriele Bosisio van Team LPR en Flaminia-renner Maurizio Biondi.

Uitslag Italiaans kampioenschap tijdrijden:

#Naam rennerPloegTijd
1Marco PinottiColumbia39,22
2Gabriele BosisioLPR+ 0,20
3Maurizio BiondiCeramica Flaminia + 1,10
4Francesco RiveraAmica Chips+ 1,26
5Matteo MontagutiLPR+ 1,37
6Marzio Bruseghin
Lampre+ 1,47
7Tiziano Dall'Antonia
CSF Group+ 1,51
8Luca Celli
Diquigiovanni+ 1,52
9Diego CacciaiBarloworld+ 2,22
10Manuel QuinziatoLiquigas+ 2,30

BMW doet KERS in de ban

Het Formule 1-team van BMW Sauber doet het Kinetic Energy Recovery System (KERS) voorgoed in de ban. De renstal denkt dat het de auto meer kan verbeteren zonder het systeem. In een eerder stadium is het team nog de grootste voorstander van het systeem geweest.

BMW maakte de eerste vier races van het seizoen gebruik van KERS, maar besloot het later niet meer te gaan gebruiken en zich te focussen op aerodynamische updates. Hierdoor is het inpassen van KERS in de auto een stuk lastiger geworden en daarom is het nut van het systeem nader bekeken.

"We hebben alles nagelopen op het gebied van de aerodynamica met en zonder KERS aan boord. We hebben veel vooruitgang geboekt in de aerodynamica en daar past KERS niet bij. Omdat we dit jaar meer mogelijkheden zien in het verbeteren van de aerodynamica hebben we enkele dagen geleden besloten om KERS niet meer te gebruiken," meldde teambaas Mario Theissen.

"Ik wil niet zeggen dat de technologie een flop is. Integendeel zelfs. Gegeven de korte ontwikkelingstijd is het prachtig om het systeem werkend te krijgen en dat van ons werkt prima. We hadden er geen enkele problemen mee, zelfs niet in de regen van Maleisië. Het hangt van de reglementen af die je hebt," zei de Duitser over het KERS van BMW.

Vettel: "Ronde was bijna perfect"

Sebastian Vettel reed vandaag in de Formule 1 op het circuit van Silverstone naar de poleposition. De jonge Duitser bleef in Groot-Brittannië Rubens Barrichello en Red Bull-teamgenoot Mark Webber voor.

"Het is vanaf het begin al een fantastisch weekend en we hebben nog geen enkel probleem gehad. Alle nieuwe onderdelen die we hebben meegebracht werken erg goed. We hebben een stap voorwaarts gedaan in de kwalificatie. Het was spannend en in het begin had ik wat last van verkeer. De wind was geen probleem, maar het is altijd moeilijk als je auto's voor je hebt."

De ronde die de Vettel naar pole bracht, was naar eigen zeggen zeer goed. "Het was dé ronde van het weekend, bijna perfect. Als coureur denk je altijd dat je nog wel wat sneller had kunnen gaan, maar het ging erg goed. Ik was verrast met mijn snelheid."

Drie NL-militairen gewond in Uruzgan

Drie Nederlandse militairen zijn zaterdag gewond geraakt toen zij met hun voertuig op een geïmproviseerd explosief reden in de Afghaanse provincie Uruzgan.


Twee van de gewonden zijn er slecht aan toe. Een van hen is in kritieke toestand naar het militair hospitaal in Kandahar gebracht. De andere twee worden behandeld in het hospitaal op Kamp Holland. Dat heeft Defensie bekendgemaakt. De aanslag vond rond 16.00 uur lokale tijd plaats op 10 kilometer ten oosten van Deh Rawod. De families van de gewonde militairen zijn inmiddels ingelicht.

Braber op gesprek bij Swansea City

Robert Braber is op weg naar Swansea City. De spits van Excelsior heeft een aflopend contract bij Excelsior. Braber ziet door zijn transfervrije status nu de mogelijkheid om te vertrekken uit Rotterdam.

Braber is al op gesprek geweest bij de club waar ook Ferry Bodde voor speelt. Dit heeft Goal.com vernomen uit een betrouwbare bron.

In het seizoen 2007/2008 speelde Braber 23 wedstrijden voor Excelsior en scoorde daarin slechts één keer. Het afgelopen seizoen was Braber een belangrijke kracht voor de ploeg van Ton Lokhof. Hij speelde 31 wedstrijden en scoorde daarin tien keer. Met zijn spel en doelpunten heeft hij de interesse gewekt van Swansea City.

De 26-jarige spits begon zijn loopbaan bij de amateurs van Kogelvangers uit Willemstad. In de jeugd speelde hij voor RBC Roosendaal. Op vijftienjarige leeftijd keerde hij terug bij Kogelvangers. Met deze club promoveerde hij naar de eerste klasse. Zijn goede spel was ook Excelsior opgevallen. In Rotterdam tekende hij een tweejarig contract.

Hierna tekende hij een verbintenis bij NAC Breda. Hier kwam hij echter niet aan spelen toe en werd hij verhuurd aan Helmond Sport. Daar kende hij een sterke periode. Hij keerde daarna terug bij Excelsior, alwaar hij nu een aflopende verbintenis heeft.

Agnes Kant voorspelt zwoele zomer

Nederland staat volgens SP-leider Agnes Kant "aan de vooravond van een zwoele zomer en een hete herfst". Deze zomer begint de Socialistische Partij onder meer campagnes en acties voor een betere zorg en tegen de kabinetsplannen om de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar te verhogen. Dat heeft Kant aangekondigd tijdens het partijcongres van de SP in Amersfoort.

Met de acties wil de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer onder meer peilen hoe de verzorging ervoor staat in de verpleegtehuizen, huisartsenposten en de thuiszorg. Verder beschouwt Kant de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar als "een verworven recht". Vanaf die leeftijd "is het mooi geweest en tijd om te genieten van het leven. Een beschaafd land gunt zijn ouderen hun welverdiende rust".

Komend najaar hoopt de SP met een wetsvoorstel de marktwerking in de thuiszorg te stoppen. En de vakbeweging die traditioneel een groot deel van de achterban van de Socialistische Partij vormt, werkt eraan om voor 1 oktober met werkgevers in de Sociaal-Economische Raad (SER) een alternatief op tafel te leggen bij het kabinet voor het verhogen van de AOW-leeftijd.

Kant beschuldigde regeringspartijen CDA, PvdA en oppositiepartij VVD van kiezersbedrog door nu voor een hogere pensioenleeftijd te pleiten. Zzij wees erop dat tijdens de campagne voor de landelijke verkiezingen ongeveer twee jaar geleden deze partijen nog riepen: niet tornen aan de AOW-leeftijd. "De economische crisis wordt nu misbruikt om te proberen de verhoging van de AOW-leeftijd er door te drukken."

Verder haalde de SP-leider uit naar de PVV van Geert Wilders. Volgens Kant toont haar partij zich de bondgenoot van de gewone mensen door te knokken voor een betere en veilige buurt. "Dat is dus niet de PVV. U weet wel, die partij die sharia-straffen wil invoeren voor raddraaiers. Op knieschijven schieten bijvoorbeeld."

Ook in onze columnhoek is er aandacht voor de vraag, wie wel, en wie niet de echte socialisten zijn.

[NHL] Transfernieuws week 25

Nu het NHL-seizoen is afgelopen komen de transfers weer op gang. In eerste instantie mogen teams hun spelers met aflopende contracten een nieuw bod doen, en worden sommige spelers zelfs Unrestricted Free Agent, wat betekent dat elk team een speler een bod mag doen.

De Phoenix Coyotes hebben left-winger Petr Prucha een nieuw contract aangeboden. Prucha debuteerde in de NHL met dertig goals bij de New York Rangers, maar viel daarna mede door enkele blessures ver terug. "We zijn dat we hem een nieuw contract hebben kunnen geven. Hij heeft de potentie om weer dertig goals te maken en kijken ernaar uit om gebruik te maken van zijn combinatie van snelheid en kwaliteit," aldus General Manager Don Maloney.

De St. Louis Blues hebben veteraan Keith Tkachuk zijn contract met een jaar verlengd. Afgelopen seizoen maakte hij 25 goals en 49 punten in 79 wedstrijden. Bovendien is hij een belangrijke speler in de kleedkamer en helpt hij de jonge talenten bij de Blues een goed niveau te halen. De 37-jarige center heeft in vijf All-Star-wedstrijden gespeeld en is de zevende Amerikaan die 1000 punten behaalde.

De Florida Panthers hebben Steven Reinprecht (33) aangetrokken. Hij tekende een driejarig contract bij de ploeg die de play-offs dit jaar op een haar na misten. In ruil voor Reinprecht kregen de Phoenix Coyotes Stefan Meyer terug. Reinprecht maakte vorig seizoen veertien goals en 27 assists in 73 wedstrijden en won in 2001 met de Colorado Avalanche de Stanley Cup. Meyer (23) speelde slechts vier NHL-wedstrijden in het seizoen 2007/2008 zonder punten te scoren. Het afgelopen seizoen speelde hij bij AHL-team Rochester Americans, waar hij 18 goals en 22 assists maakte in 65 wedstrijden.

De Pittsburgh Penguins hebben het contract van verdediger Alex Goligoski met drie jaar verlengd. Hij maakte twintig punten in 45 wedstrijden en speelde mee in twee play-offwedstrijden. "Alex is een jonge en snelle verdediger en we zijn blij dat hij bij ons een meerjarig contract heeft getekend, waarmee we onze jonge kern uitbreiden. Hij is één van de spelers die de Penguins toekomst moet geven," aldus General Manager Ray Shero.

Martin wint achtste rit in Ronde van Zwitserland

Tony Martin heeft de achtste rit in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De renner van Team Columbia-ploeg hield Damiano Cunego achter zich in de rit over ruim 181 kilometer naar Crans-Montana.

Derde in de etappe werd Fabian Cancellera. De Zwitser sprokkelde daardoor bonificatieseconden bijeen en heeft nu klassementsleider Tadej Valjavec (AG2R) in het vizier. De etappe werd gekenmerkt door vele ontsnappingspogingen. Zo was Lars Boom (Rabobank) samen met Hervé Duclos-Lassalle (Cofidis) op avontuur, maar werden bijgehaald door het peloton. Jussi Veikkannen (Francaise des Jeux) probeerde ook een demarrage, hij werd tien kilometer voor de finish opgeslokt door de achtervolgers.

Weer Mexicaanse griep in België

In België zijn vandaag twee nieuwe gevallen van Mexicaanse griep bevestigd. Dit is van officiële bron vernomen.

Het eerste geval betreft een jonge vrouw uit de provincie Henegouwen. Op donderdag is zij teruggekomen uit de Dominicaanse Republiek. Het tweede geval betreft een jonge vrouw uit de provincie Antwerpen, die in New York is geweest. Daarmee komt het totaal aantal ziektegevallen in België op 28.

Vervalste insulinenaalden in omloop

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waarschuwt insulinegebruikers voor vervalste injectienaaldjes van insulinepennen. Het gebruik van de 'nepnaalden' levert een risico op voor de gezondheid van de patiënten.

De vervalsingen zijn nagemaakte naalden die erg lijken op NovoFine naalden. De originelen daarvan worden geproduceerd door het farmaceutische bedrijf Novo Nordisk B.V. Novo Nordisk liet zaterdag weten deze nepnaalden niet te produceren. Ook voldoen ze niet aan de kwaliteitseisen van dat bedrijf.

De valse naalden zijn te herkennen aan ondermeer een Engelstalige verpakking. De originele naaldjes zitten in Nederland in een Nederlandstalige verpakkingen. Verder ontbreekt de streepjescode op de verpakking en past de nagemaakte naald niet goed op de schroefdraad van het systeem waarmee insuline wordt toegediend.

200.000 nepnaalden
Volgens een woordvoerder van de IGZ zijn er in Nederland 200.000 nepnaalden in omloop gebracht. Waar de naalden vandaan komen is onduidelijk. De distributeur van de naalden, Mediq Direct, heeft de naalden gekocht bij een leverancier. Deze stond volgens een woordvoerster "als betrouwbaar te boek". Volgens de IGZ leidt het spoor via een fabriek in Maleisië naar Iran. De IGZ onderzoekt de zaak.

Mediq Direct betreurt wat er is gebeurd, aldus de zegsvrouw. Volgens haar ligt de verantwoordelijkheid voor het product bij de leverancier en waren deze naalden niet van echt te onderscheiden. Volgens de woordvoerster heeft het bedrijf direct nadat duidelijk werd dat het ging om ondeugdelijke naalden alle afnemers benaderd met het verzoek de naalden niet meer te gebruiken.

De zegsman van de IGZ spreekt van een "totaal nieuwe ontwikkeling". "Nep Rolexen en nep Viagra kennen we al, maar het is voor het eerst dat ook medische hulpmiddelen worden nagemaakt."

Geen ongelukken
Volgens de IGZ hebben zich nog geen ongelukken voorgedaan door de vervalste naalden. De naalden brengen wel risico mee, aldus de IGZ. De naald kan afbreken, de namaaknaald past niet altijd goed op het insulinetoedieningssysteem waardoor de insuline niet goed kan worden toegediend en de steriliteit kan niet worden gewaarborgd waardoor er mogelijk ongemak, irritatie en ontstekingsverschijnselen kunnen ontstaan.

