Uroloog wil mannen aan zaadbalonderzoek

Icoon GezondheidVolgens uroloog R. Spermon zouden alle mannen na hun puberteit maandelijks hun zaadballen moet controleren op veranderingen en verdikkingen. Dit omdat jaarlijks ongeveer vijfhonderd mannen zaadbalkanker krijgen. Sinds 1990 neemt het aantal patiënten toe. De ziekte komt het meeste voor bij mannen tussen de 20 en 35 jaar. Als zaadbalkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op volledige genezing 90 procent.

Volgens Spermon, die in februari aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveert op een onderzoek naar de verfijningen in de behandeling van zaadbalkanker, is het onbegrijpelijk dat zelfonderzoek aan de zaadballen bij mannen niet net zo bekend is als het borstonderzoek bij vrouwen. "Op de een of andere manier pikken mannen dit niet op, terwijl het absoluut zinvol is", aldus de uroloog. De reden voor de stijging sinds 1990 is tot nu toe geen verklaring voor gevonden. Spermon benadrukt dat de toename een extra reden is voor jonge mannen om geregeld hun zaadballen af te tasten.

"We horen heel vaak dat meer jonge mannen afwijkingen hebben gevonden, als er eenmaal één slachtoffer in een groep is. Dan pas onderzoeken ze zichzelf eens. Vroeger kwam de ziekte ook nog wel eens aan het licht bij de keuring voor de militaire dienst. Zaadbalonderzoek was daar een vast onderdeel van'', aldus de uroloog. Als de ziekte bij een man is geconstateerd wordt de aangetaste zaadbal via het lieskanaal operatief verwijderd. In het geval van geen uitzaaiingen, is regelmatige controle gedurende vijf tot tien jaar na de operatie voldoende. Ook de behandeling met chemotherapie is tegenwoordig zo goed, dat bijna iedereen overleeft.