Tabaksindustrie steunt verzet rookverbod

Het verzet van café-eigenaren tegen het rookverbod krijgt financiële, juridische en strategische steun van de tabaksindustrie. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

De actiegroep 'Red de kleine horecaondernemer' geeft toe jaarlijks een halve ton te ontvangen van de brancheorganisatie van tabaksfabrikanten voor de strijd tegen het rookverbod. De actiegroep bespreekt bovendien elke twee weken de strategie met de voorzitter van de brancheorganisatie, de Stichting Sigaretten Industrie.

Niet alle caféhouders zijn blij met de bemoeienis van de tabaksindustrie. Volgens Wichard Taks, eigenaar van café De Heeren van Tilburg en woordvoerder van het plaatselijk actiecomité Buigen of Barsten, kan de steun zelfs averechts werken. "Als de overheid in de gaten krijgt dat we gesponsord worden door de sigarettenindustrie, dan is het voor ons afgelopen."

Red de kleine horecaondernemer werd opgericht vlak voor het ingaan van het rookverbod op 1juli 2008. Inmiddels zijn 1.200 kroegen bij de groep aangesloten.


Tabaksindustrie betaalt verzet tegen rookverbod  (foto: DAG)