Ook volgens een zegsvrouw van Novo Nordisk is het, voor zover nu bekend, niet voorgekomen dat de vervalsingen hebben geleid tot problemen met betrekking tot de hoeveelheid insuline die wordt ingespoten. Het kan volgens haar wel leiden tot lokale huidirritatie.

De IGZ en Novo Nordisk adviseren mensen die twijfelen over hun naalden contact op te nemen met hun apotheek of leverancier. Novo Nordisk beraadt zich op stappen tegen Medic Direct; Medic Direct op stappen tegen de leverancier van wie de naalden werden gekocht.

  (foto: ANP)

Federer: "Jammer dat Nadal niet meedoet"

De absentie van Rafael Nadal, de nummer een van de wereld, op Wimbledon betreurt zijn directe concurrent Roger Federer.

De Zwitser vertelt: "Ik was graag tegen hem uitgekomen, hij is mijn belangrijkste rivaal." Hij vervolgt tegenover de BBC: "Of de druk groter is geworden nu Nadal ontbreekt? Nee, sinds mijn zege op Roland Garros voel ik me heel ontspannen, er is een last van m’n schouders afgevallen."

De afwezigheid van Nadal komt niet als een verrassing bij Federer. "We hebben woensdag met elkaar gebeld. Hij feliciteerde me met mijn Garros-titel. Ik vroeg hoe het ging met zijn knie, waarop hij niet geheel overtuigend ‘het gaat wel’ antwoordde. Jammer voor hem, het moet een heel lastige beslissing zijn geweest."

Aankomende maandag begint Federer aan zijn Wimbledon-avontuur. Hij neemt het dan op tegen de Taiwanees Yen-Hsun Lu.

'Laporta heeft eerste optie op Ribéry'

De goede band tussen Barcelona-president Joan Laporta en Bayern-preses Karl Heinz Rummenige zou wel eens transfervruchten kunnen gaan afwerpen.

Franck Ribéry is in Spanje een gewild voetballer. Real Madrid wil de Koninklijke-aanval met Ribéry versterken en gooit Zinedine Zidane in de strijd om Scarface te strikken, maar Barcelona heeft ook contacten.

El Mundo Deportivo schrijft dat de band tussen Laporta en Rummenige al jaren uitstekend is. De Duitser zou zijn Spaanse collega zelfs hebben toegezegd dat Barcelona de eerste optie heeft op Ribéry, die volgens Bayern overigens niet te koop is. Alleen een uitzonderlijk hoog bedrag kan de principes van Der Rekordmeister doen wankelen.

Thierry Henry en Eric Abidal pogen Ribéry ook enthousiast te krijgen voor een overstap naar de Champions League-winnaar. Volgens de Spaanse krant heeft Ribéry ook een lichte voorkeur voor de stad Barcelona, waardoor de Blaugranas de aartsrivaal wel eens pijnlijk zouden kunnen aftroeven.

Tamudo kan Espanyol inruilen voor Premier League

Raul Tamudo staat in de belangstelling van een aantal clubs uit de Engelse Premier League. Dat bevestigt de zaakwaarnemer van de 31-jarige aanvaller in de Catalaanse media.

Volgens Sky Sports is Wigan Athletic één van de clubs die Tamudo op het verlanglijstje hebben staan. Roberto Martinez, de nieuwe manager van Wigan, haalde eerder al Jordi Gomez van Espanyol naar het JJB Stadium.

"Er is inderdaad interesse vanuit Engeland, maar ik kan nog geen clubnamen noemen," vertelt zaakwaarnemer Tomas Duran in de Catalaanse pers. "De onderhandelingen zijn nog bezig. Raul wil alleen vertrekken als het aanbod goed is."

Raul Tamudo staat al sinds 1996 onder contract bij Espanyol. Met de tweede club van Barcelona won hij in 2000 en 2006 de Copa del Rey. Bij die tweede bekerwinst maakte Tamudo in de finale tegen Zaragoza de openingsgoal en mocht hij als aanvoerder de beker in ontvangst nemen.

Tamerus verkast naar Griekenland

Een avontuur naar China ketste eerder dit jaar nog af, maar Gertjan Tamerus heeft nu zijn buitenlandse avontuur alsnog in de knip.

Dat meldt RTV Oost. De aanvaller speelde de afgelopen drie seizoenen voor NAC Breda maar kiest nu voor een avontuur bij het Griekse FC Trikala.

Zijn contract bij NAC liep af, waardoor de Grieken hem transfervrij kunnen overnemen. Zo heeft Tamerus alsnog zijn buitenlandse avontuur te pakken. Het Chinese Shaanxi Chanba was eerder al rond met Tamerus, maar bleken op het laatste moment niet over voldoende geld te beschikken.

Voordat Tamerus bij NAC aan de slag ging speelde hij vier seizoenen voor HFC Haarlem en drie voor Heracles Almelo.

WKE landskampioen na spektakelstuk

Zondaghoofdklasser WKE heeft zojuist na een knotsgekke wedstrijd de landstitel bij de amateurs behaald. De ploeg van het woonwagenkamp leek geslagen, maar richtte zich in de slotfase op, om na strafschoppen alsnog als winnaar van het veld te stappen.

Na de 1-0 zege van vorige week had tegenstander Rijnsburgse Boys, de kampioen van de zaterdagamateurs, op sportpark Grote Geert in Emmen de beste uitgangspositie. Dat bleef ook na de ietwat vlakke eerste helft zo. Beide teams kregen één goede kans, maar WKE-doelman Raymond Beukenveld tikte een schot van Bart Freke over en zijn collega Tim Orlowski van Rijnsburgse Boys redde goed op een inzet van WKE-speler Rudolf Lip.

Na rust zocht WKE naar de broodnodige treffer. Een kopbal van Kevin Mooibroek werd van de lijn gekopt. Twintig minuten voor tijd kwam de boomlange Arjan Wessels als breekijzer binnen de lijnen. Het was daarna Rijnsburgse Boys dat scoorde. Bart Freke schoot goed in na een afgeslagen aanval en even later mikte Kevin Mooibroek een voorzet van Raymond Kolder ongelukkig achter zijn eigen doelman. Met nog iets meer dan tien minuten te spelen en een 0-2 voorsprong leek niets Rijnsburgse Boys nog van de landstitel af te kunnen houden.

Het liep echter anders. Jelle Bouma haalde een inzet van Wessels nog van de lijn, maar het bleek uitstel van executie. Een kopbal van Paul Weerman in de voorlaatste minuut betekende de 1-2, waarna Berry Hoogeveen op aangeven van Wessels zelfs voor 2-2 zorgde. Nog altijd was Rijnsburgse Boys kampioen, maar een treffer van Bas Hooiveld in de extra tijd betekende de 3-2. Omdat bij de amateurs de uitdoelpunten niet dubbel tellen, diende er verlengd te worden.

Rijnsburg begon geslagen aan die verlenging en daarvan profiteerde WKE. Paul Weerman scoorde al vlot de 4-2. Op het moment dat de WKE-supporters al aftelden om te gaan feesten, kreeg Rijnsburgse Boys nog een vrije trap. Danny van der Vijver kopte de door Jelle Bouma voor de goal geslingerde bal achter Beukenveld en door deze 4-3 moesten penalty's de beslissing brengen.

Rijnsburgse Boys-trainer Ted Verdonkschot had zijn specialisten al gewisseld. Peter Freke, die in negen jaar nooit heeft gemist, en zijn broer Bart, vorige week in blessuretijd vanaf de stip maker van de enige goal, konden dus geen penalty nemen. Het ontbreken van de specialisten was merkbaar, want de strafschoppenserie begon met zes missers op rij, keurig verdeeld over beide teams. Namens WKE wisten Mooibroek, Joseph Oosting en Hoogeveen niet te scoren, namens Rijnsburgse Boys faalden Hogewoning, Van der Vijver en aanvoerder Groot. Daarna ging het even wel goed. Almar Doek scoorde voor WKE, Richal Leitoe maakte gelijk en Theo Gennissen zorgde voor 2-1. Jelle Bouma diende dus te scoren om gelijk te maken, maar hij gleed uit bij het inschieten en zag zijn inzet gekeerd worden door Beukenveld.

Voor WKE-trainer André Paus, die volgend seizoen bij Spakenburg werkt, werd het dus een droomafscheid. De ploeg uit Emmen pakte de eerste landstitel in de clubhistorie en volgt FC Lisse op als landskampioen.

Startgewichten Groot-Brittannië

De FIA heeft zojuist de lijst met startgewichten voor de Britse Grand Prix vrijgegeven. Daarin is te zien dat de auto van Sebastian Vettel de zwaarste is van de top tien.

De lichtste coureur van het veld is de Japanner Kazuki Nakajima met 652,5kg aan boord. Met Vettel als zwaarste in de top 10 lijkt het erop dat de Brawn GP bolides deze race moeten gaan buigen voor de bolides van Red Bull Racing.

De eerste tien wagens zijn na de kwalificatie op het circuit van Silverstone door de wedstrijdleiding gewogen in het parc fermé; van de overige wagens hebben de teams zelf het gewicht doorgegeven (zie * ).


Gesorteerd op startgrid

GridCoureurTeamGewicht (kg)
01S. VettelRed Bull 666,5
02R. BarrichelloBrawn GP657,5
03M. WebberRed Bull 659,5
04J. TrulliToyota658
05K. NakajimaWilliams 652,5
06J. ButtonBrawn GP657,5
07N. RosbergWilliams 661,5
08T. GlockToyota660
09K. RaikkonenFerrari 654
10F. AlonsoRenault 654
11F. MassaFerrari 675*
12R. KubicaBMW Sauber 689,5*
13H. KovalainenMcLaren 695,5*
14N. PiquetRenault 682,5*
15N. HeidfeldBMW Sauber 665,5*
16G. FisichellaForce India 668*
17S. BourdaisSTR 687,5*
18A. SutilForce India 692*
19L. HamiltonMcLaren 666*
20S. BuemiSTR 672,5*


Gesorteerd op gewicht

GridCoureurTeamGewicht (kg)
05K. NakajimaWilliams 652,5
09K. RaikkonenFerrari 654
10F. AlonsoRenault 654
02R. BarrichelloBrawn GP657,5
06J. ButtonBrawn GP657,5
04J. TrulliToyota658
03M. WebberRed Bull 659,5
08T. GlockToyota660
07N. RosbergWilliams 661,5
15N. HeidfeldBMW Sauber 666,5
19L. HamiltonMcLaren 665,5*
01S. VettelRed Bull 666*
16G. FisichellaForce India 668*
20S. BuemiSTR 672,5*
11F. MassaFerrari 675*
14N. PiquetRenault 682,5*
17S. BourdaisSTR 687,5*
12R. KubicaBMW Sauber 689,5*
18A. SutilForce India 692*
13H. KovalainenMcLaren 695,5*

Shantae-sequel komt als genoeg fans zich laten horen

Shantae is een game voor de Game Boy Color die ontwikkeld was door WayForward. De game gaat over een half-genie genaamd Shantae, welke werd aangewezen om een dorp te beschermen. Wanneer dit dorp echter wordt aangevallen kan de actie beginnen. Hoewel deze game niet in Europa is uitgegeven, heb je er misschien wel van gehoord. De game zou een vervolg krijgen voor de GBA, Wii en DS, maar deze werden stuk voor stuk geannuleerd. Gelukkig brengt WayForward ons vandaag goed nieuws.

WayForward meldt ons vandaag dat ze ideeën voor sequels voor elke console hebben gepitched. Ook hebben ze al deals gesloten met bedrijven om de game uit te brengen. Het enige wat de game tegenhoudt is het feit dat hardcore-games minder verkopen vergeleken met producten waarin je je hersenen traint, eten kookt en hondjes aait. Daarom zijn de mensen van WayForward een fanclub begonnen waarin je aan kunt geven op welke console(s)/handheld(s) je de game wilt zien verschijnen. Als je eenmaal lid bent, krijg je per kwartaal exclusieve art, screenshots en meer opgestuurd. Het betekent dus dat ze bereid zijn de game te ontwikkelen, mits er genoeg mensen zijn die de game kopen. Je kunt hier lied worden van de fanclub.



If you’ve been following the legacy of Nintendo handhelds for some time now, you’ve probably heard about the critically acclaimed Shantae game from WayForward and Capcom back on the Game Boy Color system. This amazing creation has all but vanished from the world. But this time, space aliens will not threaten Earth lest we produce whale song. It’s up to you, the fans, to make yourselves heard.


What Shantae needs (she talks in her sleep) are fans in great numbers to get loud. We’ve pitched sequels on all systems, and have had publishing deals on the table. What keeps this passionate lass tethered down are the low sales of original hardcore games in this age of mega-hitting dog petting, mama-cooking, brain training games. The question on the minds of our cash focused partners; how many Shantae fans are out there, ready to buy up a sequel? If we build it, will they come?


Here’s how you can help. Please join the Shantae Fan Club by providing your email address, and a few other details such as your age, and system preference. This will help tell our publishing partners about Shantae’s fan base, so they can bite down and take the leap. No one outside of the Fan Club moderators will see your information, and it will not be shared.


Once you’ve filled in the blanks below, you will be added to the Fan Club mailing list. We don’t want to assault your email, so we’ve decided to deliver the Fan Club newsletter quarterly. In that letter you will receive exclusive artwork, screenshots, and a few other surprises that we have planned. Thank you for your support!

Sincerely,

Matt Bozon; on behalf of the Shantae Team at WayForward.

