'Barack Obama is onverkiesbaar'

Op een moment dat Barack Obama in de Amerikaanse presidentsverkiezen een comfortabele voorsprong neemt  ten opzichte van zijn concurrent John McCain, komt een nieuwe affaire opzetten waarmee de verkiezing van Obama als President van de Verenigde Staten weleens volledig in het geding zou kunnen komen.

Senator Obama schijnt op 4 augustus 1961 niet geboren te zijn in het Kapi'olani Kinderziekenhuis te Honolulu op Hawaii, maar in het Coast Province Hospital van Mombasa in Kenya, in de tijd dat het territoriaal gezien onder de Britse Kroon viel. Na het huwelijk van zijn moeder met een Indonesische man, Lolo Soetoro, en hun verhuizing naar Indonesië in 1967, heeft Barack Obama de Indonesische nationaliteit verkregen.

Hij is indertijd ook onder die nationaliteit als Barry Soetoro geregistreerd aan de St. Franciscus van Assisi-school in Jakarta. Op 20-jarige leeftijd heeft hij op zijn Indonesische paspoort een reis naar Pakistan gemaakt, terwijl dat land toen voor Amerikanen ontoegankelijk was.

Echter, in de Amerikaanse grondwet staat dat burgers uitsluitend voor het presidentschap verkiesbaar zijn, wanneer zij ook daadwerkelijk op het Amerikaanse grondgebied geboren zijn.

Deze feiten zijn door de reeds bekende advocaat Mr Phillip J. Berg aan het Gerechtshof van Philadelphia overlegd, nadat noch Barack Obama, noch het Democratic National Committee (DNC) zich verwaardigd hadden om een tegenbewijs over de nationaliteit en de geboorteplaats van de senateur te overleggen.

Afgelopen vrijdag 24 oktober is in deze zaak het -voorlopige- oordeel gevallen. Op basis van de Amerikaanse Verkiezingswet wordt controle over de verkiesbaarheid van een presidentskandidaat pas na zijn eventuele verkiezing uitgevoerd. Niets belemmert Barack Obama dus om zijn kandidaatschap te handhaven, zelfs als zijn eventuele verkiezing achteraf ongeldig zou blijken te zijn en hij in dat geval weer zou moeten aftreden. De rechter van Pensylvania, R. Barclay Surrick, heeft de klacht van Mr Berg dan ook verworpen omdat deze zolang Barack Obama niet verkozen is, nog niet ontvankelijk is.

Afgezien van de feiten dat de griffier van de genoemde rechter en de vrouw van senateur Obama voor hetzelfde kantoor werken, en dat het origineel van het vonnis vanuit een andere staat gefaxt schijnt te zijn, alvorens door rechter Surrick ondertekend te worden, is dhr. Berg van mening dat Obama al meerdere verkiezingswetbeschikkingen heeft overtreden. Hij heeft de zaak direct naar het Hooggerechtshof gebracht: dossier Berg versus Obama n°08-cv-04083.