FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 30 januari 2006

Ontwikkelen voor PS3 niet moeilijk

Er zijn in de loop der tijd verscheidene berichten verschenen dat het maken van games voor de PS3 erg moeilijk zou worden door de nieuwe hardware en beperkte ondersteuning van Sony op dat gebied. Tevens zouden er zelfs al developers gestopt zijn met het ontwikkelen van games voor de PS3. De ervaringen met de PS2 waren dat het inderdaad voor developers lastig was om het apparaat onder de knie te krijgen dus deze berichten waren dan ook niet zo vreemd. De laatste tijd verschijnen er echter meerdere berichten die het tegendeel beweren. Een paar dagen terug heeft bijvoorbeeld de lead tester van Guerrilla aangegeven, dat de PS3 een stuk makkelijker is dan de PS2. Aangezien Guerrilla sinds kort onderdeel uitmaakt van Sony is dit voor velen een getint bericht.

Een andere developer, Volatile, heeft zich nu ook uitgelaten over de ervaringen die zij tot nu toe met de PS3 gehad hebben. Daarbij zijn ook een hoop technische details aan bod gekomen. De PS3 gebruikt OpenGL als graphics API, wat betekent dat eigenlijk elke developer die ervaring heeft met het maken van games voor de PC zich vertrouwd zal voelen met de PS3 ontwikkelomgeving. Aangezien de PS3 OpenGL ES gebruikt, een gestripte variant van OpenGL, is het zelfs nog simpeler. Lyndon Homewood, de PS3 programmeur bij Volatile had hierover het volgende te melden:

"OpenGL ES is ontworpen voor apparaten zoals set-top boxes en mobiele telefoons. Hierbij wil je de fundamentele graphics maar niet de extra's van OpenGL die niet nodig zijn voor games. Aangezien de PS3 hier gebruik van maakt is het veel simpeler dan de PS2 om iets draaiend te krijgen. Er zijn honderden boeken beschikbaar over OpenGL, dus er is voldoende informatie voorhanden."

Ook is er gesproken over Cg, een versie van de programmeertaal C die het mogelijk maakt om code voor geavanceerde GPU's schrijven, met name op het vlak van 3D shaders. (voor de techneuten is hier en hier meer info over Cg te vinden. Voor de gamers die het fijne van Cg niet precies hoeven te weten heeft Homewoord het in simpelere taal wel uitgelegd:

"Cg geeft developers een standaard gedocumenteerde API om voor GPU's te programmeren. De twee belangrijkste delen van Cg zijn de vertex shader en de pixel shader. Met de vertex shader is het mogelijk om 3D modellen te bewerken op vertex niveau. Oftewel, voor elke driehoek kun je een bewerking doen op elke hoek en de rest van de driehoek wordt geïnterpoleerd. Dus als een object groter gemaakt moet worden, hoeven alleen de hoeken uit elkaar geduwd te worden.

En dan zijn er nog de pixel shaders. Op het moment dat elke driehoek op het schem gerenderd wordt vraagt de GPU of er een bepaalde actie op elke gerenderde pixel uitgevoerd moet worden. Op dat moment kan er dus een soort rekenkundig algoritme op elke pixel uitgevoerd worden, bijvoorbeeld een licht-effect zoals high dynamic range lighting. Zoiets was niet mogelijk op de PS2.

Deze zaken zijn allemaal al mogelijk met de huidige techniek en zijn geen grote stap voorwaarts in vergelijking met moderne high-end PC's. Maar de PS3 heeft natuurlijk de beschikking over 8 chips om de berekeningen over te verdelen en een moderne PC maar eentje, of twee in een dual-CPU of dual-core machine.

Uiteindelijk is het gewoon een multi-processor architectuur. Als je een programma met acht threads op een PC CPU aan de gang kunt krijgen, lukt dat ook op een PS3, het verschilt niet zoveel. Er zit echter wel een kleine valkuil in. De centrale processor van de PS3 kan het totale geheugen van de console aanspreken, dit in tegenstelling tot de zeven SPE chips die alleen hun eigen 256kB tot hun beschikking hebben. Dus als er veel data berekend moet worden, zal dat netjes stukje bij beetje bewerkt moeten worden. Het geheugen kan dan niet zo makkelijk benaderd worden als op de Xbox 360.

De graphics mogelijkheden van de PS3 zullen naar verwachting iets boven de huidige topkaarten op de PC liggen. Er is echter veel meer ruwe rekenkracht aanwezig, dus er zal veel meer physics en gegereneerde geometrie in zitten. Waterrimpels bijvoorbeeld zijn voor het grootste deel algoritmes, waarbij een plat vlak van driehoeken door een algoritme eruit gaat zien als een golvend oppervlakte. Deze berekeningen kunnen bijvoorbeeld door een specifieke SPE uitgevoerd worden."

Homewood geeft echter wel aan dat het besturen van de zeven SPE chips een belangrijk punt is. Een aanpak is om elke chip zijn specifieke rol te laten vervullen. Eentje voor AI, eentje voor physics etc. Dit klinkt goed, maar in de praktijk zullen bepaalde momenten in een game voor pieken in bepaalde onderdelen zorgen. Een groot vuurgevecht bijvoorbeeld vraagt om erg veel animaties, collision detection en physics. Eén chip per element zal niet genoeg zijn om met deze pieken om te gaan. Homewood zei hierover:

"Een manier waar we zelf over hebben zitten denken is via een wachtrij. De zaken die we gedaan willen hebben zetten we in de wachtrij op de centrale processor en dan laten we de SPE's één voor één de taken in de wachtrij afhandelen. Zodoende blijven alle SPE's altijd in gebruik. Als SPE's specifieke taken hebben betekent het dat ze vaak idle zijn en dat is zonde. Tenzij het mogelijk is om alle taken perfect op elkaar aan te laten sluiten, oftewel dat de animatie op de eerste chip precies even lang duurt als de physics op de tweede chip, alsmede de AI op de de derde. Dit zal praktisch gezien erg moeilijk zijn."

Tenslotte, Volatile is van mening dat de PS3 veel beter geschikt zal zijn voor HD content door het Blu-Ray medium. Een videofragment van 20 minuten op ruwe HD-TV kwaliteit neemt zo'n 4,7GB in gebruik. Een Xbox 360 game kan dan al snel ruimte tekort komen. In de komende jaren zal dat steeds meer een rol gaan spelen aangezien games en films steeds dichter bij elkaar komen."

Kortom, de PS3 is een stuk makkelijker te programmeren dan de PS2, mits er ervaring is met het programmeren voor high-end PC's. Ook lijkt Sony veel meer support te verlenen aan ontwikkelstudio's, wat ook al zo is voor de PSP. Het wachten is en blijft echter op de eerste games. In hoeverre de mening van bovengenoemde programmeur gedeeld wordt door zijn collega's van andere developers is vooralsnog ook onbekend.

ADO Den Haag versterkt zich met Martha

ADO Den Haag heeft met onmiddellijke ingang Angelo Martha van MVV overgenomen. Aanvankelijk zou de 23-jarige speler pas in de zomer de overstap maken, maar door de tegenvallende resultaten van de Haagse club vertrekt Martha al eerder.

De verdediger had een aflopend contract bij MVV en hij had de Limburgse clubleiding eerder al laten weten dat hij zijn overeenkomst niet wilde verlengen. Door Martha nu al te laten gaan ontvangt MVV nog een transfersom van ADO Den Haag.

Martha startte zijn loopbaan in het betaalde voetbal bij Cambuur Leeuwarden en stapte in 2004 over naar MVV. Na 55 wedstrijden in de Gouden Gids Divisie maakt hij nu de stap naar het hoogste niveau.

Xbox 360 update nu te downloaden

De langverwachte update voor het Xbox 360 dashboard is er dan eindelijk. De volgende keer dat je inlogt op Xbox Live zul je de update kunnen downloaden. Het volgende wordt verbeterd

*Verbeteringen aan de Xbox Guide
*Save games bewaren als je een profiel verwijdert
*Preciezer zien wanneer iemand voor het laatst online was
*Speciaal voor Nederlandse gamers verbeteringen in de netwerkconfiguratie
*Duidelijke error-messages bij onleesbare disks of fouten in regiocodes

Afrika Cup: Guinee wint groep C

In de laatste speelronde van groep C werd de verrassing compleet. Guinee heeft de groep weten te winnen, terwijl Zuid-Afrika puntenloos naar huis werd gestuurd.

Zambia en Zuid-Afrika hadden in hun wedstrijd tegen elkaar niks meer om voor te spelen en dat was aan het spel af te zien. In een inspiratieloze wedstrijd won Zambia met 1-0 door een doelpunt van Katongo. Voor Zuid-Afrika, vooraf toch door velen als kanshebber ingeschat, betekent dit dat het team na drie nederlagen naar huis kan.

Guinee en Tunesië waren al zeker van de volgende ronde en de wedstrijd ging dan ook alleen nog maar om de groepswinst. Beide ploegen hadden daarom gekozen wat andere spelers te laten beginnen en met name bij Tunesië was dit aan het spel af te zien. Ajacied Hatem Trabelsi was één van de negen spelers die uit het basiselftal van Tunesië was verdwenen.

Guinee begon de wedstrijd, ondanks ook negen veranderingen in de basiself, goed. Ousmane Bangoura wist al in de 15de minuut de 1-0 te scoren. De wedstrijd verliep daarna gelijk en beide ploegen kregen goede kansen.

In de tweede helft wist Guinee echter de score te vergroten. Invaller Pascal Feindouno, normaal spelend bij Saint-Ettienne, wist de 2-0 te scoren. Nadat Tunesiër Issam Merdassi na zijn tweede geel van het veld werd gestuurd, werd het zelfs nog 3-0 door een doelpunt van Kaba Diawara.