Of is hij gedoemd in FF: CC The Crystal Bearers trailer?

Final Fantasy Crystal Chonicles: The Crystal Bearers is een game met een lange titel waarvan een boel mensen dachten dat deze geannuleerd was. Vandaag komt Sqaure-Enix echter het tegendeel bewijzen met een flitsende trailer. De game zal echter afwijken van de vorige delen. Hij zal namelijk voortdurend wisselen van gameplay. Bekijk hieronder de trailer.

Volgende Mortal Kombat weer alleen voor volwassenen

Vooruit, ook zeventienjarigen mogen het spel op eigen houtje kopen, maar wat vast staat is dat de volgende Mortal Kombat weer een mature-rating zal krijgen. Het meest recente spel, Mortal Kombat Vs DC Universe stapte af van deze leeftijdsgrens en was dan ook een stuk minder bloederig.

Ed Boon weet echter te melden dat de volgende game in de serie, die de werktitel 'MK9' heeft meegekregen, zo gewelddadig is dat het ranzig wordt. Fans van de rauwe, gore gameplay van de eerdere Mortal Kombat-games kunnen dus hun hart ophalen, en misschien zelfs uitrukken.



[NHL] Awards 2009

Na afloop van elk NHL-seizoen worden er altijd een aantal individuele prijzen uitgereikt. Hieronder vind je een overzicht van alle prijzen en hun betekenis.

Hart Trophy (Meest waardevolle speler): Alexander Ovechkin (Washington Capitals)

Lester B. Pearson (Beste speler): Alexander Ovechkin (Washington Capitals)

Norris (Beste verdediger): Zdeno Chara (Boston Bruins)

Vezina (Beste keeper): Tim Thomas (Boston Bruins)

Jack Adams (Beste coach): Claude Julien (Boston Bruins)

Selke (Beste verdedigende aanvaller): Pavel Datsyuk (Detroit Red Wings)

Lady Byng (Combinatie van sportiviteit en grote prestaties op het ijs): Pavel Datsyuk (Detroit Red Wings)

Calder (Beste rookie): Steve Mason (Columbus Blue Jackets)

Messier Leadership Award (Beste leider op het ijs: Jarome Iginla (Calgary Flames)

Bill Masterton (Meeste doorzettingsvermogen en toewijding): Steve Sullivan (Nashville Predators)

King Clancy (Liefdadigheidswerk): Ethan Moreau (Edmonton Oilers)

Met dank aan Saviola voor de submit

[GP2] Uitslag Engeland race 1

De Braziliaan Alberto Valerio heeft op Silverstone zijn eerste GP2-race gewonnen. Valerio bleef Lucas Di Grassi en Nico Hülkenberg ruim voor. Onze landgenoot Giedo van der Garde kwam niet over de finish vanwege een spin. Hij eindigde hierdoor als tweeëntwintigste.

Romain Grosjean ging de race vanaf pole-position goed van start. Na enkele ronden begon Valerio hem echter onder druk te zetten. In de negende ronde kon Valerio de Fransman passeren, met Di Grassi in zijn kielzog. Twee ronden later werd het nog erger voor Grosjean, hij maakte twee flinke fouten in Copse en Becketts waardoor hij flink terugviel.

Na de pitstops was het nog steeds Valerio die aan kop ging van de wedstrijd. De Duitser Hülkenberg kon het meeste profiteren van de pitstop, hij stoomde op naar de tweede plek voor Di Grassi. Vlak na de eerste pitstops spinde Van der Garde door een eigen fout. De Nederlander moest hierdoor de strijd opgeven.

Het vervolg van de race werd vervolgens gedomineerd door Valerio. Hülkenberg verloor nog een positie aan Di Grassi waardoor hij het met een treetje lager moest doen op het podium na de race. Andreas Zuber bewees zichzelf een goede dienst door achtste te worden, hierdoor mag hij morgenochtend om 10.30 uur Nederlandse tijd vanaf pole-position van start gaan.

Uitslag Engeland race 1

Pos.RijderTeamTijd
1A. ValerioPiquet GP55:32.255
2L. Di GrassiRacing Engineering+ 1.238
3N. HulkenbergART Grand Prix+ 5.289
4S. PerezArden International+ 5.550
5R. GrosjeanCampos+ 14.409
6K. ChandhokOcean Racing Technology+ 16.392
7P. MaldonadoART Grand Prix+ 22.184
8A. ZuberFMS International+ 26.889
9M. HerckDPR+ 36.321
10D. ValsecchiDurango+ 39.715
11D. NunesiSport International+ 40.509
12R. RodriguezPiquet GP+ 41.479
13D. ClosRacing Engineering+ 45.601
14L. FilippiSuper Nova International+ 46.247
15V. PetrovCampos+ 46.415
16D. RigonTrident Racing+ 59.096
17G. RicciDPR+ 1:10.760
18N. PanciaticiDurango+ 1:16.251
19J. d`AmbrosioDAMS+ 1:19.149
20L. RaziaFMS International+ 1 ronde(n
21J. VillaSuper Nova International+ 6 ronde(n)
22G. van der GardeiSport International+ 8 ronde(n)
23R. TeixeiraTrident Racing+ 28 ronde(n)
24A. ParenteOcean Racing Technology+ 35 ronde(n)
25K. KobayashiDAMS+ 36 ronde(n)
26E. MortaraArden International+ 36 ronde(n)

Bezoekersrecord voor Ordina Open

Het Ordina Open, dat de afgelopen week in Rosmalen werd gehouden, heeft een bezoekersrecord gevestigd. Dit jaar kwamen er 63.000 bezoekers naar de Brabantse plaats. In vergelijking met vorig jaar is dat een stijging van 2.500.

Marcel Hunze, directeur van het Ordina Open, denkt dat de stijging vooral te maken heeft met de komst van de Belgische fans. Kim Clijsters speelde namelijk een demonstratiewedstrijd tegen Michaëlla Krajicek. Ook het Belgische talent Yanina Wickmayer, die de finale bereikte, zorgde een grotere Belgische belangstelling.

Walcott: "We kunnen het jeugd-EK winnen"

Theo Walcott is van mening dat Jong Engeland het EK voor spelers tot 21 jaar op haar naam kan schrijven. De Britse formatie slaagde er donderdag in om als eerste de halve eindstrijd van het toernooi te bereiken.

"Het is een uitstekende ervaring om aan dit toernooi deel te nemen. Zeker met het oog op het WK van volgend jaar, waar ik hopelijk van de partij ben," liet Walcott in The Daily Star weten. "Ik denk dat we over voldoende kwaliteiten beschikken om dit jeugd-EK te winnen. Het zou fantastisch zijn om een prijs terug te nemen naar Engeland."

Van Wolfswinkel: "Dit zijn mijn mensen"

De duurste aankoop deze zomer brengt automatisch de meeste verwachtingen met zich mee. Ricky van Wolfswinkel moet eindelijk weer eens een scorende FC Utrecht-spits worden.

Van Wolfswinkel werd van Vitesse overgenomen. AZ was ook geïnteresseerd, maar de jonge spits koos voor de Domstad. "Ik kom hier uit de buurt. Het is een geweldige club. De mensen die hier lopen zijn mijn mensen."

"Utrecht weet ook dat ik een jonge spits ben die nog wel stappen moet maken", gaat hij verder tegen NOS Langs de Lijn. "Ik wil hier hard aan werken. Van jezelf verwacht je ook dingen, maar je moet jezelf geen druk op leggen. Als het niet lukt moet je hard door werken."

Vorige zomer haalde Utrecht op het laatste moment Morten Skoubo op uit Spanje, maar de Deen overtuigde nog geen moment in de Galgenwaard.

[Upd]FOK!ster Qwea ruziet met AH-chef

De actie van Albert Heijn waarbij ze de laagste folderprijsgarantie bieden wordt grimmiger. De afgelopen weken werden landelijk de filialen geplunderd waarbij mensen onder meer gratis cola, kaas, wasmiddel en bier wisten binnen te slepen en een gratis appeltaartje kregen. FOK!ster Qwea is vandaag hierom naar eigen zeggen een Albert Heijn in Den Helder uitgegooid.

Qwea: “Ik kocht zes Big American Pizza’s uit de actiefolder en ging daarna naar de balie om mijn geld terug te vragen. Ik had het bijna gekregen, tot de baas er aankwam. Hij wilde mijn C1000-folder controleren en was daar een hele tijd mee bezig. Tot hij terugkwam en zei: ‘Ja, ik kan niet zien of dit dezelfde pizza is. Hier staat geen gewicht op. En dit is zeker een sport voor je he? Beetje mijn AH plunderen. Eerst de Fruitella en de Craccottes. Paar dagen geleden de cola, en nu zeker de pizza's? Ik wil je niet meer in mijn AH hebben.’”

Na controle bij de concurrerende supermarkt bleek dat het om een net iets andere pizza ging. Merk en smaak waren hetzelfde, alleen het gewicht week 20 gram af. Waarna Qwea haar geld terugeiste, wat niet kon omdat het om een versproduct zou gaan. Nadat Qwea blufte dat ze het hoofdkantoor zou bellen, kreeg ze alsnog het geld van de zes pizza’s terug.

Leegplunderen
Qwea besloot hem ook nog even de waarheid te zeggen: “Weet je wat jij moet doen? Een voorbeeld aan die lui van de Schooten (een filiaal in een andere Helderse wijk, red.) nemen. Die weten immers wel hoe ze met hun klanten moeten omgaan. Het enige wat jij doet is een zure bek trekken zodra iemand spullen komt halen. Als je het niet eens bent met die actie, moet je gaan zeiken bij het hoofdkantoor, en niet aan bij de consument.”

Volgens Qwea was zijn reactie: “Ja, net alsof mij dat een reet kan schelen. Jullie plunderen m’n AH leeg en ik word er schijtziek van! Je bent hier nou al drie of vier keer geweest!” Daarna wilde hij Qwea bij de arm pakken om haar naar buiten te begeleiden, waarna ze hem waarschuwde haar vooral niet aan te raken. Hij riep haar nog na: “Ik wil je hier niet meer zien!.”

Reactie AH Den Helder
De heer Van Vliet van de betreffende Albert Heijn in Den Helder meldt, wanneer hij wordt gevraagd om een reactie, tegen FOK!: "Ik heb haar niet de winkel uitgegooid noch de toegang ontzegd. En daar wou ik het graag bij laten”, aldus Van Vliet, die zijn voornaam niet wil zeggen noch wil melden of hij filiaalmanager is of franchisehouder. Op de vraag of hij de AH-actie al of niet geslaagd vindt, verwijst Van Vliet FOK! door naar het hoofdkantoor.

Landelijk treden vele filialen al op tegen het leeghamsteren van de schappen. Zo worden overal de  acties aangepast. Zo worden uitgeprinte folders niet meer geaccepteerd en worden groothandels als de Makro van de actie uitgesloten. Meepraten over jouw ervaringen? Ga dan naar de reeks in General Chat.

Update 17.00 uur
Qwea heeft toegeven dat ze het verhaal van eruitgegooid zijn wat heeft aangedikt. Haar is echter wel de toegang ontzegd, vertelt Qwea op het Forum. Volgens AH is beide niet aan de orde geweest.

Recessie goed voor schone lucht

Door de economische recessie is de uitstoot van broeikasgassen door grote Nederlandse bedrijven vorig jaar fors gedaald. Ook energiebesparing en andere technische ingrepen werpen hun vruchten af. De totale uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen bij deze bedrijven nam daardoor met 7 procent af. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant onder dertig grote bedrijven.


Bij de vijf grootste energie-intensieve ondernemingen Shell, DSM, AkzoNobel, Essent en Nuon was sprake van een aanzienlijke afname van de CO2-uitstoot. De bedrijven verklaren de forse daling ten opzichte van 2007 door de economische teruggang in de tweede helft van 2008. Enkele bedrijven, zoals DSM en Essent, beperkten de uitstoot door nieuwe technologie of zuinige installaties. DSM wist dankzij een lachgasverwijderaar bij zijn kunstmestfabrieken in Geleen en IJmuiden de broeikasuitstoot met maar liefst 21 procent te verminderen.

Bij Shell, het Nederlandse bedrijf met verreweg de grootste CO2-uitstoot, daalden de emissies wereldwijd met 8,5 procent. Belangrijkste oorzaken waren problemen met de oliewinning, onder meer in Nigeria. Als Shell buiten beschouwing wordt gelaten, daalt de uitstoot van CO2 van de onderzochte bedrijven nog steeds met 6 procent.

Door de combinatie van technische verbeteringen en de economische recessie komt de klimaatdoelstelling van Kyoto binnen handbereik. Volgens dat akkoord moet Nederland tussen 2008 en 2012 gemiddeld 6 procent van zijn broeikasgasemissies hebben verminderd, ten opzichte van het niveau van 1990. De vermindering van de uitstoot bij de kunstmestfabriek van DSM is, samen met een ingreep bij concurrent Yara in het Zeeuwse Sluiskil, al goed voor bijna de helft van het totale Nederlandse Kyoto-doel.

Vorige maand zei het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) al dat de crisis hoogstwaarschijnlijk zal helpen het Kyoto-doel te halen, zonder dat Nederland daarvoor zijn toevlucht hoeft te nemen tot het kopen van emissierechten in het buitenland. Het PBL voegde daar wel aan toe dat het doel voor 2020, minimaal 20 procent besparing, veel lastiger te halen is.

