Geldcrisis treft ook Golfstaten

Koeweit heeft vandaag maatregelen aangekondigd om de op een grootste bank in de stadstaat te redden. Ook werden stappen gezet ten behoeve van andere financiële instellingen. Het was al met al een ontnuchterende dag voor de olierijke Arabische Golfregio, die had gehoopt grotendeels buiten de financiële crisis te blijven.

Het besluit van de centrale bank van Koeweit om de handel in Gulf Bank-aandelen te stoppen vanwege grote verliezen bij de handel in derivaten, veroorzaakte schokgolven op de beurzen in de regio. Cruciale indexen noteerden verliezen van 3,5 tot 9 procent, alvorens enigszins op te krabbelen nadat de centrale bank had aangekondigd depositogaranties te overwegen.

De ontwikkelingen stonden in sterk contrast met de geruststellende verklaring die de ministers van financiën van de zes Golfstaten gisteren aflegden. De ministers constateerden na afloop van spoedberaad tevreden dat het regulerende beleid van hun regeringen de crisis op afstand hield.

De Gulf Bank noch de regering wilde iets zeggen over de omvang van de geleden verliezen, maar Ibrahim Dabdoub, de CEO van de National Bank of Kuwait, maakte tegenover het tv-station Al Arabiya gewag van verliezen tot tweehonderd miljoen dinar (584 miljoen euro).

De Gulf Bank zei dat de centrale bank donderdag was geïnformeerd dat enkele klanten verliezen hadden geleden als gevolg van de daling van de euro tegenover de dollar.

De Golfstaten ondervinden grote problemen om hun hoge uitgaven en hoge groeicijfers in overeenstemming te brengen met dalende olieprijzen en onzekerheid in de financiële sector. In het bijzonder de langdurige, lucratieve groei in de vastgoedsector in de Verenigde Arabische Emiraten lijkt onder druk te staan.

De Saudische aandelen- en effectenbeurs, de grootste in de regio, daalde zaterdag 8,7 procent en is sinds januari met ruim vijftig procent gedaald. De Saudische Tadawul index sloot zondag 1,6 procent lager, de Dubai Financial Market daalde met 4,7 procent en de beurs in Qatar zag een daling van 9 procent.

Analisten veronderstellen dat de grote hoeveelheid contanten die de Golfstaten dankzij hun oliewinsten hebben verkregen min of meer zal fungeren als een buffer tegen de heftige schommelingen, maar dat megaprojecten vertraging kunnen oplopen. Gevreesd wordt dat buitenlandse investeerders hun geld uit de Golf-markten halen als in de rijke ontwikkelde landen de groei vertraagt.


Geldcrisis treft ook Golfstaten  (foto: DAG)