Zambia - Zuid-Afrika 1-0
75' Katongo

Tunesië - Guinee 0-3
15' Bangoura
70' Merdassi
90' Diawara

Eindstand Groep C:

#Land:Wedstrijden:Punten:Doelp. voorDoelp. Tegen
1Guinee3971
2Tunisië3664
3Zambia3336
4Zuid-Afrika3005

Man ongedeerd na val uit helikopter

Icoon BizarEen 42-jarige Oostenrijker is vanmiddag uit een vliegende helikopter gevallen. De man viel veertig meter naar beneden, maar doordat hij in een flinke laag sneeuw landde bleef hij nagenoeg ongedeerd.

Tijdens de vlucht werd de man uit de heli gelaten om werkzaamheden uit te voeren aan een kabelbaan. Vermoedelijk had hij zichzelf niet goed gezekerd, waardoor het touw waaraan hij hing losliet.

Snoyl op huurbasis naar Aberdeen

Ferne Snoyl (20) speelt het komende halfjaar op huurbasis voor Aberdeen. De verdediger was bij Feyenoord geen vaste waarde.

Snoyl begon het seizoen nog als basisspeler, omdat Pascal Bosschaart te kampen had met een blessure. Na de rentree van Bosschaart kwam Snoyl steeds minder in actie. Zijn voorlopig laatste duel voor Feyenoord speelde de linksback op 3 december 2005, tegen RBC Roosendaal. ”Ik ben hier ontzettend blij mee. Het is een uitgelezen kans om weer aan voetballen toe te komen”, aldus Snoyl. Aberdeen staat momenteel achtste in Schotland. Jimmy Calderwood (in Nederland werkzaam voor NEC en Willem II) is er de trainer.

Douane treft 22 jaar oud vlees aan

Icoon ShockingVlees waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, is soms nog best te eten. Maar je kunt het ook overdrijven. Douaniers troffen dit weekend aan de grens tussen Griekenland en Bulgarije een Ierse vrachtwagen aan met daarin een lading vlees van 22 jaar oud.

Bij een doorzoeking waren de douaniers al leveringspapieren uit 1984 tegengekomen. De lading werd echter pas echt verdacht toen de beambten een blauwige kleur op het vlees zagen.

De inhoud van de vrachtwagen was door een Bulgaarse importeur besteld. Het is niet duidelijk waar het vlees al die jaren is geweest.

Vrouw houdt overvaller buiten de deur

Icoon MisdaadEen 39-jarige vrouw uit Enschede heeft gisterennacht een overvaller op kordate wijze letterlijk buiten de deur gehouden. Een gewapende man probeerde via de voordeur naar binnen te gaan, maar de vrouw duwde hem terug en sloot snel de deur.

De Enschedese deed om half drie 's nachts open omdat ze haar echtgenoot verwachtte. Op de stoep stond echter een met een mes bewapende man die geld eiste. De overvaller stapte naar binnen, maar de vrouw wist hem terug te duwen en de deur te sluiten. Zij werd hierbij in haar handen gesneden en moest in het ziekenhuis behandeld worden.

De overvaller is op de vlucht geslagen.

FOK!radio: 'Chick on a Mission' te gast

FOK!RadioHet is weer maandagavond, dus tijd voor FOK!radio. Tune nu in en hoor: Ze heeft een missie, althans zo zegt ze zelf. Daarnaast heeft ze veel contact met modjes en is ze veelvuldig op het FOK!forum te vinden. Het beoordelen van het mannelijk deel van FOK! is ook een van de bezigheden die ze heeft. Wat voor missie ze dus heeft en wie er nu wel of niet leuk en/of lekker is op FOK!, horen we vanavond van Pussydeluxe. Ze zit vanavond vanaf 20:00 uur live bij ons in de uitzending.

Daarnaast hebben we iets nieuws. Je kunt ons voortaan zelf bellen op 084-8375761. Dan krijg je een antwoordapparaat waarop je iets kunt inspreken. Dus wil je iemand verrot schelden, een huwelijksaanzoek doen, een plaatje aanvragen, je ban bespreken of je liefde voor Gr8w8 uitspreken? Bel ons dan op 084-8375761! Dan laten wij het weer in de uitzending horen.

Daarnaast gaan we natuurlijk weer met Yvonne babbelen. Ze gaat namelijk weer met ons roddelen. Ook Nikky gaan we weer bellen voor de 'week van Nikky'. Blinky legt weer een stelling neer waarop je kunt reageren in de uitzending.

Meteen luisteren?
ActionRadioDat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Hieronder vind je de directe luisterlinks:
LQMQHQ
WinampWinamp48 kbps96 kbps128 kbps
Windows Media PlayerWindows Media Player48 kbps96 kbps128 kbps
RealPlayerRealPlayer48 kbps96 kbps128 kbps
iTunes / QuicktimeiTunes / Quicktime48 kbps96 kbps128 kbps


Terug luisteren?
Alle uitzendingen van FOK!radio zijn terug te luisteren. Soms als podcast, maar het meeste als stream. Meer hierover kun je hier lezen.

Tijdens de uitzending kun je ons bellen met vragen en opmerkingen via Skype. Voeg ons toe op met username Actionradio_utrecht. Meer over Skype kun je hier vinden.

Kom ook vooral naar ons irc-kanaal #fokradio om vragen te stellen en mee te praten en zing ook mee tijdens 'IRC zingt mee'.

Check de webcam in de studio tijdens de uitzending hier.

Veel luisterplezier!

TimeShift demo te downloaden

Atari en Saber Interactive hebben een speelbare demo van hun 4D shooter TimeShift uitgebracht. Eerder was ook al de bèta aangekondigd, maar nu is het dus voor iedereen mogelijk om de game te proberen.



Een aantal mirrors:

Gamespot
Gamedata
3DGamers
CNET
Worthplaying
4Players

Opmerking:

De installatie gaat blijkbaar niet altijd vlekkeloos. Een Installshield error -6001 kan namelijk verschijnen. De oorzaak hiervan ligt in een corrupte versie van de het Installshield programma. Als dit probleem zich voordoet is het voldoende om onderstaande map te verwijderen en de installatie daarna opnieuw te proberen, een goede versie van Installshield zal daarna automatisch aangemaakt worden.

c:\program files\common files\installshield\professional\runtime\0701

Irakees meisje overleden aan vogelgriep

welkominspace had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon EpidemieDe Irakese minister van Volksgezondheid Mohammed Ali heeft vandaag bekend gemaakt dat een 17-jarig meisje deze maand is overleden aan vogelgriep. Het slachtoffer woonde in Iraaks Koerdistan, nabij Turkije.

De minister maande de bevolking tot kalmte en riep hen op niet in aanraking te komen met kippen of ander gevogelte. In Noord-Irak liggen nog twaalf mensen in het ziekenhuis die verschijnselen tonen van de vogelgriep.

Het voor mensen dodelijke H5N1-virus heeft in Turkije al aan vier mensen het leven gekost.

Uroloog wil mannen aan zaadbalonderzoek

Icoon GezondheidVolgens uroloog R. Spermon zouden alle mannen na hun puberteit maandelijks hun zaadballen moet controleren op veranderingen en verdikkingen. Dit omdat jaarlijks ongeveer vijfhonderd mannen zaadbalkanker krijgen. Sinds 1990 neemt het aantal patiënten toe. De ziekte komt het meeste voor bij mannen tussen de 20 en 35 jaar. Als zaadbalkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op volledige genezing 90 procent.

Volgens Spermon, die in februari aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveert op een onderzoek naar de verfijningen in de behandeling van zaadbalkanker, is het onbegrijpelijk dat zelfonderzoek aan de zaadballen bij mannen niet net zo bekend is als het borstonderzoek bij vrouwen. "Op de een of andere manier pikken mannen dit niet op, terwijl het absoluut zinvol is", aldus de uroloog. De reden voor de stijging sinds 1990 is tot nu toe geen verklaring voor gevonden. Spermon benadrukt dat de toename een extra reden is voor jonge mannen om geregeld hun zaadballen af te tasten.

"We horen heel vaak dat meer jonge mannen afwijkingen hebben gevonden, als er eenmaal één slachtoffer in een groep is. Dan pas onderzoeken ze zichzelf eens. Vroeger kwam de ziekte ook nog wel eens aan het licht bij de keuring voor de militaire dienst. Zaadbalonderzoek was daar een vast onderdeel van'', aldus de uroloog. Als de ziekte bij een man is geconstateerd wordt de aangetaste zaadbal via het lieskanaal operatief verwijderd. In het geval van geen uitzaaiingen, is regelmatige controle gedurende vijf tot tien jaar na de operatie voldoende. Ook de behandeling met chemotherapie is tegenwoordig zo goed, dat bijna iedereen overleeft.

Japanse ouderen steeds vaker crimineel

Icoon ShockingSteeds meer Japanse ouderen begeven zich op het criminele pad. Dat komt naar voren uit de gegevens van de Japanse politie. Zo blijkt dat meer dan tien procent van de mensen die vorig jaar gearresteerd werden, 65 jaar of ouder was. Ter vergelijking: in 1990 lag dit percentage op 2,2 procent.

Het merendeel van de ouderen is betrokken bij diefstal, maar ook werden 141 personen aangehouden voor moord. Dit percentage ligt drie keer zo hoog als vijfien jaar geleden. De moordverdachten leken het vooral voorzien te hebben op hun wederhelft. Eenderde van de slachtoffers bleek namelijk de partner te zijn.

Japan is aan het vergrijzen. Momenteel is bijna twintig procent van de Japanners ouder dan 65. De verwachting is dat binnen tien jaar een kwart van de Japanse bevolking bejaard is.

-
Met dank aan Natalie die dit bericht geheel herschreven in de nieuws-submit zette!