 


Recessie goed voor schone lucht  (foto: DAG)

Ooievaars hebben een moeilijk jaar

Jonge ooievaars in Noord-Nederland hebben het dit jaar zwaar. De jonge diertjes overlijden door verhongering. Dat komt door het grillige weer van de laatste maanden. Beheerder Frits Koopman van ooievaarsbuitenstation De Lokkerij in het Drentse De Schiphorst bevestigde zaterdag een bericht daarover in De Telegraaf.

"Het is een grillig jaar voor de ooievaar", zei Koopman. Volgens Koopman zijn van bijna vierhonderd kuikens al 150 dieren overleden. "En dan hebben we nog niet alles geïnventariseerd. Ik denk dat er nog een heleboel bijkomt van nesten die we nog niet hebben gecontroleerd", aldus Koopman. "Het gaat ruim genomen over nesten in het Reestdalgebied."

Warm weer met weinig regen zorgt ervoor dat de ouders van de kuikens niet het goede voedsel, zoals regenwormen en grote insecten, kunnen vinden. Maar de ouders hebben toch de drang om te voederen en dan brengen ze ander materiaal dat niet geschikt is als voedsel, legt Koopman uit. "De kuikens eten dat op en kunnen het niet verteren."

Van collega's in het IJsselgebied heeft hij positievere geluiden gehoord. "Het kan natuurlijk lokaal in Nederland heel erg verschillen. Zo heb je bij de IJssel veel grote overstromingstakken dus meer water."

Niet alleen jonge vogels die net uit het ei zijn gekropen komen door honger om het leven. Ook ooievaars van tussen de twee en drie werken oud overleven niet. Koopman heeft nooit eerder meegemaakt dat de dieren in zulke grote aantallen stierven.

  (foto: ANP)

Antwerpen wil peuken van de straat

De gemeente Antwerpen gaat overal asbakken plaatsen om de sigarettenpeuk uit het straatbeeld te weren. In totaal komen er zevenhonderd asbakken, zo heeft wethouder voor Afvalbeleid Guy Lauwers aan de Vlaamse publieke omroep VRT laten weten.

Volgens Lauwers is uit een enquête gebleken dat de inwoners van Antwerpen zich na hondenpoep en illegaal vuilstorten het meest ergeren aan sigarettenpeuken. Vooral bij tramhaltes en voor kantoorgebouwen liggen veel peuken. De Antwerpse actie gaat in het najaar van start.

Geen staatssteun voor Porsche

Het ziet er niet naar uit dat de Duitse autofabrikant Porsche staatssteun krijgt. De Duitse staatsbank KfW heeft negatief gereageerd op een verzoek voor een krediet van 1,75 miljard euro. Dat maakt de kans op overheidssteun erg klein, zei de Duitse minister van Economische Zaken Karl-Theodor Guttenberg.

In een interview dat zondag in Bild am Sonntag verschijnt bevestigt de minister dat het oordeel van KfW negatief is uitgevallen. Het laatste woord is nog aan een commissie van de regering. Wanneer die bijeenkomt is, is nog niet duidelijk.

Porsche vroeg eerder deze maand om het krediet van 1,75 miljard euro om de financieringsproblemen op te lossen. De autofabrikant heeft zich afgelopen jaar vertild aan een poging om Volkswagen over te nemen. In combinatie met de moeilijke omstandigheden op de automarkt heeft het bedrijf nu moeite aan zijn verplichtingen te voldoen. Het heeft inmiddels een schuld van ongeveer 9 miljard euro. Porsche heeft 51 procent van de aandelen Volkswagen in handen.


  (foto: ANP)

Bond zoekt alternatief massaontslag TNT

De vakbonden bij TNT Post gaan kijken of ze een alternatief kunnen vinden voor het massaontslag dat bij het postbedrijf dreigt. Zij nemen daarvoor een extern bureau in de arm, zo laten zij op hun website weten.

Uitgangspunten voor het onderzoek zijn dat er geen gedwongen ontslagen vallen, de arbeidsvoorwaarden voor het zittende personeel overeind blijven en dat het bedrijf gezond blijft.

TNT is van plan de komende drie jaar elfduizend banen te schrappen en gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uit te sluiten. De bonden willen dat voorkomen. Eerder bereikten zij met TNT een principeakkoord over een nieuwe cao, die zou leiden tot een kostenbesparing van 125 miljoen euro op jaarbasis. Volgens het akkoord zouden postbodes en sorteerders minder gaan verdienen. TNT beloofde in ruil daarvoor dat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen. Maar de vakbondsleden wezen dit akkoord in april af.

Sindsdien is er sprake van een impasse. Het is de bedoeling dat het onderzoek in september is afgerond. De uitkomsten worden daarna besproken met de leden en de werkgever.


Bonden zoeken alternatief voor massaontslag TNT  (foto: DAG)

Vacature na vertrek Beau RTL4

Het programma Deal or No Deal verdwijnt van de buis. Dat meldt programmadirecteur Erland Galjaard van RTL4 vandaag in het AD. De quiz wordt nu gepresenteerd door Beau van Erven Dorens, die in het najaar van RTL naar SBS overstapt.

Het zesde zintuig en Ik hou van Holland, waarin Van Erven Dorens ook een cruciale rol speelt, blijven wel op televisie. Voor Het zesde zintuig wordt een andere presentator gezocht en ook voor zijn positie als teamcaptain is een vacature, aldus Galjaard.

Van Erven Dorens stelde eerder dit jaar "aan een nieuwe uitdaging toe te zijn". Programmadirecteur Galjaard noemt een andere reden. "Hij moest financieel een stukje terugdoen en was daar niet toe bereid." Daarnaast bevestigt Galjaard in het AD dat het typetje Ushi van Wendy van Dijk dit najaar definitief terug komt op de buis.

  (foto: ANP)

NL en Rusland: handen ineen tegen piraten

Nederland en Rusland gaan samen de mogelijkheden bekijken voor de oprichting van een internationaal tribunaal voor de berechting van Somalische piraten in de regio. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov hebben daarover vandaag afspraken gemaakt.

Dat heeft Verhagens woordvoerder laten weten. Begin juli wordt in Den Haag een internationale bijeenkomt gehouden om de details van een dergelijk tribunaal uit te werken. Rusland stuurt deskundigen naar die ontmoeting. Zowel Nederlandse als Russische marineschepen patrouilleren in de Golf van Aden en de wateren rond Somalië om piraterij tegen te gaan.


Nederland en Rusland slaan handen ineen tegen piraten  (foto: DAG)

Zware aanslag treft Noord-Irak

Door een zelfmoordaanslag vanmiddag in het noorden van Irak zijn zeker 22 mensen om het leven gekomen. Er vielen circa 125 gewonden, meldde een ziekenhuisfunctionaris. De politie sprak van 25 doden en circa 150 gewonden.

Een met explosieven geladen vrachtwagen ontplofte nabij een sjiitische moskee in de stad Taza, waar vooral Turkmenen wonen. Het gebedshuis en gebouwen in de omgeving raakten zwaar beschadigd. Onder het puin liggen vermoedelijk nog meer mensen. De meeste slachtoffers zijn overgebracht naar ziekenhuizen in de nabijgelegen grotere plaats Kirkuk.

Kirkuk en omliggende plaatsen liggen in een gebied waar veel olie in de grond zit en dat wordt bewoond door Arabieren, Koerden en Turkmenen. Tussen Arabieren en Turkmenen enerzijds en de Koerdische meerderheid anderzijds zijn veel spanningen.

Rusland wil minder kernkoppen

Rusland wil een nieuw wapenakkoord met de Verenigde Staten om het aantal kernkoppen van beide landen verder te beperken. Dat zei de Russische president Dimitri Medvedev op een persconferentie in Hotel Okura in Amsterdam.

Medvedev wil dat het aantal kernkoppen wordt verminderd tot onder het niveau van een verdrag dat in 2002 in Moskou werd gesloten. Toen kwamen beide partijen in het zogenoemde SORT-verdrag een vermindering van tussen de 1700 en 2200 kernkoppen in december 2012 overeen.

Medvedev zei in Amsterdam dat onderhandelingen met de Amerikanen over de opvolger van een ander wapenverdrag, START, goed zijn begonnen. Volgende maand hoopt Medvedev de eerste resultaten te presenteren tijdens het bezoek van zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama aan Moskou.

Tabaksindustrie steunt verzet rookverbod

Het verzet van café-eigenaren tegen het rookverbod krijgt financiële, juridische en strategische steun van de tabaksindustrie. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

De actiegroep 'Red de kleine horecaondernemer' geeft toe jaarlijks een halve ton te ontvangen van de brancheorganisatie van tabaksfabrikanten voor de strijd tegen het rookverbod. De actiegroep bespreekt bovendien elke twee weken de strategie met de voorzitter van de brancheorganisatie, de Stichting Sigaretten Industrie.

Niet alle caféhouders zijn blij met de bemoeienis van de tabaksindustrie. Volgens Wichard Taks, eigenaar van café De Heeren van Tilburg en woordvoerder van het plaatselijk actiecomité Buigen of Barsten, kan de steun zelfs averechts werken. "Als de overheid in de gaten krijgt dat we gesponsord worden door de sigarettenindustrie, dan is het voor ons afgelopen."

Red de kleine horecaondernemer werd opgericht vlak voor het ingaan van het rookverbod op 1juli 2008. Inmiddels zijn 1.200 kroegen bij de groep aangesloten.


Tabaksindustrie betaalt verzet tegen rookverbod  (foto: DAG)

Dode door bomexplosie in Teheran

Door een bomexplosie nabij de tombe van ayatollah Ruhollah Khomeini is een dode gevallen. Twee mensen raakten gewond, aldus het semi-officiële persbureau Fars. De Engelstalige staatsomroep Press TV berichtte over twee explosies.

De tombe van Khomeini ligt aan de zuidrand van de hoofdstad. Het zuiden is het arme deel van Teheran. De situatie is zeer gespannen in de stad. Enkele duizenden demonstranten proberen volgens ooggetuigen een plein in het centrum van de stad te bereiken om te protesteren tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen. De oproerpolitie zet traangas en waterkanonnen in om de betogers te verspreiden. De Opperste Leider Ali Khamenei heeft nieuwe demonstraties verboden.

Ho's, He's en Bi's vieren roze feest

Jong en oud, homo's, lesbiennes, biseksuelen, heteroseksuelen en veel roze. In Den Haag was het Lange Voorhout vandaag gevuld met bezoekers van Roze Zaterdag.

Na een week van roze activiteiten opende homo-emancipatieminister Ronald Plasterk in Theater Diligentia de dag die in het teken staat van de emancipatie van HoLeBi's (homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen). Voor de gelegenheid was de binnenkant van zijn jasje gevoerd met kleuren van de regenboog. Later sprak Plasterk het publiek toe voordat Willeke Alberti begon met haar optreden.

De Haagse Fred Klein kreeg de allereerste John Blankensteinprijs voor zijn inzet voor de gelijkheid van homo's. Klein is medeoprichter van Stichting Rainbow en probeert homoseksualiteit bespreekbaar te maken binnen diverse etnische culturele groeperingen.

  (foto: ANP)

Bouwen in achtertuin makkelijker

Minister Jacqueline Cramer (VROM) wil de mogelijkheden verruimen voor huizenbezitters om zonder bouwvergunning in hun achtertuin een schuur te bouwen of een aanbouw te plaatsen aan hun woning. Daartoe werkt zij aan een nieuwe regeling. Gemeenten kunnen wel zonodig achteraf in actie komen bij "excessief lelijke bouwwerken", waartegen de hele buurt te hoop loopt.

Dat heeft een woordvoerder van Cramer bevestigd na een bericht in de Telegraaf. Nu mag 30 tot 35 vierkante meter bijgebouwd worden in de achtertuin ten opzichte van wat in het bestemmingsplan staat. Dat kan echter worden uitgebreid tot soms wel 90 vierkante meter als toeritten en andere bijbehorende zaken nodig zijn. Cramer wil regelen dat voortaan in totaal maximaal 100 vierkante meter bebouwd kan worden. Maar de bebouwing mag nooit meer dan de helft van de tuin beslaan.

  (foto: ANP)

Becker verslaat Sluiter op Ordina Open

Benjamin Becker heeft het Ordina Open bij de mannen op zijn naam geschreven. De Duitser won in twee sets van Raemon Sluiter. De setstanden waren 7-5 en 6-3.

In eerste instantie was het verschil tussen Sluiter en Becker minimaal. De Nederlander kreeg wel drie breakpoints om de oren, maar wist er twee onschadelijk te maken. De derde deed hem echter de das en koste hem tevens de eerste set.

Het tweede bedrijf stond vooral in het teken van Becker. De Duitser liep al snel uit naar een 3-0-voorsprong. Sluiter gaf zich nog niet gewonnen en pakte op zijn eigen service nog drie punten. Zijn tegenstander was echter beter en sleepte zijn eerste ATP-titel in de wacht.

Eerder vandaag won Tamarine Tanasugarn het toernooi bij de vrouwen. Zij won van de Belgische Yanina Wickmayer. De setstanden in deze partij waren 6-3 en 7-5.

Uitslag kwalificatie Engeland

Sebastian Vettel heeft de poleposition voor de Grand Prix van Engeland gepakt op een droog Silverstone. Rubens Barrichello en Mark Webber completeerden de top drie. Jenson Button werd 'slechts' zesde.

