Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 7

De zevende speelronde in de eredivisie stond dit weekend op het programma. NAC Breda heeft maar een weekje van de koppositie kunnen genieten. Vanwege een gelijkspel bij Utrecht en winst van Groningen op Sparta, staan de Groningers nu op doelsaldo bovenaan. In Noord-Holland en Gelderland werd een streekderby gespeeld.

Gisterenmiddag stonden twee Noord-Hollandse clubs tegenover elkaar. De streekderby tussen nummer twee AZ en hekkensluiter FC Volendam, leverde weer geen punten op voor laatstgenoemde. De Volendammers gingen met 3-0 kansloos onderuit. AZ domineerde de eerste helft, maar wist slechts één maal tot scoren te komen. Martens bracht de stand na een kwartier wedstrijd op 1-0. Kort voor tijd tekende hij ook voor het derde doelpunt. El Hamdaoui schoot een paar minuten eerder de 2-0 binnen uit, wat het leek, een buitenspelpositie. De beste kans voor Volendam was er voor Hofstede, maar hij zag AZ-doelman Romero in de weg staan. Van Gaal toonde zich na afloop tevrenden. "Dit is een grote overwinning tegen een verdedigende ploeg. Het was moeilijk om een hoog tempo vast te houden, doordat Volendam de ruimtes heel klein hield. Niet iedereen was ook in vorm."

De nummer 16 na de vorige speelronde, Roda JC, had dit seizoen nog geen overwinning weten te boeken. Gisteren konden ze echter met opgeheven hoofd het veld van PSV verlaten. De landskampioen ging met 2-3 onderuit op eigen veld. PSV straalde weinig zelfvertrouwen uit en Roda maakte daar dankbaar gebruik van. Na 20 minuten schoot Hadouir in buitenspelpositie de 0-1 binnen. Na tien minuten in de tweede helft bracht Oper het verschil naar twee doelpunten. Kort daarna gaf Dzsudszák PSV weer hoop door uit een vrije trap raak te schieten. Vijf minuten later vervloog de hoop weer toen Bodor de derde goal voor Roda scoorde. Een slotoffensief van de Eindhovenaren mocht niet meer baten. PSV scoorde nog eenmaal, maar verloor de tweede wedstrijd op rij.

Het laaggeklasseerde Vitesse speelde vandaag thuis tegen FC Twente. Arnautovic scoorde namens de uitploeg al vroeg in de wedstrijd de 0-1. In de tweede helft scoorde hij nogmaals. Vitesse was de mindere ploeg, maar kreeg toch een aantal aardige kansen. Dankzij tegenstander Twente konden de Arnhemmers wat kansen creëren. Tot scoren kwamen ze echter niet. In een verder saaie wedstrijd zorgde Heubach nog voor een spannend momentje door de bal bijna achter zijn eigen doelman te werken, maar de paal voorkwam een eigen treffer. Twente bezet nu de vierde plek op de ranglijst en Vitesse wacht nog altijd op de eerste overwinning.

De laatste wedstrijd van dit weekend werd gespeeld in Rotterdam. Heerenveen was te gast bij Feyenoord, dat op 21 september jl. voor het laatst punten haalde (2-2) tegen Ajax. Na drie nederlagen op rij haalde de ploeg van trainer Gertjan Verbeek weer eens een punt door Heerenveen op 2-2 te houden. Feyenoord had geluk dat Paulo Henrique namens de bezoekers pas na 35 minuten de score opende. De Friese ploeg kreeg diverse kansen, maar benutte deze niet. Heerenveen ging direct na rust in de aanval, wat al na 3 minuten resulteerde in de 2-0. Hierdoor werden de Rotterdammers wakker geschud en kregen zij vat op de wedstrijd. Makaay verkleinde de achterstand vanuit een vrije trap in de 69e minuut naar één doelpunt. In blessuretijd voorkwam Mols een vierde nederlaag op rij. Hij bepaalde de eindstand op 2-2. Feyenoord klimt 1 plaats op de ranglijst en heeft evenveel punten als stadsgenoot Sparta. Heerenveen staat achtste.

Naast bovengenoemde wedstrijden, werden er nog vijf duels gespeeld dit weekend. Heracles was op eigen veld te sterk voor ADO Den Haag. De club uit Almelo won eenvoudig met 3-1. Sparte reisde gisteren af naar Groningen. Na de met 3-0 gewonnen wedstrijd staar Groningen na een week weer bovenaan de ranglijst. Middenmoters Willem II en De Graafschap hielden elkaar in evenwicht, hoewel de Superboeren hadden kunnen winnen. Oost miste een penalty in de eerste helft. In Tilburg werd het 1-1. Ajax versloeg NEC met 2-0 en FC Utrecht tegen NAC Breda eindigde doelpuntloos.