19:45 Games-documentaire bij de VPRO

Straks zendt de VPRO een documentaire over gamen uit. Het programma De Toekomst zal deze documentaire met de titel Game Over & Over verzorgen. In deze documentaire kijkt programma maker Robert Wiering mee over de schouder van top-gamer Sander Kaasjager. Wiering dook onder in de wereld van het professionele gamen en zag hoe gaming als atletische sport in de toekomst niet meer weg te denken zal zijn.

Meer informatie over deze documentaire en een trailer kun je hier vinden. De documentaire wordt vanavond om 19:45 uitgezonden op Nederland 3.

Jaap Stam tekent bij Ajax

Jaap Stam heeft een contract voor twee seizoenen bij Ajax getekend. De oud-international werd eerder al in verband gebracht met een terugkeer naar Nederland, en dan met name naar PSV, SC Heerenveen en Ajax.

De 33-jarige geboren Kampenaar komt echter niet direct naar Amsterdam. Zijn contract gaat pas in juli in. Hij maakt het seizoen dan ook gewoon af bij zijn huidige club AC Milan.

De verdediger kwam de afgelopen twee jaar uit voor de Milanezen. Daarvoor speelde hij jarenlang bij Manchester United en Lazio Roma. Ook speelde hij gedurende drie seizoenen voor PSV. Bij FC Zwolle startte hij zijn carrière in het betaald voetbal.

Ajax dient wel een transfersom te betalen voor Stam. De beide clubs hebben daarvoor reeds een akkoord bereikt. Stam kwam als international 67 maal uit voor Oranje.

Voetbal: Jaap Stam volgend jaar naar Ajax

Erikbobo en ESL hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Jaap Stam speelt volgend seizoen voor Ajax. De Amsterdamse club heeft een akkoord met AC Milan bereikt over de overgang van de verdediger per 1 juli. Stam tekent een contract voor twee jaar.

De oud-international werd eerder al in verband gebracht met een terugkeer naar Nederland, en dan met name naar PSV, SC Heerenveen en Ajax. Ajax dient wel een transfersom te betalen voor Stam. De beide clubs hebben daarover reeds een akkoord bereikt. Hoe hoog deze transfersom is, is niet bekend gemaakt.

De technisch directeur van Ajax, Martin van Geel, zegt blij te zijn met Stam. "Jaap Stam is een zeer ervaren verdediger die al bij diverse topclubs actief is geweest. Wij denken dat hij voor ons jonge talentvolle team van grote waarde kan zijn."

Stam (33) begon zijn profcarrière in 1992 bij FC Zwolle. Na drie jaar PSV vertrok hij in 1998 naar Manchester United. In 2001 ging hij naar Lazio Roma. Daarna speelde hij voor AC Milan. Hij speelde in totaal 67 wedstrijden voor het Nederlands Elftal.

Jaap Stam
Jaap Stam

Zie voor meer sportnieuws FOK!sport!

[UPDATE] Grote problemen voor S.T.A.L.K.E.R.?

S.T.A.L.K.E.R. is een game die al jaren in ontwikkeling is en dat begint de publisher THQ nu toch echt de keel uit te hangen. De game moet en zal dit jaar nog uitkomen in welke staat het ook is, liet een baas van THQ aan een IGN journalist weten. Het lijkt er dus op dat gamers een half afgewerkt product voor hun kiezen gaan krijgen.



Het hele verhaal wordt nog een beetje gekker vanwege andere berichten over de ontwikkelaar. Er wordt namelijk beweerd dat een flink aantal medewerkers op andere projecten zijn gezet en zich niet meer met S.T.A.L.K.E.R. bezig houden. Daar komt ook nog eens bovenop dat men bezig zou zijn aan een nieuwe engine voor de game, maar dat deze niet gebruikt zal worden omdat de verantwoordelijke medewerkers het bedrijf hebben verlaten.

Er zijn zelfs medewerkers van GSC Gameworld die beweren dat THQ op zoek is naar een andere studio die het spel wel zou kunnen afmaken. We houden je uiteraard op de hoogte!


Update 19:25
Het lijkt erop dat dit bericht mogelijk het gevolg is van een reeks miscommunicaties of gewoon een hoax. Zo zou er inderdaad personeel op andere games gezet zijn, maar dit ging dan voornamelijk om level-designers en artists. In de fase waarin de game momenteel verkeert, zouden deze dan ook niet meer nodig zijn. GSC Game World verklaart verder dat alle geruchten over THQ die de financiering van het project heeft stopgezet en op zoek is gegaan naar een andere developer ook onjuist zijn. "De PR afdeling is de gehele dag bezig geweest om deze geruchten die opdoken te ontkrachten. GSC is gewoon nog met volle kracht bezig om S.T.A.L.K.E.R. af te maken," aldus Oleg Yavorsky, PR manager van GSC.

Bron:Computer And Video Games
(met dank aan GertJanPeter voor het melden van dit nieuws in de reacties)

Majstorovic naar FC Basel

Daniel Majstorovic verruilt per direct FC Twente voor het Zwitserse FC Basel. Majstorovic zal morgen medisch gekeurd worden door Basel, daarna ligt er een meerjarig contract voor hem klaar bij de Zwitserse lijstaanvoerder.

Majstorovic speelde in totaal 55 wedstrijden voor de club uit Enschede, waarin hij vier keer wist te scoren. De Zweeds international, die nog altijd hoopt op een plaats in de Zweedse WK selectie, had zich de laatste weken onmogelijk gemaakt bij FC Twente.

Tijdens de training raakte hij slaags met medespeler Blaise N'Kufo, waarna hij zelf zei dat hij weg wilde uit Enschede. Een paar dagen geleden zette Twente-trainer Rini Coolen Majstorovic zelfs uit de selectie. Hij verweet de speler te veel met zijn hoofd bij een transfer te zijn.

Miljoenenroof op Schiphol verijdeld

Bravebart en YubYub hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon MisdaadOp luchthaven Schiphol is vrijdagnacht een grote roof verijdeld. Op het moment dat twee mensen een grote partij mobieltjes uit een loods wilden ontvreemden, werden ze gearresteerd door de marechaussee. Volgens de marechaussee hadden de gsm's een waarde van enkele miljoenen euro's.

De marechaussee had de bende al op het spoor omdat ze al bezig waren met een tactisch onderzoek. De mobiele telefoons stonden klaar voor verzending. De daders waren bezig om de truck met oplegger te parkeren in de loods op het moment dat de marechaussee ingreep. Volgens hen vallen er nog meer arrestaties te verwachten.

Dit is de tweede keer in vier maanden tijd dat Schiphol slachtoffer is van mobiele rovers. September vorig jaar hadden criminelen het ook al gemunt op de luchthaven, toen vier mannen een transportonderneming overvielen en twee personeelsleden onder bedreiging van geweld 26.000 mobiele telefoons, ter waarde van ongeveer vijftien miljoen euro, afhandig maakten.

Deze overvallers zijn uiteindelijk gearresteerd, waarna een groot deel van de buit werd teruggevonden. Ook een vijfde verdachte werd in oktober nog opgepakt.

Östlund per direct naar Southampton


Alexander Östlund vertrekt per direct van Feyenoord naar Southampton. De 27-jarige Zweed tekende een contract voor 2,5 jaar bij de Engelse club.

De international speelde sinds januari 2005 voor de club uit de Kuip, maar groeide nooit echt uit tot een betrouwbare schakel in de defensie. Na de overgang van Ron Vlaar van AZ naar de Rotterdammers raakte hij nog verder uit beeld.

Aangezien het WK dichtbij is wilde Östlund graag vertrekken, omdat hij niet wil dat zijn plek bij het nationale team in gevaar komt.

Trailer Splinter Cell: Double Agent

Er circuleert al enkele tijd een onofficiële trailer van Splinter Cell: Double Agent op het net. Die trailer is van de Franse televisie waar Ubisoft al reclame aan het maken is voor Splinter Cell: Double Agent. Vandaag heeft Ubisoft de officiële trailer gereleased. De trailer staat momenteel alleen op de UK website van Splinter Cell (http://www.splintercell.com/uk/)



De trailer is hier te streamen (WMV, 7mb)
of hier te downloaden (WMV, 14mb)

Verklaring vreemde tulp Animal Crossing Wild World

Zoals al eerder gemeld hebben sommige spelers van Animal Crossing Wild World vorige week te maken gehad met een vreemd fenomeen. Nadat ze op het Nintendo WFC-netwerk waren geweest kregen mensen een vreemde lege brief te zien en een cadeautje: een rode tulp. Het probleem was dat deze tulp onzichtbaar werd als hij in een huis geplant werd. Op deze plaats waren dan ook geen meubels te plaatsen en de tulp was niet meer weg te halen. Kortom erg vreemd en vervelend.

In de verklaring die Nintendo uitgegeven heeft blijkt dat de lege brief en de tulp te danken waren aan een foutje in de upload-tool waarmee Nintendo dit soort dingen in het spel plaatst. Nintendo heeft de bewuste brief snel uit de circulatie gehaald waardoor niet iedereen ermee geconfronteerd is. Er is echter nog geen oplossing voor mensen die nu een onzichtbare tulp in hun huis hebben staan; zodra een oplossing beschikbaar is zal deze gepost worden in de FAQ op het Amerikaanse deel van nintendowifi.com.

Reggie Fils-Aime zal spreken op DICE

Volgens N-Sider.com zal niemand minder dan Nintendo's 'Executive Vice President of Sales and Marketing' Reggie Fils-Aime een presentatie houden op DICE (Design Innovate Communicate Entertain). Dit jaarlijks terugkerende evenement zal ditmaal plaatsvinden Nevada.
Reginald, zoals de man officieel heet, zal het gaan hebben over de Nintendo Revolution, de Nintendo DS en WiFi. De presentatie, die ruim drie kwartier duurt, zal gehouden worden op 9 februari rond half 11 lokale tijd.