Q1
Het eerste kwalificatiedeel werd opgeschrikt door een hevige crash van Adrian Sutil. Door een remprobleem bij zijn Force India, ging de Duitser keihard de bandenstapel in van de bocht Abbey. Door de crash kwam er een code rood waardoor Sébastien Buemi, Lewis Hamilton, Adrian Sutil, Sébastien Bourdais en Giancarlo Fisichella geen tijd meer konden neerzetten in de resterende 24 seconden van Q1. Zij waren dan ook de eerste afvallers van de kwalificatie. Kazuki Nakajima zette, net voordat de rode vlag viel, de snelste tijd neer in Q1.

Q2
In het tweede kwalificatiedeel was het verstoppertje spelen voor Brawn GP afgelopen. WK-leider Jenson Button stond tot kort voor het einde van Q2 op een plek buiten de top tien, maar hij wist toch nog achtste te worden. Zijn teamgenoot Rubens Barrichello werd daarentegen netjes vierde. De Red Bulls waren de snelsten van Q2. Vettel reed de snelste tijd van het weekend, in zijn kielzog volgde teamgenoot Mark Webber. Voor Nick Heidfeld, Nelson Piquet Jr., Heikki Kovolainen, Robert Kubica en Felipe Massa was Q2 het eindstation van de kwalificatie.

Q3
In een spannend laatste kwalificatiedeel trok de Duitser Sebastian Vettel uiteindelijk aan het langste eind. Hij had hiermee enigszins geluk aangezien zijn teamgenoot Mark Webber ook erg snel onderweg was. Webber werd echter in zijn laatste vliegende ronde opgehouden door Kimi Räikkönen waardoor de Australiër een pole in rook zag opgaan. Rubens Barrichello maakte de teleurstelling voor Webber nog groter door als tweede te eindigen. De grootste verrassing van Q3 was Kazuki Nakajima op plek vijf, zijn beste kwalificatieresultaat uit zijn carrière. Nog een verrassing was het enigszins matige resultaat van Jenson Button, de plaatselijke favoriet eindigde uiteindelijk als zesde.

Uitslag kwalificatie Engeland

Pos.RijderTeamTijd
1S. VettelRed Bull1:19.509
2R. BarrichelloBrawn GP1:19.856
3M. WebberRed Bull1:19.868
4J. TrulliToyota1:20.091
5K. NakajimaWilliams1:20.216
6J. ButtonBrawn GP1:20.289
7N. RosbergWilliams1:20.361
8T. GlockToyota1:20.490
9K. RäikkönenFerrari1:19.010
10F. AlonsoRenault1:20.741

11F. MassaFerrari1:18.927
12R. KubicaBMW-Sauber1:19.308
13H. KovalainenMcLaren-Mercedes1:19.353
14N. Piquet jr.Renault1:19.392
15N. HeidfeldBMW-Sauber1:19.448

16G. FisichellaForce India F11:19.802
17S. BourdaisScuderia Toro Rosso1:19.898
18A. SutilForce India F11:19.909
19L. HamiltonMcLaren-Mercedes1:19.917
20S. BuemiScuderia Toro Rosso1:20.236

Leonardo weigerde prestatiecontract Ajax

Leonardo speelt komend seizoen niet meer bij Ajax, omdat de Braziliaan geen prestatiecontract wilde ondertekenen. De aanvaller kwam het vorige seizoen onder Marco van Basten nauwelijks aan spelen toe, maar hoopte dat dat met de komst van Martin Jol zou veranderen.

Ajax deed hem echter voor het aanstellen van Jol al een contractaanbod dat gebaseerd was op de prestaties van Leonardo, schrijft het Algemeen Dagblad. Dat voorstel veranderde niet, omdat Jol het niet nodig zou vinden om Leonardo te behouden voor de Amsterdammers.

De dribbelaar heeft nu zijn conclusies getrokken en heeft zijn spullen ingeleverd bij de club.

Nedved en Lazio in gesprek

Hij kondigde zijn afscheid aan, maar de kans bestaat dat Pavel Nedved volgend seizoen alsnog actief is als voetballer.

De Tsjechische middenvelder maakte de afgelopen seizoenen furore bij Juventus, maar daar liep het contract van Nedved deze zomer af. In februari kondigde hij bovendien zijn afscheid aan als profvoetballer.

Nedved's zaakwaarnemer Mino Raiola laat in Corriere dello Sport echter optekenen dat Lazio Roma in de race is voor de handtekening van zijn cliënt. Er zou zelfs al een ontmoeting hebben plaatsgevonden tussen Raiola en een delegatie van Lazio.

Raiola daarover: "Het klopt. Ik heb met Lazio gesproken. We moeten twee weken wachten, want Pavel is op vakantie aan het uitrusten. Alles zal besloten worden als hij terug is."

Tanasugarn wint Ordina Open

Tamarine Tanasugarn is er in geslaagd om haar titel op het Ordina Open te prolongeren. De Thaise was in de finale sterker dan het Belgische talent Yanina Wickmayer. De standen waren 6-3 en 7-5.

Wickmayer was in de finale veel te wisselvallig en had vooral problemen met haar eerste service. Tanasugarn speelde vooral vanaf de baseline en speelde de ballen laag over het net. De Belgische wist hier geen raad mee, waardoor de eerste set al snel naar de Thaise ging.

In het tweede bedrijf kwam Wickmayer op een 2-0-voorsprong, maar liet vervolgens drie breakpoints liggen. Tanasugarn kwam vervolgens terug tot 2-2, waarna een fel gevecht ontstond. De Thaise bleek uiteindelijk de betere te zijn en ging met de zege aan de haal.

Mosley: "Briatore waant zich nieuwe Ecclestone"

In een interview met de BCC heeft Max Mosley uitgehaald naar Flavio Briatore. Briatore zou zich gedragen als de nieuwe Bernie Ecclestone van de FOTA.

In het interview ging Mosley in op de huidige situatie en zijn positie: "Het gaat niet om mij en Bernie. De teams zijn het niet eens met de regels. Regels die wij al meer dan vijftig jaar bepalen in de Formule 1. Ik word gezien als een horde, een obstakel op de weg van de fabrikanten om de regels voor 2010 te veranderen. Dat vinden zij ook van Bernie Ecclestone."

Volgens bronnen in het paddock zouden Renault en Toyota de drijvende kracht zijn achter de mogelijke afsplitsing. Mosley verdenkt Flavio Briatore, teambaas bij Renault, ervan een grote rol te hebben gespeeld: "Ik weet niet of er echt een leider aan te wijzen is, maar het is duidelijk dat Flavio Briatore zich de nieuwe Bernie Ecclestone voelt en zich daar ook naar gedraagt."

Van der Sloot blijft in Dordrecht

FC Dordrecht zal ook komend seizoen over Marcel van der Sloot kunnen beschikken. Zijn club De Graafschap verhuurt hem opnieuw aan de Dordtenaren.

De Graafschap verhuurde Van der Sloot al sinds januari 2008 aan FC Dordrecht, maar na de degradatie leek het er even op dat men de spelmaker uit Gouda terug zou halen. De Superboeren besloten echter dat Van der Sloot toch op huurbasis actief mag blijven aan de Krommedijk.

De 29-jarige Van der Sloot speelde tot nu toe 31 competitieduels voor de Schapenkoppen. Daarin scoorde hij drie keer. Afgelopen seizoen moest hij de eerste seizoenshelft missen wegens een klaplong. De goede serie van Dordrecht na de winterstop kwam mede onder de impulsen van de langharige nummer tien tot stand. FC Dordrecht heeft de selectie met het opnieuw huren van Van der Sloot nu bijna rond.

Black weer terug bij Eindhoven

Aanvaller Jean Black keert terug bij FC Eindhoven. Afgelopen seizoen speelde hij voor NEC, waar hij niet verder kwam dan het beloftenteam.

De in Congo geboren aanvaller doorliep de jeugdopleiding van Eindhoven. In het seizoen 2006/07 speelde Black drie wedstrijden in het eerste elftal van de club. De twintigjarige aanvaller probeerde het, toen een definitieve doorbraak in Eindhoven uitbleef, dus bij NEC. Na een jaar keert hij nu echter terug. Black tekende in Eindhoven voor twee seizoenen, met een optie op een derde seizoen.

Harmes laat NK turnen schieten

Suzanne Harmes laat het Nederlands kampioenschap turnen, dat dit weekend in Rotterdam wordt gehouden, aan zich voorbij gaan. De turnster is niet fit genoeg om aan de meerkamp en het onderdeel vloer deel te nemen.

Ook Epke Zonderland laat het NK turnen aan zich voorbij gaan. Hierdoor zal de turner niet op de meerkamp te zien zijn. Dit geldt overigens ook voor Jeffrey Wammes, maar hij neemt wel deel aan de toestelfinales.

Wilders spekt partijkas met giften voor proces

Een deel van de giften die PVV-leider Geert Wilders uit de Verenigde Staten ontvangt voor zijn juridische verdediging, komt binnen op de bankrekening waarop ook de partijdonaties uit Nederland worden gestort. 'Buitengewoon onfris', vindt Remco Nehmelman, hoofddocent staats- en bestuursrecht aan de universiteit Utrecht. Wilders wil niet reageren op vragen over donaties.

Op allerlei Amerikaanse anti-jihad-blogs wordt geld ingezameld voor Wilders' 'juridische verdediging' (hij wordt in Nederland vervolgd wegens haatzaaien en discriminatie). Wie doorklikt, komt terecht bij de Engelstalige site en het bankrekeningnummer van de Stichting Vrienden van de PVV.

'Wettelijk doet Wilders niets verkeerd, want in Nederland is wat betreft de financiering van politieke partijen tot nu toe vrijwel alles toegestaan', aldus Nehmelman. 'In veel landen, zoals Duitsland en Groot-Brittannië, zijn buitenlandse giften verboden. Je wilt uitsluiten dat buitenlandse krachten het binnenlandse beleid beïnvloeden.' Pas als een donateur een tegenprestatie verlangt, is er een probleem, aldus de Groningse hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga. 'In Nederland kunnen we ongeoorloofde afhankelijkheid echter niet vaststellen, omdat we de geldstromen niet kennen.'

Van wie de PVV-leider geld ontvangt, wil hij niet kwijt. Die transparantie eist hij wel van moskeeën. De PVV wil een 'verbod op buitenlandse financiering of bestuurlijke invloed' van moskeeën.

In plaats van het geld voor de partij en de juridische procedures te ontvlechten, heeft Wilders de doelstelling van zijn stichting verruimd. In maart 2008 heeft hij 'expliciet' in de statuten laten opnemen dat de stichting Vrienden van de PVV garant staat voor 'het bekostigen van eventuele juridische procedures - en de uitkomsten en/of gevolgen daarvan - namens en/of tegen de stichting (…) en/of de heer Geert Wilders (in privé)'.

Wederom doet Wilders niets wat niet mag, zegt Nehmelman. Wel was het 'veel netter' geweest als hij een aparte stichting had opgericht voor zijn juridische activiteiten. De nieuwe passage is verder zo ruim geformuleerd dat er van alles onder kan vallen, zoals het betalen van een schadevergoeding of echtscheidingsprocedure.

Wilders reisde dit jaar geregeld naar de VS waar hij populair is in de anti-jihad-beweging vanwege zijn strijd tegen de islamisering en voor de vrije meningsuiting. De PVV-leider moet daar minstens 100 duizend dollar hebben opgehaald, aldus Daniël Pipes, directeur van de Amerikaanse denktank Middle East Forum. Pipes, betrokken bij Wilders' fondsenwerving, wil geen precieze bedragen noemen. 'We hebben het over een getal van zes cijfers, tussen een ton en een miljoen dollar'.

Pipes richtte in 2007 het Legal Project (LP) op om researchers, journalisten en auteurs te steunen die worden geconfronteerd met rechtszaken omdat ze kritisch berichten over de islam. Burgers hebben onvoldoende in de gaten dat radicale moslims steeds vaker 'jihad by court' voeren, zegt LP-directeur Brooke Goldstein. De rechtszaak tegen Wilders wordt volgens haar een 'lakmoesproef voor Europa', of er 'werkelijk vrijheid van meningsuiting bestaat of dat het steeds meer opschuift naar landen als Saoedi-Arabië en Iran'.

De donaties die bij LP voor Wilders binnenkomen, worden 'rechtstreeks aan zijn advocaten betaald', aldus Goldstein. 'We hebben geen geld ingezameld voor zijn politieke partij', benadrukt ze. 'We hebben hem wel voorzien van juridisch en tactisch advies.'

Behalve geld voor rechtszaken werft Wilders donaties voor de partij. De PVV is daarvan afhankelijk omdat deze geen subsidie krijgt. Een partij met meer dan duizend leden krijgt subsidie, de PVV heeft echter maar twee leden: Wilders zelf en de stichting waarvan Wilders enig bestuurder is. 'Deze dictatoriale structuur druist volledig in tegen de geest van de kieswet die juist de interne democratie wil bevorderen', zegt Nehmelman.

Andere partijen maken volgens Nehmelman en Elzinga soms ook misbruik van de slechte wetgeving rondom partijfinanciering. Nederland is hiervoor vorig jaar flink op de vingers getikt door Greco, een anti-corruptiewerkgroep van de Raad van Europa. Een wetsvoorstel dat transparantie in de toekomst wel verplicht stelt, is in de maak.


