Nederland houdt mensenrechten China op de agenda

Nederland en China blijven in conclaaf over de mensenrechtensituatie in het Aziatische land. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen premier Jan Peter Balkenende en de Chinese president Hu Jintao, waarbij ook premier Wen Jiabao en minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) aanwezig waren.

Verhagen verklaarde vandaag na afloop van de praatsessie dat de Nederlandse regering zich zorgen maakt over het respect in China voor burgerrechten. "De mensenrechtensituatie is de afgelopen jaren vooral op sociaaleconomisch terrein verbeterd. Daarom blijven we het werk van mensenrechtenverdedigers in China ondersteunen."

Op de Nederlandse ambassade had Verhagen overleg met een reeks mensenrechtenexperts en vertegenwoordigers van onafhankelijke maatschappelijke organisaties. "Hun rol bij de verbetering van de situatie in China is cruciaal. Vergroting van het respect voor mensenrechten is het meest effectief van binnenuit", meent Verhagen. Om onduidelijke redenen zagen enkele mensenrechtenverdedigers zich genoodzaakt het gesprek met Verhagen aan zich voorbij te laten gaan.

De premier en de minister van Buitenlandse Zaken zijn op dit moment in China voor een officieel bezoek aan de Chinese regering. Ook minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) maakt deel uit van de delegatie.


Nederland houdt mensenrechten China op de agenda  (foto: DAG)