Boek: Toon Tellegen - Mijn vader

Zo’n vader als die van Jozef, die willen we allemaal wel. Jozefs vader kan namelijk alles en is bovendien heel groot. Hij redt Jozef van boeven onder zijn bed en helpt hem met rekenen op school. Zo simpel kan de essentie van een boek zijn: het hebben van een vader die alles kan. Het is vertederend en bovendien herkenbaar, want wie heeft er nou niet in zijn vroege jeugd gedacht dat zijn vader alles kon en de sterkste man van de wereld was?

Angst
Jozef is een klein jongetje met alle angsten die bij een klein jongetje horen. Zo weet hij een vraag van zijn juf niet te beantwoorden en durft hij niet in het water te gaan tijdens een zwemles. Gelukkig helpt Jozefs vader hem door de vraag zachtjes in zijn oor te fluisteren en de badmeester eens flink op zijn nummer te zetten. Jozefs fantasie slaat hier en daar misschien wat op hol, zoals wanneer zijn vader in tweeën breekt als zijn moeder hem wil zoenen. Toch kennen de gebeurtenissen op geen enkel moment een gebrek aan overtuiging. Wel komt er gaandeweg een verandering in Jozefs angsten: bestaan ze eerst uit boeven onder het bed en gezonde angst voor de dokter, later denkt Jozef na over de dood en mensen die je verlaten.

Niet zoetsappig
De geestelijk vader van Jozef,Toon Tellegen, heeft inmiddels een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Het bekendst werd hij met zijn psychologisch getinte verhalen over de dieren van het dierenbos, waarin hij op eerlijke en vertederende wijze de dieren en hun gedachtegangen beschrijft. Zijn schrijfstijl is kenmerkend; eerst wat verwarrend, maar naarmate het boek vordert wordt de structuur duidelijk en is het eigenlijk gewoon prachtig, met hier en daar een luguber trekje om het niet te zoetsappig te maken. Mijn vader is een mooi boek om voor te lezen. Het kind kan helemaal opgaan in de vertelwijze van Tellegen en de manier waarop Jozef denkt. De voorlezer zal daarnaast de metaforen die Tellegen gebruikt ook zeker waarderen. De speelse illustraties die elk hoofdstuk sieren zijn een mooie aanvulling op dit met zorg herdrukte en ingebonden kinderboek. Een mooi cadeau om samen met de beste vader van de hele wereld te lezen op vaderdag.


Uitgever: Querido ISBN: 978 90 451 0319 8 Pagina's: 87
Waardering:

Kijk voor meer boeken in Boeken.