EA verkrijgt rechten Crysis

Al eerder kondigde Crytek een overeenkomst met EA aan voor een 'nieuw, nog aan te kondigen PC game'. Hoewel velen het al aan voelden komen, blijkt dit dus inderdaad om de nieuwe game Crysis te gaan.

EA verklaarde eerder vandaag aan hun aandeelhouders dat zij verantwoordelijk zouden zijn voor de distributie van Crysis.

Eerste aankondiging overeenkomst met EA.
EA licht aandeelhouders in over Crysis.
Eerste beelden Crysis.

Natuurrampen eisen 91.900 levens in 2005

YubYub had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenHet aantal doden als gevolg van natuurrampen is in 2005 afgenomen. In totaal verloren 91.900 mensen het leven, van wie ruim 73.000 door de aardbeving in Pakistan. Een jaar eerder lag het dodental nog op 244.500. Daarbij waren ook de ruim 226.000 slachtoffers van de tsunami in Zuidoost-Azië meegerekend. Er waren in totaal 157 miljoen mensen betrokken bij natuurrampen. Tientallen miljoenen mensen hadden hulp nodig. De Verenigde Naties heeft dit vandaag bekend gemaakt.

Het aantal natuurrampen steeg vorig jaar wel. De denktank International Strategy for Disaster Reduction (ISDR) telde 360 rampen, een toename van 18 procent. De schade is ook veel hoger dan in 2004. Toen bedroeg de schade nog ruim 92 miljard dollar, in 2005 was dat 159 miljard dollar. De ISDR tekent daarbij aan dat de schade ook de verzekeringsschade bedraagt, die in rijkere landen veel hoger ligt. Alleen al de orkaan Katrina in de VS zorgde voor een schade van 125 miljard dollar.

FOK! Prijswinnaars week 4

Icoon Sitenews Sommigen van jullie zullen misschien de uitslagen van week 3 al gemist hebben. De reden daarvoor is dat het concert van de Stereophonics, waar kaarten voor zouden worden weggegeven, helaas is afgelast wegens familie-omstandigheden van de band. De uitslag van de prijsvraag is enige tijd uitgesteld omdat we nog niet wisten wat er precies mee zou gebeuren, maar inmiddels is het dus duidelijk dat de hele prijsvraag helaas is afgelast.

Dan het goede nieuws, want deze week was er ook weer veel te winnen. Allereerst gaven we drie setjes van twee gastenlijstplekken voor Earth & Loveboat2.0 ft. Sister Bliss (van Faithless) weg! De winnaars zijn:

Dolvito
mrkoenz
Tha_Erik


Daarnaast gaven we vijf prijzenpakketten van de film Two for the Money weg, met daarin een agenda en een portemonnee. De winnaars zijn:

marjoleingrada
Bakkioli
MoHaa
Venun
karlien


Tot slot konden we nog vier keer de dvd van The Wedding Crashers weggeven! Deze exemplaren zijn gewonnen door:

Bellah
dreejz
Frag_adder
Mister_Bacardi


Alle winnaars namens de hele FOK!crew gefeliciteerd! De prijzen zullen binnen enkele weken naar jullie opgestuurd worden. De winnaars van de Earth prijsvraag zullen binnenkort een e-mail ontvangen. Vergeet niet deze week weer op de FOK!frontpage te kijken voor meer prijsvragen. Voor eventuele vragen kun je ons natuurlijk ook e-mailen.

Boonen wint eerste etappe Qatar

Na de winst in de Doha International GP, heeft Tom Boonen ook de eerste etappe van de Ronde van Qatar gewonnen. De Belg won de sprint wederom van Erik Zabel en Robert Hunter.

De koers over 131 kilometer viel voor vele rijders flink tegen. Hoewel er wel met een sprint werd geëindigd, was de groep die mee kon doen om de overwinning niet groot te noemen. Ruim 90 renners van het 133 koppige startveld finishten op meer dan tien minuten van de uiteindelijke winnaar Tom Boonen.

Net als in de Doha International GP kreeg Boonen in de eindsprint de meeste weerstand van Zabel en Hunter, die tweede en derde werden. Beste Nederlander werd Aart Vierhouten met een negende plaats, net voor Steven de Jongh, die de sprint voor Boonen had aangetrokken. Door zijn winst pakt Boonen ook meteen de leiding in het algemeen klassement.

Uitslag:
1 Tom Boonen (Bel) Quick Step 2.56.34
2 Erik Zabel (Dui) Team Milram z.t.
3 Robert Hunter (Z-A) Phonak z.t.
4 Fabian Cancellara (Zwi) Team CSC z.t.
5 Fabrizio Guidi (Ita) Phonak z.t.
6 Aurélien Clerc (Zwi) Phonak z.t.
7 Nick Ingels (Bel) Davitamon-Lotto z.t.
8 Sebastian Lang (Dui) Gerolsteiner z.t.
9 Aart Vierhouten (Ned) Skil-Shimano z.t.
10 Steven De Jongh (Ned) Quick Step z.t.

Klassement:
1 Tom Boonen (Bel) Quick Step 2.56.24
2 Erik Zabel (Dui) Team Milram +0.04
3 Aurélien Clerc (Zwi) Phonak +0.05
4 Robert Hunter (Z-A) Phonak +0.06
5 Steven De Jongh (Ned) Quick Step +0.07

Vandalen wilden ICE-trein laten ontsporen

punt.nl en aloa hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een aanslag op een internationale trein tussen Amsterdam en Frankfurt is gisteren mislukt. Bij het Duitse Oberhausen probeerden vandalen de trein te laten ontsporen door een metalen plaat op de rails vast te schroeven. De poging mislukte, maar de hogesnelheidstrein ICE raakte wel zo zwaar beschadigd, dat hij niet verder kon rijden. Niemand raakte gewond.

De trein reed gisteravond bij de Duitse stad met 130 kilomter per uur op de plaat en kwam honderden meters verderop bij een spoorwegovergang tot stilstand. De reizigers verlieten de wagons over het spoor en werden na twee uur met een ander treinstel verder vervoerd. De politie, die een onderzoek wegens poging tot moord heeft geopend, heeft nog geen idee wie achter de aanslag zit.

Volgens de Duitse politie is het niet de eerste keer dat een incident als deze voorkomt in het Roergebied. In juni 2004 reed een sneltrein bij Castrop-Rauxel op vier metalen platen. In april van dat jaar stuitte een andere ICE-trein op een stuk metaal bij Kamen.


Een ICE-trein raast door Nederland

Bosz niet blij met eigen aanhang

Trainer Peter Bosz van Heracles was na afloop van de met 0-4 verloren competitiewedstrijd tegen Feyenoord niet te spreken over een groot gedeelte van de aanhang van de club uit Almelo. Supporters floten middenvelder Quansah al in de beginfase van het duel uit, daarom liet de Ghanees zich in de rust wisselen.

In de eerste helft van de wedstrijd maakte de middenvelder een grote blunder, daardoor kon Salomon Kalou de openingstreffer scoren. Dit leidde tot grote onvrede bij de fans.

"Natuurlijk speelde hij slecht en maakte hij een beslissende fout. Maar dan heb je als supporter nog niet het recht om zo'n jongen te laten vallen. Dat verdient hij absoluut niet. Het past ook helemaal niet bij de Heracles-familie." aldus Bosz.

Een verslaggever van RTV-Oost moest het ook ontgelden. De journalist probeerde om voor de wedstrijd de kleedkamer van Heracles binnen te dringen. Bosz was hierover niet erg te spreken. "Je bent in mijn slaapkamer geweest. Het is goed dat ik het zelf niet heb gezien, want anders had ik je eruit gegooid".

Nando Rafael weg bij Hertha BSC

De 22-jarige Nando Rafael verruilt per direct Hertha BSC voor Borussia Mönchengladbach. De voormalig speler van Ajax bereikte zondag overeenstemming over een contract voor 3,5 jaar en zal vandaag medisch gekeurd worden.

In 2002 werd Rafael verbannen uit de Ajax-opleiding, dit omdat hij na negen jaar in ons land te hebben gewoond geen verblijfsvergunning kreeg. In 2005 kreeg de speler de Duitse nationaliteit. Voor Hertha BSC speelde Rafael zeventig competitiewedstrijden waarin hij zestien maal wist te scoren.

Op hol geslagen paard kost man het leven

welkominspace en YubYub hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenEen 46-jarige man uit het Friese Oldetrijne is afgelopen nacht overleden nadat zijn paard bij Nijetrijne op hol was geslagen. De man zat op een wagen die door het paard werd voortgetrokken. Doordat het paard ineens op hol sloeg, ging de wagen ernstig slingeren. Hierdoor viel de man en liep hij zware verwondingen op.

Het slachtoffer werd direct met de traumahelikopter naar het Universitair Medisch Centrum Groningen gevlogen. Daar overleed hij aan zijn verwondingen. Het paard rende nog honderden meters door en viel ook. Op wat schaafwonden na, mankeerde het dier niets.

Waarvan het paard schrok, is niet bekend.

Bogtstra maakt selectie bekend

Captain Tjerk Bogtstra heeft Raemon Sluiter, Melle van Gemerden, John van Lottum en Peter Wessels opgeroepen voor het Davis Cup-duel met Rusland.

Dubbelspecialist Rogier Wassen maakt geen deel uit van de equipe. Sjeng Schalken en Martin Verkerk waren niet beschikbaar voor de confrontatie in de RAI, die over een kleine twee weken wordt afgewerkt. Schalken acht zichzelf nog niet fit voor het duel met Rusland, terwijl Verkerk kampt met de naweeën van de ziekte van Pfeiffer.

