Scooteraapjes

Column door dezedude

Scooter-aapjes

Met een enorm lawaai en een lage snelheid komen ze aangeknald op hun scooters en daarop dwalen deze jongens en meisjes af en stoppen uiteindelijke met zijn allen op een voorheen schone en fatsoenlijke plek. Aan deze groepjes mensen heb ik de term “scooteraapjes” geplakt omdat ze zich zo geweldig simpel gedragen en vaak in groepen te vinden zijn om en nabij voedselrijke plekken. Ik zie ze vooral in en om het centrum en bij supermarkten. Hier voelen zij zich namelijk het prettigst. De leeftijd van de aapjes varieert over het algemeen tussen de 15 en 19. Natuurlijk zijn er uitzonderingen zo heb je mensen die belachelijk lang in de scooterfase blijven hangen of die er vroeg bij zijn.

Het gedrag van deze scooteraapjes is net zo interessant als het irritant is. De manier waarop omgaan met hun eten is werkelijk fascinerend. Eerst worden er wat inheemse lekkernijen zoals frikadelbroodjes of een zak chips. Daarna word het eten weggespoeld door een lekker energie drankje van het goedkoopste merk. Dit eetgedrag is daarnaast ook enorm irritant aangezien het voor een enorme zooi zorgt. Het wordt verklaard door het gebrek aan fatsoen en kennis waardoor een prullenbak onbekend terrein blijft. Ze bekijken het overgebleven afval na het eten een keer goed, proberen toch nog even of het eetbaar is en komen dan toch de conclusie dat ze het maar op de grond moeten gooien.

Een andere kenmerkend element van de scooteraapjes is het grote scala aan scheldwoorden. Dit is van groot belang voor de groepen die in de omgeving leven, omdat ze hiermee hun territorium kunnen afbakenen. Toch is deze rivaliteit niet alleen onderling maar ook tegen andere indringers gericht. Neem nou mijn tachtigjarige buurvrouw die voor hoer wordt uitgescholden bij haar dagelijkse Albert Heijn bezoekje. Ik vind dat persoonlijk heel jammer, alleen het feit dat ze in het zicht kwam van de scooteraapjes deed hun nekharen overeind staan en daarop gingen ze direct in de verdediging. Ik denk dat dit agressieve gedrag voorkomt uit angst voor het verlies van het territorium maar ook uit pure verveling. Het is natuurlijk ook enorm saai om elke avond buiten te staan.

Iedere keer dat ik ze weer zie vraag ik me af: “waar komen deze mensen vandaan?” en nog veel belangrijker “Hoe komen we ervan af?”. Ik hoop een beetje aandacht voor dit probleem te vinden en vooral oplossingen. Want wat moeten we doen met deze groepen jongeren? We kunnen ze niet verbieden om buiten te staan maar we zouden ze wel wat fatsoen kunnen aanleren waardoor ze voor de omgeving geen overlast meer opleveren.
Mocht je een groepje tegenkomen in jouw omgeving dan kun je ze het best imponeren met je auto. Je kunt er natuurlijk overheen rijden maar je zou ook kunnen overwegen om gewoon te toeteren om ze uit jouw territorium te verjagen.