Agnes Kant voorspelt zwoele zomer

Nederland staat volgens SP-leider Agnes Kant "aan de vooravond van een zwoele zomer en een hete herfst". Deze zomer begint de Socialistische Partij onder meer campagnes en acties voor een betere zorg en tegen de kabinetsplannen om de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar te verhogen. Dat heeft Kant aangekondigd tijdens het partijcongres van de SP in Amersfoort.

Met de acties wil de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer onder meer peilen hoe de verzorging ervoor staat in de verpleegtehuizen, huisartsenposten en de thuiszorg. Verder beschouwt Kant de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar als "een verworven recht". Vanaf die leeftijd "is het mooi geweest en tijd om te genieten van het leven. Een beschaafd land gunt zijn ouderen hun welverdiende rust".

Komend najaar hoopt de SP met een wetsvoorstel de marktwerking in de thuiszorg te stoppen. En de vakbeweging die traditioneel een groot deel van de achterban van de Socialistische Partij vormt, werkt eraan om voor 1 oktober met werkgevers in de Sociaal-Economische Raad (SER) een alternatief op tafel te leggen bij het kabinet voor het verhogen van de AOW-leeftijd.

Kant beschuldigde regeringspartijen CDA, PvdA en oppositiepartij VVD van kiezersbedrog door nu voor een hogere pensioenleeftijd te pleiten. Zzij wees erop dat tijdens de campagne voor de landelijke verkiezingen ongeveer twee jaar geleden deze partijen nog riepen: niet tornen aan de AOW-leeftijd. "De economische crisis wordt nu misbruikt om te proberen de verhoging van de AOW-leeftijd er door te drukken."

Verder haalde de SP-leider uit naar de PVV van Geert Wilders. Volgens Kant toont haar partij zich de bondgenoot van de gewone mensen door te knokken voor een betere en veilige buurt. "Dat is dus niet de PVV. U weet wel, die partij die sharia-straffen wil invoeren voor raddraaiers. Op knieschijven schieten bijvoorbeeld."

Ook in onze columnhoek is er aandacht voor de vraag, wie wel, en wie niet de echte socialisten zijn.