De Russische captain Tarpistsjev maakte donderdag zijn selectie bekend. Opvallende afwezige daarin is Marat Safin, die nog altijd herstellende is van zijn knieblessure. Nikolai Davydenko, Dmitri Tursunov, Igor Andreev en Mikhail Youzhny zullen daarom de degens kruisen met Oranje.

Meer reclame in de media dan gedacht

Icoon EconomieEr wordt in Nederland veel meer geld aan reclame uitgegeven dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. In totaal wordt er elf miljard euro aan reclame uitgegeven. In het rapport 'Het economisch belang van reclame' van de SEO staat ook dat reclamebureaus met 30.000 werknemers, na de architecten, de grootste bloedgroep binnen de voor de toekomst van de Nederlandse economie zo belangrijke creatieve zakelijke dienstverlening te zijn.

Van de elf miljard aan reclamegeld gaat de helft naar 'profilering' van een merk of bedrijf, en de andere helft naar productiekosten van bijvoorbeeld een tv-spotje. De profileringsuitgaven (340 euro per hoofd van de bevolking) omvatten vier miljard aan mediabestedingen, 800 miljoen aan sponsoring en product placement en 700 miljoen aan direct marketing.

Naar gedrukte reclame gaat het meeste geld (55 procent). Radio en televisie volgen met 25 procent, beurzen met 8,2 procent, buitenreclame met 3,5 procent en 8,3 procent gaat naar 'overige' doelen.

Zuid-Afrikaanse baby verdrinkt in emmer

YubYub en kaplan hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenIn Zuid-Afrika is afgelopen weekend een baby verdronken in een emmer water. De negen maanden oude baby speelde samen met haar 2-jarige broertje in de tuin. Op zoek naar een bal stopte ze haar hoofd in een emmer water.

Haar 27-jarige moeder was het huis aan het schoonmaken en had de emmer in de tuin laten staan. Een oplettende buurman heeft nog geprobeerd het kind te redden, maar zijn hulp kwam te laat.

Twee korte The Godfather filmpjes

Een paar dagen terug wisten we je te melden dat The Godfather op 24 maart moet verschijnen. Xbox 360 en PSP bezitters zullen iets langer op deze moeten wachten, maar we hebben weer twee nieuwe filmpjes van deze game in de aanbieding. In het ene filmpje wordt wat verteld over de verschillende families in de game en in het andere zie je hoe een speler zijn missie behaalt door iemand plat te rijden.



Je kunt de filmpjes hier vinden.

Di Luca gaat voor Giro en WK

In 2005 kende Danilo di Luca een erg succesvol seizoen, waarin hij het eerste ProTour-klassement won. Komend jaar stelt hij ander doelen. Hij wil proberen de Giro d'Italia en het WK in Salzburg te winnen.

In 2005 sloeg Di Luca met name in het begin van het wielerseizoen zijn slag. De Italiaan won de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl en werd vierde in de Giro. Door her en der in het seizoen nog meer ProTour-punten te pakken, won hij uiteindelijk dat klassement. Dit jaar heeft hij echter andere overwinningen in gedachte.

Hij vertelde op de presentatie van de Liquigas-ploeg: "Ik zal de Giro proberen te winnen. Ook al zal het erg moeilijk zijn met zo veel klimetappes achter elkaar, maar ik bereid me er op voor. De Giro ziet er zwaarder en spectaculair uit dit jaar, dus zal er waarschijnlijk meer tijdsverschil tussen de renners zitten aan het eind. Er is niet één etappe die eruit springt, dus zal je constant goed moeten rijden."

De klassiekers vormen voor hem dit jaar geen doel: "Ik denk niet dat ik de klassiekers zal missen en ik zal ze in ieder geval rijden, maar nier om te winnen. Het is wel leuk om in de trui met nummer 1 te starten."

Zijn tweede seizoensdoel na de Giro zal het WK in Salzburg zijn. Di Luca denkt dat het parkoers hem ligt en dat hij dan genoeg tijd heeft gehad om te herstellen van de Giro.

Veel Nederlanders winkelen op internet

Icoon InternetDertig procent van de Nederlanders winkelt weleens via internet. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ons land behoort daarmee tot de Europese top op het gebied van internetaankopen. Alleen in Zweden, Groot-Brittannië, Duitsland en Luxemburg ligt het percentage iets boven dat van Nederland. In Griekenland winkelt vrijwel niemand via internet. Het gemiddelde in de Europese Unie ligt op twintig procent.

Van alle landen in de EU heeft Nederland wel het hoogste aantal huishoudens dat toegang heeft tot internet. In Nederland had in 2005 bijna 80 procent van de huishoudens de mogelijkheid om op internet te gaan. E-mailen en surfen op het net wordt het meest gedaan. Chatten staat op de derde plaats.

De meeste mensen verrichten op de computer alleen eenvoudige handelingen. Zij kunnen met de muis overweg en gegevens kopiëren, maar niet veel meer.

PvdA A'dam: jeugdbeleid speerpunt bij verkiezingen

AsscherDe campagne van de hoofdstedelijke PvdA voor de gemeenteraadsverkiezingen van komende maart, zal vooral gericht zijn op de situatie van de Amsterdamse jeugd. Een actief beleid tegen spijbelen, ouders aanspreken op hun opvoedtaken, betere zorg en keiharde aanpak van radicalisering en armoede zijn de speerpunten.

Lijsttrekker Lodewijk Asscher van de PvdA Amsterdam presenteerde gisteren het programma. Hij zei dat de hoofdstad weer trots op zichzelf moet worden en dat de recente etnische spanningen tot het verleden moeten behoren. Volgens Asscher moeten naast politici óók de Amsterdamse burgers zelf actief worden om de stad leefbaarder te maken: ''Het begin van de oplossing ligt in een mentaliteitsverandering, in je eigen straat, buurt, op school en op de sportclub. Spreek de buren aan als hun kind niet naar school gaat. Onderneem actie als de straat achteruit gaat.''

'Ik doe wat ik zeg'
Asscher zegt dat hij 'gaat doen wat hij zegt': ''Afspraak is afspraak. Als ik Amsterdammers vraag om mij te steunen, dan doe ik wat ik zeg.'' Hij reageerde daarmee op kritiek dat zijn plannen wel erg ambitieus zijn.

Zo wil de PvdA Amsterdam onder meer dat alle ouders die in Amsterdam wonen binnen vier jaar Nederlands kunnen spreken. Ook moet het aantal vroegtijdige schoolverlaters binnen twee jaar met 40% omlaag. Het schoolverzuim moet omlaag van 5 naar 2%. Verder wil Asscher dat alle 1.500 verslaafde veelplegers die actief zijn in de hoofdstad, binnen vier jaar zijn afgekickt of onderdak hebben. Ook moet het aantal overlastgevende groepen in de stad binnen 2 jaar worden gehalveerd. Hiervoor wil de PvdA vliegende brigades vormen die wanneer hangjongeren de straat onveilig maken, direct kunnen ingrijpen.

Räikkönen beslist snel over 2007

Kimi Räikkönen zal niet lang wachten met een beslissing over zijn toekomst in de Formule 1. Nu Fernando Alonso voor 2007 heeft getekend bij McLaren Mercedes, is er veel onduidelijkheid over de situatie van Räikkönen en Juan Pablo Montoya bij het team.

Räikkönen liet wel weten dat de beslissing die hij zal nemen, niet gebaseerd zal zijn op de komst van Alonso bij McLaren. "Het maakt mij geen verschil wie mijn teamgenoot is", zei de Fin. "Het zal gaan om het feit of ik wil blijven of niet."

Door het tekenen van Alonso bij McLaren is het zeker dat Räikkönen of Montoya zal moeten vertrekken bij het team. Een van de scenarios voorziet in een overstap van Räikkönen naar Ferrari, als vervanger van de eventueel vertrekkende Michael Schumacher. Hierdoor hangt het silly season voor 2007 op dit moment af van de situatie bij McLaren. Maar volgens Räikkönen is alles nog mogelijk. "Ik kan geen datum noemen, maar dit kan niet te lang doorgaan. Op een gegeven moment moet iedereen een besluit nemen."

[PGA] Stenson wint Qatar Masters

Het golftoernooi in Doha is gewonnen door de Zweed Hendrik Stenson. Met 68 slagen in de laatste ronde en vijftien slagen onder par had Stenson drie slagen voorsprong op de nummer twee, de Engelsman Paul Broadhurst. De beste Nederlander werd Maarten Lafeber, hij eindigde met vier medespelers op een gedeelde negende plaats met zes slagen onder par.

Tussen 26 januari en 29 januari stonden er 118 golfers op de golfbaan in Doha en streden daar om de Qatar Masters. De strijd werd al heel vroeg beslecht in het voordeel van de Zweed Hendrik Stenson die al vanaf dag twee alleen aan de leiding in het klassement ging. Op de eerste dag van het toernooi ging de Zweed nog aan de leiding samen met de Argentijn Ricardo Gonzalez, beiden met 66 van de gemiddeld 72 slagen . Broadhurst speelde de eerste dag met 72 slagen het parcours af en stond daarmee op een gedeelde 45ste plaats. Maarten Lafeber eindigde de eerste dag als gedeeld 25e met 71 slagen.

Op de tweede dag van het toernooi had de Argentijn één slag meer nodig dan Stenson en verloor daarmee meteen ook zijn gedeelde eerste plaats met de Zweed. Broadhurst speelde beter dan de dag daarvoor. Hij eindigde op een gedeelde zevende plaats nadat hij de dag afsloot met 67 slagen en daarmee een eind in het klassement omhoog schoot. Lafeber stond aan het einde van zijn tweede dag ook op de zevende plaats met vijf slagen achter op de koploper.