Wilders spekt partijkas met giften voor proces  (foto: DAG)

Zie ook deze Netwerk-reportage over Wilders en buitenlandse donaties

Tévez weg bij Manchester United

Er is een einde gekomen aan de soap rondom Carlos Tévez. De aanvaller zal volgend jaar niet meer spelen voor Manchester United, dat meldt de club in een officieel bericht op de site.

De adviseurs van Carlos Tévez hebben aan de vooravond van het sluiten van de deadline rondom de onderhandelingen aangegeven dat de Argentijn geen nieuw contract zal ondertekenen bij The Mancunians.

De club was bereid de prijs van 30 miljoen euro te betalen en bood Tévez een vijfjarig contract aan dat hem één van de best betaalde spelers zou maken. De club is teleurgesteld dat Apache Carlitos niet in is gegaan op het aanbod en niet langer voor Manchester United wil spelen. De club eindigt: "Wij willen Carlos bedanken voor zijn diensten de afgelopen twee seizoenen en wensen hem veel geluk in de toekomst."

De kans is groot dat Carlos Tévez zal worden gekocht door de andere club uit Manchester, namelijk Manchester City.

[F2] Uitslag Race 1 Tsjechië

In het tweede raceweekend van de Formule 2 in Brno is Race 1 gewonnen door Mirko Bortolotti, Red Bull-teamgenoot Mikhail Aleshin werd tweede en Philipp Eng completeerde het podium.

De Grand Prix van Tsjechië begon in de vrije trainingen vrijdag erg nat. De kwalificatie voor Race 1 werd ook onder vrij natte condities verreden en zelfs voortijdig afgebroken door een spin van Henry Surtees, waardoor de tijd van Italiaan Nicola de Marco niet meer verbeterd kon worden.

Race 1 zelf was droog en daar wist Bortolotti, tweede in de kwalificatie, van te profiteren. De Italiaan staat nu bovenaan in het puntenklassement. Eng pakte zijn tweede podium op rij door als derde over de finish te komen, maar met een behoorlijke achterstand van meer dan twaalf sseconden. Polesitter De Marco moest door versnellingsbakproblemen vanuit de pitstraat starten, en eindigde als twaalfde.

Alle drie de races in het Formule 2-kampioenschap van 2009 zijn gewonnen door Red Bull-rijders. Snelste ronde was voor Robert Wickens met 1:49.747.

Morgen wordt om 9:00 uur de tweede kwalificatie verreden voor Race 2, die zelf aanvangt om 13:50 uur.

Uitslag Race 1 Brno

Pos.CoureurTijd
1 M. Bortolotti 42:23.103
2 M. Aleshin + 4.675
3 P. Eng + 12.330
4 H. Karjalainen + 12.613
5 J. Jousse + 17.391
6 A. Ebrahim + 26.071
7 E. Piscopo + 26.355
8 T. Gladdis + 34.055
9 R. Wickens + 35.109
10 J. Palmer + 39.883
11 A. Brundle + 40.332
12 N. de Marco + 41.372
13 J. Moore + 43.459
14 N. Gachnang + 49.167
15 T. Hegewald + 58.522
Niet gefinisht:
16 G. Sanchez + 1 ronde(n)
17 A. Soucek + 1 ronde(n)
18 C. Iaconelli + 8 ronde(n)
19 J. Höing + 11 ronde(n)
20 M. Pavlovic + 13 ronde(n)
21 K. Vasiliauskas + 17 ronde(n)
22 P. Gandolfi + 20 ronde(n)
23 S. Hohenthal + 22 ronde(n)
24 J. Clarke + 22 ronde(n)
25 H. Surtees + 22 ronde(n)

Ravelli mist finale in Paraguay

Squasher Bart Ravelli is er niet in geslaagd om voor de eerste keer in zijn prille carrière de finale te bereiken van een PSA toernooi. De 21-jarige Hoofddorper moest in de halve eindstrijd van de Paraguay Open 2009 zijn meerdere erkennen in de als tweede geplaatste Braziliaan Rafael Alarcon: 8-11, 4-11, 8-11.

Eerder in het toernooi had de Nederlandse nummer 191 van de wereld, in Asuncion als vierde ingeschaald, al wel de lokale held Nicolas Caballero (11-5, 11-5, 11-5) en de Italiaan Paul Mathieson (11-5, 11-2, 11-4) uitgeschakeld. Met zijn halve finale plaats verdiende Ravelli 42 punten voor de mondiale ranglijst. Hierdoor zal hij op de ranglijst van juli vermoedelijk circa twintig plekken stijgen.

In de eindstrijd van het met 6.000 dollar gedoteerde proftoernooi moet Alarcon het nu opnemen tegen toernooifavoriet Gilly Lane. De 23-jarige Amerikaan was in de tweede halve finale met 3-1 te sterk voor Esteban Casarino (4) uit Paraguay. Voor de in Nederland woonachtige Lane is het al weer de derde keer in drie maanden dat hij in de finale staat van een PSA toernooi. Eind mei won hij nog de Hemubo Squash Trophy 2009 in Almere, een maand eerder verloor hij in de climax van de West of Ireland Open 2009 van de Duitser Simon Rosner.

Vermaelen: "Ik ben Ajax erg dankbaar"

Gisteren maakten we bekend dat Thomas Vermaelen definitief naar Arsenal kan vertrekken. Toch verlaat de verdediger de Amsterdamse formatie met pijn in zijn hart. Dit liet hij op de officiële website van de club weten.

"Natuurlijk vind ik het jammer dat ik vertrek bij Ajax," vervolgde Vermaelen, die vrijdag een aantal medische testen onderging. "Ik ben de club ontzettend dankbaar voor de kansen die ze me altijd heeft geboden. Ook wil ik graag de supporters bedanken voor de steun de afgelopen jaren. Hun steun was heel belangrijk."

Toch heeft Vermaelen veel zin in zijn Engelse avontuur. "Arsenal is een ontzettend goede club. Ik moet me ongetwijfeld een beetje aanpassen, maar dat komt wel goed. Ik ben klaar voor deze stap."

Sluiter moet nog één keer knallen

Raemon Sluiter zal zich vanmiddag, tijdens de finale van het Ordina Open, nog één keer moeten overtreffen. De Rotterdammer kan dan zijn eerste ATP-titel binnen halen. Dan moet hij wel van de Duitser Benjamin Becker winnen.

Sluiter kreeg voor aanvang van het toernooi in Rosmalen een wildcard, waardoor hij geen kwalificatiewedstrijden heofde te spelen. In maart van dit jaar keerde de Rotterdammer terug in het tenniscircuit en beleefde sindsdien een indrukwekkende rentree.

Becker plaatste zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi en versloeg op zijn weg naar de finale onder meer Fernando Verdasco, die in Rosmalen als eerste geplaatst was. De winnaar van het Ordina Open kan een bedrag van ruim 70.000 euro op zijn rekening bijschrijven.

Basso geveld door ontsteking

Ivan Basso zal de komende periode niet in het peloton te zien zijn. De renner van Liquigas kampt namelijk met gastritis, een ontsteking aan het maagslijmvlies.

Daarnaast liep Basso ook nog een infectie op, waardoor het niet verstandig is om aan wedstrijden deel te nemen. Vorige week gaf de Italiaan, die aan de Dauphiné Libéré mee deed, al op. De reden hiervoor was een griepje.

De deelname van Basso aan de Vuelta a España, die eind augustus van start gaat, komt vooralsnog niet in gevaar.

Federer nummer één bij zege Wimbledon

Roger Federer kan na afloop van Wimbledon weer op de hoogste positie van de wereldranglijst staan. Zijn rivaal, Rafael Nadal, maakte gisteren bekend niet op het heilige gras van Londen te spelen.

Mocht Federer de finale van Wimbledon winnen, dan is hij wederom de beste tennisser van de wereld. Bij een vroegtijdige uitschakeling zou de Zwitser echter ook nog een plaatsje kunnen zakken. De voorwaarde is dan wel dat Andy Murray het Engelse tennistoernooi op zijn naam schrijft. De Brit heeft dan nog vijf punten achterstand hebben op Nadal, die dan eerste blijft.

De Spanjaard staat sinds 18 augustus 2008 op de hoogste positie van de wereldranglijst. Daarvoor stond Federer 237 weken lang op de eerste plaats, wat een absoluut record is.

Ecclestone maakt zich geen zorgen

Formule 1-baas Bernie Ecclestone maakt zich geen zorgen over de afsplitsing tussen de FOTA-teams en de Formule 1. Althans, zo doet de Brit het voorkomen.

De sport is sterk genoeg om een degelijke breuk te overleven, zegt hij tegenover de BBC. "Ik maak me geen zorgen. Het Formule 1-wereldkampioenschap bestaat al zestig jaar en dat zal het blijven doen. We hebben 73 teams zien komen en gaan, dus ik verwacht niet dat dat gaat veranderen."

Ondertussen denkt een aantal prominte Formule 1-namen dat alleen Ecclestone een afsplitsing kan voorkomen. Hij zal er behoorlijk op achteruit gaan als de teams zich afsplitsen.

Hamburger SV wil meer voor Elia betalen

Hamburger SV maakt nog altijd het meeste kans op Eljero Elia. Ajax zit ook achter de speler van FC Twente aan, maar de Duitsers bieden vooralsnog meer geld dan de Amsterdammers.

In eerste instantie was het de bedoeling dat Elia naar Hamburger SV zou vertrekken, maar werd aan het twijfelen gebracht toen Martin Jol naar Ajax vertrok. Hierdoor werd de ploeg uit de hoofdstad een interessantere optie dan de Duitsers. De Tukkers laten nu weten dat de Ajacieden niet voldoende willen betalen voor de diensten van de jongeling.

Joop Munsterman, voorzitter van FC Twente, liet weten dat Hamburger SV een hoger bod heeft gedaan. Ajax bood acht miljoen, wat in de ogen van de preses een belediging was. "Een club als Ajax kan maar niet wennen aan de nieuwe realiteit van FC Twente," liet hij in AD Sportwereld optekenen. "Wij zijn een volwaardige handelspartner geworden, laten ons door niemand meer afschepen met een fooi."

Daarnaast wilde Munsterman geen woorden vuil maken aan het feit dat hij volgens Ajax onbereikbaar zou zijn. "Ik ben weliswaar druk bezet, maar luister elke dag mijn voicemail af en daar stond geen Ajax op," kaatste hij de bal terug. "Ook mijn secretaresse heeft niemand van Ajax aan de lijn gehad. Als de noodzaak zo hoog was geweest om contact met ons te krijgen, hadden ze ook mijn collega's Aldo van der Laan of Jan van Halst kunnen bellen. Is allemaal niet gebeurd. Met die meneer Van der Aat heb ik überhaupt nog nooit gesproken, dus waar heeft die man het over?"

Chelsea in beroep tegen schorsingen

Chelsea zal zeer waarschijnlijk beroep aantekenen tegen de schorsingen van Didier Drogba en Jose Boswinga. Beide spelers kregen een forse straf opgelegd, vanwege hun gedrag tijdens de tweede halve finale van de Champions League.

The Blues richten hun woede voornamelijk op de arbiter van dienst, de Noor Tom Henning Øvrebø. In de ogen van de Engelse ploeg maakte de scheidsrechter een aantal discutabele beslissingen.

Drogba en Boswinga gingen in hun protest een stap te ver, waardoor de Europese voetbalbond (UEFA) het duo een schorsing oplegde. Chelsea heeft de hoop nu gevestigd op enig begrip van de bond.

Egypte beroofd op Confederations Cup

Het Egyptisch nationaal elftal is in het eigen hotel beroofd van enkele bezittingen.

Toen het Egyptisch elftal in extase van de verrassende overwinning op wereldkampioen Italië terugkwam in het hotel lag hen een nog een verrassing te wachten. Een aantal hotelkamers was overhoop gehaald en vijf spelers waren hun portemonnee kwijt. Eén speler van Egypte is beroofd van 800 dollar. De totale buit bedroeg 2400 dollar.

Behalve het onophoudelijk getoeter van de vuvuzela's (Zuid-Afrikaans blaasinstrument) is er nog weinig aan te merken geweest op het toernooi in Zuid-Afrika om de Confederations Cup. De Confederations Cup wordt voornamelijk gezien als een voorproefje op het wereldkampioenschap van 2010.

De veiligheid is vanaf het begin af aan een punt geweest dat veel deelnemers zorgen baart. Het Protea Hotel Wanderers in Johannesburg maakte bekend dat het samen met de politie de zaak tot op de bodem gaat onderzoeken.

Uitslag 3e vrije training Engeland

De Duitser Nico Rosberg heeft vanmorgen de snelste tijd neergezet in de laatste vrije training van de Grand Prix van Engeland. Zijn teamgenoot Kazuki Nakajima eindigde als tweede en Jarno Trulli als derde. Bij aanvang van de training was de baan nog nat, na een half uur was de baan echter al weer opgedroogd.

