Hevige gevechten in oosten Congo

Rebellen hebben vandaag in het oosten van Congo een legerbasis en het kantoor van een nationaal park veroverd. Aan de veroveringen ging een zware strijd vooraf, die duizenden burgers op de vlucht joeg. Een onbekend aantal rebellen, soldaten en burgers is om het leven gekomen bij het geweld, dat zich afspeelde in de provincie Noord-Kivu. Het Congolese leger heeft versterkingen naar het gebied gestuurd om een tegenaanval te kunnen inzetten.

Drie tieners kwamen om het leven toen een tank bij Kibumba op een groep vluchtende burgers inreed. Indiase VN-vredessoldaten die het incident wilden onderzoeken werden door een boze menigte met stenen bekogeld en zagen zich daardoor gedwongen terug te keren naar hun kamp.

Het gebeurt vaker dat burgers zich tegen vredessoldaten keren. Ze verwijten de VN'ers niet te doen waarvoor ze gekomen zijn, namelijk de bevolking beschermen. Afgelopen woensdag kreeg een ondercommandant van de Indiase troepen nog een steen in zijn gezicht, waardoor zijn neus werd verbrijzeld. Hij is twee keer geopereerd en zal volgens VN-woordvoerster Sylvie van den Wildenberg voor altijd mismaakt blijven.

De VN riep de strijdende partijen vandaag tevergeefs op de strijd te onderbreken om burgers de kans te geven te ontkomen, zei Van den Wildenberg. De rebellen staan onder leiding van Laurent Nkunda, die eind augustus een offensief begon, naar zijn zeggen omdat het leger zich niet aan een in januari gesloten bestand hield. De vandaag veroverde legerbasis, in Rumangabo, viel de afgelopen twee maanden al eerder in handen van de rebellen. Ook het kantoor van het natuurpark staat in Rumangabo.

De rebellen, die de Tutsi-minderheid in het gebied zeggen te beschermen, houden sinds bijna een jaar delen van het nationaal park Virunga bezet, maar vielen het kantoor niet eerder aan. Meer dan vijftig boswachters zijn volgens de directeur van het park het bos in gevlucht en proberen lopend Kibumba te bereiken. In het park leven tweehonderd van de zevenhonderd berggorilla's die de wereld nog telt.

De afgelopen twee maanden zijn meer dan tweehonderdduizend inwoners van Noord-Kivu voor het geweld op de vlucht geslagen. Sinds begin 2007 waren door het steeds weer oplaaiende geweld in Oost-Congo al zeker 1,2 miljoen burgers verjaagd. Het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) meldde vrijdag dat veel vluchtelingen ondervoed zijn en dat sommigen sterven van de honger. Het WFP vroeg donoren om 35 miljoen euro voor hulp aan de vluchtelingen.


Hevige gevechten in oosten Congo  (foto: DAG)