De derde dag was voor sommige deelnemers het eindpunt van dit toernooi. De derde en vierde ronde werden alleen gespeeld met de 66 deelnemers die één slag onder het gemiddelde van 144 (tweemaal 72) stonden. Onder deze 66 deelnemers viel ook Lafeber die de derde dag met 72 slagen eindigde. Broadhurst zette zijn trend van de dag daarvoor door en steeg naar de tweede plaats in het klassement. Stenson wist net onder het gemiddelde van 72 te blijven en behield daarmee de leiding in het klassement met één slag voorsprong.

Op de vierde dag gaf de Zweed de leiding niet meer uit handen en eindigde het toernooi met drie slagen minder dan Broadhurst. Stenson had in totaal 273 slagen nodig om het toernooi te eindigen. Maarten Lafeber eindigde op een mooie negende plaats met in totaal 282 slagen. Naast de beker kreeg de winnaar van het toernooi ook nog een geldprijs van 275.456 Euro.

Eerste oranje brievenbus in Den Helder

De eerste oranje brievenbussen zullen volgende week maandag in Den Helder te vinden zijn. Vorig jaar kondigde TPG Post de veranderingen al aan. Het bedrijf heeft TNT overgenomen, dat als huisstijl de oranje kleur voert. Volgens het bedrijf is het wijzigen van de kleur van de brievenbussen zo speciaal, dat de Koninklijke Marine het in dienst stellen van de eerste oranje brievenbus zal omlijsten. Tijdens de plechtigheid in Den Helder zal ook de dichter des vaderlands, Driek van Wissen, een passend gedicht over de kleurwissel van de brievenbussen voordragen.

Ruim negentig jaar waren de Nederlandse brievenbussen rood. Maar volgens TNT past oranje beter bij Nederland. "Oranje is dan de beste kleur die we hadden kunnen kiezen. Deze geeft toch een verbondenheid van nationale trots", aldus een woordvoerder.


[Upd] [A1GP] Uitslag hoofdrace

Nederland heeft de hoofdrace in Durban gewonnen. Na zijn teleurstellende finish in de sprintrace, wist Verstappen nu in de laatste ronde wel de eerste plaats te pakken, na een spectaculaire race met veel incidenten.

Nederland moest de race vanaf de zestiende plaats starten, maar maakte in de eerste ronden al veel posities goed. Met veel geluk kon hij in de nu al beruchte haarspeldbocht de wagens van de Verenigde Staten en Australië ontwijken, die elkaar hadden geraakt. De safety car werd ingezet, waardoor veel teams direct de verplichte pitstop maakten. Groot-Brittanië moest voor de tweede maal de pits in, omdat een wielsleutel in de achterwielophanging was vastgeraakt en de wagen rondreed met een luchtslang achter zich aan.

Na de herstart bleef het veld niet verschoond van incidenten en aanrijdingen. Canada reed zijn voorvleugel stuk op het achterwiel van Portugal en Indonesië klapte door een lekke band tegen de muur. India schrok hiervan en spinde, wat de tweede safety car-situatie veroorzaakte.

Na een derde neutralisatie, door een crash van Maleisië, reed Brazilië aan de leiding, gevolgd door Zwitserland, Duitsland en Nederland. Brazilië moest echter nog een pitstop maken en Duitsland crashte, waardoor Verstappen weer op de tweede plaats reed. De laatste ronde leek een herhaling te worden van de sprintrace, maar door een fout van Zwitserland kon Nederland nu wel veilig de leiding pakken en de race winnen.

Update:
Team Frankrijk heeft een tijdstraf van 25 seconden gekregen omdat Premat een drive through-penalty tijdens een safety car-situatie heeft ingelost. De uitslag en het klassement zien er nu als volgt uit:

posteamrondenachterstand/uitvalredenpitstops
1Nederland401
2Zwitserland40+1,774 sec1
3Portugal40+1,9651
4Nieuw-Zeeland40+4,3521
5Zuid-Afrika40+9,4331
6Italië40+10,7351
7Oostenrijk40+30,1231
8Frankrijk40+37,2172
9Brazilië40+1:03.6311
10Canada36+4 ronden2
11Duitsland35crash1
12China35uitval1
13Pakistan31crash1
14Mexico30uitval2
15Libanon27uitval2
16Maleisië25spin1
17Ierland14uitval3
18India10spin1
19Indonesië10crash1
20Groot-Brittanië9spin2
21Tsjechië7uitval2
22Australië2crash0
23Verenigde Staten2crash0

Snelste ronde: Brazilië - 1:18,178

Klassement

posteampunten
1Frankrijk119
2Zwitserland92
3Brazilië63
4Groot-Brittanië58
5Nieuw-Zeeland54
6Portugal50
7Nederland44
--Ierland44
9Maleisië33
10Canada32
11Tsjechië30
12Australië29
13Italië26
14Mexico20
--Zuid-Afrika20
16Duitsland15
17Verenigde Staten13
18Indonesië10
19Oostenrijk9
20China6
--Japan6
22Pakistan4

NS maakt fout in gedicht

Icoon KunstEen gedicht van Jan Wolkers, dat groot op verschillende posters hangt op veel treinstations en op ansichtkaarten staat afgedrukt, bevat een fout. Het gedicht over schaatser Gerard van Velde werd op Nationale Gedichtendag (26 januari) gepubliceerd. De Nederlandse Spoorwegen en Poetry International gaan vandaag overleggen hoe ze de fout kunnen herstellen.

"Het woord schoonheid in de laatste regel had snelheid moeten zijn", zegt een woordvoerder van NS. "Er is iets misgegaan bij Poetry International. We gaan nu bekijken hoe we deze fout kunnen corrigeren. Elk woord, elke letter telt in een gedicht".

Jan Wolkers zelf baalt enorm van de fout. "Als je, kijkend naar een scorebord, 'de schoonheid van je vlucht' ziet, moet je een behoorlijke ijdeltuit zijn. En in Van Velde trof me juist zo dat zijn houding gespeend was van alle ijdelheid. Dit verpest mijn hele gedicht." Hij stelt voor een sticker over de fout te plakken met daarop geschreven het juiste woord. "Niet mooi, nee. Maar dan staat er tenminste wat er staat."

Uitslagen vierde ronde FA Cup

De vierde ronde van de FA Cup is dit weekend gespeeld. De wedstrijden die in een gelijkspel eindigden worden later afgerond in een return.

Souverein leider in het Premiership Chelsea moest naar Liverpool om te proberen Everton te verslaan. Na iets meer dan een half uur werd echter duidelijk dat Everton de bovenhand had. McFadden scoorde voor de tweede club uit Liverpool. In de tweede helft was Chelsea veel beter, en dat tekende zich uit in de vorm van een doelpunt. Frank Lampard liet weer eens van zich horen, en maakte de enige goal voor Chelsea. Chelsea zal de klus dus thuis moeten klaren.

Manchester United had het veel gemakkelijker. Uit bij de Wolverhampton Wanderers stond het na 10 minuten al 0-1, door Kieran Richardson. Vlak voor rust verdubbelde Louis Saha de score. Vlak ná rust besliste opnieuw Richardson de wedstrijd: 0-3. Bij de Wolves stond Stefan Postma in de goal; hij kon echter niet voorkomen dat zijn club werd uitgeschakeld.

Regerend Europees kampioen Liverpool ging op bezoek bij Portsmouth. De degradatiekandidaat maakte het ze erg lastig, maar vijf minuten van onoplettendheid deed Pompey de das om. Na iets meer dan aan half uur maakte Steven Gerrard 0-1 vanaf elf meter, na hands van Stefanovic. Vijf minuten later maakte John Arne Riise er 0-2 van met een afstandsschot. Sean Davis maakte er nog 1-2 van in de tweede helft, maar daar bleef het ook bij; Liverpool door.

Arsenal, dat buiten het eigen stadion ongehoord slecht speelt dit seizoen, zette de slechte reeks voort. Bij de Bolton Wanderers leek het lange tijd op een doelpuntloos duel af te gaan. Tot Stelios Giannakopoulos zeven minuten voor tijd de enige goal inkopte. Arsenal is binnen één week uit twee bekertoernooien gegooid. Robin van Persie speelde de hele wedstrijd.

Uitslagen vierde ronde:

Portsmouth - Liverpool 0-1
Wolverhampton W. - Man. United 0-3
Bolton Wanderers - Arsenal 1-0
Coventry City - Middlesbrough 1-1
Everton - Chelsea 1-1
Manchester City - Wigan Athletic 1-0
Reading - Birmingham City 1-1
Stoke City - Walsall 2-1
Charlton A. - Leyton Orient 2-1
Colchester U. - Derby County 3-1
West Ham United - Blackburn R. 4-2
Preston North End - Crystal Palace 1-1
Brentford - Sunderland 2-1
Aston Villa - Port Vale 3-1
Leicester City - Southampton 0-1
Cheltenham T. - Newcastle U. 0-2

Vanmiddag om 14.30 is de loting voor de vijfde ronde.

Uitzendkrachten lichten Tele2 op

Lautje1983 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon MisdaadTelecombedrijf Tele2 is door enkele van haar uitzendkrachten voor zo'n 800.000 euro opgelicht. De verdachten lieten andere criminelen door middel van het opstellen van valse contracten naar hartelust bellen zonder een cent te hoeven betalen. Dit meldt het Algemeen Dagblad vandaag.

De uitzendkrachten waren aangenomen om voor Tele2 contracten voor mobiele telefoons te verkopen. De verdachten zagen hierbij kans valse contracten op te stellen op naam van nietsvermoedende mensen. De sim-kaarten, nodig om een mobiele telefoon te kunnen gebruiken, kwamen niet terecht bij de mensen op wier naam het contract was afgesloten, maar bij criminelen. Zij belden vervolgens, vooral naar het buitenland, op kosten van Tele2. Het bedrijf bracht de kosten in rekening van de mensen op wier naam de contracten waren gesteld, maar ving daar uiteraard bot.