Uitslag 3e vrije training Engeland

Pos.RijderTeamTijdRonden
1N. RosbergWilliams1:18.89920
2K. NakajimaWilliams1:19.10219
3J. TrulliToyota1:19.12515
4S. VettelRed Bull1:19.37115
5F. MassaFerrari1:19.59619
6K. RäikkönenFerrari1:19.85513
7T. GlockToyota1:19.86819
8F. AlonsoRenault1:19.91714
9M. WebberRed Bull1:19.94615
10R. BarrichelloBrawn GP1:20.02814
11L. HamiltonMcLaren1:20.04816
12J. ButtonBrawn GP1:20.15717
13N. Piquet jr.Renault1:20.23218
14S. BourdaisScuderia Toro Rosso1:20.45917
15A. SutilForce India F11:20.54815
16G. FisichellaForce India F11:20.57217
17H. KovalainenMcLaren1:20.63818
18N. HeidfeldBMW1:20.69620
19S. BuemiScuderia Toro Rosso1:21.02411
20R. KubicaBMW1:21.03913

'Leonardo neemt afscheid van Ajax'

Leonardo gaat Ajax definitief verlaten, zo weet RTV Noord-Holland te melden. De regionale zender meldt dat de 26-jarige aanvaller zijn spullen heeft ingeleverd en de Amsterdamse club vaarwel heeft gezegd.

"Leonardo wilde geen rol als invaller meer en een basisplaats kunnen we niet bieden", zo meldt algemeen directeur Rik van den Boog volgens RTV Noord-Holland.

Kort geleden liet Leonardo nog weten zich alsnog te willen bewijzen bij Ajax. De komst van Martin Jol woog hierin mee. Toch lijkt de Braziliaan nu na tweeënhalf seizoen bij Ajax te willen vertrekken.

Leonardo gold enkele jaren geleden als een groot talent in de Eredivisie maar bij diverse clubs, waaronder dus ook Ajax, is de aanvaller nooit volledig uit de verf gekomen.

Sneijder: "Geen intentie om Real te verlaten"

Nadat Ruud van Nistelrooy eerder bekend maakte dat hij niet vreesde voor zijn plek bij Real Madrid, heeft ook Wesley Sneijder laten optekenen dat hij Madrid niet wil verlaten.

"Ik heb geen intentie om Real Madrid te verlaten", begon de international in AS, terwijl hij op vakantie in Nederland was. "Niemand heeft contact met me opgenomen over deze kwestie en ik wil ook gewoon in Madrid blijven. Ze hebben veel voor me betaald en ik wil slagen bij de club."

Zorgen maakt Sneijder zich nog niet. "Op dit moment ben ik rustig en overpeins ik enkele dingen voordat ik terugkeer." Ook de transfers zullen aan bod komen. "Om naast Cristiano Ronaldo, Kaká of Franck Ribéry te spelen is een eer. Maar ik ben niet bang voor de concurrentie. Ik wil Real leiden naar de plaats die hen toebehoort."

Voor Sneijder zijn reeds wel enkele clubs in de markt. Zo lijkt AC Milan de aanvallende middenvelder op de korrel te hebben, evenals Bayern München.

DVD: De aarde vanuit de hemel 2

Met documentaires als An Inconvenient Truth en The 11th Hour en zenders als National Geographic en Discovery Channel is er tegenwoordig veel aandacht voor de wereld in zijn puurste vorm. Beelden van de schoonheden op aarde en het schitterende heelal worden maar al te graag getoond, veelal met de boodschap er zuiniger mee om te gaan om het op die manier beter te behouden voor de komende generaties. In dit genre komt Just Entertainment met de serie De aarde vanuit de hemel. Hier bespreken we het tweede deel van deze documentaireserie: De aarde vanuit de hemel 2.

Apple-topman heeft nieuwe lever

Apple-topman Steve Jobs, die in januari wegens niet nader genoemde gezondheidsproblemen met ziekteverlof ging, heeft een nieuwe lever gekregen. Dat heeft de Amerikaanse krant The Wall Sreet Journal vandaag gemeld.

De levertransplantatie had twee maanden geleden plaats. Het is de bedoeling dat Jobs later deze maand weer aan het werk gaat. Volgens het doorgaans goedingelichte dagblad zal hij in het begin waarschijnlijk halve dagen gaan werken. De topman is al weer gesignaleerd op het hoofdkantoor van computerfabrikant Apple.

Apple-topman heeft nieuwe lever  (foto: ANP)

Grote brand in Roermond

De zolder van een pand aan het Wilhelminaplein in Roermond is in as gelegd. Rond vijf uur vanochtend ontstond er een grote uitslaande brand. Op de zolder zat een hennepkwekerij. De rest van het pand liep rook- en waterschade op. Aangezien er alleen wat leegstaande winkels zitten, gebeurden er geen ongelukken.

Alleen de bewoner van het pand is met rookvergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. Een toevallig passerende taxichauffeur zag de brand en haalde hem uit de woning.

Als de man weer een beetje hersteld is, zal hij de politie langs zijn bed vinden. Die wil graag alles weten over de wietplantage.

Terrorisme in lanceertrailer ArmA 2

Bohemia Interactive Studio heeft hard gewerkt aan ArmA 2, een shooter die erg realistisch moet zijn. Deel 1 was nogal ruw aan de kantjes en met een beetje geluk hebben ze deze game wel helemaal opgepoetst. Ik weet niet of ik er zin in krijg van de onderstaande trailer, maar kijk zelf:

ArmA 2 is een oorlogs-game en speelt zich af in de nabije toekomst in 2009. De game vindt plaats in Chernarus (soort van Rusland) en jij moet als US-soldier meer slachtoffers zien te voorkomen in het gebied en de stabiliteit te bewaren. Arma 2 zal grote werelden bevatten, met daarin gedetailleerde wapens, voertuigen en omgevingen. De game zal te spelen zijn in singleplayer en multiplayer. De game is nu uit op de PC en zal in de toekomst nog naar de Xbox 360 komen, al is nog niet bekend wanneer.

Stop je PC in een SNES!

Altijd al een hekel gehad aan zo'n lelijke pc in je kamer? Zo'n vierkant monster dat de hele esthetiek van je kamer verknalt? Vrees niet, modders hebben hier een oplossing voor: je pc in de vorm van een SNES.

Hieronder zie je de prachtig vormgegeven pc: een Acer Apsire Notebook met alles erop en eraan, wifi, usb aansluitingen en de hele mikmak. O ja en de cdroms gaan dus in de Super Mario World cartridge... Cool!



Volgende week kan er echt gemod worden voor Left 4 Dead

Modders wachten er al 7 maanden op, maar volgende week kunnen er eindelijk custom campaigns gemaakt en gespeeld worden. De authoring tools komen dan uit beta en verder worden er nog wat aanpassing gemaakt aan de game zodat de custom content beter ondersteund wordt.

De game krijgt een functie waarmee je add-ons kan installeren, wat eigenlijk gewoon de campagne en al zijn eigen geluid en audio opslaat in één VPK-bestand. Het "Play Campaign"-menu krijgt een 6e optie waarbij je één van de custom campaigns kan kiezen. Wat verder interessant kan zijn als je wilt gaan modden, kan je hier lezen.


Hoi! Kom jij hier wel vaker?

Waar gaan de zieken heen in Wolfenstein?

Het juiste antwoord is niet het ziekenhuis. Want in het ziekenhuis worden waarschijnlijk zieke nazi-experimenten uitgevoerd. Dat, of de Mexicaanse griep is ernstiger dan ik dacht.

In Wolfenstein speel je B.J. Blazkowicz, een elite geheim agent van de OSA (Office of Secret Actions). Tijdens een missie op het nazislagschip de Tirpitz, vindt B.J. een amulet met een mysterieuze kracht. B.J. tast in het duister over het potentiële gevaar dat de amulet met zich meebrengt, en levert het af bij zijn OSA-bazen. De wetenschappers van de OSA onderzoeken de amulet en ontdekken dat-ie machtige kristallen bevat die alleen te vinden zijn in het Duitse Isenstadt. De OSA stuurt B.J. naar Isenstadt, waar hij samen met de verzetsgroep Kreisau Circle de kwade plannen van de nazi’s moet dwarsbomen.

Kinderen luisteren graag radio

De meeste kinderen luisteren regelmatig naar de radio. Dat blijkt uit onderzoek van het NOS Jeugdjournaal, dat vanavond en volgende week als experiment ook op de radio te horen is. 82 procent van de 2000 ondervraagde kinderen tussen de 9 en 14 jaar zegt regelmatig naar de radio te luisteren. Daarnaast vinden ze het medium allerminst ouderwets.

De populairste plek om radio te luisteren is in de auto, gevolgd door de eigen kamer. 92 procent van de kinderen doet dat meestal via een traditioneel radiotoestel. Al zegt 35 procent ook weleens via de computer te luisteren en 24 procent via de mobiel.

Puur en alleen naar de radio luisteren doen de meesten niet. 53 procent computert tegelijkertijd en 41 procent maakt ondertussen huiswerk. Het belangrijkste op de radio vinden ze 'goede muziek'. Maar ook leuke weetjes en nieuws zijn belangrijk.

Medvedev bij Balkenende

De Russische president Dmitri Medvedev is vanochtend rond negen uur aangekomen bij de ambtswoning van burgemeester Job Cohen aan de Herengracht in Amsterdam. Hij heeft daar een ontmoeting met onder meer premier Jan Peter Balkenende. Medvedev arriveerde in een limousine bij het statige grachtenpand.

Naast Balkenende en Cohen zijn de ministers Ronald Plasterk (OCW), Maria van der Hoeven (Economische Zaken) en Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) aanwezig, evenals staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken). Medvedev wordt vergezeld door vicepremier Viktor Zoebkov en minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

De hoofdstedelijke grachtengordel wordt tijdens het bezoek van het Russische staatshoofd zwaar beveiligd. De Herengracht is afgesloten voor alle verkeer. Ook boten worden geweerd.

Lord of the Rings Online groeit nog steeds

Het is lastig voor een MMO om op vaste grond te komen. World of Warcraft is een geduchte concurrent en veel MMO's gaan na een goed begin steeds meer inkrimpen tot er servers weggehaald gaan worden en uiteindelijk de hele game ophoudt met bestaan. Deze vraag werd gesteld Aaron Campbell, live producer van de game:

“If anything, The Lord of the Rings Online is growing, we have no plans to merge servers.

And please don’t mention it, it makes me twitch unpleasantly.”

Goed nieuws dus: het gaat waarschijnlijk goed met LotrO.

Gratis gangsterspel krijgt een nieuwe versie

Omerta Game Ltd geeft informatie vrij over Omerta 3, een gratis text-based MMORPG waarin het doel is om de top van de onderwereld te bereiken. Dit kan gedaan worden door geld te verdienen met misdrijven, het racen in gestolen auto's en het vormen van criminele families samen met andere spelers.

Omerta begon in 2003 als een amateur project in een slaapkamer in Groningen. De naam stamt af van omertà, dit is de geheimhoudingsplicht van de maffia. Inmiddels werken er 18 mensen fulltime bij het bedrijf en is er een enorm netwerk van vrijwilligers over de hele wereld.

Hieronder vind je een screenshot en wat concept-art.




'Betoging oppositie in Teheran gaat door'

Een betoging van de Iraanse oppositie in Teheran tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen gaat vandaag gewoon door. Dat heeft een medewerker van de verslagen presidentskandidaat Mehdi Karoubi laten weten.

"Ik heb niets gehoord dat erop wijst dat de bijeenkomst is geannuleerd", zei de medewerker. De betoging moet om half twee (Nederlandse tijd) beginnen op het Enghelab-plein. De demonstratie is georganiseerd door aanhangers van Karoubi en een hervormingsgroep.

Zij negeren daarmee een demonstratieverbod van de gouverneur van de Iraanse hoofdstad. Ook de Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei liet gisteren weten dat het afgelopen moet zijn met de massale straatprotesten.

Het waren de afgelopen tijd vooral aanhangers van de belangrijkste oppositiekandidaat, Mir Hossein Mousavi, die de straat opgingen om hun ongenoegen te uiten over de omstreden herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad. Het is onduidelijk wat Mousavi en zijn aanhangers vandaag gaan doen.

Thatcher en Clinton met succes onder mes

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en oud-premier Margaret Thatcher van Groot-Brittannië hebben gisteren operaties ondergaan aan armbreuken. Beide medische ingrepen verliepen succesvol.

Thatcher ging onder het mes in een ziekenhuis in Londen. De 83-jarige barones, die de bijnaam Iron Lady kreeg door haar onbuigzame karakter, brak vorige week haar bovenarm bij een val in haar woning. Ze moet volgens haar zoon Mark Thatcher zeker nog tot en met komende woensdag in het ziekenhuis blijven.

Margaret Thatcher woont nog op zichzelf, ondanks een reeks gezondheidsproblemen. De oud-premier heeft onder meer een aantal kleine hersenbloedingen gehad. Thatcher kampt verder al enige tijd met geheugenverlies. Ze zou vergeten zijn dat haar man is overleden.

Hillary Clinton (61) werd gisteren twee uur lang geopereerd aan de rechterelleboog, die ze woensdagavond brak bij een val. De rechtshandige politica neemt dit weekeinde rust in acht en weet nog niet of geplande reizen naar Griekenland en Italië komende week doorgaan, zo meldde haar woordvoerder.

FC Utrecht start investeringsfonds

FC Utrecht heeft samen met grootaandeelhouder Frans van Seumeren een investeringsfonds opgericht om de spelersgroep te versterken. Dankzij dit fonds waren de Utrechters de afgelopen periode al slagvaardig op de transfermarkt.

De Utrechtse club en Van Seumeren participeren gezamenlijk in het fonds, dat opgezet is naar het voorbeeld van de talentenpool van Feyenoord en het investeringsfonds van FC Groningen. Het fonds wordt ook toegankelijk voor andere geldschieters. De opbrengsten uit het fonds worden uiteindelijk naar rato verdeeld tussen de geldschieters en FC Utrecht.

Volgens voorzietter Jan Willem van Dop gaat de club een nieuwe fase van haar bestaan in: "Noem het maar de fase van het investeren op alle fronten. Investeren is de komende jaren bij ons het sleutelwoord, te beginnen in het seizoen 2009-2010. Investeren in de spelersgroep, in de technische staf, in de financiële partners, in het contact met de Utrechtse samenleving, in de jeugdafdeling, in de scouting van de talenten en in de eigen organisatie. Kortom: FC Utrecht investeert om hogerop te komen."

Politie pakt man die burgemeester bedreigde

De politie heeft gisteravond een 48-jarige man aangehouden die enige tijd daarvoor had geprobeerd de woning van burgemeester Sjoukje Haasjes-van den Berg van de gemeente Lith in Maren-Kessel (Noord-Brabant) binnen te dringen. Dat meldde de politie.

De gemaskerde verdachte belde aan en probeerde de woning binnen te dringen toen de burgemeester de deur opende. Haasjes-van den Berg hield de man tegen, waarop deze een op een vuurwapen gelijkend voorwerp uit zijn zak haalde en dat op haar richtte.

Volgens de politie reageerde de burgemeester kordaat. Ze dook onder de arm van de man door, rende naar de buren en schreeuwde om hulp. Na een zoektocht trof de politie de verdachte aan in een sloot, in een maïsveld werden een namaakvuurwapen en kleding gevonden. De verdachte is een inwoner van Maren-Kessel, een kerkdorp van Lith.

De politie zegt te vermoeden dat de man het had voorzien op de echtgenoot van de burgemeester "in zijn functie als militair". Hij was niet thuis. De motieven van de man zijn nog onduidelijk, aldus de politie.

Nena wordt grootmoeder

De Duitse zangeres Nena krijgt een kleinkind. Haar 19-jarige dochter Larissa is vier maanden zwanger.

"Mijn eerste reactie was een lange, vrolijke kreet", stelt de 49-jarige zangeres in een interview met de Duitse krant Bild. Ze vindt het prima dat haar dochter op jonge leeftijd een kind krijgt. "Mijn eigen moeder was ook 19 toen ze zwanger van mij werd", stelt Nena. De zangeres heeft zelf vier kinderen.

Nena is vooral bekend van het nummer 99 Luftballons uit 1983. In 2002 scoorde ze opnieuw een hit met het Duits/Engelse nummer Anyplace anywhere anytime, een bewerking van haar eigen nummer Irgendwie, irgendwo, irgendwann uit 1984.

CD: Jeff Wayne - The War of the Worlds (30th Ann. Ed.)

In 1898 schreef H.G. Wells geschiedenis met zijn science fiction roman The War of the Worlds. Martianen met hun driepotige gevechtsmachines en een dodelijke hittestraal deden hun best om het leven op aarde te ruïneren. Dit kleine boekje bleek een enorme inspiratiebron te zijn. In 1938 produceerde Orson Welles namelijk een radio-hoorspel in de vorm van een verslag van de invasie. Maar doordat veel mensen pas later inschakelden, begrepen ze het verkeerd en brak er grote paniek uit in Amerika. Daarnaast verschenen er meerdere films, al dan niet getrouw aan het boek zelf, maar er werd ook een muziekstuk geproduceerd: Jeff Wayne produceerde in 1978 de gelijknamige musical-versie. Nu, dertig jaar later, wordt het album opnieuw uitgebracht onder de noemer The War of the Worlds 30th Anniversary Edition.

GL: duidelijkheid over inlichtingen inval Irak

GroenLinks wil van premier Jan Peter Balkenende weten of Nederland ten tijde van de inval in Irak inlichtingen heeft gedeeld met de Amerikanen. Dat zei fractievoorzitster Femke Halsema naar aanleiding van een onthulling van het radioprogramma Argos zaterdag.

Argos toonde haar geheime documenten waaruit blijkt dat de Duitse en de Franse geheime dienst nauw samenwerkten met de Amerikanen. De Fransen ondersteunden vanuit de ambassade in Baghdad de Duitsers die informatie voor de Verenigde Staten inzamelden. Ook andere landen werkten samen met de Amerikanen, staat in de stukken. Nederland wordt er niet in genoemd. Wel staat er in dat ook landen die de inval 'politiek steunden' hielpen, bevestigde Halsema.

Frankrijk en Duitsland spraken zich tegen de inval uit. Nederland sprak haar 'politieke steun' uit. Volgens premier Balkenende is het daar ook bij gebleven. Halsema wil hem echter naar de Kamer roepen om te vragen of Nederland niet ook inlichtingen aan de Amerikanen heeft verstrekt of dat Nederland dit heeft gefaciliteerd.

De Verenigde Staten vielen in 2003 Irak binnen. Nederland verleende daar volgens het kabinet geen militaire steun aan. Maar vanwege aanhoudende publicaties waaruit het tegendeel zou moeten blijken en de politieke onrust daarover besloot de premier eerder dit jaar tot het instellen van een onderzoekscommissie naar de kwestie. Naar verwachting zullen ook de vragen van Halsema uiteindelijk bij deze commissie belanden.

Twee titels Roosenboom bij NK Skeeleren

Bianca Roosenboom heeft vrijdag in Biddinghuizen bij het Nederlands kampioenschap skeeleren twee titels veroverd. Op het complex van FlevOnice was ze de beste op zowel de 15 kilometer afvalkoers als de 200 meter. Op de laatste afstand was ze vorig jaar ook al kampioen.


Michel Mulder was bij de heren de beste op de 200 meter. Zijn broer Ronald pakte de tweede plek op deze afstand. Op de 15 kilometer afvalkoers eiste Gary Hekman bij de mannen de titel voor zich op.

Knie Fränk Schleck baart zorgen

Fränk Schleck maakt zich zorgen om een hardnekkige blessure aan zijn knieschijf. De wielrenner heeft als sinds begin april last van de kwetsuur.

Tijdens de zevende etappe van de Ronde van Zwitserland moest Schleck tijdens de rit behandeld worden en kwam hij ruim vijf minuten na winnaar Kirchen binnen. "Het is een zeurende pijn die niet over gaat. Ja, ik maak me best zorgen over mijn deelname aan de Tour", aldus de renner van Saxo Bank.

Ploegarts Joost de Maeseneer neemt in ieder geval de klachten serieus: "We hebben een hele reeks onderzoeken gedaan, maar de diagnose blijft vaag. Hij mag het in ieder geval niet forceren."

Australiër loopt weer dankzij botox

Botox wordt voornamelijk gebruikt om spieren in het gezicht te verlammen en zodoende rimpels te laten verdwijnen. Artsen in Australië hebben het middel nu echter met succes ingezet om een verlamde man weer te kunnen laten lopen.

Toen Russell McPhee 23 jaar geleden na een ongeluk in het ziekenhuis belandde, was de verwachting dat hij nooit meer zou kunnen lopen. Artsen stelden anderhalf jaar geleden een behandeling met botox voor en inmiddels kan de man al zelfstandig door zijn huis lopen.

De ingespoten botox doet exact hetzelfde in McPhee's benen als in een gezicht. De signalen, afkomstig van de hersenen, waardoor spieren krampachtig samentrekken, worden geblokkeerd. Doordat McPhee's spieren na twintig jaar nog in een opmerkelijk goede conditie waren, sloeg de botox aan.

McPhee heeft nu nog elke drie maanden nieuwe injecties nodig, maar hij werkt er hard aan om zijn spieren weer sterk genoeg te maken zodat de injecties achterwege kunnen blijven.

Ruimtetelescoop Herschel maakt eerste foto's

De Europese ruimtetelescoop Herschel heeft zijn eerste foto's uit de ruimte doorgestuurd naar de aarde. De beelden overtreffen de verwachtingen, aldus Europese ruimtevaartautoriteiten gisteren.

Herschel nam infraroodbeelden van het spiraalvormige sterrenstelsel M51, dat in 1773 is ontdekt. Hoewel nog niet alle instrumenten van de Herschel precies zijn ingesteld, zijn de foto's nu al veel scherper dan de opnames door andere telescopen.

De Herschel werd op 14 mei gelanceerd en bevindt zich op ongeveer 1,5 miljoen kilometer van de aarde. Het is de bedoeling dat de grootste telescoop ooit ook de verste sterrenstelsels gaat vastleggen. De instrumenten kunnen een miljoenste van een miljoenste van een miljoenste van het licht van een gloeilamp opvangen.

VS erkennen schuld aan burgerdoden Afghanistan

De Amerikaanse strijdkrachten hebben toegegeven dat zij burgers hebben gedood tijdens een operatie begin mei in het westen van Afghanistan. Bij de luchtaanvallen tegen radicaalislamitische Talibanrebellen in de provincie Farah kwamen zeker 26 Afghaanse burgers om het leven, aldus een verklaring gisteren.

Het is aannemelijk dat de burgers om het leven kwamen door procedurefouten bij de Amerikaanse troepen, stellen de strijdkrachten. Zij sluiten niet uit dat er meer doden zijn gevallen.

Het door de Amerikanen genoemde dodental is fors lager dan de schatting van de Afghaanse regering, die spreekt over 140 slachtoffers. Het zou dan de dodelijkste militaire actie voor Afghaanse burgers zijn sinds de geallieerde invasie in 2001. De Afghaanse regering wil dat er een einde komt aan de luchtaanvallen.

De Amerikanen benadrukken dat bombardementen een geschikt middel zijn om de vijand te vernietigen. De strijdkrachten beloofden onlangs hun procedures en tactieken te verbeteren om burgers zo veel mogelijk te sparen.

Drie prototypes in de top

Deze week komt het spel prototype driemaal binnen in de top 10, namelijk voor de Xbox 360, PlayStation 3 en de PC. The Sims houdt het nog even stug vol op nummer 1.

Het sportieve EA active, dat vorige week op nummer 6 stond krijgt deze week assistentie van Grand Slam Tennis, ook een sportspel van Electronic Arts. Ook Wii Fit voegt nog steeds wat sportiviteit op de Wii toe.

In de middenmoot blijven Pokemon, Mario Kart en Walk With me nog een week staan.

1 THE SIMS 3 (PC)
2 PROTOTYPE (XBOX 360)
3 PROTOTYPE (PS3)
4 WII FIT (Wii)
5 POKEMON PLATINUM (DS)
6 MARIO KART (Wii)
7 WALK WITH ME (DS)
8 EA SPORTS ACTIVE (Wii)
9 PROTOTYPE (PC)
10 GRAND SLAM TENNIS (Wii)

Boek: Toon Tellegen - Mijn vader

Zo’n vader als die van Jozef, die willen we allemaal wel. Jozefs vader kan namelijk alles en is bovendien heel groot. Hij redt Jozef van boeven onder zijn bed en helpt hem met rekenen op school. Zo simpel kan de essentie van een boek zijn: het hebben van een vader die alles kan. Het is vertederend en bovendien herkenbaar, want wie heeft er nou niet in zijn vroege jeugd gedacht dat zijn vader alles kon en de sterkste man van de wereld was?


'Engelaar kiest voor PSV'

Het heeft er alle schijn van dat Orlando Engelaar vanaf volgend seizoen voor PSV zal spelen. De speler, die dit seizoen bij Schalke 04 speelde, zal naar verwachting een contact voor de duur van drie of vier jaar tekenen.

Hiermee lijkt het er dus op dat Engelaar niet naar het Griekse Panathinaikos zal vertrekken, maar Fred Rutten achterna zal gaan. Het duo werkte bij FC Twente namelijk ook al samen. De oefenmeester is vanaf volgend seizoen de nieuwe trainer van de Eindhovense formatie.

Een jaar geleden koos Engelaar ervoor om bij Schalke 04 te gaan spelen, maar hij kon het eigenlijk nooit waarmaken. De supporters van de ploeg uit de Bundesliga bestempelde de middenvelder zelfs als een miskoop.

Engelaar had nog wel een doorlopend contract, maar de kans was klein dat hij onder Felix Magath nog aan spelen toe zou komen. Dit was voor de Nederlander dé reden om naar een andere club uit te zien.

Scooteraapjes

dezedude stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Aan deze groepjes mensen heb ik de term “scooteraapjes” geplakt omdat ze zich zo geweldig simpel gedragen en vaak in groepen te vinden zijn om en nabij voedselrijke plekken. Ik zie ze vooral in en om het centrum en bij supermarkten. Hier voelen zij zich namelijk het prettigst. De leeftijd van de aapjes varieert over het algemeen tussen de 15 en 19.

The Conduit lanceert in trailervorm

Onlangs gaf ontwikkelaar High Voltage dat hun eerste game voor de Nintendo Wii iets later komt. Het ging om The Conduit, die oorspronkelijk op 26 juni in de winkels zou liggen. Nu komt de game op 11 juli uit, een datum die ook steeds dichterbij komt. Daarom is het tijd om de launchtrailer online te zetten.


In een denkbeeldige toekomst wordt Washington D.C. opgeschrikt door een aantal vreemde gebeurtenissen die tot verhoogde plaatselijke en nationale spanningen leiden. John Adams, de raadselachtige leider van een schaduworganisatie die bekendstaat als de Trust, realiseert zich dat de hoofdstad wordt aangevallen door het buitenaardse ras de Drudge. Een voormalig geheimagent, codenaam "Mr. Ford", wordt gerekruteerd om het ontstaan van deze aanval te achterhalen. Het antwoord is echter niet wat Mr. Ford had verwacht.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.