Een woordvoerster van het bedrijf meldt dat het volledige bedrag van de verdachten zal worden teruggevorderd en bevestigt dat het bedrijf is opgelicht "door mensen die voor ons aan het werk waren". Vermoed wordt wel dat dit leden waren van een grote, goed georganiseerde bende, welke het OM in kaart aan het brengen is.

Hondenbezitters ingezet tegen inbrekers

Isiolo en Esposa hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon PolitieHondenbezitters in de Hoeksche Waard in Zuid-Holland hebben een brief gekregen van de politie waarin de vraag wordt gesteld of ze wat extra alert willen zijn op verdachte situaties. Volgens de politie kunnen de hondenbezitters goed van dienst zijn tegen inbrekers omdat ze regelmatig hun hond uitlaten, en dan dus buiten zijn.

Volgens de politie is sinds december 2005 het aantal inbraken in de Hoeksche Waard fors gestegen. Met de hulp van de hondenbezitters hoopt de politie inbrekers in de regio een halt toe te roepen. Daarnaast zijn er afgelopen weekend in verschillende dorpen preventieve controles uitgevoerd. Woningen die onverlicht waren of op een andere manier aantrekkelijk voor inbraak, hebben een brief door de brievenbus gekregen. In de brief staan tips hoe mensen woninginbraak kunnen voorkomen.

Struikelaar vernielt onbetaalbare vazen

idem en Isiolo hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon ShockingEen museumbezoeker in het Engelse Cambridge heeft de ergste nachtmerrie van menig museumbezoeker beleefd: hij struikelde over zijn schoenveters en kwam tussen drie onbetaalbare Chinese vazen uit de Qing-dynastie terecht.

De Qing-vazen stammen uit de late zeventiende of vroege achttiende eeuw en waren al zeker veertig jaar in het bezit van het museum. Andere bezoekers stonden perplex toen ze de vazen in duizende stukjes uiteen zagen vallen. "Wij zagen de man vallen als in slow motion", aldus een bezoeker. Plaatsvervangend directeur Margarat Greeves van het Fitzwilliam Museum zegt, ondanks de duizenden kleine stukjes, vastbesloten te zijn de vazen te laten restaureren.

'Drugs op recept van psychiater'

Icoon GezondheidPsychiatrische patiënten moeten als onderdeel van hun behandeling in staat zijn drugs op recept te kunnen krijgen van hun psychiater. Directeuren van drie grote instellingen voor geestelijke gezondheids- en verslavingszorg pleiten daar maandag voor in de Volkskrant.

Als patiënten zo erg aftakelen dat zij onmogelijk te behandelen zijn, moeten psychiaters, onder strikte voorwaarden, middelen als cocaïne voor kunnen schrijven. De drie directeuren vinden tevens dat de overheid snel geld beschikbaar moet stellen voor de ontwikkeling van medicijnen die verslaving verminderen. Voor heroïne bestaat zo'n medicijn al, methadon, maar voor cocaïne nog niet. "We komen zeer regelmatig niet eens aan de zorg toe omdat patiënten door het kleinst mogelijke ziekenhuisraampje wegvluchten, op weg naar drugs", zegt bestuursvoorzitter Sjef Czyzewski van Bouman Geestelijke Gezondheidszorg in Rotterdam.

Het gebruik van verdovende middelen onder patiënten met psychiatrische stoornissen is een bekend fenomeen. Het merendeel van de patiënten met schizofrenie gebruikt harddrugs en ADHD'ers gebruiken volgens de Volkskrant relatief vaak cocaïne.

Topcrimineel Willem Holleeder opgepakt

LeefbaarFok, Cruzaclu, doeka, matar en Powerpaultje hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon MisdaadTopcrimineel Willem Holleeder is afgelopen nacht opgepakt. Dat gebeurde tijdens een grootschalige politieactie die tegen de georganiseerde misdaad was gericht. Behalve Holleeder werd er ook een aantal Joegoslaven aangehouden. Even voor 07:00 uur werden ze bij de Bijlmerbajes binnen gebracht.

Op dit moment is de politie nog bezig met huiszoekingen in woningen van Holleeder in onder andere Voorburg en Wassenaar. Voor de totale actie zijn honderden agenten ingezet.

Willem 'De Neus' Holleeder kreeg in 1984 11 jaar gevangenisstraf, vanwege zijn aandeel in de ontvoering van Alfred Heineken. Een paar jaren geleden bleek dat hij de nieuwe businesspartner van de vermoorde Willem Endstra was. Holleeder zou hem hebben afgeperst en mishandeld. Ook werd zijn naam met meerdere liquidaties in Amsterdam in verband gebracht, maar daarvoor heeft men nooit bewijs kunnen leveren.

Super Aguri kiest voor Bridgestone

Nu Super Aguri eindelijk bevestigd is door de FIA, kan het team ook eindelijk nieuwe samenwerkingen sluiten. Zo zal het team op Bridgestone-banden gaan rijden.

Met Super Aguri erbij, komt de bandenverdeling meer in evenwicht. De Japanners worden het vijfde team dat op Bridgestone-banden zal gaan rijden. Concurrent Michelin heeft nu nog maar licht de getalsmatige overhand met zes teams.

Met de bekendmaking van de bandenleverancier is er weer één puzzelstukje rond Super Aguri opgelost. Het wachten is nu nog op de bekendmaking van de rijders en de eerste test van het team. Beide zaken zouden in februari plaats moeten vinden.

CD: Marcos Hernandez - C About Me

Zijn vader speelde in een bandje en had altijd een gitaar bij zich. Muziek werd er thuis met de paplepel ingegoten en samen met zijn broertjes en zusjes trad hij op bij elk familiefeestje. Op vroege leeftijd begon hij dan ook met piano spelen en op een gegeven moment ging hij bij het kerkkoor. Waarom komt dit verhaal me zo bekend voor? Het typisch Amerikaanse succes verhaal zorgde dat de Amerikaans/Mexicaanse Marcos Hernandez op dit punt belandde; eens zien of C About Me de droom van een succesvolle muziekcarrière voor hem zal waarmaken.

Woede om dood vluchtende fietser (13)

Icoon AlgemeenDe vriendenkring van de 13-jarige Vinnie Reedijk uit het Zuid-Hollandse Ter Heijde is woedend over de tragische dood van de jongen. Als de politie niet achter hem aan had gezeten dan had het ongeval nooit plaatsgevonden, zo denken de Westlandse jongeren. "Vinnie werd achterna gezeten door de politie. Even daarvoor was hij samen met een paar vrienden weggestuurd toen ze ergens stonden te praten. Vinnie is toen weggefietst, maar werd door de politie gevolgd omdat hij geen licht op zijn fiets had."

Doordat de jongen harder ging fietsen en meer op de politie dan op het verkeer lette, werd hij vrijdagavond op een kruispunt geschept door een auto die van rechts kwam. Vinnie werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later op de avond overleed. Een woordvoerder van de politie ontkent dat de 13-jarige op de hielen werd gezeten door agenten. "Maar als er mensen zijn die hier meer over kunnen vertellen, laten ze dan naar de politie gaan. We willen getuigen van het ongeval graag spreken." Een onderzoek naar de juiste toedracht loopt nog.

Niet alleen de mogelijke toedracht verhit de gemoederen bij de jeugd in het Westland, ook het feit dat de politie hen verbood kaarsen aan te steken op de plek van het ongeval leidde tot onbegrip. Het hele weekeinde kwamen bekenden van het jonge slachtoffer er bijeen om bloemen en knuffeldieren neer te leggen. Op muren en op het wegdek werden graffititeksten gespoten ter nagedachtenis aan Vinnie. Zaterdagavond werd de sfeer grimmig, toen de politie de jongeren verbood om kaarsen aan te steken. Ook mocht er geen vuurwerk worden afgestoken.

'Kenneth Perez deze zomer naar Ajax'

Kenneth Perez vertrekt deze zomer naar Ajax. Dat melden het Algemeen Dagblad en De Telegraaf vanmorgen.

De 31-jarige Deen moet Ajax uit het dal halen waarin ze al een seizoen verkeren. Het AD noemt de transfer van Perez "zo vast als een huis", terwijl de spelbepaler van AZ nog een contract heeft bij de Alkmaarse club tot medio 2007. De onderhandelingen over het verlengen van deze verbintenis liepen echter op niets uit.

Kenneth Perez lijkt voor dezelfde positie te worden gehaald (Nummer Tien) als Wesley Sneijder, die zijn contract bij Ajax onlangs nog tot medio 2009 heeft verlengd.

Laatste Minuut

quote:
You have to search everywhere and try to see everything from another point of view. You can combinate things by clicking on one thing and then on the other. To use things you have to be on the right point and then click on them. Almost everything you get or see is important!
In "Last Minute" moet je weer hetzelfde doen als in alle andere kamertjes waar je in bent opgesloten geweest, ontsnappen dus.

Deze dus, succes...

'Miljoenenbod op Babel'


De Amsterdamse zender AT5 meldt dat Ajax een bod van twaalf miljoen euro op Ryan Babel heeft afgewezen. Een nog onbekende Europese topclub zou de 19-jarige aanvaller over willen nemen van de Amsterdamse club. Volgens het Talpa-programma Café De Sport zou het om de Italiaanse voetbalclub AC Milan gaan.

Ajax wil niet reageren op het gerucht. Technisch directeur Martin van Geel zei wel dat een tussentijds vertrek van Babel niet aan de orde is. De spits verlengde afgelopen zomer zijn contract bij de Amsterdammers nog tot medio 2008. Volgens de zaakwaarnemer van Babel zou Ajax bij het openbreken van het contract gezegd hebben 'dat Babel voor Ajax de spits van de toekomst is'.

Desondanks werd de Zweedse aanvaller Markus Rosenberg in de zomer gecontracteerd, en in de winterstop kwam Klaas-Jan Huntelaar over van SC Heerenveen. Trainer Danny Blind stelt de centrale spits voornamelijk op als linksbuiten.

Rankings: Federer, Clijsters leiden

Kim Clijsters is de nieuwe aanvoerster van de WTA-ranking. Roger Federer blijft uiteraard de nummer één van de wereld bij de mannen.

Clijsters duwt, dankzij haar halve finaleplaats in Melbourne, Lindsay Davenport af van de nummer één positie. Of de Belgische lang kan genieten van haar topnotering valt te bezien, want momenteel is ze herstellende van een blessure aan haar rechterenkel. Amelie Mauresmo stijgt dankzij haar eindzege in Australië naar plaats twee, nog voor Davenport. Michaëlla Krajicek levert drie plaatsjes in en staat op de 46e plek.

Bij de mannen breidde Roger Federer zijn aanzienlijke voorsprong op Rafael Nadal uit. De Zwitser, die gisteren zijn zevende Grand Slam pakte, heeft ruim 2500 punten meer dan de Spanjaard. Ivan Ljubicic steeg liefst drie plaatsen: van acht naar vijf. Marcos Baghdatis vindt zichzelf terug op plek 27, terwijl Marat Safin wegens langdurig blessureleed nog maar net deel uitmaakt van de top vijftig. Raemon Sluiter keert terug bij de beste honderd tennissers van de wereld. De Rotterdammer staat nu 92e.


Stand ATP-ranking:

Positie:Naam:Land:Punten:
1R. FedererZWI7275
2R. NadalSPA4615
3A. RoddickUSA2785
4D. NalbandianARG2570
5I. LjubicicKRO2395
6N. DavydenkoRUS2355
7G. CoriaARG2100
8G. GaudioARG2050
9A. AgassiUSA2025
10D. FerrerSPA1780
92R. SluiterNED437
136M. van GemerdenNED311
162P. WesselsNED258
252S. SchalkenNED142


Stand WTA-ranking:

Positie:Naam:Land:Punten:
1K. ClijstersBEL3478
2A. MauresmoFRA3377
3L. DavenportUSA3013
4M. SharapovaFRA2780
5J. Henin-HardenneBEL2578
6M. PierceFRA2430
7N. PetrovaRUS2014
8P. SchnyderZWI1900
9E. DementievaRUS1683
10V. WilliamsUSA1630
46M. KrajicekNED478,25
205E. TamaelaNED129
332M. GerardsNED61
354S. NoorlanderNED56,25

CD: Solo - Solopeople

In 2004 bracht Solo hun debuutalbum uit onder de titel Songs 'n Sounds, een geniaal album met intieme, introverte luisterliedjes. Ik zou het willen omschrijven als herfst in je ziel, mooie felgekleurde bladeren die het schijnsel van een laagstaande zon doorlaten, met een melancholisch laagje, de grauwe wolken aan de horizon of de rilling van de kille wind. Dat was hun eerste album, de herfst. Het nieuwe en tweede album Solopeople is meer de vroege lente in april.


CD: Richard Ashcroft - Keys to the World

11 September is niet altijd een slechte dag in de geschiedenis. In 1971 op die dag bijvoorbeeld zag een kleine dreumes het licht en werd Richard Ashcroft genoemd. Deze dreumes werd later de genie achter The Verve en 'the best singer and songwriter in the world' volgens Chris Martin van Coldplay. Ashcroft heeft zojuist zijn derde solo-album uitgebracht in Nederland: Keys to the world.


Uitslagen Portugal speelronde 20

In de Portugese competitie is Benfica zaterdagavond hard onderuit gegaan. De ploeg van trainer Ronald Koeman verloor met 1-3 van de grote rivaal Sporting Portugal. Voor de 'Adelaren' was het de eerste nederlaag na een indrukwekkende serie van negen overwinningen.

Het eerste uur van de wedstrijd leek er voor de ploeg van Ronald Koeman nog weinig aan de hand. Dankij een goal van Simao leek Benfica opnieuw een zege binnen te halen. Maar in de slotfase van de wedstrijd raakte de thuisploeg totaal de kluts kwijt. Door een doelpunt van van Sa Pinto en twee van Liedson ging Benfica alsnog ten onder. Sporting staat dankzij de winst nu op drie punten achterstand van Benfica.

FC Porto wist zondag niet optimaal te profiteren van het verlies van Benfica en speelde met 0-0 gelijk tegen Rio Ave. Koploper FC Porto had de kans om de voorsprong op Benfica te vergroten tot zes punten na de nederlaag van Benfica tegen Sporting Lissabon. Maar de ploeg van Co Adriaanse rekende niet op het verzet van Rio Ave.

Uitslagen

Naval - Estrela Amadora 2-0
Benfica - Sporting Lissabon 1-3
Paços Ferreira - Boavista 0-1
Belenenses - FC Penafiel 5-0
CS Maritimo - Uniao Leiria 3-0
CD Nacional - Gil Vicente 2-0
Sporting Braga - Vitor. Guimaraes 1-0
RioAve - FC Porto 0-0

Stand na 20 speeldagen:

Positie:Club:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1 Porto204431 - 12
2Benfica 204032 - 16
3Nacional Madeira203926 - 11
4Sporting Braga203921 - 11
5Sporting Lissabon203730 - 21
6Vitória Setúbal193316 - 10
7Boavista203226 - 19
8Marítimo Funcha202725 - 22

Poolse super dicht wegens instortingsgevaar

Icoon AlgemeenEen supermarkt in de Poolse stad Bytom is gisteravond gesloten op last van de bouwinspectie. Alle aanwezigen werden weggestuurd omdat er sprake zou zijn van instortingsgevaar. De ingreep was het directe gevolg van het ongeval in Katowice, waar het dak van een evenementenhal instortte. Hierbij kwamen 66 mensen om het leven, onder wie één Nederlander.

Het Poolse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de inspectie gelast van alle grote openbare gebouwen in het land, waaronder ook supermarkten en zwembaden. Bytom ligt dichtbij Katowice.

Vaccin ontwikkeld tegen H5N1-virus

Icoon EpidemieAmerikaanse onderzoekers hebben een nieuw vaccin ontwikkeld tegen de voor mensen gevaarlijke H5N1-variant van het vogelgriepvirus. Testresultaten bij dieren laten zien dat het vaccin volledig beschermt tegen de voor mensen dodelijke variant van het vogelgriepvirus.

Het wachten is op toestemming van de Amerikaanse overheid om het vaccin te testen op mensen. Een groot voordeel van het nieuwe vaccin is dat het snel kan worden gemaakt. De onderzoekers van de universiteit van Pittsburgh hadden maar dertig dagen nodig om het te ontwikkelen.

Een ander voordeel ten opzichte van eerder ontwikkelde vaccins is dat het nieuwe vaccin wordt gemaakt met behulp van menselijke cellen en niet met kippeneieren, zoals het huidige vaccin. Het nieuwe middel wekt een tweeledige reactie op: ten eerste maakt het lichaam antistoffen aan, om het virus te neutraliseren. Daarnaast zet het vaccin het lichaam aan zogenoemde T-cellen, een soort immuniteitscellen, te produceren, die het virus eveneens aanvallen.

De laatstgenoemde lichaamsreactie vergroot volgens de onderzoekers de kans dat het vaccin ook effectief is tegen gemuteerde varianten. Britse wetenschappers meldden in het begin van deze maand dat het dodelijke vogelgriepvirus H5N1 waarschijnlijk muteert. Een mutatie maakt de kans op besmettingen van mens tot mens groter. Vorig jaar waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat er 'elk moment' een wereldwijde griepepidemie kan uitbreken. Deze griepepidemie zou 'waarschijnlijk door een vogelgriepvirus' worden veroorzaakt.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Journal of Virology.
Een samenvatting (zgn. "abstract") is hier te vinden.

Bush: 'Bill Clinton is mijn nieuwe broer'

Oud-presidenten Bush sr. en Bill Clinton zijn zo close geworden dat Bush jr. de voormalig Democratische president Clinton als een familielid beschouwt. George W. Bush noemde Clinton in een interview met televisiezender CBS zelfs "mijn nieuwe broer". Bush sr. en Clinton werkten samen om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de tsunami in Azië en de orkaan Katrina in de VS. De twee zijn daardoor goed bevriend geraakt.

"Het is een grappige relatie om te zien", aldus Bush jr. "Oud-presidenten delen zeldzame ervaringen die anderen niet kunnen begrijpen. Daarom begrijp ik waarom oud-presidenten hun oude meningsverschillen opzij kunnen zetten."

Bush jr. ging ook in op het feit dat de vrouw van Clinton, Hillary Clinton, mogelijk de volgende Amerikaanse president zal worden. "Bush, Clinton, Bush, Clinton", zei hij, refererend aan Bill Clinton die zijn vader opvolgde en Hillary Clinton die hem mogelijk zal opvolgen.

Bill Clinton en Bush sr.
Bill Clinton en Bush sr.

'Vogelgriepvirus klopt aan bij de EU'

Cruzaclu en Bravebart hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenOp Noord-Cyprus is bij enkele vogels de voor mensen gevaarlijke H5N1-variant van het vogelgriepvirus geconstateerd. Dit is vastgesteld door onderzoek in een Brits laboratorium, zo bevestigt de Europese Commissie.

Op een boerderij in het Turkse deel van Cyprus werden eerder deze week 1.500 kippen en kalkoenen gedood nadat een kip en een kalkoen ziek waren geworden. Het Griekse deel van Cyprus voert hierdoor geen levende dieren en dierproducten meer uit het Turkse deel van Cyprus in. Deze regel is overgenomen door de rest van de Europese Unie aangezien het Griekse deel van Cyprus lid is van de EU, het Turkse deel niet.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.